Здравейте,
Става въпрос за къща на три етажа (два етажа и мансарда) с отоплителна инсталация с един котел и една циркулационна помпа за цялата сграда. Досега котелът (Bosch Solid 2000 32kW) работеше с твърдо гориво, този отоплителен сезон го оборудвахме с пелетна горелка Greyko RB30 Star. Успоредно с това увеличихме и етажите с още един - мансардата! Сега обаче драмата е как да се управлява системата, така че да може трите етажа да се управляват поотделно и по такъв начин, че да има комфорт за всички. На двата етажа има по три стаи с радиатор във всяка плюс лира в банята. Квадратурата на етажа е около 65-70 кв.м като мансардата е с четири радиатора, но там няма преграждания, тоест го разглеждам като едно общо голямо помещение. Няма свързани бойлери за БГВ към системата.
Как според вас е най-разумно да разделя трите етажа на три отделни зони с индивидуално отопление за всяка зона, така че да може всеки когато иска да му е топло да се стопли или когато го няма вкъщи да не се отоплява напразно цял етаж?
След разговор със специалист на SALUS той ми предложи клемна (KL08RF) шина с три термостата (VS20W/BRF) за трите етажа и термозадвижки към всеки радиатор. Така може безжично да се управялава шината в котелното от всеки термостат и тя съответно да регулира температурата зададена от термостатите в помещенията.
Другото решение, което ми предложиха в една голяма фирма е система на HONEYWELL (EVOHOME) с отделни термоглави за всеки радиатор с безжична връзка към базово устройство и връзка през интернет като така мога да контролирам температурата във всяка стая индивидуално. С тези термоглави обаче ми се вижда малко ненадеждно защото радиаторите са зад пердета а в кухнята дори е зад дивана и мисля, че това ще лъже термоглавите и няма да работят корекно защото те измерват темп. при самия радиатор.
Масовият начин по мои наблюдения е механични термоглави на всеки радиатор и един стаен термостат/програматор, ама за три етажа ми се вижда малко странно. Както вече казах досега пердашех на твърдо гориво и не ми се налагаше контрол на системата!
Та затова моля за съвет и мнения от по-запознати и опитни