Резултати от 1 до 8 от общо 8

Информация за готова газова система(заварено положение)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Apr 2021
    Мнения
    4
    #1

    Question Информация за готова газова система(заварено положение)

    Здравейте,

    Закупих тристайно жилище(104квм) ново строителство със следните спецификации: 1 етаж, под мен има апартамент.
    Изложение - Запад, Югозапад. Всяка една стая е с по една външна стена с основно прозорци по нея.
    Изолация - 12см минерална вата
    Дограма - Thyssen Krupp "E-forte" дебелина на профил 84,75мм и троен стъклопакет 40мм с аргон
    Височина на тавани - 2,7м
    Хол - 30,31кв
    Спалня - 17,6кв
    Спалня - 14,65кв
    2 бани - 4,2кв 3,8кв
    Антре 9,44кв
    Апартаментът беше с изградена газова инсталация за отопление и БГВ. Котел Bosch Condens 500WT и сумарна мощност на радиаторите по мои сметки( ~8-9kw).
    В спалните са H600 глидери (брой точен не си спомям), а в хола H800(18 глидера), в 2те бани по една лира( не знам тяхната мощност). Всичките радиатори са без термоглави(само обикновени врътки са)
    Досега изобщо не съм се сблъсквал с отопление на газ и въпросът ми е следният, тъй като предстои ремонт дали има нужда нещо да се променя откъм газовата инсталация( брой глидер, мощност и т.н)
    Според спецификациите на котлето:
    "При 30 % от номиналната топлинна мощност и нискотемпературен режим 7,6kW" (не съм много наясно какво означава но, допускам, че това е мин. мощност на котлето) - този минимум го покриват радиаторите.
    Но нямам идея дали ще е достатъчно за комфортно(да речем 22 до макс 25 градуса) и що годе икономично отопление и осигуряване на БВГ. Предстои добавяне от мен на стаен термостат( може би Bosch CT200 ако се поддържа от моя котел)
    Съжалявам за дългият пост, но реших да споделя всякава информация, която смятам, че може да е от полза.
    Всякакви мнение ще са добре дошли

    PS: Също възможно ли е отоплението през зимата(22-23гр) да е в граници 100-200лв месечно. Знам, че това е строго индивидуално, но някакви груби сметки биха били от полза.
    Има калкулатор в овергаз, който казва (средна температура 21гр и височина на тавани 2.6 за моят апартамент и 2ма души вътре ~800лв годишна консумация отопление и БГВ. Някаква идея колко е точен този калкулатор ?

    Поздрави,
    Румен
    Този пост е редактиран от rumenmm; 14-04-21 в 13:47.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2010
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    1,303
    #2

    Отговор: Информация за готова газова система(заварено положение)

    Не съм специалист по отоплителни инсталации, но ползвам такава на газ от 2005 г. в жилище около 65 кв.м на първи етаж над мазета, без изолация на пода и тавана. Плащам между 80 и 120 лв на месец в зимните месеци, като подчертавам, че отоплението не се изключва, включва се в началото на октомври и се идключва в края на април, началото на май. Когато не сме у дома го оставяме на минимум, но тази зима, заради обучението в електронна среда (жена ми е учителка) си работеше в нормален режим денонощно.
    Нямам опит и с кондензните котли (моят Витопенд100 все още си работи), но според майстора, който му прави профилактика (и му добави външен разширителен съд), ако го сменя с кондензен, сметките ми щели да намалеят с 20-30%, което вероятно е така, съдейки по мненията на колегите тук от форума.
    Предполагам, че ще направиш и професионална консултация, но според мен в хола (при възможност) е добре да се добавят глидери, може би по два на радиатор, също и в голямата спалня (за която всъщност не е ясно колко глидери са).
    В този ред на мисли смятам, че отопление през зимата с поддържани 22-23гр е напълно възможно да е в граници 100-200лв месечно.
    Да се надяваме само да не ни изненадат неприятно с цените на природния газ.

