Резултати от 1 до 13 от общо 13
Like Tree1Одобрявам
  • 1 Post By TyRsEn

Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member Аватара на TyRsEn
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    Поморие
    Мнения
    30
    #1

    Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    Здравейте! Преди два месеца ми се развали системата за домашно кино - Logitech Z906. Носих я на сервиз и ми казаха, че не подлежи на ремонт (DSP платката е изгоряла или нещо подобно).
    Та се навих да си купя нова система за домашно кино. Прочетох за Dolby Atmos, за това че това е технологията в последните 20 години, за която си заслужава да се инвестира.

    Не разполагам с голям бюджет и се спрях на по-нисък клас тонколони и ресивър. Става въпрос за ресивър Denon AVRX1500H (или AVRX1400H) и Onkyo SKSHT588 5.1.2 система.
    Според вас добър избор ли са в този клас и има ли други по-добри модели, с които да ги заменя. Кой от двата си заслужава повече - Denon AVRX1500H или Denon AVRX1400H?

    Интересува ме и мощността дали ще ми е достатъчна - субуферът при Onkyo го дават 80W, докато при Logitech Z906 беше 165W. Сравнението между мощността обаче, не знам дали е меродавно, защото ватовете ги дават при различни измервания - 165 watts (6 ohms, at 52 Hz, at 10% THD) за Logitech и 80 W (Minimum Continuous Power, 4 Ω, 100 Hz, 1%, IEC) за Onkyo.

    Гледах и Onkyo SKS HT978THX 5.1, която е с 12 инчов басов говорител (тук въпросът е да не е много мощна за стаята ми), евентуално да я купя втора употреба и да си взема ONKYO SKH-410 за Atmos тонколони.

    Смятам да поръчам въпросните компоненти от Amazon DE, защото там са доста по-евтини от магазините в България. Ако някой е пазарувал от там такива компоненти, моля да сподели опит.

    И като за край - смятам да преправя Logitech-а като му изкарам платките и сложа усилвател, за да може да се ползва системата към ресивър. Можете ли да ми препоръчате подходящ за целта усилвател - предполагам трябва да е над 150 вата?

    П.С.: Стаята, в която ще бъдат тонколоните не е много голяма - 17 кв. м. с по-висок таван (2,80 метра). Бюджетът ми е в рамките на 1300 - 1400 лв.

    Надявам се да не съм ви отегчил с дългия пост!
    Поздрави!

  2.  
     
  3. tek
    tek е офлайн
    Member Аватара на tek
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    982
    #2

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    При аудио-то, както при компютри например. Колкото един компонент е бавен/бюджетен страда цялата система.
    Бих те посъветвал да инвестираш в качествени тонколони, а не пак система от нисък клас.
    Ако решиш да дадеш постепенно парите това е най-добрият вариант.
    Вземаш най-напред Атмос ресийвър, + 2 букшелф или подови тонколони. Като цената им само на двете е колкото бюджета ти за 5-те тонколони.
    След време ще ги надградиш до Атмос/DTS X (по желание): център, субуфер, съраунд, атмос съраунд. и т.н.
    Като е важно поне предната линия, да са от една марка/модел.

    Относно старата аудио система, в Aliexpress има усилватели за вграждане в субуфер. (2.1/5.1) Но трябва да си сигурен дали захранването е здраво.
    ресийвър няма да е необходим. Само трябва да съобразиш мощността и и импеданса на говорителите със китайският усилвател.
    Този пост е редактиран от tek; 08-09-19 в 19:19.

  4. Junior Member Аватара на TyRsEn
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    Поморие
    Мнения
    30
    #3

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    Системата ще я използвам предимно за филми и много рядко за слушане на музика, затова се спрях на готово решение за 5.1 или 5.1.2. Бюджетът няма как да го увелича много, а ми се иска да си взема всичко заедно. Другият вариант беше саундбар, но там предполагам ще е още по-зле положението.

    Предишната ми система ми беше достатъчна за гледане на филми и единственото нещо, което ме спря да не си закупя същия модел, беше че прочетох за Dolby Atmos и реших да инвестирам малко повече пари за такава система. За сравнение - Logitech Z906 мога да си купя за под 500лв., което е почти 1/3 от новия ми бюджет.

    В крайна сметка, за стая 17 квадрата с 2,80 метра таван, дали ще ми е достатъчна Onkyo SKSHT588 като мощност (с 80W субуфер) или е по-добре да увелича малко бюджета за Onkyo SKS HT978THX 5.1(120W субуфер)+ONKYO SKH-410?

    Дайте и други предложения, ресивъра ще го закупя за около 600 лв., за тонколони остават около 900 - 1000 лв.

  5. Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Живее в
    Русе
    Мнения
    326
    #4

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    @TyRsEn, според мен всяко от тези решения не е лошо за бюджета си https://www.eu.onkyo.com/en/packages-312.html Понеже не разбрах ресивъра имате ли го вече. Знам как звучат и за парите си е напълно достатъчно за домашна обстановка, даже и в повече, особено пък за 17 квадрата. Един базов HT-S5805 звучи много добре с Атмос, като лично съм го слушал много пъти като готова система. Разликата обаче в звученето между Атмос и ДТС-ХД е осезаемо и няма ДТС-Х. Затова, ако можете да вземете система с DTS-X и Dolby Atmos, като HT-7805, ще е по-добра дългосрочна инвестиция или тази с THX. Тези колони и готовите системи на картинка изглеждат по един начин, но в действителност са сериозен и внушителен хардуер за малко помещение и звучат доста задоволително, колкото и субективно да е изразено от моя гледна точка. Да, много по-добре е топ решение примерно с Klipsh, Monitor Audio и т.н., но парите са много повече. Но ако говорим за съотношение бюджет-качество, не се сещам за нещо по-добро в диапазона до 2000 лв. или малко повече.

  6. Junior Member Аватара на TyRsEn
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    Поморие
    Мнения
    30
    #5

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    Здравейте! Благодаря за мнението! Интересуваше ме точно човек, който е слушал въпросните системи, защото аз няма къде да ги слушам.

    Ресивър не съм си купил още - смятам да е Denon AVRX1400H или Denon AVRX1500H, като първият е по-евтин, но разликите не са много между двата. И двата имат Dolby Atmos, DTS-HD MA и DTS:X. Дават ги 80W (8 ома, 20 Hz - 20 kHz, 0.08% работа на 2 канала), 120W (6 ома, 1 kHz, 0.7% работа на 2 канала), 145W (6 ома, 1 kHz, 1% 1ch Drive). Надявам се мощността да е достатъчна за Onkyo SKSHT588, които тонколони ги дават 130W на 6 ома максимална мощност. Другите им характеристики са: Output Sound Pressure Level:
    Front 83 dB/W/m
    Height 81 dB/W/m
    Center 86 dB/W/m
    Surround 81 dB/W/m

    Добър избор ли е според теб ресивъра или да си поръчам друг, примерно Onkyo, Yamaha или Pioneer?

    Като цяло системата става подобна на Onkyo HT-7805, но с различен ресивър.

  7. Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Живее в
    Русе
    Мнения
    326
    #6

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    Както казах, съм слушал неведнъж на живо готовата им система HT-S5805 заедно с ресивъра. Той звучи много добре с Атмос (вариант с атмос колони, отразяващи се от тавана) и не толкова добре на DTS-HD, докато поне не се увеличи звукът. Тогава компенсира до някаква степен. Но това е специализирана система за Атмос. По логика по-скъпият вече HT-7805 с повечето декодери и екстри би трябвало да звучи по-добре заради самият ресивър, но не съм го слушал него на живо и не се ангажирам. Знам само, че за парите си системата предоставя жестоко Атмос преживяване, ако колоните са правилно позиционирани. Вероятно и с Denon ресивъра ще стане, стига всички изисквания за съпротивление и мощност да са изпълнени, за да са съвместими колоните, където вероятно някой друг би се включил да помогне. Знам само, че ресивърът май трябваше да е с по-ниски или равни омове от колоните, доколкото имам спомен. Все пак, се консултирай с някой по-запознат или посети шоурум за консултация и проба, ако ще правиш "сглобки". За мен си струва цялата тая работа, ако ще купуваш готовата им система, поне знаеш, че всичко си е фабрично изчислено и направено, за да работи оптимално едно с друго.

  8.  
     
  9. tek
    tek е офлайн
    Member Аватара на tek
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    982
    #7

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    Минал съм по този път, за това не бързай с избора на всичко в 1.
    Дори и да е за филми аудио сетъп-а, съвета ми е да е надграждаш постепенно, ако нямаш средствата и бюджета е стегнат.
    Ще ти дам и един пример. Много се режи от готовите сетъпи/пакове, за да може цената да е малка.
    Например, малки евтини говорители/драйвери, калпави кутии (по-ниските класове и от пластмаса), липсващи кросоувъри, липсващи високочестотно драйвери и т.н.
    Което довежда до по-ниски нива на ефективност/чуствителност, (горе си написал 81 83 dB) което следва че ще трябва да усилваш доста повече,
    за да получиш качествен и силен динамичен звук. Съответно ще "товариш" ресийвъра повече.
    Ако вземеш тонколони с по-голяма чувствителност, няма нужда да усилваш много за добри резултати. ь
    Разгледай тонколни със чуствителност е от 85/86 dB, нагоре.
    Като тук не споменавам качеството на звука. Което ще е мн. по добро от готовите решения.
    Успех в избора.

  10. Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Живее в
    Русе
    Мнения
    326
    #8

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    Човекът е написал, че има бюджет. Или аз нещо не мога да чета? Тази система няма нищо общо с пластмасите по технотата и звучи много по-добре. Колоните са добри, елегантни и имат хубав звук, независимо от децибелите на хартия. Предните и централната са по 85-86 dB. Плюс за тези пари получава всичко: https://www.eu.onkyo.com/downloads/2...tasheet_EN.pdf Но... да, вариантът е среден и е на бюджет... ако 2000 лв не са пари. По-добър е от това, което е имал досега. На всичкото отгоре не мога да си представя как ще си пусна някой блокбъстър с намален звук. Ако ще гледа с намален звук, по-добре да си купи съраунд слушалки. Мога да му предложа вариант, с който ще чува и най-малките нюанси.
    Този пост е редактиран от Phoenix_1; 10-09-19 в 00:46.

  11. Junior Member Аватара на TyRsEn
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    Поморие
    Мнения
    30
    #9

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    Ще помисля още ден - два и ще поръчам.

    Имам и вариант да взема система на Polk Audio 5.0 със следните характеристики:
    - 2 x T15 shelf loudspeaker (5.25 inch deep midrange and 0.75 inch tweeter, two way, 89 dB, 150 watt, 60Hz – 24kHz; 26,98 cm x 16.51 cm x 18,42 cm)
    - 2 x T50 speaker stands (2 6.5 inches deep midrange & 1 wave guide dome tweeter, two way – 90 dB, 150 watt, 38Hz – 24kHz; 92,07 cm x 23,49 cm x 26.03 cm)
    - 1 x T30/Center Speaker (5.25 inches deep midrange & 1 wave guide dome tweeter, two way – 90 dB 100 Watt, 38Hz – 24kHz; 16.51 cm x 19 cm x 8.5 cm)

    но нямам необходимото място за тях (предните трябва да ги поставя върху секция), а за в бъдеще ще трябва да добавя субуфер и атмос тонколони, които едва ли ще са по-евтини от 600 лв.

    Най-вероятно ще е горната система Denon AVRX1400H + Onkyo SKSHT588, за сумата от 1300 лв., което мисля че е много добра оферта. Същата система - Onkyo HT-7805 е 1800 - 1900 лв. по българските магазини!

    Поздрави!

  12. Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Живее в
    Русе
    Мнения
    326
    #10

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    Цената и отвън е толкова, даже по-голяма. Не я открих нито в Амазоните, нито в Ибеите за по-малко и без гаранция. Цената в България е добра. Ресивърът на Онкиото има два hdmi изхода, за разлика от Денона, който си избрал, и само това рязко вдига цената. Може да има и други дребни разлики. Проблемът обаче лесно се преодолява с качествен активен hdmi сплитер със собствено захранване, но тези с 4К характеристики и надеждни бяха по 100-150 лева поне последният път, като купувах. Но на бюджет и твоя вариант може да сработи. Успех с избора.

  13. Junior Member Аватара на TyRsEn
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    Поморие
    Мнения
    30
    #11

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    Не мисля, че ми трябват два HDMI изхода. Имам един телевизор 4K, компютър, сателитен приемник, и PlayStation 4. Всичко е свързано към телевизора, а като взема ресивера, ще е свързано към него. Нали така? Не бъркам някъде? Иначе имам вариант да взема примерно Onkyo TX-NR676E, който е с два изхода, но е със сто лева по-скъп. Заслужава ли си разликата в цената и коя марка е по-добра в този клас - Denon или Onkyo?

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Живее в
    Русе
    Мнения
    326
    #12

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    Не е фатално, спокойно. Просто едното е удобна екстра, но обикновено ресивърите с два изхода са осезаемо по-скъпи. Дори да има нужда в бъдеще, има решения. Едното ти го подсказах. Но невинаги е надеждно. Но някои хора имаме и по повече приемници, освен телевизор и два изхода е удобство, за да не превключваш постоянно като гламав. И двете марки не са лоши, не се сравняват конкретни модели. Ако ти обясня при мен как са навързани телевизори, проектори, ресивъри на слушалки към ресивъри на колони... Два изхода за мен персонално са задължителни. При теб не са, ако няма разширения на системата в бъдеще.

  16. Junior Member Аватара на TyRsEn
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    Поморие
    Мнения
    30
    #13

    Отговор: Избор на нисък клас ресивър и Dolby Atmos тонколони

    Не мисля да правя промени скоро време, телевизорът го взех май месец. На този етап тези компоненти трябва да са ми достатъчни. Ако в бъдеще трябва да сменям нещо, вероятно ще сменя и ресивера и тонколоните.

    Поздрави!
    Phoenix_1 одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Проблем с Dolby TrueHD with Atmos
    От stantheman във форум LG телевизори
    Отговори: 9
    Последно: 14-10-19, 21:47
  2. Нисък клас система за домашно кино
    От garigazari във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 2
    Последно: 16-12-12, 19:53
  3. Продавам настолен компютър - нисък клас
    От lumpish във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 13-09-12, 12:19
  4. Избор между три системи от нисък клас ...?
    От startus във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 7
    Последно: 18-04-11, 15:26
  5. Купувам : Видео карта от нисък клас AGP
    От Alexybg във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 16-02-08, 00:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе