Не слагам всички под общ знаменател разбира се. Купувал съм страхотен телефон на страхотна цена . Както и съм попадал на техника със скрити дефекти. Дори към момента втория ми телефон е втора ръка и съм повече от благодарен на човека от когото го купих.
Пазарния дял по марки смартфони по тримесечия.
BBK ,която притежава марките Oppo, Vivo,, OnePlus, Realme и iQOO май е на първо място.
Почти е ясно , че BBK са първи по продажби.След като владеят Китайския пазар,а там живее огромен процент от населението на земята....
И като гледам от най-големия производител у нас е представен само ONE+.Дори излиза май,че другите едва ли в скоро време ще могат да се ползват в 5G мрежата,или поне едва ли някой от централата на операторите може да ти го каже.
Не знам дали някой е запознат с 5G мрежите и какво всъщност правят Бг операторите.Но тъй като и на тях(поне А1)не им е ясно.За централата говоря разбира се ,в магазините се подразбира.А от техническите отдели може и да знаят,но бива да обяснят на когото трябва.Та..
България
2G възможности GSM 900, GSM 1800
3G възможности UMTS 900, UMTS 2100
4G възможности LTE 1800 https://www.gsmarena.com/network-bands.php3
5G възможности 5G 3500 (78)
интересния въпрос е,че повечето у-ва имат n78,а vivacom казват,че поддържат само едно(до преди дни),а А1 са ги изписали тук:
https://www.a1.bg/5g-devices
Излиза,че с никое от другите у-ва няма да може,поне засега,а те са толкова много.
За 4G не ми е известно т-те да се пущат един по един като способни да работят в мрежите...
Интересно е и защо в А1 не могат да отговорят на този простичък въпрос...ама ....това е.
За SA/NSA и каква мрежа точно изграждат е същото.Тук някой може и да е наясно,но защо те не могат да отговорят на простички въпроси...
Защото следват проверената от десетилетия политика - "предлаганите от нас устройства са 100% съвместими с международните стандарти на мрежата".
Като се подразбира тяхната мрежа, но това умишлено се пропуска.
Примери много: IPTV - техни приемници, CAM, routers - също техни, различни технологични и технически ограничения спрямо клиентите (като не става с CAM на тв, ще ви сложим нашия приемник и няма да имате проблеми) и т.н.
По този начин постигат доста неща - продажби на устройства, "вързване" на клиента поне за 2 години и ограничаване на мобилността им към други оператори. Защото не всеки може да си позволи на 1-2 години да дава 600+ за нов телефон. Пък с eSIM става още по-интересно.
Този пост е редактиран от Gena_bs; 25-01-21 в 10:59.
За нашите оператори не зная, но китайските търговци в Али-то по-голямата част пишат конкретните честоти на устройството.Скоро купувах бисквитка от Китай ХуаУей и имат три опции за честотите които покрива --> за част от Европа, ЕС и малка част от останалия свят, за целия ЕС и по-голямата част от останалия свят и за целия свят, тоест с всички честоти които се използват.
Разликата в цената е малка-3-5$ . Тук пиша за 4G.
5G не съм купувал, защото не ми се дават 330лева за бисквитка(преносимо устройство/рутер с батерия).За 5G не съм гледал честотите, но там цените започват от 320 лева и стигат до 1500лв.
Ако слагат само 5G клетки които не са съвместими с 4G клетките, би трябвало да оставят работещи и старите клетки - би било тъпо да "отрежат" 4G и 4G+ устройствата а и едва ли биха могли- имат да изпълняват договори за достъп до мобилна мрежа и пренос на данни все пак.
5G клетки които са съвместими със 4G устройства е по-евтиният за оператора вариант, но 5G е дългосрочно по-изгодният за оператора.
За бисквитките така...За gsm-те в момента почти всички у-ва от среден и горен клас,които излизат на пазара са 5G.
И всички имат n78(3500)...
Т.e. така или иначе си плащаме за 5G модема,който не е евтин.И дали ще го използваме или не си е наше решение(би трябвало).
Та по-горе въпроса ми беше защо операторите могат да решават кой тлф. ще работи и кой не?И дали изобщо имат това право по закон.
А дали се изпълняват и как законите е друг въпрос и дълга тема,която можем да прескочим тук.
Основното устройство в базовата станция за 2.5-3 и 4G е едно и също.
Поне при Huawei е така и се добавят само допълнителни модули.
За 5G не съм запознат конкретно, но предполагам, че ако не не съвместимо просто ще сменят rack и ще сложат каквото трябва + захранване.
Основният проблем са антените за различните честоти, необходимостта от повече клетки и взаимодействието на ВЧ вълни от различни източници при разпространението им в атмосферата.
Относно вредното влияние на ВЧ енергията мисля няма смисъл да коментираме. Всички имаме microwawe в кухнята и знаем какво се случва с продуктите. И това при 2.5Mhz, а какво остава за доста по-високи честоти.
Не знам защо няма да е съвместимо като поддържа честотата.И ако трябва да се добавя нещо производителите ли ще го правят.И ако е така,те ще го направят само за у-ва за бг пазара(гадая).
За вредното влияние е ясно.Но то идва от клетките и излъчването,а не мисля,че това колко у-ва ще приемат сигнала ще има значение.А дори и да има кой ще решава кои да се допускат и кои не и по кой закон?
Този телефон струва 2500$.
Xperia PRO with 5G mmWave and 5G Sub-6 for High-Speed Data Transfer
На печелившите честито!Надяваме се скоро да има доста отиви във форума.
Поне новия SD да бяха сложили или камера,Gorila glass VICTUS...ха ,дано,ама надали...FAST CHARGING 21w също звучи гордо.Май със злато са го напълнили.
Като му гледам спецификациите,май искат да не ти изпразнят джобовете,поне в тежина.
https://www.gsmarena.com/sony_xperia_pro-10707.php
Този пост е редактиран от sony 1; 27-01-21 в 19:12.
Колега пусни го в темата за тв-ри SONY,някой да не пропусне.Тук има много фенове.
Те за толкоз евра 65'' OLED ще си купят до края на годината,при това SONY.разбира се.И ще им останат пари за един със същите характеристики.Че и безжично зареждане и ...може да спечелят.
Един познат замина за Авганистан за мисия,трябва да му го покажа,че ми се струва,че като в каубойските филми,ако го сложиш като значка на шериф в джоба и от куршуми ще пази.
Тази сцена не знам дали я помня от Винету или някой друг .
- - - - - - - - - -
В първия отзив един пита каква дрога е употребил SONY.Според мен нищо ново,те са на една доза по рождение.
- walkman8
- 3qx
- 52 minutes ago
And they say S21 Ultra is overpriced.
What kind of drugs is Sony using? Asking for a friend...
https://www.gsmarena.com/newscomm-47411.php
Oказва се че телефона е направен за заснемане на репортажи и т.н. Не е предназначен за нормална употреба.
https://www.theverge.com/2021/1/26/2...-news-features
Този пост е редактиран от sony 1; 27-01-21 в 15:33.