  4. Novice
    Тук е от
    Apr 2021
    Мнения
    4
    #3

    Отговор: Информация за готова газова система(заварено положение)

    Благодаря за мнението.
    Радиаторите са по един в стая, което за хола специално не знам добре ли е, зле ли е. Глидерите в спалните ако не се бъркам,като отида там тези дни ще разбера с точност, са нещо от сорта между 12 и 16. Честно казано голяма спалня не е нужно да е много топла.
    Аз и годеницата обичаме на спим на по-хладно. По-натам във времето живот и здраве, когато другата спалня влезе в упротреба като детска ще добре да е по-топло. Но честно казано мисля, че спалните са окей откъм радиатори. Консултация ще направя първо с фирмата изработила самата инсталация, защото те трябва да пуснат котлето да работи, след като си оправя документите с овергаз, за да важи гаранцията на котлето. Също много силно се надявам да може под някаква форма свързването на термостата и котлето да е безжично макар и с някакъв модул, че нямам особено желание да прекарвам дълги кабели. Някакви съвет относно, кога да въведа в експлоатация самото котле? Аз си мисля, да го направя преди да е започнат какъвто и да е бил ремонт на самият апартамент(на шпакловка и замаска е) и естествено след като се установи дали има нужда от допълнитени модификации по самата инсталация. Не съм сигурен дали не е необходимо да има примерно чешми(поне една) за да се тества БГВ или само стартиране на отоплителният кръг ще е достатъчно. Ако съдя првилно по това, което ти плащаш по-скоро аз да очаквам към 150-200лв през силният отоплителният сезон.

    PS: Има ли проблем около котлето, тъй като е в склада, да се изкарат изводи за пералня от банята в съседство или по някакъв друг начин? Не съм наясно дали няма някакви ограничения какво може да има около самото котле, като електроуреди.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2010
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    1,303
    #4

    Отговор: Информация за готова газова система(заварено положение)

    Щом ще има ремонт, моят съвет е да увеличиш минимално броя на глидерите в хола. За спалните, ако порядъка на бройката е вярна според мен са достатъчни.
    Котела е по-добре да се монтира след ремонта, но преди това трябва да се провери за пропуски самата отоплителна инсталация (тръби, радиатори, БВГ) - когато изградиха моята я "надуха" и следиха с манометър дали държи налягане, но може и технологиите да са се променили (специалистите ще ме коригират).
    И моето предположение е да очакваш сметки към 150-200 лв през силният отоплителният сезон, стига да се запазят цените на природния газ.
    Няма проблем около котлето да има и други електроуреди, но предполагам си наясно, че котела се монтира задължително на външна стена, каквато твоя "склад" се надявам да има.

  6. Novice
    Тук е от
    Apr 2021
    Мнения
    4
    #5

    Отговор: Информация за готова газова система(заварено положение)

    Котлето е монтирано, не е на външна стена, защото просто няма. На стената на едната баня е монтирано и има отдушник/комин.Това което ми каза инвеститора е че просто трябва да ида в овергаз за присъединяване(предполагам и монтиране на газомер) и след това на фирмата изградила инсталацията да се обадя да дойдат реално да го пуснат в експлоатация. Това, че няма проблем за други уреди е супер, остава само да видя дали може да се изкарат изводи значи. Много ти благодаря за отговорите.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2010
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    1,303
    #6

    Отговор: Информация за готова газова система(заварено положение)

    Първо говори с фирмата инсталатор, те ще ти обяснят стъпките за присъединяване, инспекция на надзор (заверяване на ревизионна книга) и пускане в експлоатация.

    ПП

    Щом не е на външна стена и няма вентилация, задължително трябва да има монтирани датчици за газ (газсигнализатори).

  8.  
     
  9. Novice
    Тук е от
    Apr 2021
    Мнения
    4
    #7

    Отговор: Информация за готова газова система(заварено положение)

    Има монтиран датчик над самото котле. Да, май най-добре ще е първо да се свържа с тях и после с овергаз. Отново благодаря

  10. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,826
    #8

    Отговор: Информация за готова газова система(заварено положение)

    Аз съм в подобен апартамент, но с по-добро югозападно изложение.
    Тази сравнително топла зима не съм плащал сметки над 100 лева. Общо 447 лева от 1.10 до 31.03.
    Поддържам 22-23* постоянно.
    Котела е BOSCH 2500W.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. ИЗБОР НА ГАЗОВА ГОТВАРСКА ПЕЧКА С ГАЗОВА ФУРНА
    От Stanislav Slavov във форум Бяла техника
    Отговори: 0
    Последно: 17-08-16, 16:32
  2. Отговори: 17
    Последно: 05-07-15, 11:14
  3. Подмяна на готова система за домашно кино до 1200 лв.
    От RSXA във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 18
    Последно: 30-07-14, 10:48
  4. Hannspree е готова с 10-инчов Android 2.2 таблет
    От kod във форум Новини от SetCombG.com
    Отговори: 0
    Последно: 19-11-10, 16:06
  5. Готова е! Максим карал с 1,1 промила
    От Perk0 във форум Коментирай новина
    Отговори: 87
    Последно: 25-03-08, 17:20

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе