Резултати от 1 до 10 от общо 10

Няколко въпроса за гарнция и поддръжка

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2004
    Мнения
    76
    #1

    Няколко въпроса за гарнция и поддръжка

    Здравейте,
    Имам два климатика Дайкин FTX25. С тях отоплявам две сходни стаи по 15 кв. м. с "някаква" изолация от началото на 90-те години, стиропор предполагам, и хубава дограма (добре уплътнена дървена в едната стая и PVC в другата). Закупени са от Зора миналата година по това време.
    Проблема ми е по-скоро с фирмата, която трябва да ги поддържа. При ниски външни температури външните тела започват да издават страхотни вибрации. Нощем, на нощен режим усещането е все едно се намираш в трафопост, бученето се чува през две помещения. Ако мога да направя сравнение, шума е като да стоиш до кола с включен двигател. Става въпрос за звука вътре в стаята (естествено, имам предвид, че колата е на балкона ). Иначе вътрешното тяло е достатъчно тихо. Вчера са идвали двама младежи, уж да правят профилактика, засякох се с тях на вратата, и единия започна да ми разправя, че климатиците работели идеално, даже "твърде тихо". Било нормално нощем да е "малко по-шумен", не пожела да изчака да го пусна на нощен режим, отнесе 100лв., и си тръгнаха. Говорих с "шефа" по телефона, можело да се сложат тампони, ама трябвало да си ги платя. Не можаха да ми кажат цена в момента.
    Въпроса ми е, редно ли е аз да ги плащам? Колко би трябвало да струват, без да ме товарят в цената? Изобщо, какви са ми правата в случая, и как да реагирам? Кой трябва да определи дали климатика е на прага на излитането, или е "твърде тих"?
    Другия проблем е, че единия климатик не поддържа зададената температура. Не че не му достига мощност, проста не я мери коректно. При топло време, когато работи в режим on/off, изключва 4-5 градуса под зададената. Смятам, че е правилно оразмерен, първо, защото другия се справя добре в подобна стая, и защото една печка 2КВТ прави "баня" в помещението. От форума знам, че този модел при -10 градуса отдава 1,9КВТ, което е достатъчно. Вътрешното тяло е монтирано но 3 см. от тавана, в ъгъла на стаята, дали това е причината?
    Трето, при работа на ниска мощност (около минимума), се чува нещо като клокочене от единия климатик (при другия е почти незабележимо). Прави ми впечатление, че този, с по-къс тръбен път, около метър, е по-шумен от другия, който има към 1,5 м. път. Нощем е неприятно, въпреки че е поносимо. Възможно ли е късия тръбен път да е причината?

    Моля, дайте ми съвет как да процедирам, след като от фирмата, която съм принуден да ползвам, се отзовават само когато трябва да прибират пари? Факт е, че бученето през деня по-слабо, чува се, но не е толкова нетърпимо, колкото нощем, когато стане -10.
    Благодаря предварително.

    ПС
    Моля, нека да няма коментари от сорта на "като си купил климатик от магазин за ютии, това е положението". Станалото-станало, доста неща научих тук, за съжаление постфактум.

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #2

    Re:Няколко въпроса за гарнция и поддръжка

    Можеш да сложиш тампони с прекъсната връзка - ще помогнат. Не са скъпи.
    Не пускай нощен режим, защото така натоварваш повече външното тяло. Пробвай дали пак бучат така при нормален начин на ползване - HEAT, автоматичен вентилатор и нормални градуси (20-22°).
    За клокоченето - да, от късия тръбен път е. На някои даже го пише в инструкцията.
    3 см от тавана е прекалено малко, а ако и дясната му част, където е датчика, е забита съвсем в стената, няма да мери правилно. Насочи клапите обратно на стената, до която е монтиран - да не духа в нея и да се връща топлия въздух бързо в датчика.
    Тези малките FTX-чета са по-шумни в студа по принцип.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #3

    Re:Няколко въпроса за гарнция и поддръжка

    Може да е обледенена тавата,по-скоро дъното на компресора,ако има леееек наклон към него. Вечер,като се понапъне компресора,започва да бучи от леда.Може да са по-шумни,но в никакъв случай не трябва да бучат.
    Провери с нивелир наклона на външното и в двете посоки. По-добре да има много малък наклон назад,към стената . А по дългата страна не трябва да има никакъв наклон.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2004
    Мнения
    76
    #4

    Re:Няколко въпроса за гарнция и поддръжка

    Ако го сложа на 20-22 градуса, в стаята не става повече от 15-16, няма как да го държа така. На 25, както го държа през деня, пак бучи, но не толкова. Но не може да се спи така. Нощем вентилатора е на степен 1, 26-7 градуса, и е, както писах горе, като в трафопост. Дясната част е навътре, към стаята, и клапите сочат натам.

