Управление на отопление с термостат със всяка стая ( газ, термопомпа... )
Здравейте
в момента съм на етап идеен проект на еднофамилна къща. Идеята може да бъде видяна тук:
https://www.homestyler.com/floorplan...-OGf3cAE.email
Къщата ще бъде изградена с тудли Protherm 35 + 15см изолация ( само тухлите са с коеф на топлопроводимост 0.1W/кв.m )
Четейки форуми, и технически спецификации на отоплителни уреди ( фазови котли и ТП+газ DAIKIN ALTHERMA HYBRID ) не мога да се светна как да управлявам отоплението в зависимост от желаната температура във всяка стая. Желанието е следното:
Температура ХОЛ:
6:00 до 8:00 - 22градуса
8:00 до 17:00 - 18градуса
17:00 до 21:00 - 22градуса
21:00 до 6:00 - 18градуса
Температура спални:
17:00 до 07:00 - 22градуса
7:00 до 17:00 - 18градуса
Въпросите са няколко :-)
1. Какъв source на отопление да избера:
вариант1. Газов котел с мин/макс мощност 3/24kW BOSCH 2500
Алуминиеви радиатори
Климатици за отопление/охлаждане когато външната Т > 0
вариант2. Хибридна термопомпа DAIKIN Altherma hybrid ( газовата мощност е 7/24Kw )
Конвектори
2. Как да реализирам горепосоченото управление на температурите по най-оптимален метод ( модулиращ ? или ON/OFF като температурата на топлоносителя се определя въз основа на външната температура ) ?
3. Оптимално ли е горепосоченото управление на температурите ? Ако в часовете с "ниски" температури се изключва напълно, по - добре ли ще е ? Или ако пък се подържа винаги 22градуса ?
4. Какви тръби трябва да се използват ? Ако са с алуминиева вложка, има ли проблем с легионелата ?
Поздрави
Габи
Отговор: Управление на отопление с термостат със всяка стая ( газ, термопомпа... )
Здрасти,
темата е много благодатна, дано попаднеш на кадърен проектант и изпълнител, които знаят какво правят. Имам подобен обект с термопомпа Бош Хибрид, газов котел като твоя, подово отопление + конвектори за охлаждане + 300л бойлер със солар и смарт управления на температурата във всяка стая. Още не е завършен и пуснат обекта. Желая ти успех!
Отговор: Управление на отопление с термостат със всяка стая ( газ, термопомпа... )
Индивидуална температура за всяка стая с газов котел и радиатори не е особено лесна задача. По принцип тези системи вървят само с един стаен регулатор. За да се търси индивидуална настройка за всяко отделно помещение трябва да се купува специално управление от външна фирма. Имаше някакво предложение из темите за централно управление с индивидуални контролери за доста висока цена. Също така и котелът трябва да има много ниска минимална мощност, защото понякога може да се наложи да работи само за една стая.
Не видях, че Лазар се е включил. Той ги разбира нещата. Намерих предложението за индивидуално управление.
Цитат:
Първоначално публикувано от
atanasov
Мога да кажа цените за това, което съм проверил и има приложение при мен (цените са официално обявените, без отстъпки).
Honeywell Evohome (wifi контролер тъч панел, централа за задвижките) - 1000лв
Honeywell Evohome БГВ контролер - 250лв
Honeywell Evohome стаен термостат - безжичен (работи само с централата за завдижки на Honeywell) - 100лв
Honeywell Evohome безжична упправляема термоглава за радиатор - 140лв
В моят случай (4 зони на отопление): Evohome + безжични термостати + БГВ - 1700лв
https://getconnected.honeywell.com/en/evohome
Благодаря,
тази система на Honeywell и аз я видях, има и още няколко на пазара като гледам ( https://heatapp.de ) и още някаква имаше.... НО, 1000лв за управление ми идва малко множко...
Имам идея как би могло да бъде направено - система с ESP8266 WiFI с термодатчик - ( 20лв със захранването на стая ) + програмируеми термовинтили ( 40лв/стая ).
Управление примерно с Raspberry Pi, което говори на котела по OpenTherm.
Логиката е следната:
настройват се всички винтили с седмичната програма. Същата седмична програма се вкарва и в Raspberry PI управлението.
Така е 8:12 raspberry то знае че в стая 1 трябва да е 22, стая 2 - 18 и стая 3 примерно 12. Получава от стайните термоментри ( ESP8266 ) по локалната мрежа температурите и знае каква модулация да зададе на котела по OpenTherm - a.
Не ми се вижда сложно...
Ако някой е правил нещо подобно - моля нека сподели...
П.С. Тези конвектори като гледам са по 1000+лв - те дали не си изпращат температурите по някакъв протокол ?
Аз чакам 8266 и датчиците. Но моята идея е не да командвам котелът, а ел.задвижките на колекторите
Цитат:
oldgraf
Аз чакам 8266 и датчиците. Но моята идея е не да командвам котелът, а ел.задвижките на колекторите
E Ok, то е все едно с "автоматични" термоглави, но кой ще командва котела и как е основния въпрос ?
Поздрави
Габи
Цитат:
oldgraf
Ел задвижки или магнетвентили ,може и с би-метални безжични термостати да управлляваш.
Иначе на колегата му трябват термостати с PID контролер.Там вече термостата „знае” как системта работи-Сутринта в 8:00,ако трябва да е 21° С е точно толкова.
Цитат:
Viking72
Ел задвижки или магнетвентили ,може и с би-метални безжични термостати да управлляваш.
Иначе на колегата му трябват термостати с PID контролер.Там вече термостата „знае” как системта работи-Сутринта в 8:00,ако трябва да е 21° С е точно толкова.
Управлението на радиаторите е ясно - с "умни" термоглави със седмична програма, има ги много. Въпроса е как да се управлява котела/телрмопомпата ?
Поздрави
Габи
Щом,ще ползваш програмируеми термо глави,защо мислиш толкова сложно управление?
По твоята логика-слагам в най-студената стая термостат on/off за котела.
Иначе последните контролери имат много функции и управление на различни зони,но те са за магнетвентили и ел задвижки и тн.
Ама навремето,когато се занимавах с монтаж на системи на твърдо гориво:
Изисквания много!
Предлагам две помпи/котелен и радиаторен кръг/,два термостата-подсигуряване на връщаща вода 60° С.
Монтиране на баланс по температура-за мех. охлаждане.
Пълнене на системата с бутон и магнетвентил.
После:
-А е ти луд ли си?Системата ще е направят два пъти по-евтино от теб!
След това ела да видиш!
Тече креозот в котела и работна t°ниска,запушен комин.
Моят отговор беше:
Не разбирам,онези които монтираха системата-Те да решат проблема!
Цитат:
Viking72
Щом,ще ползваш програмируеми термо глави,защо мислиш толкова сложно управление?
По твоята логика-слагам в най-студената стая термостат on/off за котела.
Иначе последните контролери имат много функции и управление на различни зони,но те са за магнетвентили и ел задвижки и тн.
Ама навремето,когато се занимавах с монтаж на системи на твърдо гориво:
Изисквания много!
Предлагам две помпи/котелен и радиаторен кръг/,два термостата-подсигуряване на връщаща вода 60° С.
Монтиране на баланс по температура-за мех. охлаждане.
Пълнене на системата с бутон и магнетвентил.
После:
-А е ти луд ли си?Системата ще е направят два пъти по-евтино от теб!
След това ела да видиш!
Тече креозот в котела и работна t°ниска,запушен комин.
Моят отговор беше:
Не разбирам,онези които монтираха системата-Те да решат проблема!
Не държа на термоглавите - просто това се сетих,
Моля предложи ми управление за моя случай. Ако може линкове някакви ?!?.
P.S. слагам в най-студената стая термостат on/off за котела - нали е добре да е ON/OFF а модулиращо ( темп на водоностителя да е фунция от желаната температура ) ?
Поздрави
Габи
Не мога да ти препоръчвам контролер или контролери,които работят в група.
Това,което го искаш е сериозно управление на система.Нито съм инженер,нито проектант,но съм сигурен,че за много от тях ще е трудно.
Единствено другата седмица/тази съм нощна/
мога да попитам нашият инженер какво може да каже за твоето управление.
Винаги съм гледал да ползвам механични термостати.За старите системи с няколко нормално отворени и затворени контакта правихме чудеса.Pid контролери имат най-много възможности,но някои от тях се програмират допълнително спрямо системата.
Спомням си,че на работата трябваше програмиране на два инвертора.
Нашите инженери не можаха да се справят,нищо че бяха карали курсове.
В Стара Загора ги програмираха.
Сутринта в 6:00 искаш в хола да е 22°, според четящите в колко часа през нощта трябва да се включи радиатора на макс за да вдигне 4°. А при -10 от вън.
Интересно ми е дали такова колебание на темп. ще доведе до съществена икономия.
Според моят личен опит и с котела на твърдо гориво и с газовия, при догонване на сериозни температурни разлики се изгаряше много повече гориво, почти аналогично на това, което котелът би изгорил ако беше работил да поддържа по-постоянна стайна температура. Но при други жилища, изолации и т.н. може и да е друго.
Цитат:
milanov
Сутринта в 6:00 искаш в хола да е 22°, според четящите в колко часа през нощта трябва да се включи радиатора на макс за да вдигне 4°. А при -10 от вън.
Интересно ми е дали такова колебание на темп. ще доведе до съществена икономия.
Не се хващайте за това, че трябва в 6 да е 22. Да кажем, че искам в 6 да го пусна на 22. Въпроса е, как да управлявам радиаторите и едновременно с това котела... До сега виждам, че котела се управлява от 1 термостат... това ми е проблема.
Поздрави
Габи
Ползвам пелетна камина,която се управлява от стаен термостат от хола/най студената стая/.В двете спални съм монтирал би-метални безжични термостати и по един магнетвентил.
Нагласени на 21° С.Понеже са механични и работят инертно.На 19° С се включват радиаторите на 23° С се изключват.
Някои електронни контролери имат седмично програмиране и регулация на хистерезиса през стъпка 0.5° С.