Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 44

Апаратна калибрация на телевизори

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #1

    Апаратна калибрация на телевизори

    Дисплеят на вашия нов телевизор не е калибриран когато го извадите от кашона. А ако дисплеят ви не е калибриран, можете да изпуснете важни детайли от изображенията. Разбира се, може да платите на професионалист, но може лесно да се справите и сами като използвате професионални инструменти за калибриране.

    Често чета по форумите за коригирано на око...Има много такива. Когато същият телевизор беше проверен чрез хардуерни измервания, обикновено се оказваше брутален ужас и кошмарни грешки.
    Честно казано - с настройването на око, те просто напуснаха стандартните настройки.

    Какво е калибриране?
    Калибрирането в най-широкия смисъл на думата е оптималната настройка на оборудването, за предпочитане въз основа на измервания. Думата обаче често се използва погрешно, включително тук във форума, за прости настройки, които можете да промените като потребител. Но калибрирането, разбира се, е нещо повече от това. Калибрирането настройва цвета според индустриалния стандарт, използван при заснемане на филм. По този начин се доближавате възможно най -близо до изобразяването, както са искали създателите на филми. Калибраторът обаче не се занимава само с цвят, но и другите опции и настройки на телевизора са включени, за да се получи картината възможно най-перфектно.

    Можете обаче да калибрирате LCD, OLED или плазмен телевизор. Възможно е също така да се подложи проекторът на калибриране. Процесът на калибриране е малко по-различен от процеса, който описвам по-долу, но основната предпоставка е същата. Важно е да определите дали искате да калибрирате само дисплея на 2D материал или също така оценявате оптимален дисплей на 3D материал.

    Колко струва?
    Както бе споменато, у нас няма професионалисти, които могат да извършат калибриране по ISF за вас. В това отношение България изостава от държави като САЩ и Англия. Там повече потребители виждат предимството на калибрирането и осведомеността за него също е по-голяма. Плащате сума, която е между 180 и 350 евро, в зависимост от разстоянието на пътуване и какво ще калибрирате.

    Можете ли да калибрирате всеки телевизор?
    Да. В края на краищата имате телевизори от няколко-стотин евро с минимални опции за настройка и телевизори от хиляди евро с всички професионални (isf) опции. Все пак, всеки телевизор може да бъде калибриран, но трябва да го направите с това, което имате. Повечето телевизори, включително тези за стотици евро, имат най-важните опции за настройка за оптимизиране на дисплея на изображението. Помислете за сивата скала, яркостта и баланса на бялото. Не е задължително да имате нужда от стотици опции, скрити в подменютата, за да калибрирате телевизор, но колкото повече опции, толкова по-точно може да се регулира дисплеят.

    Очаквания и преживявания
    Очакванията са може би най -трудната част от калибрирането. Това, което можете да очаквате, е, че наред с други неща, възпроизвеждането на цветовете отговаря на стандартите, наложени от индустрията, но това, разбира се, е красиво на хартия. Това понякога е малко трудно за хората, които имат калибриран телевизор. Някои хора установяват, че телевизорът им показва по-малко интензивни цветове след калибриране, например, което има смисъл, тъй като тези цветове в предварителните настройки на телевизора често са наситени и следователно не са естествени. В много случаи получавате по-малко цвят, но цвят, който съответства на това, което режисьорът е имал предвид. Това вярно възпроизвеждане е отправна точка на калибрирането.

    Предварително зададени настройки/пресети
    В резултат на някои въпроси по тази статия добавих заглавието „предварително зададени“. Много телевизори и особено моделите от висок клас имат предварително зададени режими за оптимално показване на изображението, според производителя. Най-известният режим е режимът THX, коригиран от известната компания THX, който поставя различни изисквания към дисплея на изображението. Как тези режими се сравняват с професионално калибриране. Отговорът на това е съвсем прост; режим като THX режим се подрежда, като се разглеждат общите свойства на дисплея и за това се избира средна стойност. Режимът THX никога не е настроен точно на панела, който имате у дома (всеки телевизор, дори със същия номер на модел, е различен) и не отчита точната ситуация и среда на телевизора. Това са две много важни части от професионалното калибриране, също направено от някой, който се ръководи не само от измерванията, но и от опита и окото на експерт. Предварително зададена настройка като „THX Cinema“ е стъпка в правилната посока за реалистично възпроизвеждане на изображението, но никога не се доближава до професионално калибриране. Детайлите, опитът на калибратора, панелът и околната среда са фактори, които наистина определят как да извлечете максимума от вашия телевизор.


    Какво трябва да вземете предвид предварително?
    В повечето случаи професионален калибратор пуска висококачествен HD сигнал и след това е ред на Blu-ray. Когато възпроизвеждате Blu-ray диск, не е нужно да се занимавате с компресия и изходният материал е близък до това, което създателите на филми са имали предвид. Ето защо е важно да имате Blu-ray плейър, с който да показвате изображения на вашия телевизор. Това няма да е проблем за повечето хора, обмислящи калибриране, тъй като това често са истинските любители на домашното кино, които обичат да гледат филм с най-високо качество няколко пъти седмично.

    Въпреки това, Blu-ray плейърът не трябва да бъде изключително скъп модел, дисплеят на изображението може да се регулира оптимално с всеки Blu-ray плейър. Калибраторът обаче не прави нищо с настройките на Blu-ray плейъра. Той трябва да предава сигнала на изображението възможно най-чисто към телевизора, който след това представя правилното изображение с калибрираните настройки. Затова се уверете, че вашият Blu-ray плейър и евентуално приемник, ако е между тях, не прави нищо или почти нищо с изображението.

    Мога да си представя, че гледате и много нормални телевизионни програми, но калибрирането на този дисплей е много трудно. Сигналът варира много в зависимост от доставчика/региона и дори може да варира в зависимост от канала. Тогава говорим за възпроизвеждане на цветовете, но и за компресията и общото качество. Blu-ray е основната отправна точка, но използваните за това настройки на картината могат да се използват и за цифровия телевизионен сигнал или друг цифров източник без никакви проблеми.

    Много важна част от калибрирането и следователно със сигурност нещо, за което трябва да помислите предварително, е падането на светлината. В коя стая гледате телевизия и по кое време на деня правите това? Светлините са включени и ако да, кои светлини? Слънцето грее ли по това време на деня? Цялата тази информация е важна за калибратора, тъй като засяга например настройките за яркост и гама, които да се използват. Ако често гледате филми на тъмно, например, е желателна по-висока гама настройка. Вашата ситуация трябва да бъде обсъдена с калибратора преди началото на калибрирането и за предпочитане преди той да дойде в дома ви. Препоръчително е да калибрирате телевизора си в момента, в който използвате телевизора най-много.

    Калибрирането
    След като вземете решението, консултирате се с калибратора и насрочите среща, идва моментът на самото калибриране. За тази цел калибраторът взема собствено оборудване, в този случай състоящо се от сензор (, който е поставен на екрана и може да измерва, наред с други неща, яркостта и цветовото възпроизвеждане, и лаптоп, на който данните, получени от този сензор се показват. В Blu-ray плейъра се поставя кали
    бриращ диск, с който тестовите шаблони се появяват на екрана.

    Калибрирането обаче не се извършва само чрез разглеждане на числа. Редица важни настройки се извършват визуално и тук идва малкото опит и обучение на калибратора. Ситуацията и времето на деня, както е описано по-горе, също са важни за тези настройки, които се извършват визуално. При различна светлина получавате различни резултати.

    В точките по -долу преминаваме накратко през калибрирането. Трябва да получите ясно обяснение на важни измервания или настройки от калибратора, ако се интересувате от това. Очакванията, които имате, също се обсъждат предварително, за да може това да се вземе предвид. В тази статия няма да навлизам твърде дълбоко в конкретни настройки, това е нещо, което е най-добре да се направи със самия професионалист.

    1. Както бе споменато, първо обсъждате собствените си очаквания от калибрирането и калибраторът обяснява какво точно е намерението. Можете да посочите какво трябва да се вземе предвид и калибраторът ще посочи какво иска да постигне.

    2. Сензорът е поставен на вашия телевизор и е свързан към лаптопа на калибратора. Специалният Blu-ray диск с тестови модели се възпроизвежда и калибрирането започва.

    3. Въпреки това, преди да калибрира телевизора, той първо разглежда текущите настройки и стойности. Създава се еталон, от който да се работи. По този начин текущият дисплей се анализира от сензора и от него се връщат измерванията.

    4. След това калибраторът преминава през общите настройки на вашия телевизор, за да направи корекции, ако е необходимо. Помислете например за опциите или настройките за движение, които увеличават динамичния контраст. В крайна сметка искаме чист и естествен образ, така че ще видите, че много от тези опции са деактивирани. Ако е необходимо, ще получите обяснение защо те трябва или не трябва да бъдат активирани при съответните настройки.

    5. Сега започва действителното калибриране с измервания, като се използват различни тестови модели. Калибраторът започва с оттенъци на сивото, от 0 до 100 процента, и след това идва измервания, които позволяват на калибратора да регулира настройките на телевизора. На малки стъпки дисплеят се издърпва към стандартите, наложени от индустрията. Също така гамата, яркостта и контрастът се доближават, всичко въз основа на тестови модели. Филмовият материал не се гледа, защото трябва да имате калибрирана начална точка.

    6. След това се добавя цветният триъгълник. Това е спектър от цветове, през който преминава линия, която телевизорът трябва да следва възможно най-отблизо. Калибраторът работи, наред с други неща, с яркостта, наситеността и оттенъка на основните и вторичните цветове, за да постигне това вярно възпроизвеждане. Тази настройка на цвета отнема най-дълго време, но е може би най-важната част от калибрирането.

    7. След цветовете отново се обръща внимание на сивите стойности и балансът на бялото също се регулира, и двете въз основа на измерванията. Очите обаче също играят важна роля в това. Например, едно измерване може да каже, че е перфектно, но окото на експерта все още може да види леко червен оттенък, например. Следователно това е комбинация от измервания, анализи, опит и окото на експерт. Други настройки, които също се регулират визуално, са яркостта и остротата.

    8. Последната стъпка е може би най-забавната за човека, който е извършил калибрирането. Сега ще използвате калибратора, за да видите някои филмови материали, които той или тя е донесъл със себе си или които искате да видите. Различните настройки се проверяват отново и разбира се окото трябва да даде одобрението.
    Обширното калибриране, както е описано по-горе, може да отнеме 1,5 до 2 часа, така че трябва да отделите време. Но дали резултатът е същият?

    След калибриране
    Веднага след като телевизорът е калибриран, естествено искате да започнете незабавно с най-добрите си филми, но страхотното е, че получавате и отчет за калибрирането. Калибраторът ви предостави документ, в който графики и цифри показват какви са измерванията преди и след калибрирането. Ще получите кратко обяснение, за да можете също (частично) да разберете какво точно е направено и да видите, че показването на изображението вече е по-близо до наложените норми и стандарти. В допълнение, Записвате си най-важните настройки, включително управление на цветовете, баланс на бялото и гама, така че винаги да имате резервно копие, ако загубите настройките на вашия телевизор.

    https://fwd.nl/beeld/tv-professionee...-ultra-hd-hdr/



    За да схванете адекватно информацията в тази тема, е необходимо:
    - да имате апаратни средства за провеждане на процедурата
    - да разбирате как влияят на процеса входният сигнал и външното осветление
    - да сте наясно с възможните настройки във вашият телевизор чрез обикновеното потребителско, и желателно сервизно меню
    - да разбирате методиките на калибрация по баланса на бялото и CMS (Color Management Space)
    - да умеете да ползвате поне една програма за оценка качеството на калибрация

    И така, предлагам собствениците на колориметри и спектро(радиометри/фотометри), а по съвместителство и собствениците на TV да се присъединят в изработването на препоръки за апаратната настройка на различни марки.