    @Vanko68
    проверявал съм ги, няма наклон, няма и лед в тавата. Поне с това нямам проблем.
    Не ми се иска да се опитвам сам да ги оправям, а да накарам фирмата да свърши работата, вместо да отрича проблема. Рекламация в Зора?

  6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #5

    Re:Няколко въпроса за гарнция и поддръжка

    Махни тази първа степен на вентилатора за следващата нощ да видиш.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #6

    Re:Няколко въпроса за гарнция и поддръжка

    Може да има лед под компресора,там няма как да видиш без отваряне на тенекетата. Има кечета около него,понякога те се обледяват. На тошиба един модел има една подобна ситуация с бученето.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2004
    Мнения
    76
    #7

    Re:Няколко въпроса за гарнция и поддръжка

    deian, климатика не поддържа зададената температура, ако го държа на автоматичен режим, стои на трета и четвърта степен, не може да се спи при това положение. В най-големите студове го слагам на втора.
    vanko68, как да разбера, след като от фирмата отричат да има проблем? Няма как да отворя външното тяло.

    ПС
    пичове, благодаря ви за вниманието

  10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #8

    Re:Няколко въпроса за гарнция и поддръжка

    Опитвам се да ти обясня, че на ниска степен на вентилатора не се разпределя въздуха в стаята равномерно, а компресорът се натоварва повече. Затова може да е и бученето.
    На трета и четвърта степен ще стои докато затопли, ти как искаш - да затопли на първа ли? Не схванах как така на ниска степен си поддържа градусите, пък на по-висока не.
    Ползваш го погрешно според мен.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2004
    Мнения
    76
    #9

    Re:Няколко въпроса за гарнция и поддръжка

    Добре, ще пробвам довечера, и ще пиша, благодаря за помощта.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2004
    Мнения
    76
    #10

    Re:Няколко въпроса за гарнция и поддръжка

    Тази нощ беше доста топло, и нямаше как да стане експеримента. Оставих го на 23 градуса автоматичен вентилатор, Heat, температурата в стаята беше към 18, климатика работеше 90% на втора степен, от време на време включваше на трета. Не спах добре, просто втората степен е шумна. На първа така и не мина май. Когато вън е минус 10, работи предимно на трета, и тогава е абсурдно да заспиш.
    А за това, как на нощен поддържа температура, на на авт - не. Ами и в двата случая не поддържа, просто ако го оставя на авто - 24-25 градуса, температурата в стаята е около 20, и вътрешното тяло е на 2-ра, 3-та. Когато е на нощен, слагам 26-7 градуса, в стаята е около 20, и ако външното тяло не се опитваше да излети от стойките, всичко щеше да е супер.
    Тоест, да резюмирам, дори при топло време (~1*) климатика е шумен, а при по-студено е непоносим, на какъвто е да е режим. Но при първото застудяване ще пробвам пак на автоматичен, и ще пиша.
    Смятам, че проблема не е в мен, защото имам два еднакви климатика в две еднакви стаи - еднаква площ, изложение, прозорци, външни/вътрешни стени, единия работи супер, като изключим клокоченето, а другия - не.
    И от фирмата за поддръжка отричат да има проблем. От всичките викания (3) дойдоха само когато трябваше да вземат пари за така наречената профилактика. Бяха двама младежи, единия, специалиста, на 22-23 години, другия според мен беше ученик още, пръскали са с нещо през отворите за филтрите, измерили са налягането на компресора, предполагам, може би са почистили външните тела, и отнесоха 100 лв. Засякох се с тях точно когато си тръгваха, специалиста заяви, че е прегледал и двата климатика, и двата работели "повече от добре", имали много адреси, и не можел да стои повече.
    И въпроса ми към вас беше не как аз да си оправя климатиците, а как са поставени нещата, кой трябва да измери вибрации, ниво на шум, изобщо да се докаже работи ли този климатик както трябва, или не. И към кого да се обърна, при положение, че този, който трябва да помогне, ме пуска по пързалката.
    При положение, че от двете машини, при сходни условия, единия работи, а другия - не, за мен е очевидно, че проблема не е в мен.
    Благодаря ви предварително.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Няколко въпроса за S40 SUB
    От vencifcl във форум Тонколони
    Отговори: 9
    Последно: 19-09-13, 18:03
  2. Имам няколко въпроса .
    От Icety във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 1
    Последно: 21-03-11, 12:04
  3. няколко въпроса за С++ ?
    От brankod във форум Програмиране
    Отговори: 5
    Последно: 07-03-07, 15:46
  4. Няколко въпроса за LVM
    От fori във форум Linux
    Отговори: 1
    Последно: 09-11-03, 18:12
  5. Няколко въпроса...
    От Stealth във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 44
    Последно: 03-06-02, 15:01

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе