С какъв термостат си? Он/офф или модулиращ.
С какъв термостат си? Он/офф или модулиращ.
on/off мисля, че е. Модулиращият как работи? Предполагам модулиращ е оригиналния, който комуникира по специален канал (продава се отделно). За обикновен термостат има 2 извода - включено/изключено, така че едва ли има избор.
Ами след като си с он/офф няма как да очакваш котела ти да не работи он/офф.
Модулиращия се ръководи по температурата на стаята и намалява или увеличава температурата на водата, за да постигне зададената темп и да я поддържа.
При он/офф при достигане на зададената темп. изключва котела.
Може и да си прав, не знам, но при мен може би заради термоглавите, ако вдигна температурата на водата радиаторите достигат желата температура зададена от термоглавата бъро и затварят, което гаси котела. При ниска температура на водата радиаторите са по-хладни и поддържат зададената температура от термоглавите и котела работи без да спира.
Разбирам, че на теория е така. Но на практика, ако с минимална мощност (4.8kW в моя случай) водата се стопля достатъчно за да се достигне температурата на стаята - няма какво да модулира, освен да спре. Дори да прави някакъв висш пилотаж и постоянно да гори, тогава разходът няма да е много хубав. Мисля, че заради разхода и парите са всичките сложни системи, които се правят. Оригиналният термостат гледах, че струва към 600лв. Ако някак успява да модулира без да гасне и разходът да е по-нисък от сегашния, бих вложил парите. Но след като с включвания от време на време на минимална мощност (съдейки по индикацията на дисплея) се стопля до нужната температура, не виждам как с друго управление може да се мине без изгасяне. За он/офф системата имам една забележка, която биха могли да поправят на теория, но не са поне в сегашните котли. Би било добре като започне цикъл на стопляне на водата до температура Т, ако термостатът подаде команда за изгасня, котелът да продължи да си топли до достигане на температурата на водата и тогава да изгасва. А не на момента да щраква докъдето е стигнал.
Всичко е индивидуално. За някой 4.8кв, може да са номинални за отопление на жилището, при друг може да са много.
Аз ти казвам защо котелът ти работи по този начин.
На практика ти нямаш външно управление на котела, а единствено автоматичено реле, което включва и изключва котела спрямо темп. в стаята.
Тази твоя забележка не е релевантна, тъй като няма смисъл котела да продължава да гони темп. на водата, след като темп. в стаята е достигната, по този начин ще задминеш заданието и ще повишиш разхода.
Вече дали си заслужава да вземеш модулиращ, не знам, твърди се, че сваля разхода, но пък и 600лв. не са малко.
Ей този модул открих като по-евтин:
https://eurotherm.org/produkt/%d1%83...undefined--356
400лв пак не са малко, но другия е над 600лв. Пише, че има датчик за външна температура, което предполагам е от значение. Ще се помъча още малко и може да го взема в крайна сметка. Сега съм с безжичен SALUS, но не съм много очарован. Доколкото гледах разни графики изглежда температурата на водата в радиаторите не е фиксирана, а трябва да е различна според външната температура. Когато е -15 примерно трябва по-топла вода отколкото при +5.
АКо си в сграда с изолация и ниски топлозагуби не виждам никакъв смисъл от този външен датчик, само пари даваш.
Пусни си една тема с марката и модела на котела и питай за препоръка на модулиращ термостат.
За мен тези пари са безумни.
Нa мен оригинале термостат на Дайкин ми е 250лв.
Попаднах на котли Дайкин, но малко късно като бях платил вече. По параметри, че и цена ми се видяха много добри и се чудех, защо не ги предлагат местните фирми. Набляга се главно на Immergas. Щях и аз да слагам такъв, но минах на Wolf заради габаритите, а Дайкин даже е по-компактен. Отскоро ли ги има? Турска сглобка, липса на части? Трябва да има все нещо отрицателно.
Този пост е редактиран от i486; 10-12-21 в 14:40.
От около 3г. са на бг пазара под бранда Дайкин, но реално самият котел е разработка на дъщерно дружество на марката специализирано в сферата, но забравих каква беше марката.
Имергаз са хубави котли и с много добра сервизна мрежа и части и за това ги препоръчват.
И аз така знам, но на височина са 10см по-високи и щеше да е сложно да го събера на мястото. Но като мощност са аналогични - и там масовият модел, който всеки препоръчва е 24/28kW, а по-слабият е 20/24kW. По-маломощен май няма, а за много апартаменти нуждите са 10-15kW.
Битовите със стойности над 20кв. са двуконтурни, това не те интересува за парното, ти си гледаш минимума.
Бош нямаха ли подходящ?
Иначе Дайкина е компактен.
Бош са още по-обемни - май към 80см бяха на височина. Отделно и цените не са от най-ниските. Кой е стария (оригинален) производител на Дайкин?
Rotex е фирмата, бях свалял пдф-и преди време та се сетих, мисля че Cankov ги разконспирира.
https://de.rotex-heating.com/waermee...iztechnik.html
Бих искал и аз да попитам нещо в темата: От няколко дни пуснах котела да се управлява по външна Т/управление ЦТ200 на Бош/ като е зададено влиянието на референтното помещение на 3/Силно/, но котела подминава зададения градус. Примерно при нагласени 22 в стаята е 23 и котела не гаси. Като казвам не гаси имам впредвид абсолютно цял ден не гаси. През деня върви в порядъка 34-36 Т на водата, за да поддържа 22.5, а вечер около 43-46, за да поддържа 23.5 в помещенията. Проблемно ли е за котела това, че не гаси абсолютно цял ден и какво може да се направи по въпроса с подминаването на заданието? Възможно ли е като е пуснат от два дни да работи по външна все още да се настройва термостата или нещо пропускам по настройките? Благодаря!