Имам телевизор Samsung LE46C750 и възнамерявам да си взема в скоро време домашно кино от същата марка поради предимствата, които това предлага (едно и също дистанционно, BD Wise функция и т.н.), а именно HT-C555 (с DVD player) или HT-C5550 (с Blueray player).
Телевизорът има само оптичен аудио изход и ще го свържа с входа на рисийвъра, както ще свържа и допълнителен HDMI кабел между двете за синрхонизация. В книжката на ТВто обаче пише, че оптичният кабел не провежда 5.1 звук, а само стерео. А аз ще гледам 95% от филмите през USB HD или DLNA връзка с компютъра. Въпросът ми е: ще имам ли 5.1 звук в този случай?
Отделно, какви са ви опитностите за звука на телевизора в 5.1 система? Доколкото знам, никой ТВ канал не излъчва 5.1 звук и в този случай, задните колони предполагам дублират звука на предните (което е за предпочитане пред това да останат безмълвни)?
Видях, че имало функция Pro Logic II, при която стерео звука се разпределял върху всичките 5-6 колони. Интересно ми е в този случай, задна лява/дясна колона ще има същия звук като предна лява/дясна или ще има и допълнителни симулиращи ефекти?
П.П. Тук във форума видях хора да казват точно противполжаното на това, което пише в Самсунг описанието, а именно, че оптичният кабел провеждал 5.1 звук...? А в съседния ТВ форум видях следното мнение, но без обяснения
"Какъв сигнал излиза от оптичният изход на телевизора ?
Сигнала ако идва по HDMI се прекодира до стерео. Ако ползвате DLNA и гледате филма през плеара на телевизора тогава е 5+1. /40c750/."