1.3 мегавата консумация за 1 чугунен радиатор с 20 глидера
Здравейте,
Пристигна ми абсурдна сметка за парно. Фактурирали са ми 1.3 мегавата за декември за 12 квадрата стая с височина 2.70 и 0.6 мегавата сградна инсталация. Общо 340 лева. Мога ли да си потърся правата по правен път защото ми казаха, че повече от половин мегават консумация е измама. От нелбо Пловдив говорят глупости. Апартаментът не е саниран и е със стара дограма, но сметката на климатик за същата температура е около 100 лева и 30 лева амортизация. Съседите отказват да се спре парното в сградата по необясними причини.
Отговор: 1.3 мегавата консумация за 1 чугунен радиатор с 20 глидера
Мой познат е платил 50 лева парно в София за декември за една стая...
Качи сметката да я видим. Колко е за вода от тази сума? Изглежда доста дебело.
Миналата година ако си отоплявал повече помещения сега вървят прогнозни сметки от тогава, и ще ти ги върнат с изравнителна сметка лятото.
Няма прогнозни сметки, на ежемесечен отчет е апартамента с дистанционни уреди на радиаторите. Няма топла вода.
1.3 мегавата консумация на радиатора и 0.6 мегавата сградна инсталация. Въпросът ми е няма ли да стане 60 градуса в стаята ако се изконсумират 1.3 мегавата за 1 месец?
Няма да стане 60 градуса. 1,3MWh за месец е равносилно на денонощната работа на печка с мощност 1,8kW, една духалка.
провери топломера. спри радиатора. събери 50 процента от входа и махайте монополистите.
Цитат:
Първоначално публикувано от
petkovbg
За 23 градуса необходимата енергия е 0.4 мегавата.
Стаята е 12 квадрата с височина 2.7 без изолация.
Продължавай да вярваш на онлайн калкулатори и чакай да се стоплиш с 600W. Всъщност може, ако те топлят отдолу и отстрани
Aха, разбирача пуснал климатика и той му изгорил 10kWh на ден, При тия температури навън вероятно работи с КОП 4 и е издухал 40кWh в стаята или 1,66кW на час. Доста близо до ония 1,3МWh за месец
Вземи научи каква е разликата между термопомпа и обикновена печка.
29/72 часа са по 400вата на час по коп 3.5 вярно са около 1000 киловата - така че разхода на радиатора е нормален или в рамките на грешката. спри радиатора и климатика и да те топлят съседите... така техните сметки ще се вдигнат. може и отворено да оставаш.
Имам съседи на последния етаж мезонет. Тези дни понеже имахме проблеми с теца, та се наложи да се кача до тях. В дневната имат два радиатора, те обаче пускат само единия на 5. Питам ги що държите единия на 5 ами не пуснете двата и да ги настроите да поддържат някаква прилична температура. Отговора им беше железен. Ние за един плащаме 300лв и от време на време пак е студено, ако пуснем 2-та ще стане 600лв. Тръгнах да им обяснявам как работят термоглавите. В един момент имах усещането, че почват да ме разбират, но ме прекъснаха. "Не си прав ако през единия минава примерно 5литра през 2-та ще минат 10литра, ако пуснеш две чешми тече повече вода". Това ме накара да онемея и казах само едно "добре", малко след това и чао.
Цитат:
petkovbg
Мога да измеря топлозагубата на стаята с електромер и обикновен радиатор, но не виждам смисъл. Калкулаторът е правен от инженер и смята вярно.
Напротив, точно това е правилния начин и ще покаже реалните топлозагуби. Обаче изисква усилие и време, не е като да се седи пред компа и да се чете калкулатор и пише във форума.
Калкулатора смята вярно ама друг път. Всяка стая в различен дом си е отделен частен случай с различни топлозагуби.
Цитат:
petkovbg
На 16 ще ти напиша колко е сметката за климатика и ще видим кой не разбира...
То е ясно че ще е по ниска, казах ти да прочетеш каква е разликата между термопомпа и обикновена печка.
При теб се наблюдава ясно изразен Дънинг-Крюгер.