Здравейте,
Закупих тристайно жилище(104квм) ново строителство със следните спецификации: 1 етаж, под мен има апартамент.
Изложение - Запад, Югозапад. Всяка една стая е с по една външна стена с основно прозорци по нея.
Изолация - 12см минерална вата
Дограма - Thyssen Krupp "E-forte" дебелина на профил 84,75мм и троен стъклопакет 40мм с аргон
Височина на тавани - 2,7м
Хол - 30,31кв
Спалня - 17,6кв
Спалня - 14,65кв
2 бани - 4,2кв 3,8кв
Антре 9,44кв
Апартаментът беше с изградена газова инсталация за отопление и БГВ. Котел Bosch Condens 500WT и сумарна мощност на радиаторите по мои сметки( ~8-9kw).
В спалните са H600 глидери (брой точен не си спомям), а в хола H800(18 глидера), в 2те бани по една лира( не знам тяхната мощност). Всичките радиатори са без термоглави(само обикновени врътки са)
Досега изобщо не съм се сблъсквал с отопление на газ и въпросът ми е следният, тъй като предстои ремонт дали има нужда нещо да се променя откъм газовата инсталация( брой глидер, мощност и т.н)
Според спецификациите на котлето:
"При 30 % от номиналната топлинна мощност и нискотемпературен режим 7,6kW" (не съм много наясно какво означава но, допускам, че това е мин. мощност на котлето) - този минимум го покриват радиаторите.
Но нямам идея дали ще е достатъчно за комфортно(да речем 22 до макс 25 градуса) и що годе икономично отопление и осигуряване на БВГ. Предстои добавяне от мен на стаен термостат( може би Bosch CT200 ако се поддържа от моя котел)
Съжалявам за дългият пост, но реших да споделя всякава информация, която смятам, че може да е от полза.
Всякакви мнение ще са добре дошли
PS: Също възможно ли е отоплението през зимата(22-23гр) да е в граници 100-200лв месечно. Знам, че това е строго индивидуално, но някакви груби сметки биха били от полза.
Има калкулатор в овергаз, който казва (средна температура 21гр и височина на тавани 2.6 за моят апартамент и 2ма души вътре ~800лв годишна консумация отопление и БГВ. Някаква идея колко е точен този калкулатор ?
Поздрави,
Румен