Вижте резултатите от анкетата: Средно по колко време гледате телевизия на ден?

Гласували
62. Не можете да гласувате в тази анкета
  • 7 часа

    9 14.52%
  • 6 часа

    2 3.23%
  • 5 часа

    5 8.06%
  • 4 часа

    16 25.81%
  • 3 часа

    8 12.90%
  • 2 часа

    8 12.90%
  • 1 час

    8 12.90%
  • Не гледам телевизия

    9 14.52%
Отговори на анкетата
Страница 1 от 86 1231151 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 1281
Like Tree92Одобрявам

Цифрова ефирна телевизия DVB-T / FAQ - на първа страница, обсъждане

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #1

    Цифрова ефирна телевизия DVB-T / FAQ - на първа страница, обсъждане

    Специализираният интернет сайт, на който няма да получите адекватна информация.
    Цифровизация на ефирните телевизионни програми в България - 1 септември 2013 | Цифровизация.bg
    Каките от "дезинформационният" телефон в общия случай са технически неграмотни. Телефонът е или зает и се набутвате да слушате тъпо съобщение, или е включен секретар, който ви обяснява, че отговарят от 8:30 до 22:30. Да, ама обикновено след 21:30 са си заминали. Някои от нас са чули бисери от рода - да си насочат антените към небето (все едно че е сателит).


    Държавата инвестира в нещо умиращо, при това закъсня с 5 години.
    1. Цифровизацията беше умишлено забавяна от лобистите на Булсатком, БТВ и кабелните оператори, като целта беше да превземат по-голяма част от пазара с договори за по 2-3 години напред. Сега само 16,3% от домакинствата разчитат на безплатни ефирни програми, а 82,4% ползват платен достъп по различни технологии. 1,3% от домакинствата не ползват телевизия.
    2. Бездарни консултанти излъгаха министерството и парламента да приемат стандарт DVB-T, вместо DVB-T2.
    Сега единствения вариант и изход от ситуацията е, всички Мултиплекси, включително и този на БНТ да оптимизират стандарта в DVB-Т2 и само БНТ HD да се излъчва свободно..Всичко друго да бъде кодирано и платено..

    Въпросът за създателите на тв съдържание е, дали е оправдано да плащат на Нуртс немалки пари, за да имат достъп и до тези 16,3% от домакинствата, предимно бедни хора (пенсионери, роми, социално слаби, по селата и др.). Явно за тях отговора е по-скоро НЕ, но понеже работата е деликатна и политическа, телевизиите все още спонсорират Цветан Василев, и плащат за да не спрат мултиплексите. Освен това те пък си и знаят, че ако организирано БТВ и НТВ се изтеглят от безплатния ефир, една част от зрителите им щат - не щат ще се абонират за платени доставчици. Т.е. хем разходите на телевизиите за излъчване ще намалеят, хем приходите от оператори ще се увеличат..
    Както всичко у нас- цифровизация все още няма!.

    На практика за да кажем, че има цифровизация - трябва да има услуги. А такива НЯМА.
    1. Няма Dolby Digital 5.1 звук на bTV, BNT, BNT2, TV7, NEWS7,
    2. Няма HBBTV на BNT....
    3. Няма и MHP с възможност за обратна връзка със зрителя.
    4. БНТ все още не е взела решение за преминаване на всичките и канали в HD 1080i , да не говорим за 1080p.
    5. Никоя телевизия няма собствен TV Guide(EPG).
    6. Все още не е тръгнал мултиплекса на HD MEDIA SERVICE - 20 канала - National Geographic Channel HD, NG Wild HD, Discovery HD, Animal Planet, Sciеnce, History HD, Eurosport HD, Eurosport 2 HD, HBO HD, Cartoon Network, Disney, Nickelodeon, I-Concerts HD, VH1, VH1 Rocks, MTV Rock, MTV DANCE, MTV HITS, Viasat-History HD, Explorer, Nature - всичките заключени за по 5лв
    7. Няма я и мрежата на Bulsatcom - 15 канала...половината още нямат лиценз.
    8. Програмите във висока резолюция са твърде малко...а вече в някои европейски страни се тества 4K/UHDTV по DVB-T2

    БНТ е тотално изостанала в техническо отношение поради бездарно и некомпетентно ръководство. От телевизията се източват пари чрез външни продукции, интериор на студията, купуване на остаряла техника, раздут персонал, кражби на гориво и консумативи, раздаване на незаслужени премии...
    Тестовете в 1080i трябваше да са още през 2007 година, а в момента и двата канала 1 и 2 да са в 1080i и DD5.1 .





    ЕС е приел резолюция с която задължава всички членки на съюза, да цифровизират националния си ефир до 2015 г. Голяма част от държавите членки завършиха този процес. Целта и е да подобри качеството на телевизията като се намали използването на радио-честотния спектър, за да се намали облъчването и да даде на потребителя достъп до нови по-качествени услуги.
    Guide to the Digital Switchover | OSCE
    Процесът на изключване на аналоговата наземна телевизия в държавите-членки на ЕС се развива добре
    ДОКЛАД относно оперативната съвместимост на услугите на интерактивната цифрова телевизия - A6-0390/2007




    Международни институции
    DVB стандарти
    ETSI - European Telecommunications Standards Institute
    Международен телекомуникационен съюз
    European Broadcasting Union
    ISO - International Organization for Standardization
    DIGITALEUROPE - Representing the digital technology industry in Europe
    Digital Agenda for Europe - European Commission
    https://www.smpte.org/
    World Broadcasting Unions (WBU)

    Broadcast Networks Europe

    България
    Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
    КОМИСИЯ ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА
    Използва контролни мачти за мониторинг - целта им е да приемат всичко което се излъчва в ефира.
    Spectrum Monitoring - Fixed Monitoring Stations - Rohde & Schwarz

    Съвет за Електронни Медии
    ИА Електронни съобщителни мрежи и информационни системи • Министерство на транспорта, информационните технологии и комуникациите




    Какво е DVB-T ?

    DVB-T - (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) или преведено на български Цифрово видео излъчване - наземно, е стандарт дефиниран от европейския консорциум DVB. DVB-T позволява на зрителите да гледат повече програми със значително по-високо качество на звука и картината в сравнение с аналоговата ефирна телевизия. В по-големите градовете телевизия ще може да се приема и в движение с отлично качество(DVB-H). Също така дава възможност за изображение в панорамен формат 16/9 и многоканален дигитален звук Dolby 5.1.
    VHF - 174 - 230 MHz
    UHF - 470 - 860 MHz
    Bandwidth(ширина на канала) е различен за отделните държави 6 / 7 / 8 MHz
    DVB-T - Wikipedia, the free encyclopedia

    Първата версия на стандарта е публикувана през 1997 г., а първото излъчване по този стандарт е осъществено във Великобритания през 1998 г. Основната същност на DVB-T стандарта е, че няколко телевизионни програми се разпространяват едновременно в един комплексен цифров информационно-програмен пакет, наречен „мултиплекс".

    Предимства и недостатъци
    При аналоговото излъчване имате картина дори при по-слаб сигнал. Плавното влошаване на качеството на картината при намаляване силата на сигнала, което познавате от аналоговото предаване, не е валидно при цифровата телевизия. Там сигналът не „затихва“, а е или с перфектно качество, или изобщо го няма. Това се дължи на факта, че ако сигналът затихне след определена точка започват да се губят пакети, декодерът повече не е в състояние да ги чете и спира да го показва. Пак на декодера се дължи и по-бавното превключване на каналите – необходимо му е технологично време да декодира сигнала.


    DVB–T мрежите са два типа:
    Многочестотни (Multiple Frequency Networks - MFN) и едночестотни (Single Frequency Networks - SFN). Многочестотните мрежи по структурата си, са аналогични с аналоговите мрежи - при тях всеки предавател работи на собствена честота.
    Заради заспали и некадърни чиновници в министерствата, България загуби 8-те си MFN честоти и за това всичко е SFN мрежи.

    Multi-frequency network - Wikipedia, the free encyclopedia

    Single-frequency network - Wikipedia, the free encyclopedia

    При едночестотните мрежи, каквато е у нас всички предаватели в мрежата работят на един и същи телевизионен канал. Важно условие за функционирането на едночестотните мрежи е във всяка точка на зоната на покритие, приетият сигнал от всеки един от предавателите да е идентиченн. Това условие изисква сигналите, излъчвани от всички предаватели в мрежата да са синхронизирани по честота, по време и по предаване на бит-информация.

    Ето защо мултиплексите не работят на пълна мощност, предавателите са по-нарядко за да не си пречат един на друг.
    Може сами да си представите какво ще се случи, ако попаднете в обхвата на два съседни едночестотни предавателя..

    Специално се намалиха мощностите на интензитета с 10db при норматив 92.8dBvy/m в градове над 90 000 души и 74.5dBvy/m за градове над 30 000 - сложиха
    - 83.6dBvy/m в градовете над 90 000 души
    - 66.5dBvy/m за градове над 30 000


    Има два варианта на излъчването до ТВ кулите
    1. Радио релейния - така наречен MASTER ANTENNA, който работи в DVB-T, но на по високи честоти. Преноса вече не е по релеен път между кулите с пряка видимост, а сега се качва от UPLINK станцията на сателита INTELSAT 12 като Multistream и на копитото се приема с 180см сат антена приемник за multistream-a и след което в предавателя....При лошо време лятото, когато има високи плътни облаци между приемната антена и спътника сигнала ще пропада, но казват че тогава автоматино се включват релейките който остават като резерва...иначе при лошо време те са по добрия вариант.
    2. Директно сваляне от сателит 45 изток
    Сателитно излъчване - НУРТС БЪЛГАРИЯ АД
    (НУРТС има честоти и за сателитен ТВ ъплник, който е само за кабеларките. За да се отнася дадена новост за цифровия ТВ ефир, тя трябва задължително да е свързана само и единствено с честота 11591)

    Сателита се ползва само когато се налага, иначе си има оптично трасе, а и сигнала е кодиран по съвесем друг метод. Всичко пристига в централата на НУРТС по оптика, от там се дели на 3 пакета 1 сателитен, 1 оптичен и 1 радио-релеен.

    Технологично е възможно, излъчването на HD канали по технология DVB-T, като обаче това съкращава значително възможния им брой на 4, като дори биха могли да бъдат и само 3, ако HD каналите използват възможността да доставят различни аудио потоци и субтитри на различни езици. На този етап обявените планове на НУРТС не включват излъчване на HD канали през DVB-T технология.

    Съществува и следващо поколение стандарт DVB-T2, който дава възможност за удвояване на излъчваните канали в мултиплекс. 16 SD канала или 8 HD. Технологията е нова, като някои от държавите, в които е въведена, са Обединеното кралство, Италия, Швеция и Естония. Финландия, Украйна и Турция са държавите, в които технологията е с най-значително присъствие съответно с 5, 4 и 3 мултиплекса, като турските мултиплекси са в експериментална фаза. Хубаво е да се спомене и възможността да се доставя „кодиран“ сигнал през DVB-T/DVB-T2, което позволява излъчване и на премиум канали като HBO, като за целта е нужно да се закупи карта за декодиране на сигнала.


