Здравейте,
от известно време чета с голям интерес форума и трябва да призная, че ми харесва и винаги съм намирал полезна информация.
Сега по същество,
трябва да отоплявам къща на четири етажа с РЗП около 840м2: 210м2/175м2/200м2/260м2. Изолация - неопор 10 см, тройни стъклопакети с аргон /високоенергийно/бяло/нискоемсийно/. С изолация на покрива.
Варианти газ и топлофикации отпаднаха по подразбиране. Започнах от вариант климатици, после минах на варинат термопомпи вода-вода, който вариант категорично отпадна след прочетеното тук във Форумите. Минах на вариант термопомпа въздух-вода. Изчислиха ми 4 термопомпи - 2 по 11Kwh и 2 по 16Kwh.
16ките са за подово отопление и по 2 бойлера по 80л. Във всяка стая допълнително по един конвектор за охлаждане и за всеки случай...ако аварира подовото. [IMG]file:///C:/Users/User/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG]
11ките са за по 3бр четирипътни касети всяка, и по един 80л. бойлер.
След известен размисъл, стигнах до извода /може и грешен.../, че цялата тази система (без конвекторите, само с помпите, четирипътните касети и подовото) ще бъде минимум 55-60,000лв. и то с най-евтините термопомпи.
Направих и проучване в един гоооолям китайски сайт, където заводите си имат страници. Намерих термопомпи по 50-100Kwh на цена средно по 2-3,000 долара. Обаче тряба да поръчам поне 3 бр... Евтино и оставам даже с 2 резервни... НО, контейнери, Варна, митници, транспорт, после склад за двете помпи бонус...Логистика, с която честно казано не изгарям от желание да се занимавам.
Последния вариант, на който съм се спрял на 99%, е отопление с комбиниран котел на пелети. Намерих 50Kwh котел на цена 3,000лв. радиатори към 30ина броя, да кажем 4-5,000лв., Дори и да се наложи още един котел да се слага, с всички неща по системата, едва ли ще излезне повече от 15,000лв.
Питането ми е, какво бихте ме посъветвали Вие, като специалисти. Като се съпоставят цена/разход/време за изплащане/поддръжка/работа при минсуви температури и тн.
Дали съм пропуснал някакъв друг вариант за отопление, съпоставим като цена със системата на пелети?
Благодаря Ви

Новини
 Новини Форум
 Форум Актуално
 Актуално сървър
 сървър
 2Одобрявам
2Одобрявам

Отговор с цитат
  Отговор с цитат 
  Може някой специалист тук да помогне.
 Може някой специалист тук да помогне. Еднопосчно към 1700 долара май беше един контейнер. Това със застраховката на помпата де.
 Еднопосчно към 1700 долара май беше един контейнер. Това със застраховката на помпата де.

Първоначално публикувано от civica
 Първоначално публикувано от civica