S3C Colocation
Резултати от 1 до 9 от общо 9

Съвети за правилно използване на котел Бакси Луна

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Novice
  Тук е от
  Jan 2011
  Мнения
  5
  #1

  Question Съвети за правилно използване на котел Бакси Луна

  Здравейте,

  Отскоро ми се налага да се отопляваме на газ, а досега нямам опит и бих се радвал, ако дадете съвети как да оптимизираме потреблението. Първата сметка пристигна и при положение, че 10 дена беше изключен котела е около 200 лв. Не ми се мисли другия месец, но предполагам е нормална сума за зимата? Тепърва се запознавам с газовите инсталации и принципа им на работа, всяка информация би била полезна.

  Котела е Бакси Луна 3 Комфорт. Ползва се за БВГ, отопление и готвене. Та площта е около 100 кв. , в кухнята имаме 2 радиатора с общо 31 ребра, останалите 2 стай са с по около 16 ребра, както и един радиатор в банята. Радиаторите са с врътки и също се чудя дали е най-добре да седят на 5 за да има максимално КПД котела или се заблуждавам. Отделно имаме програматор на стената в кухнята, четох упътването и експериментирахме, но и с него има няколко проблема. Първо при задаване на седмичен режим по инструкция в зададените часове е активен комфортен режим, а през другите икономичен. Да речем, че комфортния е 20 градуса, а икономичния 18. През зададените часове котела работи на зададената температура за отоплителния контур (ако това е правилния термин), но през останалото време радиаторите са студени и изобщо не е активен. Дали проблема е от настройката на програматора или бъркам някъде? Не виждам никъде опция за задаване на моментна стайна температура, за режимите иначе има как да се промени фабричната стойност.

  Ако има хора с подобен котел бихте ли споделили как сте го нагласили ?
  Програматора на стената е http://mingas.ru/wp-content/uploads/...3-Comfort1.jpg
  Този пост е редактиран от tsld; 08-01-16 в 00:13.

 2.  
 3. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,522
  #2

  Отговор: Съвети за правилно използване на котел Бакси Луна

  Трябва да сметнеш дали мощността на всички радиатори и поне равна на минималната мощност на котела. Всички радиатори да са отворени на максимум е най-добре. Щом регулацията е по стайна температура (най-доброто), ако в помещението където е програматора температурата е по-висока от зададената, то котелът няма да работи. Това също трябва да е така. Ако на вас ви е студено в икономичния режим вдигнете градусите му. Сметката е горе-долу нормална, може би леко по-висока, но ако жилището е изстинало след продължителен престой без отопление, след това, докато наваксва и темперира жилището харчи повече. Това го научих още, когато бях на котел на твърдо гориво. Така че по-добре да се сложи на ниска температура, когато ви няма, но да не се изключва напълно.

 4. Novice
  Тук е от
  Jan 2011
  Мнения
  5
  #3

  Отговор: Съвети за правилно използване на котел Бакси Луна

  Проблема ни като цяло е че като падне стайната температура и не се намираме в програмираните часове (когато температурата трябва да е в режим "Комфорт") котела не пали изобщо. По инструкция извън тези програмирани часове би трябвало да работи в режим икономичен, но при нас не е така. Ще видим в крайна сметка какво ще се окаже.

 5. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,522
  #4

  Отговор: Съвети за правилно използване на котел Бакси Луна

  Нали регулатора ви беше по стайна температура. Ако е така, това не са режими на котела, а 2 различни стайни температури. Примерно режим комфорт е 22гр., а режим икономичен е 19гр. Котелът работи, докато стайната температура в помещението, където е управлението достигне зададената температура за съответния режим. След това спира. Като падне температурата тръгва отново. След режим комфорт, очевидно разликата в зададената температура за режим икономичен е по-голяма. Стайната температура в помещението с управлението не пада до нея и котелът не включва. Особено при добра изолация, топло време и много ниска зададена температура за т.н. режим икономичен. Просто задайте температури, които ви устройват. Невероятно звучи да не можете да си слагате каквито искате градуси за 2-та режима. Примерно моите, са в момента 23гр. и 21.7гр. за 2-та режима. Нощем намалявам ръчно на 21.3гр.

 6. Novice
  Тук е от
  Jan 2011
  Мнения
  5
  #5

  Отговор: Съвети за правилно използване на котел Бакси Луна

  Имаме проблем с регулатора, като падне стайната температура и не се включва котела изобщо, но как да е ще викаме специалист. Имам само още един малоумен въпрос - гледам разходомера че е в м3 и последните три цифри са в червено. Колко излиза грубо казано 1 000 м3 като цена ? В сайта на овергаз е дадена цена за квтч.

 7.  
 8. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,243
  #6

  Отговор: Съвети за правилно използване на котел Бакси Луна

  Цената зависи от доставчика, но в момента е средно 0.75лв/м3

 9. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,522
  #7

  Отговор: Съвети за правилно използване на котел Бакси Луна

  При мен е 0.81лв.

 10. Member
  Тук е от
  Sep 2003
  Мнения
  434
  #8

  Отговор: Съвети за правилно използване на котел Бакси Луна

  Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
  При мен е 0.81лв.
  Същата работа софия газ в княжево.
  Абе тези не са ли баш онези Овергаз които со доставяха газа направо от руснаците без Булгаргаз. Не стига че имат по-малко посредници и цената по-дебела тяхната кожа.

 11. fbr
  fbr е офлайн
  Senior Member
  Тук е от
  Jul 2007
  Мнения
  1,589
  #9

  Отговор: Съвети за правилно използване на котел Бакси Луна

  Ами учили са политикономика хората.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

 1. Как да се използва правилно ел. котел на Ecotermal 10MRE
  От harry81 във форум Електрическо отопление
  Отговори: 4
  Последно: 09-01-14, 22:28
 2. Правилно ли е монтиран климатика ми ?
  От el.nino във форум Въпроси свързани с монтажа
  Отговори: 72
  Последно: 22-12-12, 11:52
 3. правилно ли смятям..
  От cvb във форум Общ - хардуер
  Отговори: 2
  Последно: 26-12-11, 11:43
 4. Не показва правилно процесора ми????????
  От wheeler във форум Общ - хардуер
  Отговори: 4
  Последно: 22-12-08, 11:59
 5. Правилно монтирана Midea
  От dindo във форум Климатици Midea
  Отговори: 9
  Последно: 19-11-08, 19:33
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе