Здравейте, сигурно това е хилядната тема по въпроса, но ето я конкретната ситуация.
Апартаментът е по документи 160 кв. м. с общи части, 132 чисти, от които светла площ 110. Изложението е юг и север - оттам стените изцяло са външни, а изток и запад - изцяло вътрешни. Външната изолация предполагам е 8-10 см. - не съм я мерил, незнам дали е стиропор, неопор, фибран и сие. Дограмата е Brugmann 5 камерна, двоен стъклопакет. Апартаментът има три външни стени - една на спалнята, която почти цялата е заета от двукрилен френски прозорец, една в детската, на която има стандартен прозорец и една голяма в хола, където има сумарно 5 крила френски прозорци - 2 + стена + 3. За допълнителна термоизолация (главно), а и за шумоизолация, всички контурни стени за апартамента, както и целия таван, изключая баня, тоалетна и тераси, са с 10 см. изолация от каменна вата (Rockwool ND 50 кг./куб. м.) + 12.5 мм гипсокартон на профили. Една от стените е с 5 см. фибран, защото е чисто бетонна, частично външна. Сградата е с акт 16 от 2010 г., газифицирана с локални газови котли. Апартаментът, когато е бил закупуван от първия му собственик, който въобще не го е ползвал, е взет с газов котел Hermann Eura Top 24SE. Тук и тук има поместени характеристики и потребителски мнения за дадения котел. В апартамента са сложени алуминиеви радиатори Ferroli POL с обща топлинна мощност от 9,7 kW. Имам следните няколко въпроса:
1) Има ли смисъл закупуването на кондензен газов котел, тъй като вече съществуващия такъв е най-добрия от конвенционалните, предлагани от компанията? Доколкото знам фирмата или вече няма официален представител за БГ или както се упоменава в един от постовете Index е такъв. Бих закупил такъв, но още имам чуденка и се триумя на какво точно да се топля и с какво да подгрявам водата с оглед ефикасността и икономията - ток, газ, комбинирано. Доколкото знам и доколкото се съветвах с хората от http://www.otoplenie.eu/ както и с тези от Амакс газ ООД конвенционалните котли вече все по-рядко се внасят, а има и някаква директива по отношение главно употребата на кондензни такива, която предстои да влезне от тази година, но точния ѝ текст не го знам.
2) Кондензен газов котел на коя фирма производител бихте ми препоръчали - Bosch, Immergas, Vaillant, ...
3) Топлинната мощност на консуматорите - радиаторите, добре ли е оразмерена за кубатурата на жилището (таван 2.51 м.)?
4) Марката + модела радиатори с високо качество ли са? Ако не то опоменете по-добри такива. Мнение за Global и сравнение на тях с Ferroli?
5) Кой от трите варианта би бил най-евтин за отопление и БГВ:
1. климатици + ел. бойлер - всичко на ток
2. климатици + газов едноконтурен кондензен газов котел за БГВ
3. двуконтурен кондензен газов котел
Какво ви е мнението за Daikin Altherma? Доколкото знам за къщи термопомпите са най-високоефективния източник на топлина, но са леко неприложими за апартаменти, но Altherma е пригодна и за апартаменти (поправете ме ако греша).
6) Грешка ли е полагането на вътрешна изолация? Керамични тухли + замазка и евентуална подмяна на външната изолация с неопор по-доброто решение ли щяха да бъдат с оглед ползването на стените като кондензатори на топлина с голяма температурна интертност?