Дразнеш проблем с газов котел и БГВ!
Здравейте,котелът работи перфектно за отопление и БГВ.Проблемът е когато гори за отопление и при пускане на пералнята след като спре да пълни вода(затвори магнетвинтила)прекъсва котела и той обръща на БГВ изчаква малко след което пак си запалва и си гори за отопление без проблем!Абсолютно същото става при пускане и спиране на студената вода на мивката в кухнята.Ако сложа регулатор за налягане на вода преди котела на входа на БГВ дали ще се реши проблема?
Отговор: Дразнеш проблем с газов котел и БГВ!
На вход на студена вода на котела сложете възвратна клапа - надявам се да си решите проблема
Сега пробвах при не горящ котел,пуснах и спрях студената вода на мивката в кухнята и пак се шашна котела-излезе символа за БГВ на дисплея на котела!При по нежно пускане и спиране на водата на мивката не се шашка!
Имаш голям пад в налягането на водата при пускането на същата и котела реагира независимо дали гори или не. Най вероятно тръбите на водата са с един диаметър навсякъде и то с най-малкия
Не знам каква марка е котела, но може би има в менюто настройка за време за изчакване преди да заали. Ако имаш обемен бойлер също трябва да са затворени и двата крана
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lazar
Не знам каква марка е котела, но може би има в менюто настройка за време за изчакване преди да заали. Ако имаш обемен бойлер също трябва да са затворени и двата крана
Котела е на имергаз витрикс тера 28 и да прав си Лазаре има такава настройка,настроена на 2 както си е заводско.Промених я на 0 и пуснах водата но без ефект котела пак се шашна само излиза символа за БГВ но не пали нали само чатка нещо като воден удар се получава при затваряне на водата и се шашка.Мисля си за възвратен клапан или регулатор за налягане преди котела да се нагласи на 2-3 бара и да си държи това налягане да няма спад след пускане на водата и водния удар да е в него след спирането
Ако това 2 е секунди, пробвай да го направиш повече, напр. 4 или 5
Цитат:
Lazar
При теб 16:35 ли е ?
Има някакъв бъг, горе изписа 16:36 часа за поста ми, а е 1 час по -рано.
Цитат:
Lazar
Даа секунди са.Пробвах на 4 проблема остана,разликата е че изчаква повече заявката за БГВ преди да обърне за отопление.Сега това изчакване го изключих(сложих на 0) за да запали по бързо!Ей това прекъсване искам да отстраня защото за мен не е нормално докато се топля пералнята да ми прекъсва отоплението или пълненето на чаша вода от мивката
Проблемът следва да е в инсталацията, а не в котела. Спри крана на топлата вода на изхода на котела и пробвай.
При Бош това е времето за изчакване преди да запали за БГВ и се предотвратява точно такъв проблем с удължаване на времето. Както казах - ако има резервен бойлер в системата, трябва да му се затворят и двата крана
Цитат:
Rakeem
Проблемът следва да е в инсталацията, а не в котела. Спри крана на топлата вода на изхода на котела и пробвай.
Със затворвн кран няма проблем.После отворих малко пак няма проблем,като пускам и спирам водата на мивката.При пускане БГВ в банята няма дебит и това не е решение
То е ясно, че не е решение, но трябва да се установи къде е проблемът.
По някаква причина при пускане на студена вода, ти върти и кръгът на топлата, което не трябва да се случва.
Настрой всички смесители в крайно положение, първо на студено и след това на топло, и пробвай какво се случва.
Имаш ли термостатични смесители?
Цитат:
Lazar
При Бош това е времето за изчакване преди да запали за БГВ и се предотвратява точно такъв проблем с удължаване на времето. Както казах - ако има резервен бойлер в системата, трябва да му се затворят и двата крана
Ми бош са го измислели по добре нооо нещата са такива каквито са ������Бойлер имам на ток вързан към водопровода с кран и мека връзка след него към бойлера на изхода на бойлера също има мека връзка към водопровода ноо няма кран ������Сега прегънах меката връзка с миша опашка на изхода а крана на входа го затворих и проблема изчезна поне на мивката утре ще видим как ще е като работи пералнята!Голям си Лазаре силен си ������������������Ако всичко е ок купувам кран и слагам на изхода между бойлера и меката връзка
- - - - - - - - - -
Драги ми съфорумници проблема е решен!Огромно Ви благодаря без Вас нямаше да успея и специално на Лазар който даде акъл какво да направя.Няма го вече шашкането на котела и при пусната пералня!Дано е полезна темата и за други които имат същия проблем
Браво! Това е едно от многото полезни неща, които съм научил преди 20 години от семинарите на Газкомфорт! Да е жив и здрав г-н Константинов, който вече трябва да е към 80-те, но продължава да държи фронта и да е активен! Респект!