Харчат прекалено много ток при еднакви условия и желана температура спрямо истинските стенни конвектори.
Харчат го за месене на хляб!
За отопление, естествено.
Хистерезисът на духалките от всякакъв род и вид (има т.нар. подови конвектори, които реално са духалки на крачка) е от порядъка на 4 и повече градуса. Когато нагревателите не работят, вентилторът продължава да се върти и тънките реотани изстиват почти веднага.
При конвекторите има все пак някаква инертност заради масивните нагреватели, някои от които не са само чист Al. А електронните терморегулаори са с по-малък хистерезис. Примерно 2 пъти, а в някои рекламни брошури се твърди, че той е под 1 градус. Последното не съм го проверявал с точен термометър, но съм отчитал 1,5 реално.
Просто си играх да сравнявам 2000W Airelec Tactic с DeLonghi духалката.
Хистерезисът може да има отношение към комфорта, но не и към икономия на енергия. Малкият хистерезис няма как да води до икономия
Като ви чета ... явно нямате идея от отопление!
Не за моментно затопляне на въздуха, а зя цялостен топлинен комфорт на помещението!
За да се стопли едно помещение до определени градуси - се иска точно количество енергия. Без значение - как ще я вкарате вътре!
Другото са само празни приказки!
Много кардинални изводи!
Като си толкова иформиран по въпроса, би ли ни осветлил след затоплянето на помещението дали има значение колко време ще работят различните уреди с термостат, за да поддържа зададената температура? При еднаква консумирана електрическа мощност.
Точно толкова, колкото време ще останат неработещи след изстиване на помещението под зададената температура
В прикачената схема съм показал три различни случая на изменението на стайната температура във времето - в общия случай тя представлява.една модифицирана синусоида. Наклоните на лявото и дясното рамо на тази синусоида се определят от съотношението на мощността на отоплителния уред и топлозагубите на помещението. Колкото уредът е по-мощен, толкова лявото рамо (изкачването) е по-стръмно и обратно. Колкото топлозагубите на помещението са по-големи, толкова дясното рамо на синусоидата (спускането) е по-стръмно и обратно - при малки топлозагуби, спускането е по-полегато. При зададена температура (на графиката 20*С), площите над и под линията са еднакви, независимо колко е хистерезиса, което означава, че вложената топлина за поддържането на тази зададена температура не зависи от хистерезиса. Той се отразява само на комфорта
Този пост е редактиран от Lazar; 03-10-21 в 09:54.
За тези пари това е най-правилното решение, ако искаш на 5 сантиметра от пода да ти е топло.
НЕО - то дори има предимството духа леко надолу в пода и така стопля дори самият под пред него.
А бре огън е това НЕО - на втора степен след 5-6 минути работа не можеш да държиш ръката на 20 см пред него.
Имах и 2 конвектора - с и без вентилатор --> топлеха. но им трябваха 3-4 часа до 6 часа на 2000-2500 вата, за да стоплят и да е приятно.Единият го подарих на жената за нейния апартамент, другата я свалих в мазето и от 7-8 години събира прах(опакована в кутията в която е закупих).
Единственото предимство на конвекторната печка е че е тиха.
ВНИМАВАЙ с НЕО-то не го слагай върху килими и пред него на 30=40см да има дебели килими в които да бие потока горещ въздух, защото да не стане фал на силната степен и да се запали нещо.
Дори и да имаш килим слагаш една дебела книга под предните крака, задните ги остаяш на пода и така вдигаш предната част на духалката да не духа в пода е на 10-на сантиметра над него.
Дори да се развали след 2-та година за 30 лева ще си купиш нова.
Надявам се си купил с метален корпус, защото по едно време бяха пуснали едни НЕО с пластмасов корпус, а тя си духа яко топло...
За пода и краката зимата е НЕОто е идеална за тези пари.Отделно като отиваш на вила или на хотел я мяташ в багажника и дори да е хладно в стаята за 40 минути "е баня".И да я забравиш в хотела за 30 лева няма да ти пука.
Няма за какво да съжаляваш.
Тук добавяш условие - за субективното усещане за топло! Човек има по-добро усещане за топлина, когато на краката му е топло.
Затова с подово отопление (водно или електрическо) се получава най-добре.
Но едно е моментно и локално затопляне, а друго - цялостно темпериране на помещението. И влизане „в режим“.
Виж ся, не ми чети лекции - и повече време съм в този форум и конкретно в раздела отопление климатизация и отделно едва ли си виждал някога истинска конвекторен отоплител Made in Bundesrepublik Deutschland широк 40 см и с турбинен вентилатор.
Такива вече не правят и няма откъде да се закупят.
Сегашните лайна Майд ин Чайна не струват и пукната пара в сравнение с ФРГ отоплителя в който всичко е истинско.
Аз и досега не съм видял конвекторна печка/отоплител произведен последните 20-25 години, който да е широк повече от 15-на сантиметра, какво остана за около 35-40см.
Колега с такова стопля 15 квадрата офис за около 40 минути, като имаш предвид, че отгоре таванът му е гола бетонна плоча-козирка само с една хидроизолация и зимата е хладилник.Но капацитетът му на преминаване на въздух през него е друг, отделно нагревателите му са специфични и са на две нива - в най-долната част и по средата.И това само с 2000 вата консумация...
Отделно, че за 30-40 лв не можеш да си купиш "подово отопление".
То и аз съм привърженик на подовото отопление, отделно че с него можеш да си отопляваш и баня и тоалетна и коридори, та дори можеш да отделиш отоплителни кръгове и за терасите и зимата да си пиеш кафето сутрин и да закусваш хем на въздух, хем да ти е топло...
Но това си изисква при първоначалното изграждане на жилището предварителен проект и една значима инвестиция от няколко хиляди лева...
@Lazar,
Постът ми #23 беше насочен към jhoro.
Все пак благодаря за разясненито!
Явно нещо в моята логика е погрешно или съм се повлиял от рекламите на Airelec, където упорито ни натрапват, че малкият хистерезис води до икономия на електронергия.
Така също имах предвид сравнение на отоплението с естествена (конвектор) и принудителна (различни уреди с вентилатори) конвекция. Първите би трябвало да имат по-голяма температурна инертност.
Този пост е редактиран от Gena_bs; 03-10-21 в 22:23.
Малкият хистерезис води до комфорт. В интерес на истината най-доволен бях от калорифера на трифазен ток в казармата