Здравейте, малко 2в1 темата, но не открих друга сходна тема до моята, а само частично.
Та на въпроса, имам договор с Виваком за нет и тв, че даже и мобилен. Съответно дойдоха 2ма техници да връзват (ама толкова ги мързеше, че не пожелаха дори допълнително 50 лв. да изкарат за да кримпнат още 6 точки) и сложиха един вивакомски рутер ZTE ZXHN H118N и приемник за интерактивната до ТВ (ако не беше жената изобщо нямаше да има интерактивна ама нали и те са хора..), съответно телевизията си бръмчи добре (до колкото аз успявам да имам някакви стандарти и изисквания), но безжичния е пълна скръб едвам качва до 20 Mbps (2.5mb/ sek). Разстоянието от лаптопа до рутера им е максимум 4 метра и минава през една стена (тухла единичка) и една 18 мм МДФ врата (рутера е скрит в шкаф над входната врата). Това при наличие на един ТВ, един лаптоп и 2 телефона. А планирам след известно време да добавя и още един ТВ и един стационарен, а след 4-5 години и 3ти ТВ и лаптоп. Та не ми се мисли каква ще стане и реших да се опитам да премахна всички устройства, които ти дават "безплатно" от доставчика и се зачетох. С моето икономическо образование видях, че мога да сложа един суич в който да влиза входящия кабел и от него да излизат вече първо кабелите към устройствата за интерактивна тв и чак след тях да пусна кабел (не ми стана ясно дали трябва да е LAN-LAN или LAN-WLAN кабел, тук е вторият въпрос) към мой си собствен рутер, който е далеч по-качествен от техния (не е купен все още, но съм се насочил към нещо от сорта на ASUS AC1200G+ или RT-AC68U, като това е тавана за цена която бих отделил за рутер). По договор максималната скорост е 100 mbps (а и инфраструктурно, защото ми обясняваха, че блока ми е нов и долу при гаражите са сложили по-стара техника, защото нямало още много желаещи. Не знам какво се слага долу в гаража, но от там тръгва UTP кабел до апартамента и от там обяснената по-горе схема), ясно ми е че тази скорост е обща за вс, но да стигам едвам едвам и 20mbps е крайно незадоволителна. Та въпросът е как да ги вържа по-този начин нещата, че да нямам някакви драми с тв и нет-а и да не се обаждам на 123 да слушам глупости. Трябва ли да правя допълнителни настройки на 198.168... ? Защото когато ми връзваха нета ме подразниха много, че едва ли не това се правело само като се обадя на 123 не могло сам да си правя настройките. Все да огранича IP-тата и да сменя паролата на безжичния все мога да си го оправя и сам..
Вторият ми въпрос е дали има (някои казват, че може други не) шанс да избегна дори и суич-а и рутера на виваком, а да си ползвам само и единствено моя нов рутер? Като вече се задавали различни настройки на Мак-адреси, прави се бридж и т.н. там вече може да ми се наложи съпорт, но не е нещо с което няма да мога да се справя. Но ако стане и може или трябва някой да ми го настрой ще съм много доволен и бих си и заплатил.
И трети въпрос, който може би не прочетох правилно или не разбрах, но от многото информация сигурно съм се объркал, но ми се мерна опцията да премахна освен рутера на виваком, необходимия суич, а също така и приемника за интерактивна, ако телевизора поддържа конкретни параметри. Принципно тв-тата в този апартамент ще са нови (единият е Q65Q80R на Самсунг), а другият още не е избран, но той ще почака поне няколко месеца. Та ако и това стане освен, че ще си платя за услугата, но и ще почерпя голяма студена бира. :D
Ако има значение за връзката и окабеляването, става дума за гр. София, Люлинска васалия :D
Съжалявам за фермана, но ми е лош навик да съм подробен.