Ех,ако можехме и да знаем как му е и фреона...
Ех,ако можехме и да знаем как му е и фреона...
То по тази логика и зъболекари да станем за да не плащаме щото там услугите са скъпи и ред други дейности. Това да гледаме в портфейла на другия и да вземем да си направи сами това дето не ни е работата е наседено от комунизма всеки да работи това дето не разбира. И май няма да отмине докакто има хора живели през този период.
Аре не се срамувай... Кажи колко си взимаш де ? :-)Първоначално публикувано от Jackas
Като човек, който до преди няколко години се е занимавал с ремонт на печки и перални, не те смятам за капацитет в климатичната техника, така, че не смятам да ти отделям време!Първоначално публикувано от nebelservice
Стойте в BG-Mama да си продавайте боклуците!
Това не е проблем! Въпроса е, че трябва да имам някакви съмнения. А нямам такива!Първоначално публикувано от johny01
Тъй като 17 години поддържам хладилниците в магазина си, видиш ли не падам от луната! Искам, или не искам, наложи се да науча някой основни принципи на работа на хладилната техника. Отделно, че трябваше да инвестирам в специализирани инструменти. Иначе, щях да продължа да слушам как било нормално да има пропуск и на 2-3 месеца да се дозареждат и разбира се да им плащам по 120-150лв. на посещение. А можеше да ми кажат, че тръбите са втвърдени и трябва да се подменят....... Сещаш се за какво ти говоря.
VeleV.Klima
Оставям на страна финансовата част.
Няма вариант, в който да ти позволя да ми демонтираш климатика, да го замъкнеш някъде си, в автомивки или сервиз, да го разглобяш миеш и така нататък в случай, че работи перфектно!
Дошло ми е до гуша от "майстори". Като започна от автосервизния техник................... Та до шпакловчика вкъщи! Не е имало случай, в който някой, някъде да не си остави ръцете!
Спрете със заяждането на дребно и отговорете на @VD. Покажете поне малко професионализъм и дайте конкретни отговори.
Всеки пост извън темата ще бъде трит!
Точно!Нека зъболекарите да си гледат зъбите,а не манометрите...и то на достъпни цени.Първоначално публикувано от Jackas
И нека да не се гледа, за свършената им работа по омазаните стени,а по омазаните тавани...
Не знам за кой път "избухва" такъв спор във форума.
По принцип всички без Jackas са прави, НО само когато става въпрос за други страни, а не за България.
За съжаление Jackas e прав когато става въпрос за България и това е така, тъй като както много пъти съм казвал в Бг няма работещи браншови организации които да извършват самоконтрол на своите членове, а отделно и държавата и не си върши работата и не контролира/уволнява своите служители които къде от ленивост къде от напълнен джоб "недовиждат" нарушения които трябва да санкционират.
И аз като Джакас съм изпадал доста пъти в подобна ситуация и вече ми е писнало.Убеден съм ако живееше във Франция, Словакия, Норвегия или друга нормална държава в която куцо, кьораво и сакато не може днес сутринта да реши, че иска да печели пари от монтаж на климатици и на обяд вече да монтира климатици щеше човека да предпочете да позлва услуга на фирма, а не сам да се учи...
Просто по-евтино е да си платиш на професионалист, отколкото сам да се учиш, защото за времето през което ще се учиш и занимаваш с тази несвойствена за теб работа ще изкараш повече пари отколкото ти струва услугата.В България обаче професионалистите са малко, повечето са "всичколози"-днеска продавал готварски печки, утре продава, монтира и "ремонтира" климатици и хладилни инсталации ...
Липсва ви браншови контрол и самоконтрол...Не обинявайте за тази липса потребителите-те не са ВИ виновни, че досега не сте успяли да си създадете браншова организация и да си прокарате съответната нормативна уредба както направиха строителите чрез Закона за камарата на строителите
Общо взето поставили сте потребителя в положението когато иска да си плати за качествена работа да не знае кой може да му свърши качествено работата и към кого да се обърне-като резултат от няколко плащанията и нефелно свършена работа "Неволята учи" и потребителя иска или не сам си свършва работата...
Стига сте избивали комплекси-обзалагам се че един зъболекар за 6 месеца ще се научи да монтира, но вие за 6 месеца няма да можете да завършите дори първи курс по зъболекарска специалност.За някои работи се изисква интелект, който се натрупва с времето и не всеки има волята и желанието да положи необходимите усилия.Мераклийте са за взимането на парите...
Всеки, който е отварял вътрешното тяло на стар климатик, е своеобразен изследовател на пирамидите, защото толкова стара зараза, плесени и мухъл може да се намери най-вече по такива места!
Без да претендирам за меродавност съм чувал, че плесента и мухъла са доста опасни, а климатика е нещо като техният рай! Още повече, че им осигурява и въздушен транспорт!
За мен профилактиката трябва да бъде едно много нужно и смислено действие, но без да се излиза от НДУ /Необходимо и Достатъчно Условие/!
Т.е. по-добре климатик, почистен на място от непочистен, заради "опциите" на демонтажа, заради една идея по-добро почистване!
Това се прави, за да не вдишва клиента гъбички и плесени, а за да работи добре климатика, вече си трябва ревизия на фреона..
Горе-долу, това е като да "обслужиш" кола на еди-колко си километра.. Вярно че има хора, които от пестеливост си мият лицето с вода над леген, после я ползват за миене на други части и накрая измиват и тоалетната, за да не плащат за вода, но това е поведение по-скоро за военно време!
П.С. Друг е въпросът, че е пълно с мушмороци, дето закачат манометрите и викат "Всичко е О.К., профилактиката е пълна!"
Поздрави!
В САЩ ако си поправяш сам вик или ел инсталацията предполагам и климатичната ще те подведат под одговорност вече какво ще те накажат не знам,
ЕЕЕ , ще те подведат само тогава , когато това твое действие причини вреда на друго лице , ако си знаеш какво правиш , никой не ти го забранява ...Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Отговорност...,докато младежи завършили ТОХ и др.се занимат с климатична техника, нема къ да стане.Иначе, ако говорим за САЩ-нещата са малце по различни( от личен опит) монтажници без сертификат нямат шанс.Българското посолство се обслужваше от US-фирма на която собственик беше сърбин.Нормално е всеки един работник-техник да притежава тапия за това което извършва,но как е в БГ.Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Тука има хора дето си мислят че някой зорлян ги бута да си правят климатиците каквото и да било, ако искате ги мийте ако искате не. Никой няма да ви бие с пръчка, на сила да се занимава с вашите дертове. Всичко е въпрос на личен избор, що подскачате до небесата че трябвало някой да ви изнася климатика, не е вярно, просто се предлага и такава услуга. Ако не вие ,има други хора който държат на тези работи; бременни жени, родители на новородени деца, лекари във лекарски кабинети,стоматологични кабинети, операционни ,собственици на магазини за хранителни стоки,хотели, хора с алергии, астми и най обикновени хора които искат да си почистят и да отстранят неприятните миризми .
Пак казвам, никой не ви кара на сила за нищо, пазара е широк имате си вашата гледна точка имате избор, сами си вземате решението, но не го натрапвайте за най правилно.
Един въпрос и от мен , на колко време трябва да се мият вътрешните и външните тела или на колко часа работа, ако се използват само за отопление?
Всичко зависи изключително от условията при които е работила машината /външни и вътрешни/. Трябва измиване, ако питата е набита с механични замърсители. Е също и по желание на собственика. Видях в един специализиран магазин различни спрейове - един го препоръчаха, понеже бил със сребърни йони /имаше надписи с йероглифи - дали китайски или японски - незнам/. Той беше за след почистването - за предпазване от последващо замърсяване и против развъждане на вредни микроорганизми.
[javascript:void(0);][/img]Нашата профилактика струва 70 лв, в която цена включвам промиване на външно и вътрешно тяло, разглобяване на място и промиване на компонентите на вътрешното тяло и зареждане под грамаж с необходимия фреон!
Говорим за нормални, битови климатици. 0884834228 - Клима Технолоджи.
Добавям и няколко снимки..
Супер! Правите ли отстъпки за количества?Първоначално публикувано от VD