Здравейте,
Предстои ми изграждане на нова инсталация с радиатори и медни тръби по стените, с цел да няма къртене, а само да се прекарат тръбите през стените. Сградата е с тухла и външна изолация, като на някой стени има и вътрешна (минерална вата, затворена с картон), но може би ще бъде премахната след време.
Прилагам груба скица, която направих:
Газовото котле ще бъде поставено в гаража, който се намира под кухнята и тръбите ще бъдат изкарани през малкото мокро помещение (за топла вода и парно). От там ще тръгнат по стените и ще опишат целия апартамент, като преходите ще се правят под външните врати, които са точно сменени и ми е останало празно пространство да вложа тръбите. Няма да има отопление в двете мокри помещения. С жълто съм отбелязал от къде ще минат тръбите по стените.
Със зелено съм маркирал местата на радиаторите, като имам питане за поставянето на 2 от тях:
- в кухнята искам да го поставя на вътрешната стена, защото може би в бъдеще ще бъдат премахнати прозорците и ще усвоим пространството на балкона, които е с дограма в момента. Има ли смисъл да поставям радиатора под прозореца или да го оставя на стената и в последствие да го преместя на балкона?
- в хола имам съвсем малък прозорец, точно до кухнята. Има ли нужда да поставям радиатор и под този прозорец?
Може ли да ми кажете какви/брой алуминиеви радиатори (ребра) са ми необходими за всяка стая и съответно какъв кондензен котел да взема? И какъв стаен термостат да избера за него?
Ще се радвам, ако ми препоръчате фирма в София за изграждането на проекта.
Благодаря предварително!
ПС: имам идея тръбите да бъдат скрити в такъв тип перваз, някой има ли опит с тях? https://www.facebook.com/pellasx.bg/...0148875900620/