Здравейте,
ремонтирам микровълновата и се нуждая от съвет. Грила на печката работи, но не и микровълните, иначе чинията се върти и таймера отброява. Отворих я и не забелязвам видими повреди по микровълнновата част. До първичната намотка на трансформатора е подадено напрежение. Мерих диода за пад на напрежение. Изглежда здрав. Кондензатора се разрежда с искра, което би трябвало да означава че работи. До клемите на магнетрона идва високо напрежение. Трите предпазителя са здрави (на филтриращата платка на входа, на управляващата платка и високоволтовият предпазител). Свалих магнетрона и мерих с ом метър . Съпротивлението на клемите е един ом. Не е пробил към корпус. Дори отворих задната капачка на магнетрона да огледам за разхлабени контакти. Забелязах че двете бобини не контактуват добре с керамичният цокъл. Имаше нагар от волтова дъга . Виждаше се и пробив в изолацията на индукционната намотка на една от бобините, където е най-краткото разстояние до керамичният цокъл. Почистих стегнах с клещи медния кабел на бобините и го запоих към цокъла. Сглобих печката, но микровълновата част продължава да не работи. Според мен магнетрона си е заминал. Погледнах в нета отзиви за конкретният модел Samsung OM75P(31) и оплакванията са много.
Въпроса ми към специалистите във форума е : пропускам ли нещо и как мога да съм напълно сигурен че повредата е в магнетрона , за да не купувам излишно нов.![]()