Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 92

7 Климатика или газ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #16

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Хайде да не спорим за комфорта от система, в която няма движещи се механични части, нищо не вее, духа, трака, пуфти, замръзва и т.н.
    Второ, това с цената на котела, че бил колкото два климатика също не е напълно абсолютно валидно. Има си котли, които са два пъти по-евтини от някои модели климатици. Има и скъпи. Моят котел ми излезе 1800лв. навремето.
    Трето - системата в къщата ми не е с медни тръби, а интересно как за 19г. експлоатация (10г. с котел на твърдо гориво и 9г. на газ) имам само 1 кран протекъл миналата зима.
    Иначе на газ сметките са по-високи от климатици, което е вярно. Но вече имаме доста примери в темата за газовите сметки от хора с нови модерни газови котли и добре пресметнати и изградени системи, които показват доста ниски като цяло сметки.
    Както в климатичните теми и тук пишеш с огромно самочувствие и увереност, все едно си последна инстанция и мнението ти е абсолютна величина, която 100% не подлежи на съмнение. Все пак не се познаваме лично и за това признавам, че има определен процент вероятност да си съвършена личност и гений.
    Този пост е редактиран от VanDan; 24-04-19 в 19:56.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2013
    Мнения
    90
    #17

    Отговор: 7 Климатика или газ

    VanDan,

    Процентът вероятност клони към отрицателно число.

  4. Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    523
    #18

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Знаех си че ще има подобно изказване без никакви примери. Аз ще ви дам пример за да сте наясно. Първо газов котел за 1800 лв може да се намери ама няма смисъл високоефективните кондензни котли с широк спектър на модулация са над 2400 лв но дори и с тях скъпотията си остава. Но тъй като българина винаги е спазвал средновековното правило око да види ръка да пипне демек не вярва на приказки аз мога да защитя всичко което казвам от жизнения си опит. Аз живея в първия град в България в който имаше възможност да се включат битови абонати още през средата на 90-те години. Тогава много хора се възползваха и до 2005 година 80% се отказаха т.е. това аз което съм видял като бум еуфория и после отказване вие сте на път да станете свидетели но доста по късно тъй като битовото газоснабдяване закъсня с цяло деситилетие. Аз съм свидетел на цена на газа под 30 ст за кубик надали някой от вас има подобен жизнен опит. Трагедията с газта в България е че тя не е национален приоритет т.е. цените се увеличават с много големи амплитуди за разлика от ел енергията която се увеличава но пълзящо с много малък темп защото ако се получат аномалии в цената на тока както се получиха при газта през 2011-2012 тогава ще има възстания. А относно тръбите плюй си в пазвата и се радвай на късмета си защото чисто философски и хората могат да живеят по 120 години ама съм сигурен че никой от вас не е виждал 120 годишен човек. Затова аз препоръчвам да се използва ток и да се закупят добри климатици защото при тока има известна устойчивост докато цената на газа може да се променя с доста неприятни проценти. И не съм никаква инстанция просто се доверявам на логиката а в този коментар и на жизнения си опит защото както казах българина е особена порода той може да отрече и съществуването на слънцето щото не бил го пипал и не бил ходил там. Всеки разполага с живота и парите си аз просто правя обоснован коментар и не на последно място имам сериозен опит както теоретичен така и практичен но на едно място бях обещал да не задълбавам да не излезе че се самовъзхвалявам но иначе ми са интересни тия форуми доста ме развеселяват.
    Този пост е редактиран от PPP1; 24-04-19 в 20:18.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #19

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Ако четете внимателно, не оспорвам мнението ви, че с добри модели климатици ще има средно по-ниски сметки. Просто написах, че не всеки котел е двойно по-скъп от всеки модел климатик. Има климатици за 2-3000лв. И че не е задължително системата да протече като лейка още първите години ако не е медна. И че колкото и да е относително, комфортът със подово (дори и с радиатори) в доста случаи все пак е по-добър от климатици. Това не означава, че няма модели климатици с добър комфорт, но все пак тези модели не са "двойно" по-евтини от газовите котли. А той пише за 7бр. климатици все пак.
    Абсолютно сте прав за разликата в динамиките в цените на ел.енергията за бита и природния газ. Тук нямаме спор. Много пъти съм писал откровено за това в "газовите" теми. Няма критична маса "гласоподаватели" на природен газ, а и самата суровина зависи основно от един доставчик.
    Може и да съм по-ниско ниво интелектуално от вас, но си позволявам подобни коментари, защото все пак имам някакъв личен опит с 19г. на локално парно (3 котела) и 3 климатика.
    В конкретния казус, личното ми мнение е човека да си купи първоначално 1-2 климатика за помещенията, които ползва и после да го мисли.
    Мисля, че повече няма конструктивна полза от продължаване на нашата дискусия.
    Този пост е редактиран от VanDan; 24-04-19 в 20:56.

  6. Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    523
    #20

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Има полза единствено за питащия защото той ще си състави мнение и ще похарчи собствените си пари а не нашите затова е добре да се дават обосновани мнения за да може питащия да претегли всичко ако е изпуснал някой детайл може да го намери в дискусията. Относно цената питащия сам е преценил че може да отдели 16800лв т.е. сам си надянал хомота той си знае възможностите били те реални или типично по български пресилени. За тия пари може да си вземе 7 лтц-та моя излезна 2100лв с осем метра тръбен път де на би да му е студено с тях не смятам че ще му е студено най много лятото да му е студено. Та да споделя пак от моя жизнен опит за хомота през комунизма баща ми направи термосифонно парно тогава брикетите струваха 30 кинта и не се смятаха за въглища ползваше се с дон бас когато дойде демокрацията се оказа че от чисто финансова гледна точка и брикетите са въглища след това дойде газоснабдяването и ако не се лъжа цената беше 27 стотинки за кубик или нещо подобно нещата бяха ок промени се инсталацията добави се и допълнителна помпа но цената на газта започна да галопира и както казах почти всички се отказаха както и аз самия и се върнаха на твърдото гориво но вече не въглища а дърва но и дървата вече стигнаха с космически цени. След това последва психозата наречена пелети но и там чисто по български производителите направиха картел и цените започнаха да вървят нагоре иначе ако прочетете някой архивен форум ще видите колко хора се кълнат в пелетите но сега ги няма никакви кълнат се в нещо друго. Затова ви казах по горе че ако националната политика се запази такава а за съжаление няма изгледи да се промени вие които от скоро използвате газ ще станете свидетели на това което аз съм наблюдавал преди 15-20 години. В жилището в което живея сега имам и камина и климатик защото живота е енигма днес имаш кинти утре може да нямаш, ток и газ трудно се краде но дърва винаги могат да се откраднат ако закъса човек )) Та според мен както казах по горе ако се направи един суот анализ на ситуацията най голямата заплаха за отоплението с климатици е токов удар след гаранционния период и повреда във всичките седем или по голямата част от тях защото тогава инвестицията ще е сериозна докато ако се развали котела и ремонта струва повече от 1000лв направо може да се вземе нов като инвестицията няма да е в размера на 5,6 или 7 повредени климатика.
    Този пост е редактиран от PPP1; 24-04-19 в 21:56.

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #21

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Цитат Първоначално публикувано от PPP1 Виж публикацията
    Трагедията с газта в България е че тя не е национален приоритет т.е. цените се увеличават с много големи амплитуди за разлика от ел енергията която се увеличава но пълзящо с много малък темп защото ако се получат аномалии в цената на тока както се получиха при газта през 2011-2012 тогава ще има възстания.
    Аз пък ще ти кажа, че трагедията на тока в България е, че се поддържа изкуствено много ниска цена! Това е все едно една топка да я натискаш към дъното на басейн. Това няма да продължава дълго, в никоя пазарна икономика го няма. Имаме едни стари ядрени реактори с изтичащ ресурс, които при сегашното свито потребление успяват някак си да задоволят голям процент от нуждите, но това няма да продължава дълго. Ако икономиката малко живне ( на което всички се надяваме) и както дървата поскъпнаха, с тях и пелетите, въглищата ги забряняват и ако всички се ориентират към тока като алтернатива, вярвай ми тази топка ще бъде изтървана от дъното на басейана и всеки може да предположи какъв ще е резултата. За мен 7 климатика не са никаква алтернатива на един газов котел за отопление на къща. Виж за термоипомпа с подово съм съгласен, но само ако няма газ. Всеки знае, че с това си изкарвам хляба, знам кое колко струва и каква работа върши. Можем да си спорим до утре, но аз съм възможно най-близо до мнението на хората, знам кой колко плаща и колко е доволен от различните видове източници. Тъй както на газовия котел му куца охлаждането, тъй на климатиците им куца топлата вода. Но докато охлаждане е нужно 1-2 месеца ( за някои жилища изобщо няма нужда), то топлата вода е нужна през цялата година и то по много (за млади хора говоря). Пък туй дето със 7 климатика ще е по-икономично, отколкото с газов котел са приказки от хиляда и една нощ. Разходът на котлите от зората на газификацията няма какво да го коментираме. Когато аз преди няколко години започнах да споделям сметки на мои клиенти от порядъка на 1 до 2лв/м2, много хора тук ме обявяваха за лъжец и измамник. Сега всеки може да прочете темата " Колко ми струва отоплението на природен газ..." и да се убеди, отоплението на природен газ изобщо не е по-скъпо от отоплението с климатици. Не говорим за сравнение при монтирани 1-2 климатика - това изобщо не е адекватно сравнение. Не можем да срвняваме шума и бръмченето на външните тела, оплакването (или стискането на зъби) на съседите, не говорим за загрозените фасади, не говорим за дискомфорта от духането в стаите. Не можем да срвняваме и отоплението с каминка с водна риза с това на газов котел, микненето на дърва, прахоляка, пушека. Да, климатици и камина може да се сложат на везната за сравнение на комфорта, но газовия котел мож да се сравнява само с централно парно.и донякъде с термопомпа с подово

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    523
    #22

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Тока никога няма да претърпи някакъв сериозен тренд защото е стратегически ресурс и е изключително важен за промишлеността тъй като в България почти цялата промишленост разчита на електроенергията ние нямаме тежки химически производства които да разчитат на природния газ и в бъдеще не се очертава подобна тенденция благодарение на продажните ни политици. Относно сметките за газ аз имам преки и косвени наблюдения. Започвам с преките в апартамент 60кв имам климатик един на брой топли хол преходна спалня коридор и кухня като спалнята и хола общо малко над 40 квадрата кухнята е 14 квадрата и коридора останалото. Зимата като отворя всички врати температурата в хола и спалнята е толкова колкото пише на дистанционното обикновено 23 а в по студените дни 25-26 като в кухнята е 18-20.През деня когато сме на работа климатика е настроен на 20 градуса в интервала 08:00-13:00/жената е учителка/. В преходните месеци дори не е пускан когато отсъстваме защото като се върнем за отрицателно време стопля помещенията с изкл на кухнята там си трябва около час но това за мен не е трагедия. Климатика почти не е работил през ноща защото зимата не беше толкова студено апартамента ми е с вътрешна изолация гипсокартон и 5см каменна вата с най голямата възможна плътност на тавана и по стените. Като всеки себеуважаващ се ползвател на климатик и ползвател на форума за климатици имам дигитален уред за измерване на моментна и обща мощност от октомври месец до 31.03.2019 показанията са 1000 киловата това прави 200 кинта тъй като се къпя от време на време а и не само аз имам телевизор хладилник и темподобни уреди общата сметка за периода 01.10.2018-31.03.2019 е точно 430лв. Сега косвеното сравнение колега от работата с апартамент 80квадрата изолиран на газ плаща разсрочено по 120лв на месец или 1440лв на година от тези пари изваждаме примерно 400 лв колкото е грубо цената на използвания газ за топла вода за 12 месеца и остават 1000лв за отоплителен сезон.Когато се формира изравнителната сметка винаги доплаща но не големи суми затова не ги споменавам.
    Този пост е редактиран от PPP1; 24-04-19 в 22:39.

