Здравейте,
Коя течност е по-добре да циркулира системата на подовото отопление - вода или пропилен гликол?
По принцип не бих се замислял, но в момента имам казус. Кооперацията е построена, но няма Акт 16, съответно няма газоподаване, няма ток и не се отоплява.
Системата за подовото ми е готова и при пробите са я пълнили с вода, която си стои вътре. Тъй като предстоят зимни месеци, водата в системата може да замръзне и ще стане беля. Затова имам две опции, като и двете са свързани с плащане:
1. Издухване на водата от системата, което струвало 200 лева или нещо подобно.
2. Напълване с гликол (предполагам пропилен гликол), за да не замръзне. Това може би ще ми струва повече от издухването, в зависимост от концентрацията.
Та въпроса ми е има ли смисъл по принцип в системата да има гликол вместо вода или не? Някъде четох, че дори свойствата на гликола за топлоотдаване са по-лоши, т.е. има смисъл да се ползва само в соларни системи, където водата би замръзнала.
И втори въпрос, при положение че функцията на гликола е само да пхпредпази системата от замръзване, а не да циркулира, не е ли достатъчно да се сипе много малко количество, колкото водата да не може да замръзне (например 1 към 10), а не да се разрежда 50/50 за -34? Дори да кристализира и да стане на каша, няма как да стане беля или поне така си мисля...
Благодаря предварително!