От известно време в нета се прокрадва мълвата, че Нокия и Майкрософт ще обеденят усилията си в разработка на мобилни телефони с windows Phone 7 ОС. За НОКИЯ това е спасителен пояс ако искат да се задържат в челните класации а за Майкрософт е добре дошло голямо име в мобилните телефони да застане зад тяхната ОС. Така или иначе днес ще се разбере на 100% дали това ще е истина или не.

P.S. Вече е факт! Двете фирми официално са обявили партньорството си. Symbian става франчайз платформа а в Нокия започва голяма рокада във високите етажи.


Дългоочакваните новини от Nokia заваляха като порой днес. Освен стратегическо партньорство с Microsoft, по силата на което Windows Phone става основна смартфон платформа за Nokia, компанията от Финландия обяви и драстични промени в оперативната си структура и мениджърския екип.

От 1 април Nokia ще има нова структура, съставена от две ясно обособени бизнес поделения: Умни устройства и Мобилни телефони. Първото ще отговаря за бизнеса със смартфони и ще се ръководи от Джо Харлоу. В неговия обсег влизат очакваното Windows Phone портфолио, Symbian смартфони, MeeGo компютри и стратегическите бизнес операции.

Шеф на поделението Мобилни телфони става Мери Макдоуел. Тази бизнес единица ще има за задача да реализира стратегията на Nokia "уеб за следващия милиард", която цели да свърже още един милиард души и да им осигури достъпен интернет и приложения.

Останалите единици в новата структура на Nokia са Markets, Services and Developer Experience, NAVTEQ, CTO Office, Design, CFO Office, Corporate Development, Corporate Relations & Responsibility, Human Resources и Legal and Intellectual Property. Nokia Siemens Networks ще продължи да работи като отделна компания.

Същевременно се формира нов Nokia Leadership Team на мястото на Group Executive Board, в състава на който влизат 13 висши мениджъри начело със CEO-то Стивън Елоп.


http://www.technews.bg/article-20926.html