    За калибрацията са ви нужни, минимум 3 неща и малко знания :




    1. Датчик/сензор (колориметър, още по-добре спектрофотометър, спектрорадиометър)
    Добър сензор, първоначално подходящ, професионално ниво днес струва 12 до 17 хиляди долара за спектрометър. Но в работата се нуждаете от два сензора. Вторият е тристим. Това е с около 7-8 хиляди долара повече.
    Те са много, с порядъци по-точни от човешкото око. Разбира се има и любителски за по няколко стотин долара, но тяхната точност е ниска.
    Водещите производители на датчици и техните модели:


    Внимание!
    След 1 година ще ви се наложи да хвърлите колориметъра или да го отправите в околосветско пътешествие, на производителя - за прекалибрация (услугата струва $100, без транспорта) - след известно време (1 година) заводската калибрация се променя (остаряване на филтрите, деградация и т.н.).
    Съвет - не съхранявайте колориметъра на открит въздух или даже в кутия в шкафа. Датчика "плава" - заради влагата. За това, най-добре го съхранявайте в закрита кутия и е добре да положите някакъв влагопоглъщащ гел /силикагел/.




    2. Софтуер
    За професионални цели (студия) - използвайте LightSpace/ColourSpace, а за полу-професионални и любителски цели препоръчвам Calman. първият е по добър и точен, докато вторият е по-удобен.

    Много сложен. Безумно мощен. Невероятно гъвкав. Просто: най-добрият инструмент в света за професионална работа с корекции на цветовете.
    Да! Няма нищо близко и няма да има нищо като "едно копче".
    Да! Тук малко трябва да помислите сами. И преди да бутате нещо, трябва да знаете темата.
    И дълбоко. Какво правиш тук всъщност и защо
    Но работи така, че всички онези нещастни 2-3 хиляди души за цялата сфера, които наистина имат нужда от изключително качествена настройка на екраните и които разбират, какво представляват правят с тях и каквото искат да получат. Те използват само този софтуер. Няма други опции.
    https://www.lightillusion.com/colourspace.html
    https://www.lightspace.lightillusion...ightspace.html
    https://www.lightillusion.com/madvr_manual.html
    https://www.lightillusion.com/forums...e-cms-732.html
    https://www.lightillusion.com/forums/index.php

    Безплатeн.


    Платен:
    Calman, дори в Ultimate версията (за която плащате $3000 и след това - всяка година, за подновяване на абонамента, те изстискват още $800)
    Това е, в крайна сметка: просто детински "едно бутонен инструмент" направен - наистина - за пълни тъпаци
    Нивото там е - бутни онези цветни копчета, които ние самите ще покажем. Изобщо не е нужно да мислите. Става за теб. Каква е уловката?
    Факт е, че Калман наистина не работи по дяволите! Но той е добър в това да те измами. За да те убедя, че всичко при теб е наред.
    Той ще ви нарисува много красиви, разбираеми за всеки глупак, сграфики. Но всичко това е лъжа.


    http://www.videovantage.com/?p=318




    3. Еталонен източник на сигнал
    За професионалистите - видеопроцесори, генератори и анализатори

    Murideo
    accupel
    https://www.quantumdata.com/products.html
    DVDO
    Lumagen
    imatest
    hdfury
    spectracal
    Chromapure


    • DVE Digital Video Essentials HD Basics - безплатно теглене
    • DVE Digital Video Essentials HD Basics - платен 30$
    • High-Definition-Benchmark е тестван при различни модели телевизори, дава добри резултати, и ще ви помогне да определите как точно видео настройките от менюто на вашия телевизор засягат качеството на изображението.
    • AVS HD 709 диск от AVSForum Трябва само да го изтеглите и да го запишете на диск, като е добре да знаете, че безплатната версия ви дава достъп само до основните тестове за калибриране като яркост, контраст и цветове.
    • HCFR Colormeter


    https://www.avsforum.com/threads/col...#post-60185865
    https://www.itu.int/dms_pubrec/itu-r...7-I!!PDF-E.pdf



    3D Lut
    Има 3D Lut за SDR, за HDR, потребителските телевизори нямат 3D Lut. Тед преди няколко години обясни защо на практика кубът за HDR няма да работи върху домашни 3D Lutq ако си спомням правилно, една от или дори основната причина е сериознrsт дрейф. Затова HDR се калибрира или ръчно с помощта на класическите WB и CMS точки, или с помощта на т.нар. 1DLUT чрез Калман.
    3D Lut може да се качва в LG чрез инструмента DeviceControl:
    https://displaycalibrations.com/lg_t...e_control.html




    Трябва да загреете екрана и сензорите - три часа преди старта.

    http://www.calibrationforums.com/forum/

    Калибрирането на OLED / плазмен телевизор се прави след 200 часа работа на дисплея (колкото повече, толкова по-добре). Следващото рекалибриране трябва да бъде след 1500 часа употреба.




    http://madvr.com/

    DaVinci Resolve е единственото в света решение, което комбинира редактиране, корекция на цветовете, визуални ефекти, графики за движение и аудио постпродукция в един софтуерен инструмент!
    https://www.blackmagicdesign.com/pro...avinciresolve/


    И най-главното - нужна ви е теоретична база и обучение за работа в тази област. Калибровката се прави в различни режими показване на картинки и входове на ТВ. Отнема минимум 2-3 часа. Стойноста започва от 300$ и стига до 450$.
    примери с цени
    http://www.dbtheatrical.com/dBtheatriCAL-Services.html
    http://www.cir-engineering.com/services_01.php

    Най-близките сертифицирани по ISF калибратори
    Гърция
    http://www.imagingscience.com/dealers.php?search=Greece

    Manolis Kastrounis - неговия уебсайт: http://www.perfectimage.gr/
    http://www.imagingscience.com/dealers.php?search=Greece

    Хърватия - Jasmin Čustović - това е неговия уебсайт: http://hdportal.hr/
    http://www.imagingscience.com/dealer...search=Croatia

    Най-близките сертифицирани по THX калибратори
    http://extranet.thx.com/training/findTech.html?f=h3

    Kevin Miller - САЩ
    http://www.tweaktv.com/

    _________________________________________________

    Калибрацията става по технология и методи описани на този сайт.
    http://www.imagingscience.com/
    Калибрацията си заминава с течение на времето. Ако сте маниак е желателно, да я повторите след 6 месеца.
    Калибрира се всяка връзка източник-приемник. За това имате няколко HDMI порта и всеки се наименува поотделно.
    Код:
    ✎When a PC with a resolution of 1920 x 1080 @60Hz is connected to the HDMI IN 1(DVI) port, you should set to DVI PC mode under Edit Name.
    ✎✎When connecting an HDMI/DVI cable to the HDMI IN 1(DVI) port, you should set to DVI PC or DVI Devices mode under Edit Name.
    [*]При това, ако източника (РС например) може да възпроизвежда сигнал в различни цветови пространства (http://en.wikipedia.org/wiki/Rec._601, http://en.wikipedia.org/wiki/SRGB, http://en.wikipedia.org/wiki/Rec._709), то за бързо превключване трябва да използвате различни откалибрирани модове в телевизора за различните източници.

    Внимание: При връщане на заводските настройки на телевизора, ще изгубите калибрацията!
    За целта, предварително си запишете стойностите от менюто преди да ресетнете телевизора - така после ще може да ги въстановите ръчно.
    _________________________________________________
    Някои калибратори ползват DIY система на база устройство от TAOS
    http://www.taosinc.com/

    Продават се и готови
    http://members.aceweb.com/dlarsen/

    Тук има схеми
    http://www.homecinema-fr.com/colorimetre/sonde.php
    http://www.homecinema-fr.com/colorimetre/sonde3.php
    http://www.homecinema-fr.com/colorim...u-colorhcfr-2/
    Обсъждането на френски тук http://www.homecinema-fr.com/forum/viewforum.php?f=50
    Обсъждането на английски тук http://www.avsforum.com/t/799521/hcfr-colorimeter-parts


    https://www.itu.int/dms_pubrec/itu-r...7-I!!PDF-E.pdf



    Форуми
    http://www.avsforum.com/f/139/display-calibration
    http://www.colorforums.com/index.php...9572a017cb58ee
    Audio & Video Calibration
    http://www.beisammen.de/board/index....ID=82&1aa07f22
    http://w3.homecinema-fr.com/forum/vi...129&t=29904796
    http://www.avsforum.com/t/1134710/ep...-6500ub-7500ub



    Корекцията на цветовете 3D LUT
    https://pbs.twimg.com/media/EqErYVIW...jpg&name=large
    Корекцията на цветовете 3D LUT осигурява най-точното показване на цветовете; защото позволява индивидуално регулиране на цветовете на 17 x 17 x 17/33 x 33 x 33 / N x N x N цветни точки, много повече от 8-те цветови точки на традиционната корекция на цветовете: локализиране на цветовете между тези точки се интерполират чрез изчисление с по-голяма точност.

    "Докато много телевизори имат 3D LUT в своя видео канал за известно време, моделите на LG са първите, които предлагат директен достъп за AutoCal. Това позволява ниво на контрол и производителност, което никога досега не е било достъпно на телевизор.
    В този момент телевизорът използва тези 8 точки, за да изчисли милионите други цветове, които виждате. LUT кубът обикновено е с определен размер, може би 3x3x3 или 9x9x9, които имат съответно 27 или 729 точки. Тези точки се изчисляват и съхраняват и след това цветовете в тези точки, както подсказва името, се търсят и коригират. Цветовете, които попадат между тези точки, са „интерполирани“ или изчислени. На практика това може да работи добре, но не винаги и колкото по-голям е размерът на куба LUT, толкова по-малко е необходима интерполация.
    Някои телевизори са много добри в изчисленията между точките. След като настроите тези 8 основни точки да бъдат правилни, те могат да правят изчисленията и да накарат останалите цветове да бъдат на място. Въпреки това много телевизори не могат да направят и това. Ако коригирате основните цветни точки твърде много, това може да създаде грешки в изчисленията, които се разпространяват надолу, докато се опитва да изчисли математиката."
    https://referencehometheater.com/201...t-is-a-3d-lut/

    "Практическите размери на 3D LUT инсталирани във видео дисплеи, варират от 17x17x17 калибрирани цветни точки с данни, до 33x33x33 точки с данни, до евентуално до 65x65x65 точки с данни. 3D LUT коригира всички 1,07 милиарда цвята в цветовото пространство на 10-битов дисплей, но данните за корекцията за цветовете, попадащи между точките с данни 3D LUT, се получават чрез извършване на трилинейна интерполация между калибрираните точки.
    Предимството на наличието на повече точки с цветни данни в LUT е, че тогава има по-малко интерполирани точки между съседни калибрирани точки. Това позволява по-точна интерполация, по-малко грешки в квантуването и по-добра непрекъснатост на изходната стойност в калибрираните точки с данни, което дава по-малко артефакти на изображението и по-плавни цветови градиенти в изобразеното изображение. Основният недостатък на 3D LUT с повече цветни точки за данни е увеличеното съхранение в паметта, което изисква."
    https://kb.portrait.com/help/3d-lut-...-manufacturers

    „За непосветените 3D LUT или таблицата за търсене е златният стандарт за точност на видеото във филмовата и излъчващата индустрия: къщите за постпродукция разполагат 3D LUT или чрез външна 3D LUT кутия, или вътрешно на съвместими излъчващи монитори, за да постигнат референтен нивелират цветовете на техните монитори за класиране."
    https://www.liftgammagain.com/forum/...5/#post-130445[/SPOILER]
    https://displaycalibrations.com/lg_t...the_LG_OLED_TV






    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%...B8%D0%BD%D0%B0
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%...D0%BA%D0%B0%29

    http://en.wikipedia.org/wiki/Color_calibration

    Скала на сивото & цветова гама за начинаещи
    GREYSCALE & COLOUR CALIBRATION FOR DUMMIES (OLD VERSION)

    Дисплей гами:
    - REC-601 SMPTE-C for SMPTE-C primaries (NTSC SD & HD, 90% of bluray discs as well, and some PAL DVD's)
    - REC-601 EBU Tech. 3213 for EBU primaries (PAL/SECAM SD and european bluray discs)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rec._601
    - Стандарт D65 http://en.wikipedia.org/wiki/Illuminant_D65
    - Rec. 709 (for US and EUR HDTV) http://en.wikipedia.org/wiki/Rec._709

    Сравнение на гамите
    http://www.homecinema-fr.com/forum/d...e.php?id=54227

    Evolution of color vision in primates - http://en.wikipedia.org/wiki/Evoluti...on_in_primates
    Color vision - http://en.wikipedia.org/wiki/Color_vision

    Преобразуване на осветеност - http://atlantissolar-bg.com/light.html

    Color balance - http://en.wikipedia.org/wiki/Color_balance
    xvYCC - http://en.wikipedia.org/wiki/XvYCC
    YCbCr - http://en.wikipedia.org/wiki/YCbCr
    RGB color space - http://en.wikipedia.org/wiki/RGB_color_space
    sRGB - http://en.wikipedia.org/wiki/SRGB_color_space

    Gamma correction - http://en.wikipedia.org/wiki/Gamma_correction
    http://en.wikipedia.org/wiki/Color_management
    http://en.wikipedia.org/wiki/CIE_1931_color_space

    http://www.walvisions.com/statics.html
    CIE | International Commission on Illumination / Comission internationale de l'Eclairage / Internationale Beleuchtungskommission
    http://en.wikipedia.org/wiki/Interna...n_Illumination

    http://shadrin.rudtp.ru/Personal/Shadrin_CAD.htm
    http://www.morepc.ru/monitor/crt/dis...libration.html
    http://www.teksite.co.kr/osilo/down/...nd%20gamut.pdf
    http://www.cambridgeincolour.com/tut...conversion.htm

    http://www.integrated-color.com/cedp...esdisplay.html
    CHROMiX - Color Management, Custom ICC Profiles, ColorSync
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-02-22 в 18:59.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #2

    Re:Апаратна калибрация на телевизори

    Следващите няколко поста са копирани от постове на колегата Adtomov


    Цветови стандарт. Цветово пространство. Палитра. Цветна температура.

    Стандартите са, за да се следват. Докато не се измислят нови стандарти.
    Отговорът на въпроса "Защо трябва да следваме стандартите при цветовъзпроизвеждането на телевизорите и мониторите?", е прост: Защото повечето производители на телевизори и монитори не спазват стандартите за цветовъзпроизвеждане. Тъй като нямат интерес от това. Защо ли? Ами защото ослепителното бяло продава бройки телевизори, в съзвучие с човешката некомпетентност. А защо? Ами защото цветът на праховете за пране, или по-точно на изпраните от тях ризи, е вездесъщ - ослепително бял. Произлизащото от подобни трикове "вдъхновение" от "ярките" и "живи" цветове преследва средностатистическите потребители на телевизори и в известна степен - тези на монитори, докато твърде ограничена, професионална част от потребителите, знаят за какво иде реч.

    Всъщност, колко ТОЧНО "бял" е тоя цвят на ризата?

    За цветовете, видими с човешко око има стандарт - D65 (Daylight 6500 K)
    Стандартизираният светлинен еталон D65 е често използван стандарт за източник на светлина, определен от Международната комисия по осветление (CIE - "Commission Internationale de l'Eclairage" ). Той е опит да се дефинират стандартни условия на осветеност на открито в различни части на света.


    http://en.wikipedia.org/wiki/D65

    Този стандарт е изграден върху спектър на светлината от Слънцето в безоблачен ден, на обяд, в Западна/Северна Европа (кой знае точно къде), поради което се нарича още "летен излъчвател". Както всеки стандартен светлинен източник, той е представен като таблица на средни спектрофотометрични данни (спектър). Всеки светлинен източник, който има същото спектрално разпределение на интензитета на излъчване, може да се счита за D65 светлинен източник. В действителност не съществуват други първични източници на светлина отговарящи на стандарта D65, с изключение на Слънцето, а само симулатори. D65 представлява средностатистическата дневна светлина и има среднопретеглена по спектъра цветова температура от около 6500 К (по-точно 6503,6 К).
    Определението "цветова температура" характеризира температурата, съответстваща на отделената спектрална енергия от "идеален" излъчвател, който в областта на физиката се нарича "абсолютно черно тяло". Излъчването на "абсолютно черно тяло" се определя единствено от топлинните процеси, протичащи в него. Като пример може да се посочи Слънцето (6780 К, измерени извън земната атмосфера), лампа с волфрамова жичка (1800-2000 K), инфрачервеното излъчване на човек в абсолютно тъмна стая (310 К).


    Скала на "цветовите температури". По-висока температура [К] съответства на "по-хладен" (по-блиъзк до синята област на спектъра) цвят.
    http://www.morepc.ru/monitor/crt/dis...libration.html

    Стандартът D65 регламентира средната температура на слънчевата повърхност при горепосочените условия, такава, каквато я виждаме от Земята. Ще рече - къмто която са привикнали нашите средства за наблюдение - очите. CIE D65 следва да се използва във всички цветови изчисления, изискващи представител на стандартизирана дневна светлина, освен ако няма някакви специални причини за използване на други светлинни източници. Разлики в спектралното разпределение на относителния интензитет на излъчване на дневната светлина се срещат, особено в ултравиолетовата област на спектъра, в зависимост от сезона, времето на деня и географското местоположение.

    Е, след като Слънцето би трябвало да излъчва "бяла" светлина, защо тя е "жълта" гледана от Земята. Демек - защо Слънцето е "жълто" ?
    Отговорът е прост: Земната атмосфера. Тя разсейва най-силно лъчите, идващи от Слънцето с дължина на вълната попадаща в ултравиолетовата и във виолетовата област. Но нашето око е слабочувствително към тези дължини на вълните. Затова можем да видим "виолетово" небе само късно вечер или много рано сутрин. Затова и небето, което виждаме всеки ден, е синьо. Защото след виолетовия, идва ред на синия цвят. А към тоя цвят нашето око е вече достатъчно чувствително.

    С други думи, като за нас, на Слънцето, при пряко наблюдение, не му остават други цветове в ярък слънчев ден, освен тези, които са включени в стандарта D65, зависещи от филтъра на земната атмосфера. На който филтър са свикнали и нашите очи. Поне по отношение на точката на бялото (среднопретеглената по спектъра цветова температура) - тази на Слънцето, гледано през нашата атмосфера. Съществуват и различни измервания на температурата на Слънцето, но засега не са стандартизирани
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sun

    Всички цветове, които виждаме за предметите, са всъщност отразени от съответния предмет фотони, с определена дължина на вълната. Фотони, дошли най-често от слънчевата светлина. Исторически, очите ни са се развили така, че да са чувствителни именно в тази определена област от дължини на вълните на фотоните, която ние наричаме "видим спектър", характерен за Слънцето, във вида, в който достига земната повърхност. Когато виждаме предмет с "бял" цвят, това означава, че съответния предмет отразява целия видим светлинен спектър, идващ от източника на светлина (най-често-Слънцето). Само преди 200 години не е имало други изкуствени източници на светлина, освен огъня. Затова отговорът на въпроса: "Кое е естественото бяло" е: спектърът на Слънцето, такъв, какъвто го виждаме и измерваме от земната повърхност. Тоест - спектърът, определен чрез D65.

    Е, те затова си трябва калибриране. За да се напасне цветовъзпроизвеждането на нашия телевизор така, че той да предава естествени цветове на обектите. За нашите очи.


    Цветови модел наричаме абстрактен математически модел, описващ начина, по който цветовете могат да бъдат представени като набор от числа (обикновено от по три или четири независими параметъра), или още наречени "цветови компоненти" (например RGB и CMYK са цветови модели, съответно примерно за дисплеи и принтери).


    http://upload.wikimedia.org/wikipedi...eColor.svg.png
    http://upload.wikimedia.org/wikipedi...eColor.svg.png


    Добавянето на някаква изобразяваща функция (например във вид на n-мерна диаграма) между цветовия модел и някакво отправно (стандартизирано) n- мерно цветово пространство води до "отпечатък" в рамките на отправното цветово пространство. Този "отпечатък" е заключен в геометрична фигура с върхове - координатите на номиналните стойности на параметрите на математичния модел ("главни", "основни" цветове, primaries) и е известен като цветова гама, палитра (gamut), а в комбинация с цветовия модел, определя ново (собствено) цветово подпространство.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Colorspace.png

    Тримерното цветово пространство CIE XYZ 1931 е един от първите опити за възпроизвеждане на цветово пространство на базата на измервания на човешкото възприемане на цветовете и е основа (отправно, референтно) за почти всички останали цветови пространства. В него осите са цветовете "червен" "зелен" "син". Тъй като човешкото око има три вида сензори за цвят, които отговарят на различни диапазони от дължина на вълната, пълното изобразяване на всички видими цветове е триизмерна фигура. Обаче, понятието "цвят" може да бъде разделено на две части: яркост и хроматичност. Например, белият цвят е ярък цвят, а сивият цвят се счита за по-слабо ярка версия на същя бял цвят. С други думи, хроматичността на белия и сивия цвят е една и съща, като се различават само по яркост. Следователно, черният цвят, в такова представяне, е бял цвят с нулева яркост.

    В тези термини CIE XYZ (RGB) пространството може да бъде математически предефинирано така, че един отделен параметър (най-често означен с "Y") да е мярка за "яркостта" или "светимостта" на даден цвят. Тогава хроматичността на всеки цвят се определя само от два параметъра (означени с x, y) и в това представяне е независима от яркостта (светимостта) на цвета. Между двете представяния (RGB, xyY) съществува проста и еднозначна линейна трансформация (зависимост).

    Математически, x и y са координатите на даден цвят в двумерна (плоска) цветова диаграма (т. нар. CIE диаграма):



    Диаграмата представя целия диапазон от цветове, които човешкото око може да различи (цветовото пространство на средностатистическо човешко око). Кривата на "чистите цветове" за дължини на вълните от 380 до 700 nm е горната образуваща на диаграмата. Правата линия, свързваща точките 380 nm и 700 nm в долния й край е линията на виолетовите нюанси, свързваща цветовете с малка и голяма дължина на вълната. Тъмната крива линия в центъра представлява хода на цветната температура на "белия" цвят, в зависимост от различните възможни, видими от човешкото око източници на "бяла" светлина. По-точно, източници на "бяла" светлина с различна цветова температура. В дясната част са източници на светлина с по-ниска температура (към червения край на спектъра), а в левия край се разполагат източници, чиято цвтетова температура се приближава към синия край на спектъра.
    Координатите на белия цвят (точката на бялото), според стандартния източник на светлина D65, са върху тази крива и са: x=0.3128, y=0.3290.



    http://en.wikipedia.org/wiki/Color_space
    http://www.curtpalme.com/forum/viewt...fa2ef3a#115919

    REC.709
    Това е стандарт за телевизия с висока разрешаваща способност (high-definition television), чиято първа ревизия (редакция) е публикувана през 1990 г. Цветовата му температура на точката на бялото е със същите координати, както и при D65. Координатите на основните цветови компоненти на палитрата му (червен (R), зелен(G), син(B)) в CIE 1931 диаграмата са:
    xR yR xG yG xB yB
    0.64 0.33 0.30 0.60 0.15 0.06


    http://en.wikipedia.org/wiki/Rec._709

    За стандарт REC.709 линейната трансформация, задаваща връзката между RGB и xyY подпространствата, изглежда така:

    (X = ( 0.412453 0.357580 0.180423 (R
    Y 0.212671 0.715160 0.072169 G
    Z) 0.019334 0.119193 0.950227 ) B)

    Средният ред в матрицата дава коефициентите, необходими за да се получи яркостта (светимостта) на цвета. Координатите на всеки от главните цветове (primaries) в xyY представяне (x,y) се получават съгласно формулите:

    x=X/(X+Y+Z); y=Y/(X+Y+Z);

    приложени за всяка от колонките на матрицата.
    За да се получат координатите на точката на бялото, при дадени (еднакви! - (1,1,1)) стойности на R, G и B, чрез матрицата се пресмятат стойностите на X, Y и Z, след което по горните две формули се получават x(white) и y(white).

    Повече информация за коефициентите на матрицата (оператора) на преобразуване при други стандарти, както и изобщо за науката на цветовъзпроизвеждането, може да се намери в книги като тази:
    http://www.amazon.com/Digital-Video-...der_1558607927
    Линк за изтегляне:
    http://rs325.рапид.com/files/9032617...mann-2003_.pdf


    http://books.google.com/books?id=ra1...-units&f=false

    Стандартът REC.709 играе и ще играе все по-голяма роля в калибрирането на съвременните HD Ready и FullHD телевизори, доколкото все повече потребители ще притежават именно такъв тип телевизори. Самите телевизори започват да притежават все повече възможности за калибриране в потребителското меню. Тъй като светът се движи към цифров сигнал, приет през цифров вход в HD телевизор, като единствен недостатък на стандарта може да се отбележи неговата привързаност към разрядност 8 бита на цвят. Засега нямаме видео-сигнал с разрядност повече от 8 бита на цвят (общо 24 бита за трите основния цвята RGB), въпреки, че вече има стандарти за предаване на видеосигнал с по-висока разрядност. Но такива сигнали ще се появят в близкото бъдеще...

    Други определения, свързани с калибрирането

    YPbPr
    YPbPr е цветово пространство, използвано във видео-електрониката, по-специално във връзка с компонентните видео кабели. YPbPr е аналогова версия на YCbCr цветовото пространство, двете са математически равностойни, но YPbPr е предназначено за използване в аналогови системи, докато YCbCr е предназначено за цифрово видео.
    YPbPr се получава от RGB видео сигнал, чрез трансформация, която разделя сигнала на три компоненти:
    * Y : носи информция за яркостта на картината (черно-бялото изображение), както и синхронизираща информация. Пресмята се от компонентите R,G,B чрез матрицата на преобразуване;
    * Pb носи информация за разликата между синия цвят и яркостта (B − Y);
    * Pr носи информация за разликата между червения цвят и яркостта (R - Y).

    В това представяне, препредаване на сигнал със зелен цвят би било излишно, тъй като информацията за него е следствие (се изчислява) от информацията за яркостта, синия и червения цвят.
    Данните за цвета в това представяне могат да бъдат предадени в пълен обем (4:4:4 subsampling) или в редуциран обем - 4:2:2 subsampling (Rec.601), 4:2:0 subsampling (JPEG/JFIF, H.261, MPEG-1, MPEG-2). При намаления обем данни за цвета се разчита на факта, че най-много информация за детайлите носи компонентът Y.
    http://en.wikipedia.org/wiki/YPbPr
    http://www.equasys.de/colorconversion.html


    xvYCC
    xvYCC или още - YCbCr пространство с разширен обхват (също x.v.Color) е цветово пространство, което може да бъдат използвано във видео електрониката - телевизори, цифрови възпроизвеждащи устройства. То поддържа 1,8 пъти по-голям gamut (палитра) от този на sRGB цветовото пространство. xvYCC е дефиниран от IEC през октомври 2005 г. и публикуван през януари 2006 г., като IEC 61966-2-4 .
    Появата на xvYCC е мотивирана от факта, че съвременните дисплеи и камери имат по-широка цветова гама. Но тези съвременни средства нарушават исторически установеното калибриране, базирано на основните цветове на електронно-лъчевите тръби. Тъй като всичките съществуващи системи за съхранение и предаване на видео данни са базирани също на него и по този начин са ограничени от палитрата на CRT.
    xvYCC кодираното видео запазва същите първични цветове и точка на бялото като REC.709 (D65) и използва REC.601 или REC.709 RGB-към-YCC матрица на преобразуване (линейна трансформация) и кодиране. Това му позволява да минава през съществуващите цифрови YCC канали и е съвместим с всички цветове, в рамките на нормалния диапазон.
    xvYCC не бива да се бърка с новата функция - Deep Color на HDMI 1.3. Това е отделна функция, която повишава точността на яркостта и информацията за цвета, и е независима от xvYCC.

    xvYCC не се поддържа от DVD-Video или Blu-Ray, но се поддържа от запис с висока разделителна способност във формат AVCHD и PlayStation 3.

    На практика, какво означава xvYCC за Вашия плоскопанелен телевизор, ако той притежава такива опции (x.v.Color)?
    1. Видеопроцесор с разрядност на регистрите повече от 8 бита (10,12 и повече бита);
    2. Панел - (матрица+контролер), който може да възпроизведе повече от 2Е8х2Е8х2Е8 = 16777216 цвята, тоест, също с разрядност повече от 8 бита на цвят;
    3. Цветово пространство на матрицата - много по-широко от REC.709 - това означава, че геометричната фигура, заключена между номиналните стойности на трите основни цвята в CIE диаграмата на телевизора Ви, измерена с независим прибор, е доста по-площна от стандартния (REC.709) триъгълник.
    4.Възможност за разпознаване на x.v. сигнал, ако се появи на някой цифровите входове на телевизора.


    http://en.wikipedia.org/wiki/XvYCC
    http://en.wikipedia.org/wiki/BT.601

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #3

    Re:Апаратна калибрация на телевизори

    Принципи на калибрирането на HD телевизори

    ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

    Съвременното калибриране на цветопредаването при плоскопанелни (Plasma, LCD и др.) HD телевизори се заключава в 3 основни точки:
    1. Калибриране на глобални параметри на картината (контраст, яркост, цветност, острота);
    2. Калибриране на цветната температура (скала на сивото (точка на бялото)) според приетия стандарт D65, както и параметъра "гама" на панела;
    3. Настройка на главните и вторичните цветове на панела.

    ЗАБЕЛЕЖКА: Запишете си на хартия фабричните настройки, които виждате, преди процеса на калибриране, за да можете да си ги възстановите, ако това, което видите, след процеса на калибриране, не Ви харесва.

    Съществуват няколко различни ръководства в Интернет за калибриране на телевизори, но тук ще ползвам, тъй като смятам за най-пълни (както ползвам и в реалността), калибровъчния DVD диск на Joe Kane - "Digital video essentials" и ръководството "GREYSCALE & COLOUR CALIBRATION FOR DUMMIES" от Kal, Editor/Webmaster of www.CurtPalme.com Home Theater.
    http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=10457

    Нека заглавието не предизвиква негативно отношение, тъй като информацията в това ръководство засега е най-пълната и изчерпателна свободно представена технология за калибриране на телевизори, с помощта на независим измерващ уред - колориметър или (по-сложния и по-скъп) спектрофотометър.

    Колориметърът и спектрофотометърът са уреди, чрез които се измерват параметрите "яркост" (luminance) и "цветност" (chromaticity) на светлинния поток, попаднал в сензорите им. В света има няколко широко разпространени уреди за тази цел:
    http://www.xrite.com/
    Eye-One Display LT
    - http://www.curtpalme.com/images/HCFR_item1_2.gif
    Eye-One Display 2 - http://www.curtpalme.com/images/HCFR_item1_3.gif
    В България: http://www.creativecenter.bg/?p=44
    Eye-One Pro - http://www.curtpalme.com/images/HCFR_item1_4.gif
    В България: http://www.creativecenter.bg/?p=45
    Spyder - http://spyder.datacolor.com/product-mc-s3elite.php

    Кой е най-подходящ?
    Eye-One Display LT и Eye-One Display 2 ползват един и същ датчик, но Eye-One Display 2 е по-скъп, тъй като се доставя със софтуер за обработка на цифрови фотографии, който има опцията за ъпгрейд по Интернет. Eye-One Pro е спектрофотометър и е решение за професионалните калибратори, но е най-скъп. За обикновения потребител, апаратите от серията Eye-One Display2/LT могат да свършат чудесна работа с напълно удовлетворителна точност.
    Уредът притежава устройство за неподвижно закрепване към панела и противотежест, която се поставя на кабела на уреда, от задната страна на телевизора.


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_flatpanel.jpg

    За LCD панели стойността на яркостта при едноцветна картина в различните участъци на панела може да се различава забележимо, затова, по принцип, няма "универсално място" за поставяне на уреда. Затова най-често се избира средата на дисплея, около която се развива действието на екрана.

    Другият необходим елемент е диск, с еталонни изображения на скалата на сивото, главните и вторични цветове. Най-подходящи засега са DVD и Blu-Ray дисковете, продукция на Joe Kane:
    Blu-Ray: DVE- HD basics - http://www.curtpalme.com/images/HCFR_item2Blu-Ray.gif
    DVD: "Digital video essentials" :
    http://isohunt.com/torrent_details/9...ls?tab=summary
    http://isohunt.com/torrent_details/3...ls?tab=summary
    http://isohunt.com/torrent_details/9...ls?tab=summary

    И трето, необходим е компютър, (преносим или настолен) с инсталиран софтуер за калибриране, който разпознава и може да работи с уреда (колориметъра, спектрофотометъра), който се използва. В ръководството "GREYSCALE & COLOUR CALIBRATION FOR DUMMIES", което ползвам за онагледяване, се използва софтуер с име "ColorHCFR", който (засега) е със свободно разпространение и може да бъде изтеглен от този сайт:
    http://www.homecinema-fr.com/colorimetre/index_en.php
    Типичното свързване на колориметъра към компютъра е през USB вход. Драйверите си идват в пакета на уреда.

    За извеждане на еталонните изображения на екрана на телевизора е необходим плеър, съответстващ на типа калибрационен диск - DVD или Blu-Ray, свързан (желателно) през цифров изход (HDMI) към Вашия телевизор. Дисковете могат да бъдат възпроизведени и от компютър, който има съответното четящо оптично устройство и (е желателно да) има цифров видео-изход на видеоплатката си - DVI или HDMI, през който да бъде свързан към телевизора.

    Еталонните изображения за цветовете и степените на сивото могат да бъдат и компютърно генерирани, с помощта на софтуер за обработка на изображения (Paint Shop Pro, Photoshop и мн. др.) най-добре във формат bitmap (*.BMP), като се има пред вид, че степента на яркост на всеки от трите цвята (R,G,B) в 8-битово представяне се кодира с число в обхвата 0(0 IRE) - 255 (100 IRE), а смесването на трите цвята с равни числа на кодиране дава сив цвят, чиято степен зависи от числото на кодиране. Например: R:255+G:255+B:255 дава бял цвят, R:0+G:0+B:0 - черен.

    ЗАБЕЛЕЖКА: "IRE" е мерна единица, използвана при измерването на композитни видео сигнали. Името й произлиза от инициалите на "Institute of Radio Engineers" - САЩ. 100 IRE определя обхвата от напълно черно до напълно бяло в даден видеосигнал. Стойност 0 IRE съответства на "нулева" стойност на напрежението на сигнала.
    Тази единица се използва в стандарта ITU-R BT.470 който дефинира системите PAL, NTSC и SECAM.
    http://en.wikipedia.org/wiki/IRE_%28unit%29


    Полезни линкове:
    http://spyder.datacolor.com/
    http://myweb.accessus.net/~090/how2adj.html
    http://www.trustedreviews.com/tvs/re...e-Your-HDTV/p1
    http://www.ramelectronics.net/Video-calibration.ep
    http://www.modernhometheater.com/how...DTV/index.html
    http://www.lcdtvbuyingguide.com/lcdt...libration.html
    http://elephantav.wordpress.com/tech...-it-necessary/

    Много полезен сайт с богата база данни за калибрационни параметри на различни модели телевизори:
    http://www.tweaktv.com/
    http://www.tweaktv.com/tweak-my-tv/


    Професионален сайт за калибратори с може би най-добрия безплатен (за изтегляне) генератор на калибровъчни изображения (CalMAN HTPC Software Pattern Generator):
    http://www.spectracal.com/index.html
    http://www.spectracal.com/htpc.htm


    Ревюта на колориметри и софтуер за калибриране:
    http://www.tftcentral.co.uk/reviews/coloreyes.htm
    http://www.tftcentral.co.uk/reviews/...e_display2.htm
    http://www.tftcentral.co.uk/reviews/spyder3elite.htm
    http://www.tftcentral.co.uk/reviews/lacie_blue-eye.htm
    http://www.tftcentral.co.uk/reviews/...blue-eye_2.htm
    http://www.tftcentral.co.uk/reviews/spyder2express.htm
    http://www.tftcentral.co.uk/reviews/pantone_huey.htm



    Към калибрирането на плоскопанелен HD телевизор пристъпваме започвайки с:

    НАСТРОЙКА НА ГЛОБАЛНИТЕ ПАРАМЕТРИ

    Настройка на яркостта

    Настройката "яркост" (brightness) определя нивото на светлинния добив на "черния" цвят на вашия телевизор. С други думи, дефинира нивото му, при което най-тъмните обекти стават видими. Твърде ниска стойност на настройката "яркост" води до "тъмна" картина, със загуба на детайл в тъмните сцени. Твърде висока стойност на настройката води до светла картина, при която черния цвят изглежда "сив".
    Най-простият и надежден за Вас начин за сравнително точно настройване на този параметър, е чрез използването на едно специфично еталонно изображение, присъстващо както в Digital Video Essentials (DVD) така и в Digital Video Essentials: HD Basics дискове:


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_PLUGE2.jpg

    Затъмнете стаята, в която е вашия телевизор. Изключете всички "умни" настройки на контраста на Вашия телевизор, отнасящи се до "динамичен контраст", "Intelligent eye" И ДРУГИ подобни. Заредете това изображение на Вашия телевизор от калибровъчния диск (DVE). Променяйте стойността на настройката "яркост" в потребителското меню, докато лентата с надпис "4% below black" се слее с фона. След това увеличете яркостта с 1 стъпка, така, че същата тази лента да стане едва видима. По този начин ще виждате детайлите и в най-тъмните сцени на Вашия телевизор, без черния цвят да е излишно светъл (сив).

    ЗАБЕЛЕЖКА: В редки случаи лентата "4% below black" може да не бъде видима на вашия телевизор. Това означава, че вашата система притежава редуциран (свит) динамичен видеообхват. Да се надяваме, че такива случаи са останали вече в миналото. НО в такъв случай, използвайте лентата "2% above black". Променяйте стойността на настройката "яркост" в потребителското меню, докато тази лента стане едва видима (без да се слива с фона!).



    Настройка на контраста

    Контрастът (Contrast), като параметър на даден дисплей, представлява отношението на светлинния добив (светимост, яркост) на най-яркия (белия цвят) към това на най-тъмния (черния цвят), които дисплеят е в състояние да възпроизведе.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Contrast_ratio

    За целите калибрирането на плоскопанелни дисплеи, настройката на контраста засяга стойността на параметъра Y на белия цвят в xyY представяне на цветовото пространство. Тоест, светлинния му добив. Картина с нисък контраст би изглеждала "твърде сива", а такава с прекалено висок контраст - с ярки бели цветове (бели петна), но със загуба на детайл в светлите и тъмните участъци. Настройката контраст влияе върху общия светлинен добив от всички основни и вторични цветове едновременно.
    Добре известно е желанието на потребителите да се наслаждават на картина с висок контраст, но твърде високия такъв води до влошаване на качествата й. При някои дисплеи, които нямат добра обработка на цветовете, поставянето на контраста на 100% води до силно некоректно цветопредаване. Като ориентировъчна горна граница може да се предложи стойност около 80-85% от максималната стойност за контраста в потребителското меню на телевизора.

    За по-точно калибриране на контраста изключете всички "умни" настройки на контраста на Вашия телевизор, отнасящи се до "динамичен контраст", "Intelligent eye" И ДРУГИ подобни.

    Обикновеният потребител, който има на разположение компютър свързан към телевизора (желателно посредством цифрова - DVI-HDMI или HDMI-HDMI) връзка, може да използва предназначено специално за целта изображение от CalMAN HTPC Software Pattern Generator, посредством което може да се определи максималната допустима стойност за настройката "контраст" за телевизора:

    http://www.spectracal.com/htpc.htm






    Заредете изображението "Contrast(9)" на Вашия телевизор, с посочените настройки на CalMAN HTPC Software Pattern Generator. Увеличете настройката "Контраст" на телевизора Ви толкова, че няй-яркия сив правоъгълник (250) да се слее с белия фон между правоъгълниците. След това върнете една или две стъпки назад настройката "Контраст" така, че правоъгълникът "250" да стане отново различим от белия фон. Крайната получена стойност на настройката "контраст", след тези операции, е максимално допустимата за Вашия телевизор.



    За по-точно калибриране на контраста използваме измервателния уред - колориметър или спектрофотометър.
    При свързан и инсталиран уред в компютъра, се стартира софтуера за калибриране. Следвайки указанията на софтуера, трябва да се избере типа на уреда, в коя палитра ще се работи (в случая на HD телевизори - REC.709) и откъде се вземат еталонните изображения (калибровъчен диск). Определя се и представянето на цветовото пространство, в което ще се работи - xyY, тъй като, както е пояснено в първия пост, цветовото пространство на телевизора (палитра, gamut) в това представяне се изобразява чрез двумерно подпространство на CIE диаграмата (хроматичност) плюс независим параметър, определящ "светимостта" (яркостта, светлинен добив) на цветовете. След това трябва да се калибрира уреда на тъмно, тоест, да се отчетат "нулевите" му стойности. Накрая уредът и софтуерът са готови за измерване.

    На измервания дисплей от калибровъчния диск заредете изображение с напълно бял цвят (100 IRE).

    Запуснете уреда в режим на постоянни измервания. В този режим той ще отчита и изобразява стойностите xyY през няколко секунди. В съответния прозорец на софтуера ни интересува стойността на светлинния добив (Y в единици ftL за Америка, Cd/m2 за Европа)
    Единицата "foot-lambert" (ftL) произлиза от САЩ. 1 ftL се равнява на 1/pi [Cd/foot2] или 3.4262591 [Cd/m2].
    http://en.wikipedia.org/wiki/Foot-lambert


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_9.jpg

    За плазмени и LCD дисплеи нормалната стойност на параметъра Y трябва да бъде в областта 30-40 ftL или 103 - 140 Cd/m2. Променяйте стойността на контраста в потребителското меню, докато не постигнете стойност на параметъра "Y" в тези граници, която Ви удовлетворява.

    След настройването на контраста с уред, проверете отново настройката на яркостта. Ако има нежелано изменение - коригирайте го по гореописания за яркостта начин, след което отново извършете измерване и настройка на контраста. Така, по метода на последователните приближения, ще постигнете приемлив баланс между двете настройки.
    ;D


    Настройка на цветността

    Настройката на глобалния параметър "цветност" (Color) засяга светлинния добив от всички основни и вторични цветове едновремено. Точната настройка на този параметър, за потребители, които не притежават независим от човешкото око уред за измерване или поне цветните филтри на Joe Kane, е невъзможна, освен, ако приемем, че съответния потребител ще си я извърши на собствена глава, така, че да удовлетвори своите лични изисквания към картината. Такива изисквания, които може да са далеч от стандарта, но удовлетворяват съответния потребител, са напълно приемливи за него, ако са в съгласие с горните 2 настройки за яркост и... контраст на панела - до 85%.

    Ако настройката за цветност се извършва с уред, избираме един от основните цветове (в случая е посочен[b] червен). Настройваме яркостта му, надявайки се, че другите цветове ще се "самокоригират" от само себе си. Ако Вашият телевизор притежава CMS система, то точната настройка на всичките цветове е посочена в поста
    http://www.avguide.bg/forum/index.ph...sg1951#msg1951

    За настройка на параметъра "цветност" (както е посочено в референтното ръководство):
    - Запуснете уреда в режим на постоянни измервания;
    - Изберете и заредете на измервания дисплей изображение с чисто бял цвят (100 IRE);
    - Запишете си измерената стойност на параметъра Y (яркост, светимост) за белия цвят (пример):


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_Y_reading.jpg

    - От калибровъчния диск изберете и заредете на измервания дисплей изображение с чисто червен цвят;
    - Променяйте настройката "Цветност" в потребителското меню докато стойността на параметъра Y за червения цвят не достигне 21% от тази за 100% бял цвят (100 IRE). Например, ако стойността на параметъра Y за белия цвят е била 39.012, тогава 21% прави 39.012 x 0.21 = 8.193.
    Е, надявайте се, че синия и зеления цвят вече ще бъдат също близко до стандарта. ;D

    Да не забравяме, че такова настройване е първо приближение към целта. По-точна настройка на основните и вторичните цветове е посочена в:
    http://www.avguide.bg/forum/index.ph...sg1951#msg1951



    Настройка на "остротата" (sharpness) на панела.

    Съществуването на тази настройка е малко трудно да бъде обяснено лесно така, че да бъде оправдано. Тя присъства като глобална настройка във всички съвременни плоскопанелни телевизори. Идеята й е (поне за пред масовата част на потребителите), че подобрява "рязкостта" или с други думи разделителната способност на изображението. Всъщност, ВЪОБЩЕ не върши това. Резолюцията зависи от 2 неща: тази на панела и тази на картината от видеосигнала. Това, което настройката върши, е да направи преходите между полета с различни цветове и степени на сивото в картината да изглеждат по-"резки" за човешкото око (Edge enhancement). Ако си мислите, че поставянето на тази настройка на максимум е най-добрия избор - бъркате сериозно. Тя внася в картината фалшива, несъществуваща първоначално в нея, допълнителна информация (често наричана "артефакти", "шум"), която е нежелателна.
    При различните телевизори, стойността по подразбиране на тази настройка може да е или твърде висока, или твърде ниска. Най-добрия случай е, когато не оказва влияние на изображението. Например, в моя телевизор настройката по подразбиране (стойност "0") беше твърде висока и трябваше да бъде дръпната назад до стойност -28, за да изчезнат излишните артефакти от процеса "Edge enhancement".

    http://www.videophile.info/Guide_EE/Page_01.htm

    За настройване на този параметър в калибровъчните дискове "DVE" се намира следното изображение:


    http://www.ramelectronics.net/templa.../sharpness.jpg

    Нежелателно високите стойности на настройката "острота" водят до появата на светли очертания на границата между сивия фон и черните геометрични обекти:


    http://www.ramelectronics.net/templa...pness-high.jpg

    Заредете това изображение на вашия телевизор от диска. Променяйте стойността на "остротата" (Sharpness) докато нежеланите светли очертания изчезнат. Ако намалите стойността на настройката след това положение, картината Ви ще започна да изглежда "замазана".

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #4

    Re:Апаратна калибрация на телевизори

    Принципи на калибрирането на HD телевизори

    НАСТРОЙКА (КАЛИБРИРАНЕ) НА СКАЛАТА НА СИВИЯ ЦВЯТ

    http://www.curtpalme.com/forum/viewt...=115922#115922

    Какво разбираме под калибриране на скалата на сивото и защо е нужно?

    Калибрирането на скалата на сивото е действие, чрез което се коригира предаването на степените на сивия цвят от дисплея така, че всяка степен на сивото (бялото), от напълно черен, до напълно бял цвят, да съответства на стандарта D65, тоест да има цветова температура много близка или (по възможност) равна на 6500 K. Това калибриране обезпечава неутрални, "естествени" степени на сивото, в които отсъстват червени, сини или зеленикави оттенъци. Скалата на сивия цвят при всеки телевизор влияе върху цветопредаването на всички останали цветове, затова тя трябва да бъде калибрирана преди настройката на основните и вторичните цветове.

    Практическото калибриране на скалата на сивото най-често се извършва с използването на 11 бр. еталонни изображения на скалата на сивото задаващи степени на сивото от 0 IRE (напълно черно) до 100 IRE (бяло) през 10 IRE. Ако приемем, че използвате сравнително коректно калибриран по скала на сивото дисплей, перфектната скала на сивото (0-100 IRE) изглежда по следния начин:


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_IRE.jpg

    За съжаление, настройките по подразбиране на повечето дисплеи са такива, че имат червеникав оттенък в тъмната (лява) част на скалата и синкав оттенък в светлата (дясна) част:


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_IRE2.jpg

    За калибриране на скалата на сивото се използват следните (общо 6) настройки:
    RGB - LowEnd: Настройката (3 бр. позиции) отговаря за коригиране на яркостта поотделно на червения, зеления и синия цвят ("R", "G" и "B" цветови компоненти на палитрата на дисплея) в тъмния край на скалата на сивото (0-40 IRE). Различните производителите използват различно име за тази настройка - "Cut", "Cutoff", "Offset", "Contrast" и "Bias".

    RGB - HighEnd: Настройката (3 бр. позиции) отговаря за коригиране на яркостта поотделно на червения, зеления и синия цвят ("R", "G" и "B" цветови компоненти на палитрата на дисплея) в светлия край на скалата на сивото (60-100 IRE). Различните производителите използват различно име за тази настройка - "Drive", "Brightness" или "Gain".

    За по-старите модели LCD Plasma телевизори, тези настройки бяха достъпни само в сервизното меню. За повечето съвременни (и бъдещи) модели, тези настройки (ще) се намират вече в потребителското меню. Например, те могат да изглеждат така:


    SV670 серията на Toshiba LG 42SL9000

    http://i.i.com.com/cnwk.1d/sc/33490604-2-300-DT10.jpg
    http://www.hdtvtest.co.uk/image/hdtv...SL9000/gui.jpg


    Тук параметърът "Color temperature" е набор от няколко броя различни предварително зададени от производителя настройки на цветовата температура на дисплея.

    Софтуерът и колориметърът трябва да работят в палитра REC.709. Представяне на цветовото пространство - xyY.

    Първата стъпка е да се открие такава фабрична настройка на скалата на сивото (при наличие на опция в менюто на телевизора), която е най-близко до стандарта D65. Например, за Toshiba най-често това е степен "2" /("Warm"), за Samsung - "Warm2" и т.н. Избирането на най-близка до стандарта фабрична настройка се прави чрез измерване на скалата на сивото на различните зададени фабрични настройки. За всяка от тях се провеждат измервания на температурата на 11-те еталонни изображения, съгласно методиката на софтуера и се построяват кривите на хода й за 3-те основни цвята, както и общата цветна температура. Последователно се подават на измервания дисплей 11-те степени на сивото (еталонни изображения, от 0 до 100 IRE, през 10), за които се извършват замервания. Резултатът може да бъде такъв:


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_RGB_before.jpg

    Стандартът, който се преследва (D65), е линията "100%". Ако скалата на сивото е перфектна, то всичките 3 цветни линии в горната част на графиката (зелена, червена, синя) ще се припокриват, наслагвайки се една върху друга и ще лежат върху линията "100%".
    Виолетовата линия в долната част на диаграмата (т. нар. "deltaE" графика) числово изразява колко "далече" от идеалната (D65) сива скала е ходът на измерената такава, за 11-те стойности на сивото. Стойности на deltaE под 3 за всичките 8 точки (30-100 IRE ) се считат за достатъчно незабележима разлика от стандарта за човешкото око. Стойности под 2 за тази област - идеална калибровка. Засега правилно калибриране на скалата под 20 IRE не е възможно поради свойствата на дисплеите на пазара, но това не е толкова съществено, тъй като в тази област човешкото око е ниско чувствително.
    Ходът на съответстващата цветна температура на горното замерване изглежда така:


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR...emp_before.jpg

    Освен горните две диаграми, в резултат на измерването се получават и:

    1.Диаграмата на хода на параметъра "gamma" на панела. Този параметър е реликва от времето на CRT (електронно-лъчевите тръби), но присъства в съвременните плоскопанелни дисплеи, тъй като отговаря за едно от много важните им свойства - възпроизводимост на детайлите в тъмните части на картината, или с други думи - "дълбочината" й. Пълното обяснение на смисъла на този параметър включва съчетание от няколко области на науката, но най-просто може да бъде обяснен по следния начин: Човешкото око притежава нелинейно възприемане на линейната промяна на яркостта на даден източник на светлина. С други думи, този факт означава, че в дадена линейна област от яркост на възпроизвежданата картина изкуствено трябва да се промени яркостта, тъй щото всички детайли в картина, заснета с помощта на сензор (камера) с линейна характеристика по яркост, да бъдат видими за човешкото око. По една случайност, телевизорите с електроннолъчева тръба са имали също нелинейна характеристика на възпродиводимостта на яркостта, която почти точно е компенсирала този естествен недостатък на човешкото око. Следователно, съществува оптимална стойност за този параметър, средностатистическа за човешкото око.

    Все още се спори, коя е тази стойност за този параметър (2.2. или 2.5), но засега повечето мнения се обединяват около стойност близка до 2.2.

    За нашия HDTV твърде висока стойност на "gamma" ще доведе до ярка и контрастна картина, но за сметка на загуба на детайл в тъмните сцени. Твърде ниска стойност на този параметър води до картина с намалена яркост, при която тъмните участъци са твърде светли и цялостната картина изглежда като "измита". В случая на конкретното примерно измерване, твърде високата стойност на този параметър в областта 20-40 IRE води до загуба на детайл в тъмните участъци на картината.


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_gamma_before.jpg

    Тук бялата линия е референтна (точна, отправна), а синята представя средната "gamma" за измерения дисплей. Вижда се очевидната разлика спрямо общоприетия стандарт. Целта ни е да доведем синята линия до бялата, тоест да настроим панела така, че среднопретеглената "gamma" - синята линия да съвпадне с бялата. По-новите модели телевизори имат средства за това:


    http://i.i.com.com/cnwk.1d/sc/33955642-2-440-DT13.jpg

    Ако телевизорът Ви има настройка на този параметър в потребителското меню, то той следва да бъде калибриран след това първоначално измерване и определяне на фабрично зададената цветова температура, която е най близко до стандарта. Варирайки стойността на параметъра "gamma", се провеждат отново няколко измервания на скалата на сивото по гореописания начин, докато бялата и синята линия не съвпаднат. След това се продължава с настройката на скалата на сивото.
    Ако телевизорът Ви няма настройка на параметъра "gamma", в менюто, то нищо не ви остава, освен да продължите с калибриране на скалата на сивото. Върху хода на параметъра влияят настройките RGB - LowEnd, Brightness (за тъмния край на скалата) и RGB - HighEnd, Contrast (за светлия край на скалата). При правилна калибровка, стойностите на вашата "gamma" ще са близо до 2.2

    2. Диаграма на яркостта (светлинен добив - параметърът "Y" в xyY представяне).


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR...nce_before.jpg

    Бялата линия е тази, която трябва да се достигне. Жълтата линия е актуалното измерване.

    3. CIE диаграма на измерванията

    [img width=558 height=600]http://storage2.album.bg/354/hcfr_cie_before_fd2a3_23016102.jpg[/img]
    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_CIE_before.jpg

    Белите кръгчета представляват измервнията за отделните степени на сивото. Вижда се колко далече са от целта - точката на бялото според стандарта. В резултат на калибрирането всички бели кръгчета трябва да се съберат заедно върху 6500-те Келвина (x=0.313, y=0.329).

    След като сме определили фабричната настройка на цветната температура на телевизора, която е най-близо до стандарта (Сумата от всички deltaE е минимална), тя се избира и се пристъпва към настройване на скалата на сивия цвят.

    Процедурата по настройка на скалата на сивото започва от яркия й край, тъй като промените в параметрите RGB - HighEnd оказват много по-силно влияние върху скалата в тъмната част, отколкото обратното. Запускат се периодични измервания. Колориметърът постоянно ще предава данни в софтуера за стойностите на x, y (хроматичност) и Y (яркост, светимост) през няколко секунди. От калибрационния диск избирате еталонното изображение с яркост 80%IRE (положението на колориметъра трябва да е в белия правоъгълник):


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_80IRE_window.jpg

    Ще получите стойности за яркостта на отделните цветови компоненти в ярката част на скалата на сивото (пример):


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_9.jpg

    Променяйки стойностите на 3-те (R,G,B) RGB - HighEnd настройки, следва да докарате стойностите на трите цветови компоненти, които наблюдавате, до 100% (практически, в обхвата 99-101%). Това настройване довежда стойностите на яркия край на скалата на сивото до стандарта. Но влияе и на стойностите в тъмния й край.
    След това, от калибрационния диск избирате еталонното изображение с яркост 30%IRE (положението на колориметъра трябва да е в сивия правоъгълник):


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_30IRE_window.jpg

    Променяйки стойностите на 3-те (R,G,B) RGB - LowEnd настройки, следва да докарате стойностите на трите цветови компоненти, които наблюдавате (RGB levels), до 100% (практически, в обхвата 99-101%). Това настройване довежда стойностите на тъмния край на скалата на сивото до стандарта. Но влияе и на стойностите в яркия й край.

    ...Както вече сте разбрали, процедурата се повтаря циклично толкова пъти, колкото е необходимо, защото настройките в единия край на скалата на сивото влияят на настройките в другия край и обратно. ;D

    Хубавата новина е, че след достатъчно на брой положени усилия, резултатът може да бъде такъв:


    http://forum.******.bg/index.php?act...ach=2606;image

    При което всички deltaE стойности над 20 IRE са по-ниски от 3 и CIE диаграма която може да изглежда приблизително така:


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR...ER_closeup.jpg

    Жълтите кръгчета са стойностите на скалта на сивото преди калибриране, белите - след калибриране.

    Имате вече стандартизирана скала на сивия цвят? Чудесно. :P Не бързайте да се радвате. За постигане на коректно цветопредаване е необходима и настройка на основните и вторичните цветове - цветовите компоненти в палитрата на панела.

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #5

    Re:Апаратна калибрация на телевизори

    Принципи на калибрирането на HD телевизори

    НАСТРОЙКА НА ОСНОВНИТЕ И ВТОРИЧНИТЕ ЦВЕТОВЕ НА ПАНЕЛА

    http://www.curtpalme.com/forum/viewt...=117708#117708

    За всяка предварително избрана стандартизирана цветова палитра, спрямо която ще се калибрира телевизора (в случая - REC.709) съществува CIE диаграма, която указва положението (координатите) на стандартизираните главни (R,G,B) и вторични (C: Cyan, Y: Yellow, M: Magenta) цветови компоненти на палитрата:


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_CIE_primaries.jpg


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR...econdaries.jpg

    Особеностите на палитрата (цветовото подпространство, заключено в триъгълника) на Вашия телевизор, АКО отговаря на даден стандарт, са:
    1. Отсечките в триъгълника свързващи точките:
    Red с Cyan;
    Green с Magenta;
    Blue с Yellow
    имат само една обща пресечна точка
    . Точката, определяща среднопретеглената по спектъра цветова температура на стандарта. В нашия случай - стандарт D65.

    [img width=592 height=600]http://storage2.album.bg/89b/hcfr_cie_after_pefect_6e40c_23017256.jpg[/img]
    http://www.curtpalme.com/images/HCFR...TER_pefect.jpg

    2. Координатите на вторичните цветове (secondaries) винаги лежат върху страните на триъгълника, заключен между номиналните стойности на цветовите компоненти (основни цветове, primaries).

    Калибрирането на коректна скала на сивото ВЪОБЩЕ не гарантира изпълнението на горните 2 условия. С други думи, дори след коректна настройка на скалата на сивото, вашата CIE диаграма може да изглежда така:

    [img width=593 height=600]http://storage2.album.bg/940/hcfr_primaries_3_e5d71_23017329.jpg[/img]
    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_primaries_3.jpg

    Или още по-зле...

    Това, което следва, е да "преместим" точките (координатите x,y) на цветовете в нашата диаграма, така, че да съвпаднат с тези на референтния REC.709 триъгълник, използвайки настройките за цветност (ако имаме такива) в потребителското меню на телевизора. Най-добре е, ако телевизорът Ви притежава пълна система за настройка на цветовете (Color management system -CMS), която притежава настройки за параметрите : "Тон" (Hue), "Наситеност" (Saturation), "Яркост" (brightness) всеки от 6-те цвята поотделно (пример):


    http://www.hdtvtest.co.uk/image/hdtv...V635DB/gui.jpg

    Настройката на основните и вторични цветове включва 2 стъпки:
    а) Настройка на светимостта на главните цветове;
    б) Настройка на координатите (хроматичността) на главните и вторичните цветове върху диаграмата.

