Здравейте,
Предстои ни изграждане на инсталация за отопление на апартамент + БГВ с газов котел. Отоплението ще бъде подово в целия апартамент. Газовото котле ще се монтира в кухнята с изход към терасата. Това е схемата на апартамента
Моля ви за съвети по следните въпроси:
1. Къде е най-добре да бъде монтиран бойлера? Според мен е най-логично да е в мокрото помещение, откъдето пътя до двете бани е най-къс, но от друга страна разстоянието от газовото котле до бойлера е над 10 м., а съответно и до кухненската мивка. Другият вариант е да се монтира под/над котлето, но пък тогава разстоянието до баните е голямо.
2. Какъв като обем бойлер трябва да търся? Двете бани е възможно да се ползват и едновременно. Освен това ваната със сигурност ще се ползва редовно. Колко литра в минута дебит да търся и с какви основни характеристики - серпентини и т.н.?
3. Има ли смисъл да се търси бойлер на същия производител, т.е. да е някакъв комплект като решение или не?
4. Бихте ли ми препоръчали марка и модел на бойлера?
5. За тази кубатура на апартамента (около 110 кв.м. чиста площ, т.е. около 290 куб. м.) какъв котел ще ми е необходим? Сградата ще бъде с 10 см. външна изолация и 5-камерна дограма.
6. Ще съм благодарен, ако ми препоръчате марки и модели на котли. До момента си мисля за Bosch, De Dietrich, Vaillant и Viessmann и смятам да търся оферти за тях. Кажете си мнението дали не изпускам някоя марка, която си струва.
Благодаря предварително на всички, които ще се включат по темата!

Новини
 Новини Форум
 Форум Актуално
 Актуално сървър
 сървър
 32Одобрявам
32Одобрявам

Първоначално публикувано от Lazar
 Първоначално публикувано от Lazar