Първоначално публикувано от
rhadjinikolov Здравейте,
След двуседмично четене на теми във форума и контакти с няколко фирми в главата ми стана пълна каша и имам нужда от помощ за крайното ми решение.
Къща на два етажа с около 140 м2 отопляема площ - около 400м3 обем.
Тъй като парцела има сложна схема и сериозна денивелация въпросите ми са много.
След като четох тук, реших да използвам едноконтурен котел, направих изчисления за топлинните загуби според дебелината на стените, изолацията, дограмата и външната температура.Първият етаж е каменен зид 50 см., а втория плътна тухла 15 см с 10 см EPS изолация, PVC дограма с троен стъклопакет, тавана за сега не е изолиран, но и това ще стане.За външна температура заложих -15 С, а за вътрешна +22 C. Така се получи за първи етаж 2500W, а за втори етаж 6500W .Сметнах, че ще са ми нужни 90 глидера, но в една от офертите за хола и вестибюла, който има 13 м2 остъкление предложението беше за конвектори, което ми допадна.
Въпреки желанието ми за едноконтурен котел и бойлер с две серпентини (за продължение със солар догодина) фирмите към които се обърнах ми предлагат все големи двуконтурни газови котли Viessman Vito 100W 35 kW, и Bosch Condens 2500WBC 28-1. Освен това едната фирма не ми даде оферта в писмен вид, а ми дадоха лист и химикал да си напиша колко ще ми струва котела и какви отстъпки щели да ми направят! Изслушах ги търпеливо, но е ясно, че няма да са те.Монополиста пък ми даде нещо много смешно - ценово предложение в което за водна отоплителна инсталация е посочена само крайната цена! Очаквам и последната оферта, но след тези 3 не мисля, че ще е по-различна.Говорихме със сина ми да повикаме неволята и да си я направим сами, а само включването да е от монополиста. Ще се опитам да кача схема.
Бих желал да ме посъветвате според вашия опит за да мога да взема правилното решение.
- - - - - - - - - -
Ето и схемата