Здравейте,
преди ден два микровълновата "гръмна". Както размразяваше, се чу звук като на гръмнал предпазител, но доста по-силен и микровълновата спря да работи. "Мидея" с електронно управление:
2014911142740.jpg а модела е 2014911142905.jpg
Като е включена в контакта часовника/дисплея свети. Можеш да избереш функция, време и да я стартираш, но след това се чува едно бучене, като лампата не свети и чинията не се върти. Проверих предпазителите /има на малка платка на входа за 220V и един голям на единия изход на трафа/ - здрави са. Проверих входа на трафа - има 220V. Замерих магнетрона между клемите - около 2 ома /ако може да се вярва на уреда ми/ и към корпус - няма късо/отечка. Проверих ключетата на вратата - работят както трябва, няма някое да се е прецакало. Не знам само как да премеря трафа. На входа е около 5 ома. На изхода има 3 края, като между двата /единия отива на магнетрона, а другия минава през кондензатора, като има вързан диод към корпус/ има около 8-9 ома, а между тях и третия /на който има голям предпазител и отива на другия край на кондензатора/ няма нищо. Между третия край и корпус има съпротивление около 160 ома.
2014911154617.jpg
Не знам да ли са нормални тези стойности, но какво се случва: като е изключена буксата от магнетрона пак се чува бучене и след секунди започва да се чува и звук като "пращене" /изключвам от тока, защото "страх лозе пази"/. Разкачвам изхода на трафа и тогава има само бучене, без поява на "пращене". Като е изключен и трафа, тогава нищо не се случва, но часовника/дисплея си работи.
Моля за някакви идеи.
Печката е на 7-8 години, като още в гаранция при продължителна работа миришеше на бакилит. Не след дълго отиде в сервиз за смяна на траф /това в гаранция/. Какъв траф са сменили не знам, но преди година, баща ми сменява пак траф. Сега е с този:
2014911141647.jpg
и не съм сигурен, че е какъвто трябва. Магнетрона е такъв:
2014911154521.jpg
Ако се окаже пак същия проблем, мога ли да сложа траф от друга микровълнова /намират се по 20 - 30 лв за части/ или трябва с определена мощност според магнетрона.