  10. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,764
    #23

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Сега, ако дойде от някъде викинга и застане на другата позиция ще четем битката на титаните (PPP1 vs викинг).
    Този пост е редактиран от bobivg; 24-04-19 в 22:50.

  11. Banned
    Тук е от
    Sep 2018
    Мнения
    1,250
    #24

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Цитат Първоначално публикувано от PPP1 Виж публикацията
    Не се занимавай с газ на този етап не е подходящо първо ще ти е по скъпо като ежемесечни разходи второ само котела ще ти струва колкото два що годе нормални климатика, трето парното няма да те охлажда лятото четвърто ако правиш парно го прави с медни тръби щото после ще има капане наставяне и темподобни но това излиза по скъпичко и не е за всеки т.нар. майстор. Единствения риск на климатиците е че ако недай си боже някой се прецака няма как да отопляваш/охлаждаш помещението а ако имаш лош късмет голяма част от тях да ти се прецакат след гаранционния период ще трябва да реинвестираш сериозна сума но това може да ти се случи ако си голям карък. Иначе не слушай че комфорта бил друг и т.н. в тия форуми повечето хора пишат смешки аз отдавна чета и участвам в форума за климатици. Иначе комфорта е същия аз имам климатици, камина, парно изобщо всички видове отопления в различните жилища но с газта е скъпо вярвай ми. Имам само един въпрос за какво са тия железарии които си сложил в това помещение.
    Ти си най-големият смешник!
    По - убаво от отопление на газ няма!
    И недей да развиваш теории.
    Друг е въпроса за комбинация на парно с клими.
    Що са изказваш?

    - - - - - - - - - -

    Цитат Първоначално публикувано от bobivg Виж публикацията
    Сега, ако дойде от някъде викинга и застане на другата позиция ще четем битката на титаните (PPP1 vs викинг).
    Тук съм, нали се сещаш, че съм на пелети плюс климатици.
    Нямам достъп до газ, в Германия съм бил 10 години на газ, няма такъв комфорт, там сметките ми бяха ниски за синьо гориво.
    В БГ не знам сега какви са за газ?

    Дори на родителите ми тъп котел на Алфа плам/дърва/ съм го автоматизирал като американска совалка - с котелна и радиаторна помпа, магнетвентил за охлаждане, коминен вентилатор с управление по димни газове..
    Режим и цепим дървата с брат ми, но не мога да отнема удоволствието на стария ми баща да зарежда и пали котлето, все пак трябва с нещо да се занимава.
    Този пост е редактиран от Spitfaqr12; 24-04-19 в 23:32.

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #25

    Отговор: 7 Климатика или газ

    PPP1,
    това говоря и аз - изобщо не искам да слушам за отопление на 60м2 жилище с един климатик, една духалка или една суха топловъздушна камина/печка на дърва или пелети. Да, може да се случи, много често срещано явление, но няма база за сравнение с една истинска отоплителна система с възможност за регулиране на температурата във всяка стая. Ти сравняваш 2 жилища за целия сезон, а аз правя по няколко огледа на ден и стотици пускове на година на отоплителни системи на газ, пелети, термопомпи, както и климатици. С годините са се натрупали хиляди за поддръжка, така че знам кое отопление колко струва. Лично аз, понеже нямам газ, няколко години се топлих на пелети - първо дървесни, после слънчогледови. С подово отопление съм, с котела топлех и 200л бойлер. Тази година почнах също на слънчогледови пелети, но от 01.12.2018г превключих на термопомпа, но бойлера не мога да топля с нея, за него разчитам на солара, а като няма слънце - на ток. Теоретично с термопомпа може да се топли бойлер, но моята е правена и контролера не позволява, пък и бойлера трябва да е специален и скъп, а моя не е такъв.Отоплителния ми сезон още не е напълно завършил, тая година пролетта е по-студена. Очаквам да приключа с около 3500кВтч за 110м2 (от 01.12. - напомням), което не е много, но не е и малко. За сравнение - на слънчогледови пелети ми беше по-икономично, но пък и има не малко слугуване. Така че съм доволен. Термопомпата я ползвам и за охлаждане лятото (аз за това я монтирах), нямам външни тела по фасадите, само едно на двора, но нямам и БГВ от нея. Ако имах газ щех да плащам същите сметки, както с ТП, пак щеше да е тъй безгрижно, но щях да имам и БГВ. За охлаждане 1-2 климатика по 600лв. Като вложение газовият котел е нестравнимо по-евтин. Какво друго да срвняваме?

    ПП Вики, ти кога натрупа толкоз мнения и с тоя ник бе?

  13. Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    523
    #26

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Нека аз да съм смешник а вие не но жестоката истина е една нека всеки сам да си я открие аз констатирах каквото имаше да констатирам надявам се този който пита да извлече за себе си до колкото му е възможно нещо полезно и както обясних по рано всеки си разполага с парите и ума.

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #27

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Цитат Първоначално публикувано от PPP1 Виж публикацията
    Нека аз да съм смешник а вие не но жестоката истина е една нека всеки сам да си я открие аз констатирах каквото имаше да констатирам надявам се този който пита да извлече за себе си до колкото му е възможно нещо полезно и както обясних по рано всеки си разполага с парите и ума.
    Жестоката истина е, че твоята представа за комфорт е много далеч от тази на автора на темата. Ти топлиш 60м2 с един климатик, значи според теб за 110м2 му трябват не повече от 2 климатика! Е да де, ама според него, според мен и според всеки, който малко разбира от комфорт, това е просто смешно и няма смисъл да продължаваме дискусията

  16. Banned
    Тук е от
    Sep 2018
    Мнения
    1,250
    #28

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Лазаре как топли с един климатик 60м2?
    И това ми било комфорт?
    Ай стига глупости.
    60 квадрата, са три стаи, баня с тоалетна и коридор.
    Точно в такъв апартамент на брата, сега слагам едно Равели /3-10кв на водната риза/-3 радиатора, лира и бойлер, а има подов, стенен клими и ел конвектор в кухнята.
    Сигурно не съм в ред, като една клима ще се справи?
    Даже днес взех и Термовар на 45 градуса за Равелето, в Пловдив не можах да намеря на по-високи градуси, а нямам място в кутията за радиаторна помпа.
    Този пост е редактиран от Spitfaqr12; 25-04-19 в 00:15.

  17. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,764
    #29

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Цитат Първоначално публикувано от Spitfaqr12 Виж публикацията
    Лазаре как топли с един климатик 60м2?
    И това ми било комфорт?
    Ай стига глупости.
    Случва се ако си в блок с топлещи съседи, ама не и за къща като на питащия.
    Пък ако и случайно има тец да ти минава някой щранг.......

  18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #30

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Цитат Първоначално публикувано от Spitfaqr12 Виж публикацията
    Лазаре как топли с един климатик 60м2?
    .
    Що как - без да духа. Дневния ми тракт е 40м2, с един голям конвектор го охлаждам някакси, но в спалните не се усеща. В едната добавих още един, но това лято ще слагам и в другите две. За отопление ще е още по-зле, ама аз там разчитам на подовото.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Как да демонтирам климатика си?
    От to6ko76 във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 63
    Последно: 06-03-19, 07:10
  2. Климатика вие/свири...?
    От milanov във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 20
    Последно: 10-01-17, 23:21
  3. Покупка на 3 климатика
    От ilian.oblashki във форум Климатици Daikin
    Отговори: 16
    Последно: 04-07-14, 22:37
  4. Има ли проблем с климатика?
    От Николай Стефанов във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 26
    Последно: 31-03-11, 00:27
  5. навес над климатика , ДА или НЕ
    От divi4 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 6
    Последно: 08-03-11, 20:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе