Здравейте съфорумци,
Следя събфорума за газово отопление от известно време насам! Ето, че дойде и момента, в който да пусна запитване по моя конкретен казус.
Инвестирахме в апартамент, който в момента е на етап акт 14 и предстои изграждане на проекта по част "Отопление и газификация". В тази връзка съм пред огромна дилема какъв подход да изберем при изграждането на газовата инсталация и нужна ли е промяна въобще, защото трябва да реша до няколко дни.
Ето малко данни за апартамента, като прикачвам и схема (файлът започващ с "viber"):
- 98 кв. м обща жилищна площ, 3 етаж (втори жилищен), изложение юг-изток, 12 см външна изолация, седемкамерна дограма REHAU с троен стъклопакет 4 сезона;
- 2 бани - 4 и 3.5 кв.м
- 2 спални - 14 и 13 кв.м.
- хол с кухня - 33 кв. м.
- мокро помещение/склад - 2 кв. м
Докато преглеждах темите от събфорума, г/д се ориентирах (по съветите на @Lazar), че при тази конфигурация с 2 бани, най-разумният избор е едноконтурен котел + бойлер със серпентина. Проблемът, който възниква при мен, обаче, че котелът е предвидeн за монтаж в хола (на външна стена). Съответно монтаж на бойлер до, под или над него е по-скоро невъзможно. Прикачвам и проектите за отопление и газификация.
По проект е предвиден двуконтурен котел + вграден водосъдържател от 46 литра. Чрез търсене в интернет достигнах до заключението, че става въпрос за Vitodens 111-W, като единствен отговарящ на тези характеристики.
Тъй като със сигурност имам желание да монтирам бойлер в мокрото помещение/склада (дали със или без серпентина), въпросите са следните:
- Възможно ли е и съответно заслужава ли си прекарването на допълнителен тръбопровод от газовото котле до склада, за монтаж на едноконтурен котел + бойлер със серпентина? По мои груби сметки първоначалната инвестиция тук би била: 3 000 котел + цена на бойлера 500-800 лв? + инсталацията на допълнителната тръба (ХХХ лева)?
- Какъв едноконтурен котел бихте ми препоръчали при тази конфигурация? С каква мощност? Bosch 2500W, Vitodens 100w или може би друг?
- Какъв хоризонтален бойлер бихте препоръчали за монтаж над вратата в мокрото помещение/склада - ориентирам се към 120+ литрово решение? Има ли минуси на хоризонталните бойлери със и без серпентини?
- Възможно ли е и заслужава ли си монитрането на Bosch 2300i + бойлер със серпентина? Доколкото разбирам е по-ефективен от 2500w?
- Има ли минуси от монитрането на двуконтурния Vitodens 111-w с вградения водосъдържател от 46 литра. Тук инвестицията стартира от 5000 лв + допълнително цената за електрически бойлер (300-500 лева?)
Благодаря предварително за отделеното време да прочетете този пост и евентуално за последващите коментари и съвети.
Поздрави,
Мартин