В интерес на истината, колкото повече се чудя с котел на пелети как ще стане, толкова повече се отдалечавам от идеята. Ако е 1 котел, няма как да се разделят сметките. И всеки ден трябва да се зарежда. Трябва да сложа два. А те ще заемат повечко място в мазето, две различни помещения ще трябват. Двойна хамалогия. Ами после какво правим с качеството на пелети, задръстване на горелки, чистене, вариращи цени на суровината. Много неизвестни.
Сериозно обмислям варианта просто да заменя DAIKIN Alltherm-ите, които са ми заложили със Самсунги. Като цена харесах тези: Самсунг EHS TDM RD160PHXEB и EHS TDM RD080PHXEA. Само чакам да ми кажат, дали може да сменят 11кВч-те помпи с 8кВч. Според някакъв си калкулатор Thermopump - не би трябвало да е проблем. Стига да е горе-долу верен.
Четири помпи Самсунг ще излезнат 2-3 пъти по-скъпо отколкото два котела, но 3-4 пъти по-евтино от Дайкин...
Мисля че в дългосрочен план ще бъдат икономически по-ефективни, отколкото котел на пелети. Пък след време като има повече парички може и малко фотоволтаици на покрива, да помагат на помпите.
Само не знам дали Самсунг правят хубави помпи. Да изкарат поне 5-6 години. Всеки изказва различно мнение.