Резултати от 1 до 2 от общо 2

Запазване и ремонт на съществуваща газова система за отопление? Моля за съвети

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Dec 2022
    Мнения
    1
    #1

    Запазване и ремонт на съществуваща газова система за отопление? Моля за съвети

    Здравейте,

    Предстои ми ремонт на малък апартамент, 64кв с 3 отделни помещения.

    Към момента има изградена газова инсталация - старо италианско котле с минимална мощност около 10 киловата, което след смяна на една помпа (около 200лв) работи безотказно, и няколко радиатора с всички тръби зейнали по пода, външно напукани, дупки по стените и прочее.

    Имам няколко чуденки. Кое вложение си струва, и изпускам ли някоя опция:

    1) Смяна на тръби, връзки и прочее, добавяне на още радиатори с цел по-оптимална работа на съществуващото котле, вкопаване на всички тръби?
    2) Изграждане на водно подово отополение, без радиатори, което обаче отваря много работа с изкърване на замазки и куп други главоболия и финанси. В такъв случай предполагам ще се наложи и закупуване на ново котле?
    3) Вариант 1) + добавяне на един климатик за хибридно отопление?

    Общи наблюдения: При нон-стоп отопление в зимен сезон с не добра изолация (това ще се промени с ремонта, смяна на прозорци, външна изолация на почти всички стени), разходът на месец беше 1.9 мегавата за месец, което за тази квадратура си е бая скъпо. Някой засичал ли е промените в консумацията при определени оптимизации?

    Много ще съм благодарна за съвети и дискусия.
    Този пост е редактиран от Ivch; 29-12-22 в 15:43.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Aug 2022
    Мнения
    397
    #2

    Отговор: Запазване и ремонт на съществуваща газова система за отопление? Моля за съвети

    Без да съм експерт, ще ти кажа че 10 киловата минимална мощност за толкова малка квадратура е прекалено голяма и както сам си установил този разход е много голям.Аз за 6 години активно използване на природен газ в апартамент 82 кв.м(добре изолиран и с благоприятно изложение) съм имал подобен разход само в един Януари,в който имахме бебе на по-малко от месец и поддържахме дневни температури между 23 и 25 градуса.Дори Януари 2017 - когато имаше температури -28 не съм стигал до1.9Мегавата.Всеки ще те посъветва спрямо това което използва и личния си комфорт, заради което моя съвет е следния отговори си на няколко въпроса:1.С какви финансови възможности разполагаш.2.Кое е КОМФОРТНОТО отопление за теб и семейството ти защото това определено е много СУБЕКТИВНО тъй като има доволни и недоволни от всички видове.3.Какъв е чисто финансовия резултат към който се стремиш Висока първоначална инвестиция с цел комфорт и по-ниски сметки или обратното.Лично според мен преправяне на цялата водна отоплителна инсталация и подмяната на котела при сегашните цени на материали и труд ще бъде доста скъпо и тъй като квадратурата на жилището е малка а и предстои подобряване на топлозагубите бих избрал отоплението(охлаждане ако е необходимо)с климатик(1,2,3 според това дали искаш във всяко помещение и тн.)

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 7
    Последно: 15-04-21, 22:23
  2. Отговори: 6
    Последно: 30-09-15, 23:44
  3. Ел. табло в жилищна кооперация. - ремонт, съвети?
    От pippo във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 15
    Последно: 25-02-12, 18:57
  4. Съвети за реализация на газова инсталация
    От a_shikoff във форум Отопление
    Отговори: 5
    Последно: 06-11-09, 22:41
  5. Отговори: 36
    Последно: 11-11-08, 08:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе