Резултати от 1 до 5 от общо 5
Like Tree3Одобрявам
  • 2 Post By fbr
  • 1 Post By milanov

Въпрос за "странен" роуминг с А1

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Apr 2018

Въпрос за "странен" роуминг с А1

Здравейте колеги,

Днес, качвайки се до Черни връх ( на около 200-300 метра от върха) получих 3 смс-а, че телефонът ми е превключил на "А1 SRB", като единият от тях гласи, че преносът на данни се таксува по 24.48лв за MB.
    Минавам през този маршрут редовно и никога не ми се е случвало подобно нещо.
    Телефоните ми винаги са с automatic network selection сетнат на On, но роуминг ми се е задействал само при преминаване през граница.
    Погледнах картите и най-близката точка от Сръбската територия е на около 58-60км по пряка линия.
    Моля, запознатите да дадат мнение:
    Възможно ли е базовите клетки/станции да имат такъв обсег?
    А ако отговорът е положителен и това е възможно - възможно ли е телефонът ми (iphone 6s) да успее да изпрати сигнал и да установи връзка с такава базова станция на 60км+ в тероторията на Сърбия?

Благодаря предварително!

2.  

3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Отговор: Въпрос за "странен" роуминг с А1

Цитат Първоначално публикувано от finep Виж публикацията
    Здравейте колеги,

Днес, качвайки се до Черни връх ( на около 200-300 метра от върха) получих 3 смс-а, че телефонът ми е превключил на "А1 SRB", като единият от тях гласи, че преносът на данни се таксува по 24.48лв за MB.
    Минавам през този маршрут редовно и никога не ми се е случвало подобно нещо.
    Телефоните ми винаги са с automatic network selection сетнат на On, но роуминг ми се е задействал само при преминаване през граница.
    Погледнах картите и най-близката точка от Сръбската територия е на около 58-60км по пряка линия.
    Моля, запознатите да дадат мнение:
    А ако отговорът е положителен и това е възможно - възможно ли е телефонът ми (iphone 6s) да успее да изпрати сигнал и да установи връзка с такава базова станция на 60км+ в тероторията на Сърбия?

Благодаря предварително!
    Да, всичко това е възможно, но обяснението му не е никак просто!

4. Banned
    Тук е от
    Jun 2014

Цитат Първоначално публикувано от Lupus Виж публикацията
    Да, всичко това е възможно, но обяснението му не е никак просто!
    Техническата част е едно, но това ...
    Какъв е смисъла, когато не сте извън България?

5. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Възможно е. Телефонът Ви винаги се свързва към клетката с най-високо ниво на сигнала на конкретното място. Високочестотоният сигнал се разпространява по подобие на светлината в права линия, и при липса на прегради, може да изминава много по големи разстояния, в сравнение с разпространението по повърхността на земята. А ако местата, през които сте минали, имат естествена височестотна сянка, откъм клетките на Вашия оператор, или пък клетката, към която досега Вашия телефон се е свързвал е била изключена, или пък в Сърбия е монтирана нова клетка, след последното Ви излизане, която излъчва към България и Вашия телефон избира нея, а не по-слабия сигнал на вашия оператор. Технически предпоставки за наблюдавания ефект има.
    jhoro и finep харесват това.

6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015

Има програмки които ти дават местоположението на клетката към която си свързан и околните клетки. Случвало ми се е на виваком на над 20 км от границата да ме метне на гръцки оператор , та тези програмки ми дадоха, че клетката към която съм вързан на роуминг се намира на път Е79, на територията на Р. България.

- - - - - - - - - -

В моят случай бях на 2метра от стационарен телефон със сим карта на виваком, работещ без "роуминг".
    Май ръчен избор на оператор важи до рестартирането на телефона.
    jhoro одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 17:48
  2. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  3. Странен "аксесоар" към ME MSZ-GC35VA, който не е описан в книжката.
    От Creep във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 18
    Последно: 06-08-10, 20:24
  4. Отговори: 0
    Последно: 10-04-10, 14:09
  5. Fujitsu ASYB12LDC - "странен" шум от вътрешното тяло
    От bicubic във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 5
    Последно: 16-01-10, 18:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе