Здравейте,
Имам два климатика Дайкин FTX25. С тях отоплявам две сходни стаи по 15 кв. м. с "някаква" изолация от началото на 90-те години, стиропор предполагам, и хубава дограма (добре уплътнена дървена в едната стая и PVC в другата). Закупени са от Зора миналата година по това време.
Проблема ми е по-скоро с фирмата, която трябва да ги поддържа. При ниски външни температури външните тела започват да издават страхотни вибрации. Нощем, на нощен режим усещането е все едно се намираш в трафопост, бученето се чува през две помещения. Ако мога да направя сравнение, шума е като да стоиш до кола с включен двигател. Става въпрос за звука вътре в стаята (естествено, имам предвид, че колата е на балкона ). Иначе вътрешното тяло е достатъчно тихо. Вчера са идвали двама младежи, уж да правят профилактика, засякох се с тях на вратата, и единия започна да ми разправя, че климатиците работели идеално, даже "твърде тихо". Било нормално нощем да е "малко по-шумен", не пожела да изчака да го пусна на нощен режим, отнесе 100лв., и си тръгнаха. Говорих с "шефа" по телефона, можело да се сложат тампони, ама трябвало да си ги платя. Не можаха да ми кажат цена в момента.
Въпроса ми е, редно ли е аз да ги плащам? Колко би трябвало да струват, без да ме товарят в цената? Изобщо, какви са ми правата в случая, и как да реагирам? Кой трябва да определи дали климатика е на прага на излитането, или е "твърде тих"?
Другия проблем е, че единия климатик не поддържа зададената температура. Не че не му достига мощност, проста не я мери коректно. При топло време, когато работи в режим on/off, изключва 4-5 градуса под зададената. Смятам, че е правилно оразмерен, първо, защото другия се справя добре в подобна стая, и защото една печка 2КВТ прави "баня" в помещението. От форума знам, че този модел при -10 градуса отдава 1,9КВТ, което е достатъчно. Вътрешното тяло е монтирано но 3 см. от тавана, в ъгъла на стаята, дали това е причината?
Трето, при работа на ниска мощност (около минимума), се чува нещо като клокочене от единия климатик (при другия е почти незабележимо). Прави ми впечатление, че този, с по-къс тръбен път, около метър, е по-шумен от другия, който има към 1,5 м. път. Нощем е неприятно, въпреки че е поносимо. Възможно ли е късия тръбен път да е причината?
Моля, дайте ми съвет как да процедирам, след като от фирмата, която съм принуден да ползвам, се отзовават само когато трябва да прибират пари? Факт е, че бученето през деня по-слабо, чува се, но не е толкова нетърпимо, колкото нощем, когато стане -10.
Благодаря предварително.
ПС
Моля, нека да няма коментари от сорта на "като си купил климатик от магазин за ютии, това е положението". Станалото-станало, доста неща научих тук, за съжаление постфактум.