    Настройка на светимостта на главните цветове
    За конкретната настройка се запускат софтуерът и колориметърът в режим на постоянно измерване.
    - На измервания панел пуснете изображение със 100% бял цвят (100 IRE);
    - Запишете си измерената стойност на параметъра Y (яркост, светимост) за белия цвят (пример):


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_Y_reading.jpg

    (Коментар: ако на панела предварително е извършена калибровка на скалата на сивия цвят, то двата параметъра над Y - x и y за конкретното измерване би трябвало да са x=0.313, y=0.329 и всички "RGBlevels" да са в интервала 99-101%)

    - На измервания панел пуснете еталонно изображение със 100% червен цвят;
    - Променяйте стойността на CMS настройката "Brightness" ("Lightness") на червения цвят, докато параметъра Y за червения цвят не достигне 21% от стойността му за белия цвят. Например, ако Y за белия е отчетена 39.012, то 21% ще са 39.012 x 0.21 = 8.193;
    - На измервания панел пуснете еталонно изображение със 100% зелен цвят;
    - Променяйте стойността на CMS настройката "Brightness" ("Lightness") на зеления цвят, докато параметъра Y за зеления цвят не достигне 71% от стойността му за белия цвят. Например, ако Y за белия е отчетена 39.012, то 71% ще са 39.012 x 0.71 = 27.699.;
    - На измервания панел пуснете еталонно изображение със 100% син цвят;
    - Променяйте стойността на CMS настройката "Brightness" ("Lightness") на синия цвят, докато параметъра Y за синия цвят не достигне 8% от стойността му за белия цвят. Например, ако Y за белия е отчетена 39.012, то 8% ще са 39.012 x 0.08 = 3.121.;

    Защо стойностите за "Y" на отделните цветове са именно 0.71(G), 0.21(R) и 0.08(B) е обяснено кратко по-горе:
    http://www.avguide.bg/forum/index.ph...sg1759#msg1759
    и тук:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Luminance_%28relative%29


    Настройка на координатите (хроматичността) на главните и вторичните цветове върху диаграмата

    За тази цел се използват настройките за Тон ("Hue") и Наситеност ("Saturation") за всички основни и вторични цветове. В зависимост от стандарта, който се използва, 6-те координати имат следните x/y стойности:

    PAL/SECAM:
    Червен: x=0.640 / y=0.330
    Зелен: x=0.290 / y=0.600
    Син: x=0.150 / y=0.060
    Жълт: x=0.417 / y=0.502
    Циан: x=0.220 / y=0.329
    Магента: x=0.327 / y=0.157

    SDTV - REC 601 (NTSC):
    Червен: x=0.630 / y=0.340
    Зелен: x=0.310 / y=0.595
    Син: x=0.155 / y=0.070
    Жълт: x=0.421 / y=0.507
    Циан: x=0.231 / y=0.326
    Магента: x=0.314 / y=0.161

    И, "нашия" триъгълник:
    HDTV - REC 709:
    Червен: x=0.640 / y=0.330
    Зелен: x=0.300 / y=0.600
    Син: x=0.150 / y=0.060
    Жълт: x=0.419 / y=0.505
    Циан: x=0.225 / y=0.329
    Магента: x=0.321 / y=0.154

    За начало на имерването се запускат софтуерът и колориметърът в режим на постоянно измерване.
    - На измервания панел пуснете еталонно изображение със 100% червен цвят;
    - Променяйте стойностите на CMS настройките Тон ("Hue") и Наситеност ("Saturation") на червения цвят, докато координатите му x,y:


    http://www.curtpalme.com/images/HCFR_9.jpg

    съвпаднат със стойностите посочени по-горе (за HDTV - REC 709: Червен: x=0.640 / y=0.330)

    Повторете горните 2 стъпки и за останалите 5 цвята. - Зелен, Син, Жълт, Циан и Магента. Докато настройвате x/y координатите внимавайте също и за стойността на параметъра Y (яркост, светимост) на съответния цвят. Някои телевизори имат лошо изградена система за настройка на цветовете, затова при тях промяната на координатите може да доведе и до промяна на Y. В такъв случай, независимо от достигнатите точни координати на цветовете, ще имате некоректен светлинен добив за тях, което може да доведе до по-лош резултат за картината, отколкото преди калибровката. Старайте се да пазите предварителната настройка на този параметър, чрез промяна на CMS настройката "Brightness" за цвета. Ако не успявате да запазите все пак стойността му при промяна на координатите, то се върнете на такива координати, при които светимостта на цвета е близка до първоначалната й стойност.

    Готово! Сега можете отново да запуснете измерване на главните и вторичните цветове, за да видите как изглежда Вашата CIE диаграма.

    ...................................
    Е, след като настроихте главните и вторичните цветове, дали всичко вече е идеално? Не и преди да проверите отново скалата на сивото, тъй като CMS настройката може да повлияе върху степените на сивото. Извършете отново проверката и при необходимост - настройката на скалата на сивото по описания вече начин. Ако има разлика с по-рано настроената скала, то тя не би трябвало да е значителна. След донастройката на скалата на сивото, отново проверете настройката на главните и вторичните цветове.

    ;D

    Както вече сте разбрали, целият процес по калибриране на един HD плоскопанелен телевизор е алгоритъм от главен цикличен процес (настройка на глобалните параметри+настройка на сивата скала+настройка на главните и вторичните цветове) и съществен вътрешен подцикъл: настройка на сивата скала. Главният цикъл се обхожда, преминавайки през всички стъпки толкова пъти, колкото е необходимо, за да се постигне сходимост на резултатите, по метода на последователните приближения. След първото преминаване, всяко следващо засяга първо "Цветност" ("Color") от глобалните настройки, ако яркостта на всички цветове е твърде висока (или ниска), за да се коригира с CMS, или (в краен случай) - "Контраст".

    Причината за тези последователни приближения е взимната свързаност и влияние на настройката на скалата на сивото върху възпроизвеждането на главните и вторични цветове и обратно, (много по-слабото) влияние на CMS настройката и глобалните параметри "Цветност" (Color) и "Контраст" (Contrast) върху скалата на сивото.

    Изобщо казано - целият процес отнема часове труд, но най-често резултатът си заслужава

    ...............................................................................
    Ако крайната обща настройка Ви е правилна, то хем графиките за хода на цветовата температура на степените на скалата на сивото (30-100 IRE) и тези на хода на 3-те основни цвята (в същия диапазон) ще лежaт върху линията 6500К с минимални отклонения deltaE, хем позициите на главните и вторични цветове ще лежат върху стандартния триъгълник, хем гореспоменатите отсечки в триъгълника ще се пресичат върху D65, а светимостта на главните цветове няма да надвишава стандартните стойности.

    ....................................................................
    Постигнахте ли повторяемост на правилните резултати, след многократно обхождане на алгоритъма?
    Ако - да, то значи...
    С това калибрирането на Вашия плоскопанелен HD телевизор завършва.

    Приятно гледане на филми и програми с висока разделителна способност!

  7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #6

    Re:Апаратна калибрация на телевизори

    Внимание !!
    За тези които обичат да експериментират, но нищо не разбират - не пипайте нищо! Може само да развалите картината на телевизора си. Промените които направите в сервизното меню не се въстановяват!! Запишете си ги преди промените.


    _________________________________________________
    За плазми
    Изчакайте да мине разработката/първите 100-150 часа/. Основно - прогрейте плазмата (30-40 минути), и колориметъра в процеса на прогрев трябва да виси на нея, за да може температурата на екрана и колориметъра да бъдат примерно равни. Преди началото на калибровката пуснете "чистката на екрана" от менюто на телевизора (ColorWash например) за 10 минути, вземете черна точка от всеки ДВД с черен цвят (този с калибровката на колориметра), и напред. Черната точка е най-добре да вземете отново на всеки 10-15 минути (за I1). В HCFR се задава времеви интервал, при изтичането на който програмата иска да се прекалибрира колориметъра.

    За проектори
    Поставяме го върху проектора насочен към екрана. Измерваме отразената от екрана светлина - безконтактно и без външно осветление. Т.е. калибрираме връзката проектор-екран. /Клаин, Джета, Хабъл, Минолта - са безконтактни/
    http://xritephoto.com/ph_product_ove...ction=overview


    Под контраст разбираме отношението на нивата на бялото и черното (100IRE и 0 IRE)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Contrast_ratio

    Бялото (100) стига дори е в излишък при всички съвременни устройства - важно е да го поставите коректно (най-добре се опрете на препоръките на SMPTE (не повече от 30-40 fL за плазми, 30-50 fL за LCD панели, 12-16 fL за проектори в нормални условия на гледане).
    https://www.smpte.org/

    Само модели телевизори и панели от екстра и референтно ниво имат вграден CMS (тип Barco).

    _________________________________________________
    Samsung

    Възможности за калибрация

    Модели 2012 година
    ES8000 - 10-точков баланс на бялото + CMS за шесте цвята
    ES7000 - 10-точков баланс на бялото + CMS за шесте цвята
    ES6000 - 10-точков баланс на бялото + CMS за шесте цвята

    Модели 2012 година
    D8000 - 10-точков баланс на бялото + CMS за шесте цвята
    D7000 - 10-точков баланс на бялото + CMS за шесте цвята
    D6000 - 10-точков баланс на бялото + CMS за шесте цвята
    D5000 -

    Модели 2010 година
    С750 - 10-точков баланс на бялото
    С650 - 10-точков баланс на бялото
    C550 -

    За по-точна калибрация ви е нужно да влезете в сервизното меню. С обичайният вход в сервизното меню е силно орязано и повечето настройки отсъстват.

    В сервизното меню трябва да влезем чрез Hotel mode (иначе не всичко ще е достъпно):
    1) При включен телевизор натискаме на дистанционното Mute 1-1-9-Enter, така стигаме до меню Hotel Options ,поставяме там Hotel Options On
    2) Влизаме в сервизното меню по обичайният способ.(при изключен телевизор натискаме на дистанционното Info-Menu-Mute-Power)
    3) В сервизното меню отиваме (Control-Hotel Options), на пункт Clon TV to USB, телевизора казва че няма флашка. След това натискаме Меню - трябва да попаднете в началото на сервизното меню
    4) AD/WB->ADC Result AD/WB->White Balance
    5) Изключваме телeвизора
    6) Включваме теливизора и натискаве на дистанционното Mute 1-1-9-Enter, така стигаме до меню Hotel Options, поставяме там Hotel Options OFF
    7) Изключваме и включваме телевизора.

    Придвижването по сервизното меню с бутони горе и долу, изменения с бутони вляво и вдясно. Вход в подменю Enter, изход от подменю бутон МЕНЮ.


    Samsung - система за управление на цветовете - Colour Management System (CMS) работи в областта на RGB, а не с помощта на познатата HSL (Hue/Saturation/Luminance). Това отнема кратко време, за да свикнете с нея, но тя е също толкова ефективна. За контрол на червено, зелено и синьо плъзнете цветната точка в едно от трите направления на CIE графиката . Например, ако искаме да регулираме оттенъка (Hue) и наситеността (Saturation) на Magenta, ще увеличим синьото, за да плъзнем точката на ляво, увеличаваме червеното за да преминем надясно, и увеличаваме зеленото, за да плъзнем точката нагоре, с други думи, да намалим сатурацията (Saturation). За промените на вторичните цветове и яркоста е необходим микс от повече от една контрола.

    Настройка баланс на бялото:
    (ofset) - регулировка минималната яркост на луминесценция
    (gain) - регулировка максимална яркост на луминесценция

    __________________________________________________________________________________________________
    Panasonic

    Възможности за калибрация

    Модели 2012 година
    в VT50 - 10-точков баланс на бялото + 10т гамма + CMS по 6 цвята (основните RGB и допълнителни YCM)
    в GT50 - 2-точков баланс на бялото и (ISFccc) и CMS по 3-те основни цвята
    в ST50 - 2-точков баланс на бялото и (ISFccc)

    Модели 2011 година 10-точков баланс на бялото не работи както трябва.
    в VT30 - 10-точков баланс на бялото + (ISFccc) и CMS по 3-те основни цвята (основните RGB и допълнителни YCM)
    в GT30 - 2-точков баланс на бялото + (ISFccc)
    в ST30 - 2-точков баланс на бялото


    За тези които имат колориметър и желаят да си калибрират телевизора

    Настройка контраст -
    - включете на телевизионен канал;
    - влезте в сервизното меню;
    - с бутона "2" се доберете до ADJUST;
    - с регулатора на звука променяме значението CONTRAST (може да натиснете жълтият бутон, предлага оптимално значение за този канал);
    - натиснете "ok".

    Настройка оверскан
    - включете на телевизионен канал;
    - влезте в сервизното меню;
    - с бутона "2" се доберете до ADJUST;
    - с бутона "3" се доберете до H-AMP;
    - с регулатора на звука установете -25 (или както ви харесва);
    - натиснете "ok";
    - с бутона "3" се доберете до V-AMP;
    - с регулатора на звука установете -25 (или както ви харесва);
    - натиснете "ok".

    Настройка баланс на бялото
    Няколко забележки -
    - Осъществява се отделно за SD и HD и отделно за COOL, WARM и NORMAL, настройвате всичко за WARM (тоест променяйте настройките за топлото);
    - Калибрира се връзка плейър/телевизор;
    - Разбираемо е, че калибровката на око няма да е идеална, но първо, тя ще бъде по-добра, отколкото е било, даже обективно, второ тя ще се харесва на вас,
    Собствено заради което всичко и започва;
    - Всичко се прави в тъмнина, за да не могат външните източници на светлина да не влияят на цветопредаването.

    За начало свалете нещо от този тип - http://content.wuala.com/contents/al...MP4-2c.7z?dl=1
    От всичко там, общо ви трябват няколко заливки, на 30% бяло (на него правим баланс в тъмното), на 80% (за баланса в бяло), както и "Grayscale Steps" за оценки в цяло.

    - включете плейъра в режим 1080(HD);
    - влизаме в менюто;
    - с бутон "2" се добираме до WB-ADJ;
    - с бутон "7" установяваме регулируемата цветова температура, най-добре "WARM";
    - с бутон "0" установяваме метод на регулировка, използвайте "0";

    - настройваме баланс в черно, това е аналог на яркоста по канали, променя вертикалното изместване на кривата, постигаме баланс на бялото на тъмно, не преминаваме далеко от значение 80 ;
    - пускаме файл (30%);
    - с бутони "3" и "4" избираме R-CUT, G-CUT, B-GUT;
    - с регулатора на звука променяме значението;
    - натискаме "ok";

    контраст, аналог на каналите промени наклона на кривата,
    - настройваме баланса на бялото, това е аналог на контраста по канали, променя ъгъла на наклона на кривата, ние постигаме баланс на бялото в светло, едно от значенията трябва да бъде близко до FF;
    - пускаме файл (80%);
    - с бутони "3" и "4" избираме R-DRV, G-DRV, B-DRV;
    - с регулатора на звука променяме значението;
    - натискаме "ok";

    На файла "Grayscale Steps" можете да се разходите насам-натам, потърсете оптимума.

    C SD е сложно, генератор на сигнали няма, правим по черно-бял канал, може в настройките да изключим системата за цветност, но тогава ще изключим грешките от декодера SECAM;

    - намираме черно-бял канал, важно е, каналът да бъде именно черно-бял, а не стилизиран под него;
    - влизаме в менюто;
    - с бутон "2" се добираме до WB-ADJ;
    - с бутон "7" установяваме регулируемата цветовата температура, най-добре "WARM";
    - с бутон "0" установяваме метода на регулировка, използвайте "0";

    - настроиваме баланс в тъмно, не се отдалечавяйте далеко от значение 80;
    - гледаме тъмна сцена или неин фрагмент, или търсим с превключване на каналите нужният ни канал;
    - с бутони "3" и "4" избираме R-CUT, G-CUT, B-GUT;
    - с регулатора на звука променяме значението;
    - натискаме "ok";

    - настройваме баланс на бялото, едно от значенията трябва да бъде близо до FF;
    - гледаме светла сцена или неин фрагмент, или търсим с превключване на каналите нужният канал;
    - с бутони "3" и "4" избираме R-DRV, G-DRV, B-DRV;
    - с регулатора на звука променяме значението;
    - натискаме "ok";

    Регулировка "Ниво на Черното"
    Страница на менюто ADJUST DINAMIC,
    пункт SUB-BRT = 810 . Ниво на черното. Ако черният цвят във вашият телевизор, не ви изглежда достатъчно черно. Променете значението до приемливо за вас равнище. Например до 800, или по-малко.
    http://forum.ixbt.com/post.cgi?id=attach:62:11675:1:2

    Цветови заливки:
    1. Бутон "1" на ДУ стигате до червена заливка на екрана.
    2. Бутон "3" на ДУ листвате различни заливки във всички цветове, включвайки сив, черен, бял квадрат на черен фон, таблица на цветовете, движещо поле, диагонални цветови заливки с преходи и още кой знае какво. Гледате и се наслаждавате на фееричното зрелище. Едновременноно проверявате за изгорели пиксели.

    Тестове:
    След като влезете в сервизното меню-натискате на ДУ бутона- 1 (4 пъти) до появяване на цветова заливка, по-нататък натискате на ДУ бутона 3 ... ще се сменят цветовете, таблици и т.н. След теста- за да излезете натиснете бутона 1, а след това бутона EXIT
    Тук е обяснено как и какво можете да настроите в Сервизното меню-
    http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=62:11675

    __________________________________________________________________________________________________
    LG

    Възможности за калибрация
    Старшите модели имат - 10-точков баланс на бялото + ISFccc

    LG 50PJ351 - 2-точков баланс на бялото - само в сервизното меню / няма CMS

    __________________________________________________________________________________________________
    Sony

    Възможности за калибрация
    Изостават - нямат 10точков баланс на бялото и настройка на вторичните цветове.

    Модели 2011 година
    HX920 - 2-точков баланс на бялото + (R,G,B - offset и gain) - няма CMS
    EX720 - 2-точков баланс на бялото + (R,G,B - offset и gain) - няма CMS

    Модели 2010 година
    EX710 - 2-точков баланс на бялото + (R,G,B - offset и gain) - няма CMS

    __________________________________________________________________________________________________
    Toshiba

    Възможности за калибрация
    Тоshiba - 10 точков баланс на бялото и Full CMS.

    Информацията по-долу за настройките в сервизното меню е благодарение на Adtomov
    Основни опции в Toshiba LCD TV service menu
    Позиция в сервизното меню Означава
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    RCUT Red Cut off –яркост на „черното” за червения цвят – участва в настройките на сивото при ниска яркост на червения цвят (10-30 IRE)
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    GCUT Green Cut off - яркост на „черното” за зеления цвят – участва в настройките на сивото при ниска яркост на зеления цвят (10-30 IRE)
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    BCUT Blue Cut off - яркост на „черното” за синия цвят – участва в настройките на сивото при ниска яркост на синия цвят (10-30 IRE)
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    RDRV Red drive - яркост на „бялото” за червения цвят – участва в настройките на сивото при висока яркост на червения цвят (80-100 IRE)
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    GDRV Green drive- яркост на „бялото” за зеления цвят – участва в настройките на сивото при висока яркост на зеления цвят (80-100 IRE)
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    BDRV Blue drive - яркост на „бялото” за синия цвят – участва в настройките на сивото при висока яркост на синия цвят (80-100 IRE)
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    BRTC Brightness centre – базова настройка на яркостта. Силно влияе на яркостта на черното, но и на детайла в тъмните сцени. трябва да се настройва на изключително качествен сигнал, желателно през HDMI порт, с калибровъчен диск.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    COLC Colour centre – базова наситеност на цветовете. Препоръчително е да не се пипа, тъй като ефектът се постига и с настройката „Цветност” в потребителското меню.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    UVTT Базов „Tint”. Определя базовия баланс червено/зелено.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    CNTX Базов контраст. Препоръчително е да не се пипа, тъй като ефектът се постига и с настройката „Контраст” в потребителското меню.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    VOLUX Базова сила на звука – няма смисъл да се пипа.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Забележки : 1.Настройките RCUT, GCUT, BCUT, RDRV, GDRV, BDRV, UVTT трябва да се променят САМО при наличието на калибрираща апаратура, от специалист!
    2. Ако въпреки предупрежденията, решите да променяте нещо в сервизното меню, първо запишете оригиналните стойности на позициите, за да можете да ги възстановите, ако всичко се обърка!

    __________________________________________________________________________________________________
    Philips

    Възможности за калибрация

    Модели 2011 година
    7606 - потребителски - температура, яркост, контраст и RGB /три цвята/
    В сервизното меню - 2-точков баланс на бялото

    Модели 2010 година
    9705 - няма регулировка баланса на бялото както и CMS

    __________________________________________________________________________________________________
    Sharp

    Възможности за калибрация
    820, 920 - CMS по 6 цвята (основните RGB и допълнителни YCM) - няма 10-точков баланс на бялото


    __________________________________________________________________________________________________
    FAQ

    Откалибрирах с delta погрешност 1 и идеално равна гама 2.22 но картинката е бледа не е интересна...
    Причините може да са много, в т.ч. неправилна цветова гама на различни нива на наситеност. Пробвайте да поставите RGBCMY при 75% наситеност. Подробно - тук: http://www.avsforum.com/avs-vb/showt...n+calibration#

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    May 2008
    Мнения
    23
    #7

    Re:Апаратна калибрация на телевизори

    Има,ли фирма в България,която да извършва калибриране ?

  10. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #8

    Re:Апаратна калибрация на телевизори

    Браво, още не съм прочел всичко написано в темата, но на пръв поглед е събрано всичко нужно да се образова човек в тази сфера. Или най-малкото да разбере колко сложно е всичко

  11. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #9

    Re:Апаратна калибрация на телевизори

    Цитат Първоначално публикувано от mirko78
    Има,ли фирма в България,която да извършва калибриране ?
    Засега само в София
    http://www.plesio.bg/icon-details.html?icon_id=8
    Другият вариант е някой колега от форума с начално оборудване и софтуер.

    lazarus18
    Прегледай подробно първи и пети пост - после дай малко инфо и предложения.

    _________________________________________________

    Том Хаффман (автора на ChromePure) е сравнил три източника на тестови шаблони: AccuPel DVG-5000, AVSHD и DVDO Duo.
    http://www.avsforum.com/t/1174468/ch...#post_20346282

    http://icdm-sid.org/

    Patterns to measure MLL as a function of APL
    http://www.avsforum.com/t/1415546/pa...unction-of-apl

    GCD - Gamut Calibration Disk
    http://www.avsforum.com/t/1406352/gc...libration-disk

    http://www.colorwiki.com/wiki/DISCUS_Review
    http://www.northlight-images.co.uk/r...ng/discus.html
    http://www.drycreekphoto.com/Learn/Calibration/Monit…tionHardware.html
    http://www.drycreekphoto.com/Learn/Calibration/Detai…iscus_v_i1D3.html

    BT.1886
    http://www.avsforum.com/t/1417077/bt-1886-a-question
    http://www.itu.int/rec/R-REC-BT.1886-0-201103-I/en


    Панасоник VT50
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  12. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #10

    Отговор: Апаратна калибрация на телевизори


  13. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #11

    Отговор: Апаратна калибрация на телевизори

    Panasonic Plasma Service Menu Adjustments Setup White Balance Error Codes Usage Display






    https://www.youtube.com/watch?v=mWK_R4B7970
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 20-07-13 в 18:26.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    89
    #12

    Отговор: Апаратна калибрация на телевизори

    Някой знае ли, колко пари, ще вземат, за калибрация на ТВ, в плесио?

  16. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #13

    Отговор: Апаратна калибрация на телевизори

    Този пост е редактиран от hristoslav2; 31-12-13 в 20:25.

  17. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #14

    Отговор: Апаратна калибрация на телевизори


  18. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #15

    Отговор: Апаратна калибрация на телевизори


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Ръководство за калибрация на телевизор за начинаещи
    От lazarus18 във форум Ремонт, сервиз и калибрация на телевизори
    Отговори: 227
    Последно: 28-10-22, 09:59
  2. Телевизори DSM, NEO?
    От xqxoy във форум Други телевизори
    Отговори: 5
    Последно: 19-01-16, 22:27
  3. Samsung UE40ES6100 най-добра калибрация.
    От veselinov87 във форум Samsung телевизори
    Отговори: 1
    Последно: 20-04-13, 20:11
  4. Телевизори DSM???
    От dimex във форум Други телевизори
    Отговори: 29
    Последно: 04-02-13, 15:23
  5. телевизори
    От emilio-es във форум Телевизори
    Отговори: 9
    Последно: 31-08-12, 06:46

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе