Резултати от 1 до 8 от общо 8

Боя за прожектиране върху стена. Мнения и препоръки

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Feb 2013
    Мнения
    6
    #1

    Боя за прожектиране върху стена. Мнения и препоръки

    Здравейте,
    Подготвям едно помещение от 40 кв. м, в което ще сложа проектор, който още не е купен (мисля нещо бюджетно като benq 1070+ или Optoma HD 25 ,също приемам препоръки) и смятам да сложа боя вместо да окачвам екран. Стената е 3.60х 2,30 м а желания размер на прожектиране е около 137-140 инча в диагонал. Имам разстояние за проектора - помещението е дълго около 10 м. До колкото разбирам проблемите доколкото разбирам са и в страничните стени - едната е от френски прозорци, а другата ще е от тухли (рязани за облицовка, но все още не налепени), но ще сложа щори на прозорците, от тези които се монтират на дограмата и така се надявам да реша този проблем.
    Основният ми въпрос е за боята която смятам да използвам вместо да слагам ръчен екран. Спрях се на ето този вид digital theater white 1.4 gain на paint on screen - Digital Theater White Projection Screen Paint | Paint On Screen Europe
    Интересува ме качеството на изображението дали е сходно с това на екраните със сходни цени а именно около 600 лв, колкото ще ми излезе да боядисам стената. Не знам дали и изборът ми върху paint on screen е правилен. Виждам, че има и разни DIY решения. Държа да подчертая, че нищо не разбирам от кино проектори и прожекция :-). Ползвал съм и ползвам различни проектори, но за презентации и лекции, но там условията и нуждите са съвсем различни. Спрях се на боя поради някакви естетически виждания, но ако трябва и това ще преразгледам. Прегледал съм няколко теми в англоезични форуми, признавам не много и както е видно не достатъчно, но така така и не успях да се ориентирам. Благодаря ви!

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #2

    Отговор: Боя за прожектиране върху стена. Мнения и препоръки

    Projection Calculator Classic - Throw Distance and Screen Size
    Projection Calculator Classic - Throw Distance and Screen Size

    Не съм сравнявал на живо стена с екран, но според мен екрана е по-добре от боядисана стена, поради оптичното покритие, което подобрява отражението и контраста.
    Стената трябва да е перфектно гладка, а боята нанесена равномерно.

    Сравнение между стена и екран
    https://www.youtube.com/watch?v=rqhS8FP1jnY
    https://www.youtube.com/watch?v=Pv8K0zYxieA
    https://www.youtube.com/watch?v=q3jT8J6VjuY

    виж екраните Black Diamond
    Projector Screens by Screen Innovations


    DCI-Forum
    AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 02-03-16 в 19:07.

  4. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #3

    Отговор: Боя за прожектиране върху стена. Мнения и препоръки

    А защо реши, че трябва да е с Gain 1.4?

    Моя съвет е да почетеш доста за ползването на проектор като цяло.
    Да избереш подходящ модел за твоето помещение и нужди.

    Принципно идеята за боя на стената не е лоша и може да се постигне по-добър ефект за същите пари.
    Проблем обикновено е самата стена. Тя трябва да е перфектно направена преди да се сложи боята.

  5. Novice
    Тук е от
    Feb 2013
    Мнения
    6
    #4

    Отговор: Боя за прожектиране върху стена. Мнения и препоръки

    Здравейте, Благодаря ви за отговорите. Разбира се, че ще трябва да чета повече за използването на проектора за домашно кино. Знаех, че като цяло прожектирането в киносалони е доста специфично, но за домашни нужди си мислех, че ще има повече леснота, но и тук като гледам ще трябва да се запознавам с нови неща :-).
    Gain 1.4 не съм го измислил аз, а сайта на компанията произвеждаща боята. Има някакъв елементарен калкулатор, който на база лумени, резолюция и т.н. определя подходящата боя, а аз затова и питам тук защото не се доверявам ей така :-).
    Стената е почти перфектна, доколкото може да се направи перфектна - гипсокартон, фугопълнител, три ръце цялостна шпакловка, а накрая и две ръце бял латекс. Мисля, че се е получила много добре. Това, което ме кара да се съмнявам обаче е нанасянето на самата боя. Знаете, че за латекса се иска майсторлък, а тук предполагам, че наистина трябва човек да се постарае добре, за да не личат следите от мечето. Четох, че някои бои могат да е нанасят именно с валяк, но ще трябва да прочета повече са спецификите на нанасяне и разреждане. Лошто е че е скъпа, за да експериментира човек. Например с латекса съм установил, че трябва да се разрежда доста, а не само с указаните 5 процента вода. Много по-добре се получава, въпреки, че в повечето случаи трябва една ръка повече, но както казах тук тези експерименти ще са май по-скъпи.
    Въпросните екрани видях, че са с максимален диагонал 120 инча, а на мен ми се искаше да бъде поне 135-140, понеже имам място, н ако трябва ще се задоволя и с по-малко. За проектора както казах спрял съм се на 1070+ или HD25 заради цената и добрите отзиви за тях. Не ми се ще да отделям повече от около 2000 лв за проектор защото ме чакат и други разходи.
    Благодаря още веднъж!
    Ще чета при възможност докато приключа с окончателно с ремонта на помещението, а до тогава ще бъда пред дилемата боя - екран :-)

  6. Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Живее в
    Русе
    Мнения
    326
    #5

    Отговор: Боя за прожектиране върху стена. Мнения и препоръки

    Цитат Първоначално публикувано от Zhivko Uzunov Виж публикацията
    Gain 1.4 не съм го измислил аз, а сайта на компанията произвеждаща боята. Има някакъв елементарен калкулатор, който на база лумени, резолюция и т.н. определя подходящата боя, а аз затова и питам тук защото не се доверявам ей така :-)
    И правилно. Маркетингови трикове колкото щеш. Всичко е относително, но примерно с BenQ W1070+ gain над 1.3 е прекалено. Прекалената рефлективност на яркостта е също толкова дразнеща, колкото и прекалено ниската. Търси се оптимума, а той е някъде между 1.1 и 1.2. Трябва да е супер умрял проектор, та да не му е достатъчно, каквито споменатите от теб не са.

    Цитат Първоначално публикувано от Zhivko Uzunov Виж публикацията
    Тoвa, ĸoeтo мe ĸapa дa ce cъмнявaм oбaчe e нaнacянeтo нa caмaтa бoя. Знaeтe, чe зa лaтeĸca ce иcĸa мaйcтopлъĸ, a тyĸ пpeдпoлaгaм, чe нaиcтинa тpябвa чoвeĸ дa ce пocтapae дoбpe, зa дa нe личaт cлeдитe oт мeчeтo.
    Има пистолети, вкл. за латекс, с тях става най-равномерно, но не е препоръчително сам да го правите, ако нямате опит.

    Цитат Първоначално публикувано от Zhivko Uzunov Виж публикацията
    Bъпpocнитe eĸpaни видяx, чe ca c мaĸcимaлeн диaгoнaл 120 инчa, a нa мeн ми ce иcĸaшe дa бъдe пoнe 135-140, пoнeжe имaм мяcтo, н aĸo тpябвa щe ce зaдoвoля и c пo-мaлĸo.
    А откъде го измислихте пък това? Има и 300 инча дори. Elitescreens onlineshop - Your Projection Screen Company
    Ако имате място, най-доброто е екран с фиксирана рамка. Ако държите да се разгъва, е препоръчително да хвърлите едно око на тази тема https://forum.setcombg.com/проектори...te-screen.html

    Аз лично съм пробвал на бяла стена у нас и не ми харесва. Според мен, ако екранът нямаше значение, в киното щяха да ни изплющят една бяла стена и там да ни прожектират. Тъй де, за какво да дават много хиляди левове.

  7. Novice
    Тук е от
    Feb 2013
    Мнения
    6
    #6

    Отговор: Боя за прожектиране върху стена. Мнения и препоръки

    Здравейте!

    Още веднъж благодаря за насоките! Проекторът вече е купен, но е Sony VLP-HW55ES, малко се увлякох, но така е като ми препоръчвате да чета повече , а и сега цената му е повече от добра, предвид смяната на модела с новия 65ES. Сега остава екрана, мисля си дали не е по-добре да бъде 2.35:1, а не 16:9. Просто не ми се гледат черни ленти при прожектиране на филм. Иначе ми е ясно, че ще имам по-малък диагонал ако ще се гледа телевизия, но пък то и без това тв не е приоритет.
    Екранът задължително ще е фиксиран, а за големината видях, че Elite имат един Ez Frame с 138 инча 2.35:1 и 1.1 gain CineWhite, с който ще имам по-голяма картина от 135 инчовия аналог 16:9, ако се гледат филми, разбира се които са 2.35:1.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #7

    Отговор: Боя за прожектиране върху стена. Мнения и препоръки

    Проектора ти е 16:9 и взимането на екран с други пропорции не ми изглежда добра идея. Иначе при този екран (2.35:1) при разпъване на широчина до запълване ще ти излязат долната и горна част от екрана, което ще е грозна картина... Отделно ще ти се налага постоянно да зумваш и да настройваш проектора според пропорциите на видеорезолюцията на ресурса...

  10. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #8

    Отговор: Боя за прожектиране върху стена. Мнения и препоръки

    Много добра идея си е даже

    Особено ако гледа предимно филми.

    С едни анаморфни лещи ще е още по-добре, ама са цифра.

    Zhivko, Въпросния модел екран, който си загледал е приличен вариант.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. 42LA620S мнения и препоръки
    От yorrick във форум Телевизори
    Отговори: 11
    Последно: 17-02-14, 23:28
  2. Мнения и препоръки
    От IvO™ във форум Логически задачи
    Отговори: 202
    Последно: 25-09-12, 15:01
  3. Мнения и препоръки
    От zorbata във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 11
    Последно: 31-05-11, 15:30
  4. LG S09 AW - мнения и препоръки
    От pesho21 във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 19
    Последно: 27-12-08, 21:55
  5. PC конфигурация - мнения, препоръки.
    От roumen68 във форум Общ - хардуер
    Отговори: 0
    Последно: 02-12-06, 06:01

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе