Отговор: Отопление + БГВ на газ
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lazar
Пак ми приписваш неща, които не съм казал. Добре, да подходим така - щом превиш квалификации, явно познаваш добре Condens 2500, Condens 7000i, Vitodens 100, Vitodens 200. Моля те да кажеш техническите разлики разлики между двата Боша, после между двата Висмана.:)
При положение, че разликата между 200 и 100 е от земята до небето, а 2500 е като 200 - какво следва от това? Поправи ме, моля, ако не съм ти хванал логиката.
Аз съм разглеждал техническата документация на котлите, но не съм специалист в областта за разлика от теб. Поради тази причина не си позволявам да споделям какво съм разбрал и не разбрал, защото може и да е основно не разбрал (разглеждал съм разглобени Vitodens 100, Бош 2500 W и стария Condens 7000). Коментирал съм с твои колеги и мои (мои защото работим заедно макар и да сме различни специалности), които са на точно обратното на твоето мнение. Не коментирам кой знае повече, защото няма как да оценя това - по-скоро мисля, че си малко пристрастен на тема БОШ, а те, може би, на тема Viessmann. Просто за мен да се сложи индиректно знак на равенство между Vitodens 200 и Condens 2500 W е малко странно - това са съвсем различни класове техника, а както знаем това има не малко значение. Дали бих дал +2000 лв за това - не, разбира се, но има хора, за които премиума има значение.
Пак повтарям - изпитвам голямо уважение към това, което правиш за форума. Аз лично съм се възползвал от твоите съвети, макар и да не съм си купил котел БОШ. От друга страна, Vitodens 100 според разните класации за надеждност в UK e пред моделите на БОШ за техния пазар. Просто за нашите хралупи, минимумът му е височък.
ПС: Сега видях едита, който си направил на поста - не съм въобще виждал новия 7000 - просто помня разглобени един до друг 2500 и стария 7000 и разликата в качеството се виждаше с просто око - организация, сглобка, качество на материалите. Просто предполагам, че новият 7000 е като стария що се касае до качество. Що се касае до индианците - да, за западните фирми ние сме точно такива и това важи за абсолютно всичко. Където е икономически обосновано да ни се продава по-некачествено, ни се продава по-некачествено.
Минимумът вече не е от такова голямо значение - 4.6кВт е далеч от някогашните 10.5кВт на Витопенда например, а и много други некондензни. Основната разлика е в софтуера. Vitodens 200 е оборудван с управлението на Висман Vitotronic, което има много възможности за изграждане на сложни системи, за свързване с интернет и е сравнимо с това на Вайлант и Heatronic на Бош. При това този Vitotronic не е някаква секретна новост, а си е още от миналия век. Недоумявам защо вече 20 години от новия век Висман ще предлагат евтиния си модел с някакво измислено управление, работещо с он/оф термостати и управляващо само по температура на водата, както през миналия век! Ама иначе било тъчскрийн и народа се лъже! Като искаш да си лидер - покажи лидерството си! Ама за индианци не можело. Ми добре, аз като индианец, ако искам да покажа на индианците нещо по-добро от он/оф термостат, трябва да ги карам да се ръсят по 6000лв за котел? Айде у лево, пазарът е достатъчно наситен. Друга скъпа екстра на Vitodens 200 е ламда контролът и възможността да се горят всякакви газове, като настройките се правят автоматично. Някой ако има такива нужди може да се възползва. Аз знам че обикновено се гори един вид газ - или метан, или пропан-бутан.
Колкото до другите 2 котела за сравнение - Condens 2500 и Condens 7000i - тук ми е трудно да назова някаква съществена разлика. Двата модела ползват един същ топлообменник, една и съща горелка, един и същ софтуер, който наистина е малко поорязан при 2500, но несъществено за един битов потребител (например не може да управлява външна помпа - може но с допълнителен модул). И двата са съместими с едни и същи контролери и модули. Разликата в цената (а тя не е толкова голяма, както при Висманите) основно идва от факта, че единият се сглобява от Хюсеин в Германия, а другия - от братчеда му в Турция. Но по вътрешна статистика на Бош продукцията на турския завод е с по-малко дефекти, може би заради по-строгия антиалкохолен режим:)
Някъде бях чел, че новият 7000 се прави в Турция, тъй че не разсъждавам на база това. Между другото между 2500 и 7000 има 10 кг разлика в теглото, тъй че едва ли са едно и също вътре на 100%. Vitodens 100 oт своя страна не е за източния пазар ексклузивно. В повечето западни страни, газови котли се купуват основно за подмяна на съществуващи инсталации, а не за нови - там липсата на изброените от теб неща нямат никакво практическо значение. За много от потребителите тук също. Тъчскрийн е най-маловажната екстра за един котел определено.
Поправка - според различните източници разликата в теглото е между 5 и 10 кг.
Може да си чел всичко, аз вярвам на фактурата - там за всеки артикул пише страна на произход. Сигурно си чел, че и Vitodens 100 се прави в Германия и затова по-скъп от Бошовете, но това също няма значение.
Разликата в теглото идва от корпуса - единият е голям, просторен, с повече място за шумоизолация, със стъклен капак (наистина от стъкло) с удобен достъп до всеки един детайл, другият е направен компактен, детайлите вътре са сбити и с по-труден достъп, но това не касае потребителя, а сервизния техник. Нормално е да има голяма разлика в теглото на 14кВт едноконтурен 2500 и 35кВт двуконтурен 7000. Ако имаш път към Варна, може да се отбиеш в офиса, за да ги видиш на живо двата модела:)
Много БЛАГОДАРСКО на Lazar!!!
За по малко от седмица получих консултация (2 часа на живо и 2 по телефона), монтаж на Bosch Condens 2500 едноконтурен
с бойлер Теси 150л. , управление СТ 200 и “лека корекция” на системата на само 134км от Варна!
Жената най сетне се изкъпа доволна, излезе ухилена от банята и вика “топло е и водата не свършва”.
Аз естествено съм вече по потник, че...:)).
Здравейте,
Благодаря на Lazar и на Vizi за джентълменския диалог :-)
Тъй като видях, че пишете за нов 7000, има ли друг вариант на Бош или на Висман, при който минималната мощност да е около 2 KW?
И за да не ме разберете неправилно, бих платил 2000 лева отгоре, ако има наистина защо, но не бих платил 2000 лева отгоре само защото някой е сложил на някакъв продукт етикет "премиум".
Стъкления дизайн на 7000iw не ме вълнува, защото котела ще е скрит в шкаф. От друга страна е важно колко децибела е шума от котела. Не че не мога да изолирам шкафа :-)
Виж сега - апартаментът ти е голям, не са ти толкова фатални тези минимални 2кВт, към които се стремиш, 3кВт не са много за този апартамент. Щом бюджета не ти е проблем, дай повече пари за по-добро управление - това ще ти повиши комфорта, а и евентуално ще донесе някоя стотинка икономия. Имам предвид комплекта сет СТ200 + 3бр. смарт термоглави. Лошото е, че като пакет го има само с двуконтурен котел Condens7000i в ценовата листа, но да речем че може да се направи нещо, ако се спреш на него. С това управление всяка термоглава може да поиска да запали котела, ако има нужда в нейната стая.
Здравей Lazar,
Направо ме разби...след като търсих до момента възможно най-малката минимална мощност, сега се оказва че и 3 KW е ОК :-)
Тъй като ще съм навсякъде с подово, мисля че не ми трябват термоглави във всяка стая. До момента си мислех само за управление в най-голямата или в най-студената стая.
Освен тези възможности, кои са другите предимства на 7000 спрямо 2500? Защото разликата в цената е сериозна. Освен това за кой 7000 става въпрос - 7000W или 7000iW? При положение, че планирам да го прибера в шкаф, стъкления капак не ми е особена екстра. И всъщност има ли проблем да се затвори в шкаф, така че да се звукоизолира допълнително?
А в/до шкафа канал имаш ли?
На практика имам, почти до него е мивката и миялната машина. Не е предвидена конкретна тръба, явно трябва да предвидя. Макар че предполагам е някаква мека връзка.
Кондензният котел има конденз, сега разбирам защо питаш, не се бях сетил :-)
Цитат:
Lazar
Имам предвид комплекта сет СТ200 + 3бр. смарт термоглави. .
Това ме заинтересова.Може ли модел на смарт термоглави които ще правят комуникация с СТ200,задължително на Бош
ли трябва да са?
Arthur Dent, половината четящи и пишещи тук са все още с конвенционални котли с минимална мощност 9-10кВт и за много от тях изглежда някак си префърцунено да коментираме много ли 3кВт за минимална мощност на котел или не е много. Извинявай, понеже много обекти са ми в главата, бях забравил, че си с подово, като ти препоръчах термоглави. Колкото до разликата между двата модела 7000i и 2500 - някой може да каже - Да, Condens 7000i е по-добър, а друг да каже Condens 2500 не е по-лош, аз бих казал, че и двамата ще са прави! Това е стратегията на Бош за справяне с конюнктурата - за западните пазари - по-скъпи модели, а за източния няма как да се продават същите модели, за да не роптаят западняците. Създаваме от същите компоненти други модели, за които казваме, че са нисък клас и ги продаваме по-евтино. Но нямаме интерес да ги продаваме и на запад, защото губим от това - там ще предлагаме само скъпите модели.
Така че Arthur Dent, ти с твоите 110м2 подово имаш нужда от не повече от 8кВт, така че 2-14кВт Condens 2500 ще ти пасне идеално. Но и 3.7-24 няма да е зле, а пък последния го има в пакет със СТ200 - като на ccankov73.
Цитат:
tresto
Това ме заинтересова.Може ли модел на смарт термоглави които ще правят комуникация с СТ200,задължително на Бош
ли трябва да са?
https://www.google.com/search?q=%D1%...w=1366&bih=626
Четох досега за Easy Control интелигентните термоглави,но не успях да разбера,да речем ако имам 3 термоглави в трите стай,които са нагласени на 3 различни температури
и да речем главата с най - ниска зададена температура (примерно 20 градуса)и там температурата падне под 20 градуса ,тя ще даде сигнал на СТ200 който ще запали котела и ще започне да топли,та питането ми е,само в тази стая ли ще започне затоплянето,понеже в другите стай радиаторите ще са изключени ,защото там температурата няма да е паднала по - ниско от зададената температура на термоглавата.
Демек ще топли само стаята в която е паднала температурата.В другите стай радиаторите съответно няма да греят.
Котела ми е Bosch Condens 2500W WBC 14-1 DE 23