Здравейте,
от известно време чета с голям интерес форума и трябва да призная, че ми харесва и винаги съм намирал полезна информация.
Сега по същество,
трябва да отоплявам къща на четири етажа с РЗП около 840м2: 210м2/175м2/200м2/260м2. Изолация - неопор 10 см, тройни стъклопакети с аргон /високоенергийно/бяло/нискоемсийно/. С изолация на покрива.
Варианти газ и топлофикации отпаднаха по подразбиране. Започнах от вариант климатици, после минах на варинат термопомпи вода-вода, който вариант категорично отпадна след прочетеното тук във Форумите. Минах на вариант термопомпа въздух-вода. Изчислиха ми 4 термопомпи - 2 по 11Kwh и 2 по 16Kwh.
16ките са за подово отопление и по 2 бойлера по 80л. Във всяка стая допълнително по един конвектор за охлаждане и за всеки случай...ако аварира подовото. [IMG]file:///C:/Users/User/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG]
11ките са за по 3бр четирипътни касети всяка, и по един 80л. бойлер.
След известен размисъл, стигнах до извода /може и грешен.../, че цялата тази система (без конвекторите, само с помпите, четирипътните касети и подовото) ще бъде минимум 55-60,000лв. и то с най-евтините термопомпи.
Направих и проучване в един гоооолям китайски сайт, където заводите си имат страници. Намерих термопомпи по 50-100Kwh на цена средно по 2-3,000 долара. Обаче тряба да поръчам поне 3 бр... Евтино и оставам даже с 2 резервни... НО, контейнери, Варна, митници, транспорт, после склад за двете помпи бонус...Логистика, с която честно казано не изгарям от желание да се занимавам.
Последния вариант, на който съм се спрял на 99%, е отопление с комбиниран котел на пелети. Намерих 50Kwh котел на цена 3,000лв. радиатори към 30ина броя, да кажем 4-5,000лв., Дори и да се наложи още един котел да се слага, с всички неща по системата, едва ли ще излезне повече от 15,000лв.
Питането ми е, какво бихте ме посъветвали Вие, като специалисти. Като се съпоставят цена/разход/време за изплащане/поддръжка/работа при минсуви температури и тн.
Дали съм пропуснал някакъв друг вариант за отопление, съпоставим като цена със системата на пелети?
Благодаря Ви