Купих въпросното телефонче на сина ми миналата седмица. Не исках да го купувам от гръцките тарикати с договор (само 5 лева на месец за една година) а без договор цената му е с 90 лева по-висока. Както и да е - реших да го взема (въпреки вътрешната ми съпротива против другите тарикати - от хилядите гаражни магазинчета, вероятни клиенти на пурата, тихия, джими и т.н.) и без да изпадам в подробности, човека ме пита "Имате ли нещо против ако на телефончето има знака на T-mobile?" Имах нещо против, но сина ми го очакваше от половин година и реших да не му строшавам хатъра.
В резултат получихме телефон не само с логото на T-Mobile върху него, но и специално програмиран за T-Mobile, ( но пък 'Made in Germany' ) като менюто с иконите е различно от стандартното, има някакви икони на 'web'n'walk' и 'Т-Zone', услуги и прочее.
[img width=450 height=600]http://xs216.xs.to/xs216/07263/P10001850.jpg[/img]
Не се оплаквам: телефона работи чудесно, дори надхвърли очакванията ми, сина ми е на седмото небе. Много ме подразни обаче липсата на кирилица - не можеш нито да си напишеш контактите на български, нито SMS-ите, каквото имаше в SIM-а - си излиза на кирилица, но в телефона я нама кирилицата (въпреки че менютата са на български, дори с "българска" кирилица). Начаса се обадих на търговеца, и (естествено) получих отговора че Benq Siemens не са предвидили (!) кирилица в техните продукти. no comment
Вчера и днес чета де що намерих (и което мога да разбера) в мрежата - да са живи и здрави братушките . Допускам че един update би могъл да добави липсващата кирилица, най-малкото защото програмата (E71_420100.xbz_update.exe) тръгва на български език. Разбрах че във всички случаи за да ъпдейтна каквото и да е било ми трябва кабел, какъвто нямам и който ще струва 30-тина лева. Допълнително живота ми се усложни от факта че Benq Siemens са променили драстично сайта си, от който преди безплатно се сваляха ъпдейти. Успях да намеря 42 и 45 версия на firmare а телефона в момента е с 41-ва.
Въпроса ми е дали въобще да се впускам в такива приключения и да се опитвам да правя каквото и да е само заради едната кирилица. Допускам, че тъй като телефона е с модифициран firmware да не може да се ъпдейтва по обичайния начин или дори по-зле - да блокира например (защото очевидно нашите сръчковци са пипали по апарата, невъзможно е T-Mobile да не са предвидили някакви защити)... На сина ми това въобще не му пречи, а ми се струва рисковете не са малки...