    Плюсове и минуси на технологията DVB-T/DVB-T2:
    + Възможност за приемане с обикновена антена
    + Възможност за излъчване на HD канали
    + Възможност за едновременно излъчване на различни аудио потоци и субтитри
    + Възможност за излъчване на премиум канали
    + Насищане на пазара, като практически всички нови LCD/LED телевизори разполагат с DVB-T тунер
    + Евтини външни устройства както за стари модели телевизори, така и за PC
    – Ограничено количество на излъчваните канали в един мултиплекс

    При DVB-T2 компресията е по-голяма и това позволява преноса и излъчването на повече канали с висока резолюция на 1 честота. Ако при обикновенното DVB-T на 1 честота могат да се пуснат 4 програми с висока резолюция HD, то на DVB-T2 може да се качат 6. Затова и повечето европейски страни предприеха действия за въвеждането на DVB-T2 формат, тъй като техните телевизии са преобладаващо с висока резолюция.
    В Сърбия, Турция(скоро и в Румъния) цифровата ефирна телевизия е във формат DVB-T2. Това дава предпоставка хората живеещи до границата да се възползват от тяпната ефирна телевизия, купувайки си DVB-T2 приемници.
    [COLOR=#000000]Освен това покупката на DVB-T2 приемник е рентабилна, защото рано или късно нашата мрежа ще се надгради до DVB-T2 и няма да ви се наложи да купувате нов приемник за новия формат. Важно е да знаете, че с обикновен DVB-T приемник няма да можете да гледате DVB-T2 сигнал!

    dvb-t_map.jpg

    STB (Сет Топ Бокс) - е наименованието на декодер за цифрова ефирна телевизия. Това е устройството, което приема и декодира цифровия ефирен сигнал и след това го предава на вашия телевизор. STB е устройството, което трябва да си закупите, ако вашият телевизор няма вграден DVB-T тунер, а искате да гледате цифрова ефирна телевизия.





    DVB-T в България

    Принципно вината за забавената цифровизация е на правителството на НДСВ. През 2001 ДКД, обяви конкурс за софийския мултиплекс на който се явиха ЕвротурсатТВ, БТК АД и РИНГ СВ. Тогава Николай Василев даде лиценза на БТК, за да може да го продате на Вива Венчърс....
    Цифровата в София тръгва през 2004та, но няма законови промени и тръгват само с 4 копия на Канал1, а лиценза е издаден за 6 канала. В края на 2005-та, законовите проемени са факт и на мултиплекса в края на 2006г. започват излъчване и БТВ и НОВА. През 2007 тръгват и 7дни, ББТ а късно и The voice. Междувременно КРС иска да издаде още 8 разрешения за градски мрежи за 43 канал в София ,за Бургас,Стара загора,Варна ,Видин,Пловдив,Плевен,Русе
    Конкурса на бързо бе спрян поради рокади в СЕМ за аналоговите честоти и така се стигна до това смътно цифрово бъдеще което изобщо не е цифрово !
    http://paper.standartnews.com/archiv...y/s3020_15.htm


    В момента 52% от домакинствата имат кабелна телевизия. Над 26% са на сателит, а 20% гледат ефирна телевизия с антена.

    КРС даде пет разрешителни за мултиплекси само с два конкурса през 2009 г. България ограничи без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара. Освен това критериите за подбор в конкурсните процедури бяха прекомерно ограничителни, като така бяха отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или оператори на мрежи за радиоразпръскване. Конкурсите бяха спечелени от фирми, близки до банкера Цветан Василев. Това са “Тауърком” и Hannu-pro , като самите дружества по-късно прехвърлиха лицензите си съответно на “НУРТС Диджитал” и “Ейч Ди Медиа Сървисиз”.
    (Тауърком" вече няма! Дружеството е прейменувано на "НУРТС Диджитъл ЕАД". Затова и сайта е свален, който беше towercom.bg.)
    Двете компании използват техника на Thompson-broadcast



    Цифрова телевизия в България — Уикипедия

    Технически параметри на цифровата ефирна телевизия в България
    • Ширина на канала: 8 MHz
    • Режим: 8 k
    • Защитен интервал: 1/4
    • Кодово отношение : 2/3
    • Модулация: 64QAM
    • Поляризация: вертикална
    • Скорост на транспортния поток: 19.91 Mbit/s
    • Стандарт: DVB-T
    • Видео кодиране: MPEG-4
    • Аудио кодиране: MPEG-1 Layer II

    Проблем обаче е наземната мрежа .. която в момента е 19,91Mbits, а за да мине на 22.18Mbits трябват допълнителни мощности на предавателите.. Говорим за десетки милиони евро.. Едно е, инфраструктурата да е направена за 19.91Mbit's, друга е за 22.18Mbits или 24.82Mbits... Желателно е, всички трансмитери да са на FEC 5/6 Guard Interval 1/8 = 27.6 Mbits, но за тази инфраструктура предавателите от 3KW веднага трябва да заработят с мощност 12Kw за безпроблемно приемане.
    Тогава, може и да се изплатят, защото на една мрежа няма да има средно по 8 канала, а ще бъдат по 12.
    (В Унгария е 8k, 64QAM, FEC 3/4, 1/8, 24,88 Mbit/s на мултиплекс)


    Пълната версия на проект плана:
    Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
    Вторият етап започва, "когато бъде освободен радиочестотен спектър" от Министерство на отбраната(пак спекулации) и ще продължи между 9 и 18 месеца от получаването на лиценза.


    Предаватели и покритие
    Предавател България • Цифрови ефирни телевизионни мрежи в България


    Must-carry е предимство за телевизиите при качването на канали на мултиплексите ! Моля не го бъркайте със задължение !

    Голяма част от програмите няма да се излъчват свободно ефирно, защото телевизиите предпочитат да продават пакетно програмите си на кабелните и сателитните оператори и ако пуснат най-гледаните си канали ефирно, цифрово и за без пари, хората масово ще спрат да плащат такси на кабеларките и телевизиите няма да имат приходи.
    А самите телевизии не искат да плащат на НУРТС няколко милиона годишно за ефирно разпространение, за да гледа кака ви Пена на село безплатно телевизия с декодер. Така че, по-интересните канали няма да бъдат безплатни НИКОГА. А кой има лиценз за ефирно разпространение в СЕМ е без значение, защото това не е задължаващо. Просто си стои като възможност, на този етап няма да има нови телевизии, качени на мултиплексите, извън 11-те. Самите телевизии не желаят да бъдат качени там, за да не дават пари на НУРТС, като могат само да получават пари от кабелните и сателитните оператори за продадено съдържание в пакет.
    Има два варианта:
    1 - телевизиите да предават ефирно само SD версията с +1 час закъснение на програмата си, а кабеларките да си дърпат абонати за HD версията.
    2 - ефирното предаване на тези програми да не е свободно, а само кодирано/платено

    Искате избор? Вървете при кабеларките и сателитните оператори (без да се смята за реклама) - там има огромен списък, можете да решите какво ви се гледа и да мрънкате на оператора си за липсващите канали, които искате. Ефирната цифрова телевизия, не е създадена с цел народа да избира какво да се излъчва по нея.


    Цени за излъчване
    БНТ заплаща фиксирана цена от 15 млн. лева. за целият мултиплекс на First Digital (годишно).
    bTV заплащаше 8.2 млн. лева, в момента заплаща пак толкова за 3-те канала които са в ефир. Т.е каналите като цяло имат капацитет от 8.2Mbit's който се дели на 3, като естествено bTV взема най-високото качество, а bTV Lady и РИНГ и поделят остатъка от капацитета ..
    НОВА заплащаше около 6.5 млн. лев, а сега пак заплаща толкова, но вече за 2 канала - НОВА и DIEMA FAMILY
    т.е 1Mbit's = 1млн лева !
    Правилото е - колкото повече програми сте качили на един мултиплекс, толкова по-голяма отстъпка получавате (от годишната такса за излъчване).


    Нови програми
    БНТ3 се отлага поради липса на пари - няма да тръгва изобщо през 2014г.
    Новела може и да не тръгне изобщо, а на нейно място да тръгне bTV Action+1
    Другите канали няма да тръгнат, защото не искат да се съобразяват с високите цени на монополиста-собственик на мултиплексите. Де факто, ако качат още програми, телевизиите само ще генерират разходи без възвръщаемост. Българският пазар е малък и разчита на таксите, които кабелните и сателитните оператори плащат за разпространение на тези канали.
    1 Ако до Октомври НУРТС не заработи с пълен капацитет - предприятието ще бъде на загуба !
    2 За да заработи НУРТС, трябва да има уреден закон, който да задължи телевизиите получаващи лиценз за разпространение на програмите си чрез мрежи за цифрово телевизионно разпръскване в какъв срок могат да го направят това и ако не покриват финансовия нормативен критерии да не им се дава лиценз. Защото в случая имаме 29 лиценза а работят само 10, като 2 вече не съществуват !
    3 За да има развитие трябва конкурентна среда, а такава към момента в цифровата ефирна няма .. а и няма скоро да има както е тръгнало .. (слаб интерес от страна на медийните играчи ..заради прекалено високите разходи за оптимизация на мрежите и подръжката им)
    4 В момента положението в медийния сектор е критично. Ако видите какви са финансовите резултати на bTV/NOVA/TV7 за миналата година спрямо преходните периоди ще си обясните защо и тръгнаха програмите +1.

    Цитат Първоначално публикувано от ЖОРО
    В нормалните държави или самата държава подържа системите за цифрово излъчване или другия момент е 1 държавен мултиплекс и на всеки ТВ оператор, който е бил аналогов му се дава правото да има цифров мултиплекс
    В случая Испания, където RTVE, Antena3, Canal 5 имат собствени мултиплекси и отделно държавата е дала 2 мукса на Тelefonica и други оператори с национално покритие, както и е на регионално и местно ниво ..
    В Италия има 3 мултиплекса на RAI, 3 на Mediaset, 2 на Telecom Italia, 2 на още една фирма и другото е на регионално и местно ниво .. + SKY.
    В Германия DAS erste има 2 мултиплекса, 2 на ZDF vision, 1 мукс на Pro7 sat1, 1 на RTLGROUP + мултиплексите на T-home, Media Broadcast и Deutsche telecom + малки муксове с по 1 канал който са на местно ниво
    В Чехия и 3-те мултиплекса са държавни, само 4-тия е частен който излъчва CT, CT1HD, CT2HD, NOVA HD, Retro tv, Ocko tv, Ocko Gold, Ocko Express и други ..
    Няма държава където всички мултиплекси да са частни и то на един собственик !
    Predavatel.com • Виж темата - Новини около цифровизацията у нас


    Как КРС следи за спазването на параметрите в лиценза за мултиплексите има ли начин за санкциониране, глоби и т.н.
    Преди да започне симулкаста телевизиите искаха физическо, тоест реално измерване и тестване на сигнала чрез независима фирма от чужбина! Реакцията на НУРТС беше: Ако трябва чужда фирма да мери реалното покритие в цялата страна и качеството на сигнала това ще отнеме поне 1 година! Тоест забавяне на цифровизацията, което не беше добре за МТИТС с поетите им ангажименти към ЕС и тн. Има го в протоколите от заседанията на МТИТС.


    Мощност
    Мощността на муксовете,излъчващи за района на София е по 1KW от старата кула в парка и по 5KW от Копитото. Мощността на селските предаватели е 30-50W. Окръжните са по 1KW.
    Операторите нямат право да увеличават мощността по свое усмотрение. За да стане това, трябва да подадат заявление до КРС за промяна на точката и параметрите на излъчване и ако им разрашат, тогава може да се вдигне мощността. Без това заявление подлежат на глоба.
    Връх Ботев - 3KW.
    Ловеч - 600W.
    Ябланица - 50W.
    Плевен - 1KW.


    Радиопрограми
    В момента има само две радиопрограми - "Хоризонт" и "Хр.Ботев", както и TXT, които се излъчват само в София.


    Мултиплекс (MUX) - представлява цифрова платформа (устройство) от телевизионни канали, които се излъчват заедно на една честота - мрежа за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване на програми на търговски телевизионни оператори с национален обхват. На един канал се излъчва пакет (мултиплекс) от средно 8 MPEG-4 тв програми със стандартна резолюция (SD).
    Multiplexing - Wikipedia, the free encyclopedia
    Обществените и частните мрежи използват мултиплексиране за излъчване на много цифрови канали от един мултиплекс.

    Като за начало, регионални мултиплекси засега няма да има! Много трудно би било да се качат регионалните програми на мултиплексите - чисто и просто няма да имат финансова възможност за това. Има доста желаещи, но като чуят тарифите и бързо се отказват. По-план има 2 - по един в София и Варна (от 2015)

    MUX 1 покритие >95% НУРТС България АД (БТВ, НОВА, ТВ7, НЮЗ 7, bTV GOLD, БТВ LADY, DIEMA FAMILY )
    MUX 2 покритие >95% НУРТС България АД (Bulgaria on Air, The Voice, Evropa)
    MUX 3 покритие >85% First Digital (БНТ1, БНТ2, БНТ3,БНТ 4, БНТ HD, БНТ+)
    MUX 4, 5, 6 покритие >60% HD Media Service Вероятен старт към Юли 2014 година. (основно Pay-Per-View - платени програми)
    MUX 7 покритие >80% Булсатком - Трябва да започне излъчване през 2014-та с 60% покритие. В процес на конкурс.


    По нормите на ЕС, задължителни са 11 безплатни ефирни програми.
    Цифровата телевизия все пак ще закъснее - trud.bg

    Програмите в списъка са подредени по System Identification Number (SID)

    Алфа ТВ се излъчва от 16 април т.г. ефирно и свободно в София. Качена е на регионалния мултиплекс BUL-12, 64-и канал.

    Ефирна телевизия 2013
    ---------- MUX 1
    Nurts Digital
    ...............................
    MUX 2
    Nurts Digital
    .................................
    MUX 3
    First Digital
    .........................
    MUX 4
    HD MEDIA SERVICE
    ............................
    MUX 5
    HD MEDIA SERVICE
    ............................
    MUX 6
    HD MEDIA SERVICE
    ............................
    MUX 7
    Булсатком
    ......................
    Програма sid-09 Bulgaria On Air sid-02 bTV sid-01 БНТ 1 - - - -
    Програма - sid-03 NOVA Tv sid-10 БНТ 2 - - - -
    Програма - sid-04 Tv 7 sid-12 БНТ HD - - - -
    Програма - sid-05 NEWS7 - - - - -
    Програма - sid-06 (Test) - - - - -
    Програма - sid-07 (bTV Lady+1) - - - - -
    Програма - sid-08 Bulgaria On Air - - - - -
    Програма - - - - - - -

    Аудиото на БНТ HD при някои приемници е ужасно, но проблема е в приемника, че не чете HE-AAC а вижда само AAC.
    Другият проблем е, че звук DD се подава само към Близу, но не и към останалите оператори!


    Nurts Digital MUX 1 и 2 - работят на 95% мощност
    First Digital
    MUX 3 - работи на 75-85% мощност. На мултиплекса на Фърст диджитъл, може да се излъчват само програми на БНТ в случая 4 SD канала и 1 HD.

    Честотите за другите 3 мултиплекса отдавна са планирани и нищо не трябва да се освобождава.

    HD MEDIA SERVICE (MUX 4, 5, 6) - с още 6 канала (+1). В София ще заработи от Април 2014, като до Юли трябва да покрива със сигнал 65% от населенито, а до Януари 2016г. да е 85%. В момента нямат изграден нито един предавател.
    3 програми на BTV MEDIA GROUP - това са bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Action или нещо друго което създадат.
    HD Media ще си правят собствени точки на излъчване, не искат да имат нищо общо с NURTS, а и в НУРТС са малко притеснени от финансова гледна точка....

    Булсатком - ще качи 3 канала посочени от СЕМ
    (за София вероятно на 26 и 35 канал)

    БНТ HD - в момента не е 1920х1080, а се излъчва ъпскейлнато до тази резолюция.
    Канала е в така нареченият демо период. Вече мина 1ва фаза.. 2-ра фаза ще е от 12.06 до 30.06, като официално стартира на 3-та фаза от 01.01.2015г..


    Нови предаватели ще има и се монтират - главно ретранслатори. Мощности ще се променят само на отделни предаватели и канали, но засега няма как да се даде инфо кой предавател кога и на каква мощност излъчва.




    Разпространение на цифрова ефирна телевизия (DVB-T и DVB-T2)

    News - DVB

    DigiTAG

    TV Technology Intelligence
    Search Results bulgaria
    Digital TV News: bulgaria

    Статус
    Digital Terrestrial Television (DTT) - World Map
    ATSC, DTMB, DVB-T/DVB-T2, and ISDB-T - Digital Terrestrial Television (DTT)

    Карти
    Interactive DVB-T map
    Interactive DVB-T map - Channels

    В България няма планове за преминаване на DVB-T2! Прилага се в страни, където вероятността да се излъчват много програми от един мултиплекс е много голяма. У нас това е решено с лицензирането на 7 мултиплекса.(можеше да бъдат 4 на DVB-T2)

    Европа DigiTAG CEPT.ORG
    Австрия DVB-T Das Digitale Antennenfernsehen
    Белгия CSA - Conseil Supérieur de l'Audiovisuel
    Беларус Цифровое телевидение .: Белорусский радиотелевизионный передающий центр
    Германия Überallfernsehen - Startseite Ueberallfernsehen
    Дания Digi TV
    Англия Digital UK - Home
    Естония Ringh
    Словения APEK
    Сърбия ДТВ Србија | Дигитализација телевизије JP Emisione Tehnike i Veze :: Naslovna
    Италия DGTVi - Per la Televisione Digitale Terrestre
    Испания Inicio - Televisión digital
    Люксембург Institut Luxembourgeois de Régulation -
    Нидерландия Alles over de aanpak van Interferentie | Stai.nl Internet, televisie, mobiel en vast bellen – KPN
    Хърватия HRT: Naslovnica
    Чехия Czech Digital Group
    Унгария Antenna Hungária
    Швеция Startsida - Teracom
    Швейцария Home
    Финландия Digitan palvelut kuluttajille - Digita In english - Digita
    Франция CSA.fr - Accueil
    ***** http://ртрс.рф/when/
    Украйна Т2 - цифровое телевидение украины в вашем доме http://ukrtvr.org/
    Полша - Telewizja Cyfrowa - poradnik - Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji http://cyfryzacja.gov.pl/
    DVB-T2 - Wikipedia, the free encyclopedia


    Сайт на който може да проверите дали имате покрите от близкият предавател

    HeyWhatsThat Testbed
    Тези карти имат опция за показване(в червено) зоните на оптична видимост от дадено място, а не зони на покритие със сигнал(но до известно разстояние могат да съвпадат).
    Процедура:
    1. Предварително се намират координатите и надморската височина на мястото (за ТВ кула и височина на кулата/излъчващата антена.
    2. Влиза се в сайта
    3. В опцията(горе-ляво) "View" може да се избере съществуваща вече карта(например от създадените ми "vBotev-Bistrica", " kJavorov-Bistrica"...), или създаде нова карта чрез клик на следващата опция - "New Panorama"
    4. Въвеждат се координатите(от т.1), в "2" се избира зона в м/км за намиране най-високата точка на мястото от която е осигурен 360 гр. кръгозор; в "3" - надморската височина(примерно ТВ кулата+предполагаема височина на излъчващата антена - за Петрохан прието 1626+64=1690)
    5. В "Enter title" се попълва име на карта.
    6. Изпращане данните за обрaботка - "Submit request" и се изчаква до поява на картата с отметка "кръстче" на исканата локация.
    7. Горе дясно са опциите за картината – опция “Visibility cloak” показва в червено видимите от избраното място зони. Други опции – “show scale”, “curved Earth”.
    8. Чрез бутоните зоом и за движение се достига желаното място на приемане, клик.


    Карта на селища БЕЗ-покритие, можете да добавяте места и Вие, ако имате Google account.
    https://maps.google.com/maps/ms?ie=U...mid=1380053572
    https://maps.google.com/maps/ms?ie=U...887&dg=feature



    FAQ - често задавани въпроси

    Пуснах телевизора да сканира за програми - намира няколко, но имам само звук без картина(черен екран)
    Приетият в България стандарт е DVB-T MPEG4 и за да приемате нормално, ви е нужен телевизор с такъв вграден тунер или външен декодер(сет топ бокс). Вашият телевизор има тунер DVB-T MPEG2, който не декодира видеосигнала - поради тази причина имате звук, но нямате картина. Погледнете в края на поста, кои стари модели телевизори нямат MPEG4 тунер.


    Имам кинескопен телевизор - може ли с външен приемник да гледам fullHD картина ?
    Категорично НЕ. Няма как да изведете картина с висока резолюция на телевизор, който просто физически не поддържа такава резолюция.


    Имам Full HD телевизор, стар модел с MPEG-2 кодировка, но искам да гледам full HD програми - какъв да е външният тунер?
    Най-подходящ във вашият случай е DVB-T MPEG-4 HD приемник, който да свържете с HDMI кабел задължително, за да не губите от качеството на картината. Избягвайте връзка с кабели, от типа чинч-чинч или Скарт-чинч. При тях върви аналогов сигнал, който после се преобразува от телевизора в цифров за да може да се визуализира. По този начин губите от качеството на картината.


    Какво е BER (Bit Error rate) ?
    Bit error rate - Wikipedia, the free encyclopedia
    Bit Error Rate - вероятността да бъде получен грешно един бит от сигнала.
    Изразява се като някаква дроб:
    Един случай на хиляда бит-а = 1/1000 = 0.001 = 1*10Е-03= едно по десет на минус трета степен
    Нормални стойности са X*10E-06 или 10Е-07 или 10Е-08. Падне ли под Х*10Е-05 нещата започват да стават лоши Т.е. трябва да имате ВЕR от порядък на минус шеста, седма степен за да сте ОК.


    ONID - Original Network ID - идентификация на мрежата
    DVB Services - identifiers
    TSID - Transport Stream ID - идентификация на транспортния поток
    Най-общо казано в DVB(-S) всеки канал(услуга) се определя(идентифицира) от три параметъра(DVB triplet): ONID, TSID, SID Нещо като адрес където да я търси приемника. Мрежа(град), Транспондер(квартал), Номер услуга(блок).
    Например конкретен канал(Eurosport) от нашата услуга се дефинира така:
    ONID: 366
    TSID: 50600
    SID: 1826
    Това е канал номер 1826, от транспондер 50600, намиращ се в мрежа 366.
    PS. М/у другото Eutelsat са имали хубавата идея и номера на мрежата показва за кой спътник става въпрос: спътник на 16 градуса източна дължина(16Е) е с мрежа 366, което в шестнайсетична нотация е 0х16Е=366. Спътника на 13Е е с мрежа 318=0х13Е.


    Какво е SNR (Signal to noise ratio) ?
    Отношение сигнал-към-шум — Уикипедия
    Signal-to-noise ratio - Wikipedia, the free encyclopedia


    Какъв аудио енкодинг използват излъчващите цифрово канали?
    Mpeg - Layer 1 или Layer 2
    AAC+
    HE-AAC
    Dolby Digital AC3
    Dolby Digital + E-AC3


    Свързал съм приемника с телевизора посредством скарт-скарт кабел, но има едно бучене в звука(брум).
    Проблема вероятно е в кабела - сменето го с друг. В случая с брума означава, че на входната евро букса т.е. тази на телевизора липсва замасяването. И за да го премахнете този брум е необходимо да свържете освен евро скарт кабела и още един от антенния изход на декодера, който да включите към входната антенна букса на телевизора! Няма да изкарате от там картина, защото не всеки декодер има модулатор (ако вашият декодер има модулатор, тогава ще гледате)! И между другото по-качествена е картината през евро скарт когато се ползва по RGB, от тази през чинчове, но композитни! Компонентните чинчове са с почти цифров сигнал, но си трябва и телевизора да има компонентен вход! Ето ви снимки с разликите в цветовете на чинчовете и техните обозначения (първата снимка е композитен, а втората компонентен):
    http://store.picbg.net/pubpic/C9/AD/6d4967673c8ec9ad.jpg
    http://store.picbg.net/pubpic/A9/A4/...6a5c64a9a4.jpg


    На почти всички програми картината изглежда сплескана(грешен аспект) и се налага да променям аспекта ръчно от менюто на телевизора/приемника.
    Проблема е в това, че българските телевизии не излъчват WSS (Widescreen signaling) или AFD (Active Format Description) - не им пука за зрителите. Превключването става автоматично и зависи от активацията на генератора на WSS сигнал ..
    Widescreen signaling - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://www.eetasia.com/ARTICLES/1999...AMD_MSD_AN.PDF
    Active Format Description
    Active Format Description - Wikipedia, the free encyclopedia


    EPG (Electronic Program Guide) - интерактивна услуга в областта на цифровата телевизия и радио, обзпечаваща гъвкавост в цифровото съдържание. Електронният гид, представлява екранно меню изобразяващо разписанието на теле и радио програмите с възможност за интерактивна навигация по време,название, жанр, канал и т.н. с помоща на дистанционното управление.
    Electronic Program Guide — Википедия
    http://www.etsi.org/deliver/etsi_i_e...300707e01c.pdf


    Защо приемниците подреждат програмите по един и същи начин ?
    Подреждането на каналите зависи дали LCN функцията е включена или изключена. Това се отнася за всички цифрови приемници. Ако я изключите, подреждането става по реда на приемане. Сегашното подреждане по мултиплексите е зададено като параметър от КРС.
    (logical channel numbering) Logical channel number - Wikipedia


    Не мога да преименувам програмите.
    Не може да преименувате програмите на кирилица!! Имената на програмите се задават от мултиплексите.

    OTA (Over-the-air programming) - опция за автоматично ъпдейтване на фърмуера от ефира
    Over-the-air programming - Wikipedia, the free encyclopedia

    OAD - On-Air Download, е метод за ъпгрейдване фирмуера на TV или Set-top box.

    PVR (Personal Video Recorder) - това е потребителско устройство, снабдено със софтуер позволяващ да се записва в цифров формат на USB Flash Drive, HDD, SSD или други локални или мрежови устройства.
    Digital video recorder - Wikipedia, the free encyclopedia

    DVR (Digital Video Recorder) - устройство предназначено за запис съхраняване и възпроизвеждане на видеоинформация.

    Timeshift Channel - изместени във времето телевизионни програми (+1, +2)
    Timeshift channel - Wikipedia, the free encyclopedia

    Timeshifting - запис на програма на външно устройство, с цел записа да бъде прегледан от консуматора, в определено времево изместване.
    Time shifting - Wikipedia, the free encyclopedia

    VoD (Video On Demand) - видео по поръчка. Система за индивидуална доставка до абоната на телевизионни програми, филми по цифрова кабелна, сателитна, ефирна телевизионна мрежа с мултимедия сървър в различни контейнери. Може да поръчате филм по всяко време от каталога, при това се поддържат допълнителни функции (превъртане, пауза..).
    Video on Demand — Википедия

    Pay-Per-View (PPV) - допълнителни платени телевизионни услуги , като потребителят може да плаща само за определени канали или за отделни предавания или филми.


    Проблем - смяната на каналите става твърде бавно (поне 2-3 секунди), за разлика от аналоговото приемане, при което става мигновено.
    Това пряко зависи от ТВ приемника и бързината на процесора му !
    Трябва да се отбележи и щракането на канали на различни мултиплекси... Примерно когато се минава от 1 мултиплекс на друг, тогава има малко повече забавяне отколкото когато щракате канали на един единствен мултиплекс.

    Ще мога ли да се възползвам от всичките предимства , които дава цифровата телевизия ?
    НЕ! Малък пазар сме. Ще има само 1 EPG. Няма да има субтитри за глухонеми, няма да има 2-3 аудио пътеки, няма да има DOLBY DIGITAL звук, както няма да има и MHEG-5, система за прогноза за времето, трафик информация..


    Ето документ според който, всяка държава от ЕС може да вземе самостоятелно решение за ползване за мобилни или фиксирани услуги честотите в тв банда от 790MHz /61канал/ нагоре:
    http://www.erodocdb.dk/Docs/doc98/of.../ECCREP142.PDF
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 03-04-15 в 16:56.
    brave, Стефан Касабов и Peter888 харесват това.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #2

    Re:Цифрова телевизия

    Проблеми с приемника/декодера и техните решения

    http://majowe.republika.pl/antena.html

    На някои програми ми насича картината.
    Проверете дали ви е включено захранването на активната антена от менюто. Ако е включено, изкарайте инфото за сила и КАЧЕСТВО на сигнала и се поразходете малко из стаята с антената, за да хванете стабилен сигнал. Имайте в предвид, че добрите и лошите положения на антената може да се редуват през 1 педя и да е достатъчно едно леко преместване. Ако не се получи, тогава търсете външна антена. Насочете я към предавателя (виж къде е в твоя район) и я ориентирай с пръчки перпендикулярни на земята.

    Не мога да изключа устройството, седи постоянно включено независимо колко отблизо насочвам дистанционното устройството е в постоянно работещ режим. Модела е с с вграден RF модулатор и е свързан с къбел към антенният вход на телевизора.
    Невъзможноста да бъде изключен може да е причинена от обратен ток, течащ от антеният вход на телевизора към приемника - обикновенно обърква софтуера и приемника блокира. Най-лесно се разбира като изключите свързващият кабел и рестартирате приемника. След което се опитайте да управлявате приемника с дистанционното-ако всичко е нормално проблема е в телевизора - има пробил кондензатор.


    Не чете USB-то, което включих. Отчита, че има USB устройство, защото функцията за безопасно изключване на USB е активна.
    - форматирайте флашката чрез приемника
    - сменете USB флашката с друга




    За да приемате безпроблемно цифрова ефирна телевизия телевизорът ви трябва да има вграден DVB-T (MPEG4) тунер.
    От 2009 година насам всички модели на обсъжданите тука 6 марки Тв имат DVB-T MPEG4 тунер.
    Телевизори и проектори

    Philips - това са моделите завършващи на букви - H, К и S /тези с Т имат DVB-T2/
    Моделите завършващи на буква D имат тунер DVB-T MPEG2 - тоест ще имате звук но няма да имате картина

    Sony - проверете на сайта
    Support for LCD Телевизори BRAVIA by Sony | Instruction Manuals & Updates

    Sharp
    LCD TV - LCD Fernseher - Aquos LED - Sharp

    Pioneer
    G9 KURO - Digital Broadcast Specification Details - KURO Television - Flat Screen TVs

    За тези от вас които имат модел ТВ с DVB-T MPEG2 тунер - могат да приемат само звук, но няма да имат картина.
    Все още в интернет се предлагат такива модели / нови и втора употреба.. Избягвайте да купувате моделите от таблиците долу.


    В таблиците с хх е обозначен/заменен диагонала на модела.

    Плазмени телевизори без MPEG4 тунер
    Марка
    ...............
    Panasonic
    ......................
    Samsung
    ....................
    LG
    ....................
    Pioneer
    .....................
    модел
    2006
    TH-xxPV600
    TH-xxPV60
    TH-xxPV6
    PDP-436SXE
    PDP-436RXE
    PDP-436XDE
    PDP-506XDE
    PDP-615EX
    модел
    2007
    TH-xxPV700
    TH-xxPV70
    TH-xxPV7
    TH-xxPZ70
    TH-xxPX70
    PDP-4280XD
    PDP-5080HD
    модел
    2008
    TH-xxPV8
    TH-xxPY8
    TH-xxPY80

    TH-xxPZ85
    LExxA950
    LExxA850
    LExxA750
    LExxA650
    LExxA550
    LExxA450

    LCD телевизори без MPEG4 тунер
    Марка
    ............
    Panasonic
    ..................
    Philips
    .................
    Sharp
    ..................
    Sony
    ..................
    Samsung
    ................
    LG
    ..............
    Toshiba
    ................
    модел
    2006
    TX-xxLX600
    TX-xxLX60
    xxPFL9301D KDL-xxX2000
    KDL-xxS2000
    KDL-xxT2800
    LE-xxF71
    LE-xxR81
    модел
    2007
    TX-xxLX700
    TX-xxLX70
    TX-xxLE7
    xxPFL9632D
    xxPFL7602D
    xxPFL7402D
    xxPFL3602D
    LC-xxXL1E
    LC-xxXD1E
    LC-xxWT1E
    LC-xxWD1E
    LC-xxGD1E
    LC-xxSA1E
    LC-xxRD1E
    LC-xxRA1E
    KDL-xxL4000
    KDL-xxU4000
    KDL-xxS4000
    KDL-xxW3000
    KDL-xxD3000
    KDL-xxS3000
    KDL-xxP3000
    KDL-xxT3000
    LE-xxF96

    LE-xxM87
    LE-xxM86

    LE-xxR88BD
    LE-xxR87BDX
    xxLF7000
    xxLF6000
    xxLF5000
    xxZ3030
    xxX3030
    xxC3030
    модел
    2008
    TX-xxLE80
    TX-xxLE8
    xxPFL9603D
    xxPFL7603D
    xxPFL7403D
    xxPFL3603D
    LC-xxXS1E
    LC-xxXL2E
    LC-xxX20E
    LC-xxX8E
    LC-xxRD8E
    LC-xxRD2E
    LC-xxAD5E
    LC-xxD44E
    LC-xxBV8E
    KDL-xxZ4500 LExxA950
    LExxA850
    LExxA750
    LExxA650
    LExxA550
    LExxA450
    xxLG7000
    xxLG6000
    xxLG5000
    xxLG3000
    xxLG2000
    xxZV5xx
    xxXV5xx
    xxAV5xx
    модел
    2009
    LCxxSBxxE
    LCxxDH77E
    LCxxLE600E
    xxZV6xx
    xxXV6xx
    xxAV6xx
    модел
    2010
    LCxxFS510E
    LCxxFB510E
    LCxxFH510E
    LCxxDH510E
    LCxxDH500E
    LCxxDV200E
    LCxxSH7E
    LCxxS7E
    xxBV700
    xxBV701



    HV10 - модел
    от 2012г.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 23-11-14 в 10:00.

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #3

    Re:Цифрова телевизия

    Излъчвани канали по региони:
    Област
    ·····················
    Предаватели
    ···································
    Географски координати
    ········································
    Брой
    програми

    ················
    БНТ1
    ··············
    БНТ HD
    ··············
    БНТ2
    ··············
    БТВ
    ··············
    NOVA TV
    ···············
    ТВ7
    ··············
    NEWS 7
    ··············
    BG ON AIR
    ·················
    BTV Lady
    +1

    ···············
    Ring BG
    +1
    ···············
    Diema Family +1
    ··············
    VTV
    ··············
    TV EVROPA
    ···················
    THE VOICE
    ··················
    София КРТЦ Витоша-Копитото 23°29'E / 42°45'N 14 52/ 722Mhz 52/ 722Mhz 52/ 722Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 23/ 490Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 64/ 818Mhz 64/ 818Mhz 64/ 818Mhz
    Кюстендил 11 52/ 722Mhz 52/ 722Mhz 52/ 722Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 23/ 490Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 64/ 818Mhz 64/ 818Mhz 64/ 818Mhz
    Ботевград РРТС Правец 23°54'0"E / 42°55'0"N 11 41/ 634Mhz 41/ 634Mhz 41/ 634Mhz 57/ 762Mhz 57/ 762Mhz 57/ 762Mhz 57/ 762Mhz 51/ 714Mhz 57/ 762Mhz 57/ 762Mhz 57/ 762Mhz
    Годеч РРС Годеч 23°5'0"E / 43°2'0"N 11 52/ 722Mhz 52/ 722Mhz 52/ 722Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 23/ 490Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz
    Самоков РРС Боровец 23°35'00"E / 42°16'00"N 11 52/ 722Mhz 52/ 722Mhz 52/ 722Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 23/ 490Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz
    Своге РРС Своге-1 23°24'0"E / 42°56'0"N 11 52/ 722Mhz 52/ 722Mhz 52/ 722Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 23/ 490Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz
    Варна РРТС Франгата 43°14'02" N / 27°57'22" E 11 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 22/ 482Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz
    Добрич РРТС Добрич 27°50'00"E / 43°35'00"N 11 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 22/ 482Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz
    Девня РТВС Разделна 27°40'00"Е / 43°10'00"N 11 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 22/ 482Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz
    Провадия ТВРС Рояк 43°5'36" N / 27°22'43" E 11 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 22/ 482Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz
    Белослав РРС Белослав 43°11'0'' N / 27°42'00'' E 11 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 22/ 482Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz
    Бяла РРС Бяла 42°53'1" N / 27°53'13" E 11 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 22/ 482Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz
    Дългопол ТВРС Рояк 43°5'36" N / 27°22'43" E 11 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 22/ 482Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz
    Шабла РРС Шабла 28°32'00" N / 43°33'00" E 11 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 27/ 522Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 22/ 482Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz 29/ 538Mhz
    Пловдив РРТС Здравец
    РРТС Сахат тепе
    41°59'55" N / 24°43'25" E
    42°08'45" N / 24°44'55" E
    11 41/ 634Mhz 41/ 634Mhz 41/ 634Mhz 35/ 586Mhz 35/ 586Mhz 35/ 586Mhz 35/ 586Mhz 25/ 506Mhz 35/ 586Mhz 35/ 586Mhz 35/ 586Mhz
    Пазарджик РРТС Здравец 41°59'55" N / 24°43'25" E 11 41/ 634Mhz 41/ 634Mhz 41/ 634Mhz 35/ 586Mhz 35/ 586Mhz 35/ 586Mhz 35/ 586Mhz 25/ 506Mhz 35/ 586Mhz 35/ 586Mhz 35/ 586Mhz
    Асеновград РРТС Здравец
    РРТС Снежанка
    41°59'55" N / 24°43'25" E
    24°40'730"E / 41°38'221"N
    11 41/ 634Mhz
    58/ 770Mhz
    41/ 634Mhz
    58/ 770Mhz
    41/ 634Mhz
    58/ 770Mhz
    35/ 586Mhz
    49/ 698Mhz
    35/ 586Mhz
    49/ 698Mhz
    35/ 586Mhz
    49/ 698Mhz
    35/ 586Mhz
    49/ 698Mhz
    25/ 506Mhz
    34/ 578Mhz
    35/ 586Mhz
    49/ 698Mhz
    35/ 586Mhz
    49/ 698Mhz
    35/ 586Mhz
    49/ 698Mhz
    Бургас РРТС Еделвайс 27°39'27"E / 42°47'56"N 11 55/ 746Mhz 55/ 746Mhz 55/ 746Mhz 42/ 642Mhz
    49/ 698Mhz
    42/ 642Mhz
    49/ 698Mhz
    42/ 642Mhz
    49/ 698Mhz
    42/ 642Mhz
    49/ 698Mhz
    42/ 642Mhz
    49/ 698Mhz
    42/ 642Mhz
    49/ 698Mhz
    42/ 642Mhz
    49/ 698Mhz
    42/ 642Mhz
    49/ 698Mhz
    Стара Загора РРТС Хрищени 42°28'25"N / 25°40'0"E 11 64/ 818Mhz 64/ 818Mhz 64/ 818Mhz 22/ 482Mhz
    37/ 602Mhz
    22/ 482Mhz
    37/ 602Mhz
    22/ 482Mhz
    37/ 602Mhz
    22/ 482Mhz
    37/ 602Mhz
    22/ 482Mhz
    37/ 602Mhz
    22/ 482Mhz
    37/ 602Mhz
    22/ 482Mhz
    37/ 602Mhz
    22/ 482Mhz
    37/ 602Mhz
    Ямбол 11
    Сливен РРТС Карандила 26°21'40" E / 42°42'40"N 11 64/ 818Mhz 64/ 818Mhz 64/ 818Mhz 37/ 602Mhz 37/ 602Mhz 37/ 602Mhz 37/ 602Mhz 22/ 482Mhz 37/ 602Mhz 37/ 602Mhz 37/ 602Mhz
    Русе РРТС Левент Табия 25°57'35"E / 43°49'35"N 11 58/ 770Mhz 58/ 770Mhz 58/ 770Mhz 26/ 514Mhz
    49/ 698Mhz
    26/ 514Mhz
    49/ 698Mhz
    26/ 514Mhz
    49/ 698Mhz
    26/ 514Mhz
    49/ 698Mhz
    26/ 514Mhz
    49/ 698Mhz
    26/ 514Mhz
    49/ 698Mhz
    26/ 514Mhz
    49/ 698Mhz
    26/ 514Mhz
    49/ 698Mhz
    Велико Търново РРТС Арбанаси 25°40'50"E / 43°05'40"N - 58/ 770Mhz 58/ 770Mhz 58/ 770Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 26/ 514Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz
    Габрово РРТС Градище 25°20'00"E / 42°53'00"N - 58/ 770Mhz 58/ 770Mhz 58/ 770Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 26/ 514Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz
    Смолян РРТС Снежанка
    ТВРС Кайнадина
    24°40'730"E / 41°38'221"N
    24°40'50"E / 41°33'40"N,
    11 58/ 770Mhz 58/ 770Mhz 58/ 770Mhz 34/ 578Mhz
    49/ 698Mhz
    34/ 578Mhz
    49/ 698Mhz
    34/ 578Mhz
    49/ 698Mhz
    34/ 578Mhz
    49/ 698Mhz
    34/ 578Mhz
    49/ 698Mhz
    34/ 578Mhz
    49/ 698Mhz
    34/ 578Mhz
    49/ 698Mhz
    34/ 578Mhz
    49/ 698Mhz
    Благоевград РРС Благоевград 23°05'50"E / 42°02'15"N 11 33/ 570Mhz 33/ 570Mhz 33/ 570Mhz 29/ 538Mhz
    31/ 554Mhz
    29/ 538Mhz
    31/ 554Mhz
    29/ 538Mhz
    31/ 554Mhz
    29/ 538Mhz
    31/ 554Mhz
    29/ 538Mhz
    31/ 554Mhz
    29/ 538Mhz
    31/ 554Mhz
    29/ 538Mhz
    31/ 554Mhz
    29/ 538Mhz
    31/ 554Mhz
    Шумен РРС Шумен-1
    РРТС Венец
    26°53'30"E / 43°16'35"N 11 51/ 714Mhz 51/ 714Mhz 51/ 714Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 28/ 530Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz
    Търговище РТС Коджакуз
    РТС Търговище-2
    26°31'00"E / 43°11'00"N
    26°35'00"E / 43°15'00"N
    - 51/ 714Mhz 51/ 714Mhz 51/ 714Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 28/ 530Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz
    Разград РРТС Разград 26°32'10"E / 43°33'30"N - 51/ 714Mhz 51/ 714Mhz 51/ 714Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 28/ 530Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz
    Силистра РРС Меджиди табия 27°15'34"E / 44°06'07"N - 51/ 714Mhz 51/ 714Mhz 51/ 714Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 28/ 530Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz 40/ 626Mhz
    Плевен РРТС Плевен 24°39'00"E / 43°24'00"N 11 41/ 634Mhz 41/ 634Mhz 41/ 634Mhz 51/ 714Mhz
    57/ 762Mhz
    51/ 714Mhz
    57/ 762Mhz
    51/ 714Mhz
    57/ 762Mhz
    51/ 714Mhz
    57/ 762Mhz
    51/ 714Mhz
    57/ 762Mhz
    51/ 714Mhz
    57/ 762Mhz
    51/ 714Mhz
    57/ 762Mhz
    51/ 714Mhz
    57/ 762Mhz
    Ловеч РРТС Стратеш 43°7'58" N / 24°43'16" E - 41/ 634Mhz 41/ 634Mhz 41/ 634Mhz 57/ 762Mhz 57/ 762Mhz 57/ 762Mhz 57/ 762Mhz 51/ 714Mhz 57/ 762Mhz 57/ 762Mhz 57/ 762Mhz
    Видин РРТС Кърнева ливада
    РРТС Петрохан
    22°42'00"E / 43°37'00"N
    23°07'08"E / 43°08'00"N
    11 53/ 730Mhz 53/ 730Mhz 53/ 730Mhz 32/ 562Mhz
    49/ 698Mhz
    32/ 562Mhz
    49/ 698Mhz
    32/ 562Mhz
    49/ 698Mhz
    32/ 562Mhz
    49/ 698Mhz
    32/ 562Mhz
    49/ 698Mhz
    32/ 562Mhz
    49/ 698Mhz
    32/ 562Mhz
    49/ 698Mhz
    32/ 562Mhz
    49/ 698Mhz
    Монтана РРС Монтана 23°12'22"E / 43°24'38"N - 53/ 730Mhz 53/ 730Mhz 53/ 730Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 32/ 562Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz
    Белоградчик РРТС Кърнева ливада 22°42'00"E / 43°37'00"N - 53/ 730Mhz 53/ 730Mhz 53/ 730Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 32/ 562Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz
    Враца РРТС Враца 23°35'50"E / 43°12'52"N - 53/ 730Mhz 53/ 730Mhz 53/ 730Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 40/ ---Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz 49/ 698Mhz
    Кърджали РРТС Стръмни Рид 25°29'00"E / 41°26'35"N 11 45/ 666Mhz
    45/ 666Mhz 45/ 666Mhz 42/ 642Mhz
    42/ 642Mhz
    42/ 642Mhz
    42/ 642Mhz
    26/ 514Mhz
    42/ 642Mhz
    42/ 642Mhz
    42/ 642Mhz
    Хасково РРС Аида
    РРТС Хасково
    25°18'00"E / 41°54'00"N
    25°32'43"E / 41°55'38"N
    - 45/ 666Mhz 45/ 666Mhz 45/ 666Mhz 42/ 642Mhz 42/ 642Mhz 42/ 642Mhz 42/ 642Mhz 26/ 514Mhz 42/ 642Mhz 42/ 642Mhz 42/ 642Mhz
    Област
    ·····················
    Предаватели
    ···································
    Географски координати
    ········································
    Брой
    програми

    ················
    БНТ1
    ··············
    БНТ HD
    ··············
    БНТ2
    ··············
    БТВ
    ··············
    NOVA TV
    ···············
    ТВ7
    ··············
    NEWS 7
    ··············
    BG ON AIR
    ·················
    BTV Lady
    +1

    ···············
    Ring BG
    +1
    ···············
    Diema Family +1
    ··············
    VTV
    ··············
    TV EVROPA
    ···················
    THE VOICE
    ··················


    връх Ботев - 3KW.
    Ловеч - 600W.
    Ябланица - 50W.
    Плевен - 1KW.

    http://www.sony.bg/support/bg/topics/tuning

    Някои условия могат да повлияят на приемането на канала на вашия телевизор и да доведат до следните потенциални временни или постоянни проблеми:
    * лошо качество на изображението
    * замръзване на картината
    * блокирана картина или прекъсваща картина
    * липсващи канали
    * без никакво приемане

    Цифровите сигнали са много чувствителни към мястото на приемане и окръжаващата среда и обикновено се влияят от следните фактори, особено при лош приемен сигнал в дадения район:
    * неадекватно използване на антенни усилватели (или бустери на сигнала)
    * неподходящо или неправилно инсталирана антена
    * кабели с лошо качество
    * радио-излъчватели в близост
    * електромагнитни полета, причинени от домашни уреди (светлинни превключватели, компютри, термостати на парно отопление) във вашия дом или вашия квартал
    * мотоциклети, автомобили или самолети, преминаващи наблизо
    * високи дървета
    * лошо свързани кабели
    * лошо време

    Ето някои основни недостатъци на цифровата телевизия, които я отличават драстично от аналоговата телевизия, с които трябва да бъдем запознати, тъй като, ако телевизорите или цифровите декодери не работят или работят лошо, това не означава, че имат технически неизправности:

    1. Пропадане на сигнала. (има-няма образ). За разлика от аналоговата телевизия, цифровата телевизия изисква силен сигнал. Стандартът е ниво по-голямо от 5 mV/m. Но това изисквано ниво е много силно, а ако сигналът е по-нисък от него, аналоговия телевизор ще продължи да работи, макар и със снежинки, но цифровият НЯМА да работи или ще работи на пулсации – ту има, ту няма образ.

    2. Появяват се цветни квадрачета по екрана (някои хора ги наричт „петна”, „квадратчета” и др.). Този ефект е свързан със слаб сигнал равен на границата от 5 mV/m. Този проблем се решава с активна антена, дори ако се налага – външна.

    3. Не излизат всички канали. Например няма програми на 23-ти ТВ канал, а има на 64-ти ТВ канал. Причината е в местоположението на антената (стайна или външна, като ефекта е най-силен със стайна антена). Ако антената се премести, се появяват програми на 23-ти, а изчезват от друг ТВ канал. Забележка: излъчванията са в обхвата от 420 до 860 MHz. Тези честоти са много високи и са съизмерими с дължината на антената. За ваше сведение 400 MHz съответства на дължина на вълната 80 сантиметра (по-точно 75), а 800 MHz съответства на дължина на вълната 40 (по-точно 37.5) сантиметра. Всички знаем, че повечето антени са с дължина 1/4 от дължината на вълната. Както забелязвате тези дължини са кратни на 1/4 дължината на антенката, която е около 10-12 сантиметра. Решението на пробема е с местене на стайната антена в различни точки през около 40 сантиметра (четен брой дължини) или поставяне на външна активна антена.

    4. Едни канали излизат качествено, други с проблясъци. Това е проблем свързан с поляризацията на сигнала, както и е тясно свързан с описания в т.3 проблем. Решението е избор на подходящо място на стайната/външната антена, както и въртенето й на 90 градуса. Ако проблемът продължава – се решава с външна активна НЕПОЛЯРНА антена.

    5. Влошаване на приемането при дъждовно време или ярко слънце. Това се дължи както следва: При дъждовно време всяка капчица дъжд се превръща във вторичен излъчвател и всички капчици образуват дифракционна решетка, при което сигнала се расейва и затихва поради това, че сигналът, излъчен от една капчица може да се яви в противофаза на сигнала, излъчен от друга капчица. Може да доведе до изчезване на сигнала. При много силно слънце въздухът в атмосферата не само се нажежава, но се наелектризира. Това явление променя поляризацията и съответно се нарушава приемането на сигнала. Възможно е така нареченото „приплъзване” на вълните, като този ефект е много известен като приплъзване по морската повърхност. Проблема се решава с много добра, по възможност неполярна активна външна антена, каквито вече се продават.

    6. Сигналът не се подобрява при използване на дълга насочена "яги" антена. Дългата насочена антена НЕ Е подходяща за градски условия поради многобройните отражения и интерференция от сградите (бетон, желязо, стъкло). Тя може да се използва в страната, за селища отдалечени от телевизионния предавател. Допустимо е използването на антенен усилвател, който трябва да се свърже непосредствено до антената. За наситена градска среда късите антени са по-ефективни и от практическа гледна точка са по-мобилни и лесни за местене с цел намиране на подходящо място за монтаж.

    Проверете качеството на сигнала
    Сигнал, по-слаб от 50%, в много случаи ще причини проблеми в приемането. Повечето DVB приставки ви позволяват да проверите качеството на сигнала. Моля, вижте ръководството на работа с вашата DVB приставка.

    При телевизорите с цифров тунер (DVB-T) можете да проверите качеството на сигнала, следвайки процедурата, подробно описана в инструкциите за работа с телевизора.

    Проблеми с антената и телевизионното приемане
    Цифровото телевизионно излъчване се приема чрез телевизионната антена, така че, след като сте сигурни, че във вашия район има покритие, трябва само да свържете антената към вашия цифров телевизор или DVB приставка (в случай, че вашият телевизор няма цифров тунер) или цифрово телевизионно записващо устройство. За повечето хора, антената която притежават ще е ефективна, доколкото не е в неправилна позиция и е в добро състояние.

    В някои случаи ще имате нужда от закупуване на нова съвместима широколентова антена, за да получите цифров ефирен телевизионен сигнал в даден район. Една широколентова антена в тези случаи ще ви даде достъп до цифровите телевизионни услуги.

    При възможност инсталирайте външна антена, а не стайна антена. Инсталирането на вътрешна антена може да доведе на намаляване на силата на приетия сигнал в резултат на по-малката височина. Антените за тавански помещения и преносимите антени за поставяне над телевизора могат да работят в райони, където има добър сигнал, но може да са изложени на електромагнитни смущения от други домакински уреди.

    Въпреки това, ако по някаква причина не можете да използвате външна антена (например, когато има забрана за външни инсталации според условията за ползване на постройката), инсталирането на широколентова антена с висок коефициент на усилване в таванското помещение може да е единствената добра възможност за добър телевизионен сигнал.

    Инсталирането на вътрешни телевизионни антени във вашето таванско помещение, обаче, може да ви даде слаб сигнал при следните условия:
    * антената трябва да бъде насочена така, че сигналът да преминава през дебели стени, а не през плочки във вашето таванско помещение. В резултат на това, отслабването на сигнала ще е много по-голямо. Ако вашата къща е в редица от къщи и антената трябва да бъде насочена през много стени и покривни пространства
    * метални листове или основни материали за покриви: материали от метални листове са били използвани в таванското помещение на вашата къща
    * хълмове и високи сгради: видимият път до телевизионния излъчвател е частично или напълно препречен от хълмове или сгради в близост
    * дървета: пътят към телевизионния излъчвател е директно през високи дървета в близост до вашия дом. В този случай можете да получите проблеми с телевизионното приемане само по време на силни ветрове и бури, когато дърветата се движат повече. Дърветата също значително могат да отслабят цифровия телевизионен ефирен сигнал, особено когато листата им са мокри
    * натрупани вещи в таванското помещение: вашата антена в таванското помещение сочи през покривно помещение на ваш съсед и той има тавански етаж, пълен с отпадъци, или вашето таванско помещение има много метални предмети в близост до позицията на антената, което може да разстрои антената
    * цистерни за вода: антената трябва да бъде инсталирана надалеч и зад тръби на цистерни за вода, които ще я разстроят

    Изгубени или липсващи канали
    Ако ви липсват канали, които би трябвало да приемате:
    В някои райони може да се получи DVB-T ефирен цифров телевизионен сигнал от повече от един излъчвател на цифрово телевизионно излъчване. Това може да причини DVB инсталационни проблеми, тъй като вашият телевизор ще опита да инсталира цифровите телевизионни канали и от двата района. За да избегнете този проблем, отбележете номерата на ултра високо-честотните DVB-T мултиплексните канали за вашия предпочитан DTT излъчвател и ги инсталирайте ръчно.

    За да направите това, изпълнете ръчно инсталиране за всеки от номерата на DVB-T ултра високо-честотните мултиплексните канали за вашия район. Всеки ултра високо-честотен DTT мултиплексен канал за вашия район трябва да бъде въведен подред и всички намерени канали да бъдат запазени в електронния програмен справочник. Ръчното инсталиране на каналите на цифровото телевизионно излъчване предотвратява инсталирането на мултиплексни канали от DTT излъчватели извън обсег.

    За подробности как да инсталирате ръчно канали, вижте ръководството за работа с вашия телевизор.

    DVB приемници,спесификации и връзка
    Ако вашият телевизор няма цифров тунер, вие трябва да свържете приемник на цифрово телевизионно излъчване към вашия телевизор.

    Потвърдете, че вашият приемник има вграден ултра високо-честотен модулатор. Обърнете внимание и на факта, че той може да захрани директно телевизионен разпределителен усилвател във вашето таванско помещение, ако имате други телевизори в дома си.

    Много приемници за цифрово телевизионно излъчване не произвеждат радиочестотен изходен сигнал през контакти с ултра високо-честотен проходен вход. По тази причина, те трябва да бъдат свързани към телевизор със скарт (евро-конектор) кабел. В тези случаи, ако вашият телевизор е стар и няма скарт конектор, ефирните цифрови телевизионни канали не могат да бъдат гледани чрез контакт за телевизионна антена.

    В този случай, вие трябва да използвате универсален модулатор, за да гледате цифрови телевизионни канали на вашия стар телевизор. Свържете вашата антена към входа на приемника за цифрово телевизионно излъчване и скарт изхода към вашия универсален модулатор като използвате скарт кабел, след това свържете универсалния модулатор към контакта за антена на телевизора. Моля, обърнете се към вашия местен търговец за информация относно универсалните модулатори.

    Качество на кабела
    Ако използвате цифров телевизионен приемник, свързан към вашия телевизор с коаксиален или скарт кабел, обърнете внимание на качеството на използваните кабели.

    Коаксиален кабел.
    Препоръчвам използването на коаксиален кабел за сателит с двойно екраниране за свързване на вашата цифрова телевизионна антена.
    Ако вашата телевизионна антена е била инсталирана преди няколко години, има вероятност коаксиалният кабел да е с единично екраниране и затова да е неизползваем за цифрова телевизия.
    Ако имате предварително окабелени телевизионни контакти във вашите стаи е добре да ги проверите, особено ако изображението на цифровите канали непрекъснато се накъсва. Потвърдете, че всички предни пластини на телевизионните контакти са правилно окабелени и използват двойно екраниран коаксиален кабел и че екранното покритие на коаксиалния кабел е фиксирано към заземения полюс на предната пластина.
    Допълнителното екраниране при съвременните сателитни кабели намалява до голяма степен получаването на изкривяване или смущения по кабела, които могат да доведат до проблеми в DTT приемането, като причинят прекъсване, разпадане на картината на елементи и замръзване на картината.
    Освен това, проверете дали конекторът на кабела е правилно поставен. В действителност ако плитката е в контакт с вътрешния проводник, сигналът ще бъде променен.

    Скарт (евро-конектор) кабел
    Ако използвате DVB приставка със скарт конектор, потвърдете, че той може да извежда RBG сигнал, при положение, че вашия телевизор поддържа RGB сигнали. Това ще подобри картината в сравнение с PAL сигнала.
    Телевизионните смущения, причинени от преплитане на сигнала в нискокачествен скарт кабел, често се появяват като слабо доловимо движещо се изображение от друга телевизионна станция, когато гледате Sky TV, DVB или друг източник през скарт контакта на вашия телевизор.

    Причини за смущения при скартовите връзки
    Причината за лошо качество на картината при скарт вход често е неекраниран, нискокачествен скарт кабел. Проблемът се забелязва по-често при тъмни (нощни) сцени, изглеждащ като слабо доловимо сянково изображение от друга телевизионна станция под гледания в момента телевизионен канал. Слабо доловимото интерферентно изображение често трепти и се движи от една на друга страна. В много случаи смущението, причинено от скарт кабела, може да е достатъчно силно, за да различите детайли или текст в слабо доловимата интерферентна картина при движението й по екрана. Често смущението е причинено от друг аналогов телевизионен канал.
    Решението за цялостното премахване на смущението от преплитането на сигнала в скарт входа и добиването на най-добрата RGB картина е закупуване на качествен, индивидуално екраниран скарт кабел.
    Смущението от скарт кабелите може да засегне цифровата телевизия или да присъства при възпроизвеждане на DVD дискове или видео-касети в зависимост от конфигурирането на скарт кабелите спрямо вашите периферни устройства. За съжаление, лошо екранираните скарт кабели се доставят с почти всички DVB приставки. В действителност, лошо екранираните скарт кабели могат да причинят преплитане на аудио и видео сигнала, тъй като жиците в кабела не са индивидуално екранирани.
    За да се премахне преплитането на сигнала в скарт кабелите, всяка жица в кабела трябва да има собствено фолио екраниране, за да се избегне улавянето на нежелани сигнали (преплитане) от жицата до нея. По тази причина е важно да използвате само индивидуално екранирани скарт кабели, а не цялостно екранирани.

    Бустери на сигнала и телевизионни антенни усилватели тип "мачта"
    Използването на бустер за цифровия телевизионен сигнал ще намали имунитета към смущения на вашия телевизор. Избягвайте тяхното използване, освен ако не е напълно наложително. Използването на бустер за сигнала с лоша антена не е по-добро решение от инсталиранетo на висококачествена външна антена за цифрова телевизия без усилвател.

    Въпреки че съществува широко разпространено невярно мнение, лошият сигнал няма да се подобри с бустер за сигнала, монтиран до телевизора. Той само ще усили смущенията.

    Ако трябва да използвате бустер за сигнала за да подобрите цифровото телевизионно приемане, използвайте напълно екраниран телевизионен усилвател тип "мачта", съвместим с цифрова ефирна телевизия и го монтирайте близо до антената (при върха на антената-мачта). По-старите неекранирани усилватели-мачти са много по-податливи на смущения.

    Само телевизионните антенни усилватели тип "мачта" могат да компенсират загубите от коаксиалния кабел и действително да подобрят качеството на приемания цифров телевизионен сигнал. Ако използвате телевизионен бустер за сигнала, филтърът против телевизионни смущения трябва да е монтиран между антената и бустера.
    Забележка:

    Антенните усилватели с висок коефициент на усилване могат да направят вашия телевизор податлив на телевизионни смущения от радио-излъчватели в близост като полицейски ТЕТРА антени-мачти, таксиметрови радиостанции и аматьорски радио станции. Смущението често е резултат от лош дизайн на антенния усилвател, водещ до пренатоварване на сигнала.

    В тези случаи инсталирането на филтър между антената и усилвателя (при върха на антената-мачта) обикновено елиминира проблема. Поставянето на филтри против телевизионни смущения близо до телевизора няма да разреши проблемите със смущенията, ако имате инсталират антенен усилвател до вашата телевизионна антена.

    Свържете се с вашия местен търговец за повече информация относно филтрите против телевизионни смущения.

    Импулсни електромагнитни смущения
    Електромагнитните смущения се появяват като ярки импулси от бели линии или точки при аналоговото телевизионно изображение и обикновено траят по-малко от една минута. Те могат да причинят временно прекъсване на цифровата телевизионна картина.

    Най-честите причини са неизправен термостат за парно отопление, термостат на бойлер, прекъснати контакти, превключватели или щепсели във вашата къща, които образуват волтова дъга. Проверете това, като временно изключите вашето парно отопление или топла вода по време на електрическо смущение, за да видите дали това разрешава проблема.

    Възможно е съседните сгради също да са източник на електрическо смущение. Промишлените гаражи и центровете за технически преглед може да имат оксижени с волтова дъга например, които създават високи нива на електрическо смущение.

    Електрическото смущение на цифровото телевизионно приемане винаги ще бъде по-лошо с антена в таванското ви помещение и дори по-голям проблем при използване на коаксиален кабел без двойно екраниране, който преминава близо до електрическа инсталация. За да намалите смущението от електрическите импулси на цифровото телевизионно приемане, винаги използвайте FT100 двойно екраниран коаксиален сателитен кабел за връзка с антената и инсталирайте телевизионната си антена далеч от 240V домашни инсталации и тръбопроводи.

    Смущения от запалването на моторни превозни средства
    Импулсните смущения от запалителните автомобилни системи също могат да причинят значителни импулсни смущения, които водят до проблеми с цифровото телевизионно приемане, изразени в замръзване на картината. Проблемът също може да засегне FM и DAB приемането.

    При получаване на импулсни съобщения от запалителни системи на автомобили, винаги използвайте двойно екраниран коаксиален кабел по цялото протежение на кабела до вашата антена. Повишаването на височината на вашата телевизионна антена и позиционирането й колкото може по-далеч от източника на смущения (т.е. пътища в близост) също може да помогне. Опитайте и да заземите плитката на коаксиалния кабел при телевизора.

    Ако живеете близо до летище също можете да генерирате смущения при прелитането на самолети близо до вашия дом.

    Източник
    Поддръжка за продуктите на Sony | Техническа поддръжка


    http://ukrtvr.org/dvb-tt2-movlennya/...ltipleksi.html

    ---------------------------------------------------------------------------

    Заради заспали и некадърни чиновници в министерствата, България загуби 8-те си MFN честоти и за това всичко е SFN мрежи.
    Multi-frequency network - Wikipedia, the free encyclopedia
    Single-frequency network - Wikipedia, the free encyclopedia
    DVB–T мрежите са два типа: Многочестотни (Multiple Frequency Networks - MFN) и едночестотни (Single Frequency Networks - SFN).

    Многочестотните мрежи по структората си са аналогични с аналоговите мрежи - при тях всеки предавател работи на собствена честота.

    При едночестотните мрежи, всички предаватели в мрежата работят на един и същи телевизионен канал. Важно условие за функционирането на едночестотните мрежи е във всяка точка на зоната на покритие, приетият сигнал от всеки един от предавателите да е идентиченн. Това условие изисква сигналите, излъчвани от всички предаватели в мрежата да са синхронизирани по честота, по време и по предаване на бит-информация.

    1.Синхронизация по честота. Тъй като при използваната OFDM модулация, сигналът е образуван от много подносещи, то трябва всичките подносещи, излъчвани от всички предаватели, да са на едни и същи честоти.

    2.Бит синхронизация. Означава, че едни и същи битове трябва да се пренасят по едни и същи подносещи във всички предаватели.

    3.Синхронизация по време. Системата едночестотна мрежа, функционира правилно, когато в точката на приемането отразените сигнали и сигналите от съседните предаватели са в рамките на т.н. защитен интервал. Превишават ли отразените сигнали защитния интервал, в резултат на междусимволната интерференция се нарушава ортогоналността на сигнала и се повишава цифровата грешка. За това е необходима синхронизация и по време, за да се предава едновременно една и съща информация от всички предаватели в едночестотната мрежа, независимо от различното закъснение на сигнала в преносната мрежа. Необходимата точност на синхронизация не е много висока, тъй като се покрива от продължителността на защитния интервал. На практика точност по време в предаването на отделните т.н. OFDM символи трябва да е в рамките на ±1ms.
    Последното изискване налага покритието на страната да се осъществява, разделена на зони. Не може да се синхронизират по време, предаватели разположени на големи растояния, защото ще се получи закъснение на сигнала по-голямо от защитния интервал.
    Предимства на едночестотните мрежи са:
    - ефективно използване на честотния спектър;
    - възможност за постигане равномернно покритие на района;
    - покритието на даден район се постига с по–малка излъчена мощност, в сравнение с многочестотните мрежи;
    - възможност за включване на допълнителни предаватели за подобряване на покритието или за разширяване на зоната на покритие.


    Терминология на цифровото телевизионно и радио разпръскване.
    API - [Application Programming Interface] - Приложен програмен интерфейс
    ATM - [Asynchronous Transfer Mode] - Асинхронен режим на пренасяне
    BER - [Bit Error Ratio] - Коефициент на цифрова грешка
    C/N - [Carrier to Noise Ratio] - Отношение носещ сигнал към шум
    CATV - [Community Antenna Tele-Vision] - Телевизия с комунална (обществена) антена
    (Кабелна телевизия)
    DAB - [Digital Audio Broadcasting] - Цифрово аудио радиоразпръскване
    DVB - [Digital Video Broadcasting] - Цифрово видео радиоразпръскване
    DVB-C - [DVB Cable] - Кабелно DVB
    DVB-S - [DVB Satellite] - Спътниково DVB
    DVB-T - [Digital Video Broadcasting - Terrestrial] - Цифрово наземно видео радиоразпръскване
    EBU - [European Broadcasting Union] - Европейски съюз по радиоразпръскване
    EPG - [Electronic Programme Guide] - Електронен програмен справочник
    ETSI - [European Telecommunication Standards Institute] - Европейски институт по стандартизация в далекосъобщенията
    ITU - [International Telecommunication Union] - Международен съюз по далекосъобщения
    MFN - [Multi Frequency Network] - Многочестотна мрежа
    STB - [Set Top Box] - Приставка
    SFN - [Single Frequency Network] - Едночестотна мрежа

    http://www.dvb.org/technology/dvb_gl...b_glossary.pdf


    http://www.hannu-pro.com/hp_main_papildinfo_en.html









    http://www.mtitc.government.bg/uploa...ama__DVB_T.doc

    Този пост е редактиран от hristoslav2; 05-01-14 в 10:41.

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #4

    Re:Цифрова телевизия


  6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    117
    #5

    Re:Цифрова телевизия

    такава цифровизация ще ни треснат че да не се чудят мпег2 или 4 да е, ами да отиват направо на Н.264.

  7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #6

    Re:Цифрова телевизия

    Н.264 най вероятно ще е за HD каналите
    те вече ни го начукаха с глупоста наречена БНТ
    само за нейният мултиплекс ще се бръкнем като данъкоплатци с 300 милиона лева -аз лично не бих дал пари за БНТ-освен за нейното ликвидиране

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #7

    Re:Цифрова телевизия

    В Щатите
    Прайм тайма на ефирните мрежи (4-те големи CBS, NBC, ABC, FOX) е почти 100% HD
    Ефирните (affiliate stations) излъчват прайм тайм в HD от отдавна

    На последък и новините са HD също на повечето ефирни които се ъпгрейдват
    за цифровата телевизия.
    Макар че в повечето от тях на този етап само студиото и коптерите им са HD 100%.

    ENG вановете за преките включвания са цифорви и пускат само
    стандартен сигнал в 16:9 и го ъпват

    Формата на излъчване е ATSC
    MPEG-2 с AC3 звук
    1280x720p (АBC и FOX affiliates)
    1920x1080i (NBC и CBS)

    Иначе за теб и мене HD наземно само ефир и често доста компресирано
    от DTH оператор, или кабелна - между 9-14Mbps зависи кой канал е.

    От самата телевизия до кабелния оператор сигнала е по фибер-оптичен кабел

    големите ефирни мрежи и собственици на няколко телевизии
    сега централизират и автоматизират ефирниte телевизии
    в различни щати които са тяхна собственост.

    И има наземно HD, но в затворена оптична мрежа (1Gps капацитет)
    Телевизията в най-големия град става хъб на по-малките телевизии в близост.
    Хъбват мастер контрола от нея и пускат рекламите, прайм тайма в HD и т.н.

    Нюз Корп в момента конвертира цялата си ТВ дистрибуция в САЩ на 100% HD
    с DVB-S2. Но само за Фокс мрежа към affiliate stations и кабелните канали към
    кабелните и сателитни оператори. До Декември 2010 се очаква да са готови.

    DTH операторите Dish Network и DirecTV и те преминават на DVB-S2
    приемниците за нови клиенти вече са MPEG-4 от около година и повече даже.

    взето от тук http://forum.predavatel.com/viewtopi...=6279&start=20

  10. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #8

    Re:Цифрова телевизия

    Петнадесет компании заявиха намерения за участие в предстоящите конкурси за изграждане на цифрови телевизионни мрежи в България06 Април 2009


    Петнадесет компании заявиха намерения за участие в бъдещите процедури за издаване на разрешения за осъществяване на електронни съобщения чрез национални цифрови телевизионни мрежи в Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ до 17, 30 ч. в петък, когато изтече определения за това краен срок.

    Девет от тях са кандидати за участие и в двете процедури съответно за първи и втори етап, четири – за участие само в първия етап, а две – за участие само във втория етап на процеса.

    Под внимание ще бъдат взети и заявления, които постъпят в КРС по пощата и носят клеймо от дата до 03.04.2009 г. /петък/

    По реда на постъпване на заявленията намерения са заявили съответно „Алкател-Лусен” България ЕООД /1 и 2/, „Интерактивни технологии” АД /1/, „Тесла-България” ЕООД /1 и 2/, „Булсатком” АД /1 и 2/, „Ханну-про” /1 и 2/, „България бродкастинг” /1 и 2/, ORS-Австрия /1 и 2/, Plisch-Германия /2/, Spinner Austria Gmbh /1/, „Остерайхише рундункзендер” /1 и 2/, „Техно България” ООД /1/, ДТТ „Технолоджи инвестмънтс” ГМБХ /1/, БТК АД /1 и 2/, „Прайм хаус” ООД /1 и 2/ и „Алпине-енерджи остарай” /2/.

    С Решения 238 и 239 от 20 март 2009 г. КРС обяви намерение да проведе две конкурсни процедури за издаване на разрешения за осъществяване на електронни съобщения чрез национални цифрови телевизионни мрежи.

    За първия етап се предвижда издаване на едно разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез две цифрови телевизионни мрежи, а за втория – за три цифрови телевизионни мрежи.

    В изпълнение на разпоредбите на § 5а, ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗЕС конкурсните процедури следва да се открият едновременно.

    Предвид заявения интерес и поради факта, че броя на кандидатите е по-голям от броя на разрешителните, които ще бъдат издадени в двете фази на процеса, предстои КРС да вземе решение за обявяване на конкурсни процедури.

    В бъдещите конкурси могат да участват и компании, които не са заявили изрично намеренията си пред КРС

  11. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #9

    Re:Цифрова ефирна телевизия DVB-T

    КРС обявява два конкурса за изграждане на национални цифрови телевизионни мрежи в България14 Април 2009

    Процедурите стартират на 14 май и 2 юни в сградата на Комисията, срокът за закупуване на конкурсна документация е до 29 април

    Два неприсъствени конкурса за издаване на разрешения за осъществяване на електронни съобщения чрез национални цифрови телевизионни мрежи за първи и втори етап от плана за цифровизация обяви Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ с Решения № 358 и № 360.

    КРС стартира процедурите във връзка с правомощията си по реда на Закона за електронните съобщения, ангажиментите на Република България за въвеждане на цифрова телевизия да края на 2012 г., както и след установен засилен интерес в рамките на срока, определен от регулатора за заявяване на намерения за участие в предстоящите процедури. В определения двуседмичен срок намерения за участие в конкурсите заявиха петнадесет български и чуждестранни компании.

    Кандидатите следва да притежават опит в осъществяването на обществени електронни съобщения и да са реализирали годишен оборот над 5 млн. лв. за 2008 г. В процедурите не могат да участват юридически и физически лица, които са радио- или телевизионни оператори, както и притежатели на мрежа за пренос на радио- и телевизионни програми в България.

    Конкурсната документация и за двата конкурса може да бъде закупена от КРС в срок до 29 април 2009 г. вкл. Цената на конкурсните книжа е 4 000 лв.

    Срокът за подаване на заявления за участие в конкурса за първата фаза на цифровизацията е до 17.00 часа на 12 май 2009 г., а за втората фаза – до 27 май 2009 г. Кандидатите, които желаят да подадат заявления е необходимо да внесат депозит за участие в конкурсите, съответно в размер на 144 000 лв. и 216 000 лв.

    Конкурсите ще стартират на 14 май 2009 г. и на 2 юни 2009 г. от 10.00 часа в сградата на КРС. Те ще протекат по ред, описан в „Правила за провеждане на конкурса”, които са част от конкурсната документация.

  12. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #10

    Re:Цифрова ефирна телевизия DVB-T


  13. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #11

    Re:Цифрова ефирна телевизия DVB-T

    Шестима кандидати подадоха документи за участие в първия конкурс за изграждане на цифрови телевизионни мрежи в България 13 Май 2009


    Шестима кандидати подадоха заявления за участие в конкурса за издаване на разрешение за осъществяване на електронни съобщения чрез цифрови телевизионни мрежи за първата фаза от Плана за цифровизация в определения от КРС срок, който изтече на 12 май, 2009 г.

    По реда на постъпване документи подадоха „БТК” АД, „Интерактив медиа сървисиз” ООД, „Остерайхише рундфункзендер" ГмбХ , „Техно ентъртейнмънт” ООД, „Тауърком България” ЕАД и „Хану про България” ЕАД.

    Продължава приемането на заявления за участие в конкурса за втория етап от Плана за цифровизация, срокът за което изтича на 27 май, 2009 г.


  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2006
    Мнения
    180
    #12

    Re:Цифрова ефирна телевизия DVB-T

    На 1 юни 2009 г., на своето редовно заседание, Съветът за електронни медии, взе решения за издаване на лицензии за телевизионни програми, предназначени за цифрово наземно радиоразпръскване на лицата по § 37, от ПЗР на ЗРТ – "Болкан Нюз Корпорейшън" ЕАД, "Нова телевизия - Първи частен канал" ЕАД и "ТВ2" ЕООД.

    www.cem.bg

  16. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #13

    Re:Цифрова ефирна телевизия DVB-T

    Добре ама онези говеда още раздават лицензи за аналогови телевизии /не останаха честоти за цифрови
    уж вървим към цифровизация.....нямам думи-това е възможно само в България

    Конкурси за аналогова телевизия с пълна пара
    Над 400 (407) заявления от 16 кандидата са постъпили в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за издаване на разрешения за аналогово радиоразпръскване на телевизионни сигнали в рамките на определения от комисията срок. В законоустановения срок заявления за издаване на разрешения са подали следните кандидати: „Евроком България” ЕООД, „ТВ 2” ЕООД, „Балкан Българска Телевизия” АД, „РЕ-ТВ” ЕАД, „Вест-ТВ” ЕАД, „ТВ-7” ЕАД, „М.САТ” ЕООД, „Р.Д.-ТВ” ЕООД, „България Кабел ТВ” ООД, „Статис” АД, „Евроком национална кабелна ТВ” ООД, „Телекабел” АД, СД „Вис Виталис – Самарски и Сие”, „Михайлов ТВ” ООД, „ТВ Европа”АД и “Агенция Нова- М” ЕООД.

    Списъкът с кандидатите е подаден към Съвета за електронни медии, който съгласно приетите правила и установените законови изисквания, следва да даде становище дали кандидатите са регистрирани по реда на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Междувременно постъпилите документи се проверяват и за съответствия с останалите изисквания на процедурата. В случай на непълноти и нередовност, съответният кандидат ще бъде уведомен, за да предприеме действия по тяхното отстраняване в 7-дневен срок от получаване на уведомление. Кандидатите следва да притежават регистрация с общ (политематичен) или специализиран профил по смисъла на Закона за радиото и телевизията и 24-часова продължителност на програмата. Разрешения няма да се издават на лица, които вече притежават такива с национално покритие или за населеното място, за което кандидатстват. Комисията публикува на страницата си в Интернет информация за наличния свободен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване на телевизионни сигнали и обяви 102 свободни честоти за 58 населени места на територията на цялата страна. Правилата и обявените честоти по градове са публикувани в интернет страницата на КРС.
    http://crc.bg/files/_bg/information.pdf
    http://www.crc.bg/


    Кандидатите за двата мултиплекса:

    "Българска телекомуникационна компания" АД (БТК) - бившият държавен телекомуникационен монополист.

    "Интерактив медиа сървисиз" ООД – доставчик на интерактивни услуги. Собствеността в нея е разделена между Христо Тучев и ЮМС АД. Компанията разработва формати като телевизионна лотария, Call TV продукции, праймтайм шоута, новини и др. IMS развива дейността си на територията на България, Сърбия, Македония и Латвия.

    "Йостерайхише рундфункзендер ГмбХ и ко КГ" (ORS) управлява техниката за радио- и телевизионно разпръскване в Австрия. Дружеството е създадено през 2005 г. след отделянето на техническата инфраструктура от Австрийското радио и телевизия (ORF). Днес 60% от компанията се държат от ORF, останалите 40% са собственост на банковата група "Райфайзен" (Raiffeisen). ORS все още е кандидат да придобие от БТК преносната мрежа НУРТС.

    "Техно ентъртейнмънт" ООД - "Техно България" е официален дистрибутор за страната на водещите производители на професионално телевизионно, звуково и далекосъобщително оборудване Thomson Grass Valley, Panasonic Broadcast, Solid State Logic, Snell & Wilcox, Vinten и над петдесет други големи компании. Тя е собственост на Константин Каранов (има консултантски договор и с ORS за България) и съпругата му Анелия.

    "Хану Про България" ЕАД - "Ханну про" (Hannu Pro) е латвийска компания за интегрирани медийни системи, действаща в Балтийския регион. Фирмата е част от латвийската група "Силикон" (Silicon Group). "Ханну про" е специализирана в създаването на аудио-визуални технологии и е представител на 50 водещи световни компании за аудио-визуално оборудване и софтуер за балтийските републики.

    "Тауърком България" ЕАД – собственик на компанията е адвокатът Божидар Банков, който притежава адвокатско дружество "Банков - Абаджиева - Репуц".



  17. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #14

    Re:Цифрова ефирна телевизия DVB-T

    Цитат Първоначално публикувано от 4a4i
    На 1 юни 2009 г., на своето редовно заседание, Съветът за електронни медии, взе решения за издаване на лицензии за телевизионни програми, предназначени за цифрово наземно радиоразпръскване на лицата по § 37, от ПЗР на ЗРТ – "Болкан Нюз Корпорейшън" ЕАД, "Нова телевизия - Първи частен канал" ЕАД и "ТВ2" ЕООД.

    www.cem.bg
    С срок цели 15 години сега НОВА БТВ ще прават по още 3 програми
    NOVA CINEMA
    NOVA 2
    NOVA KIDS

    BTV

    BTV 24
    BTV SPORT
    BTV ----------

    това е само предположение по закон БТВ и НОВА могат да излъчват още 3 програми
    А програмите са распределени по следния ред за СОФИЯ

    MUX1 23CH

    1.BTV
    2.NOVA
    3.TV2
    4.TV7
    5.BBT


    MUX 2 -------------Предположение

    1.DIEMA
    2.CITY TV
    3.GTV
    4. RING BG
    5.RE:TV
    6.SKAT

    MUX 3

    1.BNT1
    2.BNT2
    3.BNT KINO
    4.BNT KULTURA
    5.BNT KLASSIK
    6.BNT PARLAMENT

  18. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,408
    #15

    Re:Цифрова ефирна телевизия DVB-T

    Данните за броя на телевизиите,които bTV,Nova TV,TV2 и TV7 ще могат да излъчват цифрово можете да видите
    http://www.capital.bg/shimg/oo_706996.jpg

    http://www.capital.bg/show.php?storyid=706978
    http://www.capital.bg/show.php?storyid=710256
    http://www.capital.bg/show.php?storyid=719664

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 86 1231151 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. TV NET - цифрова кабелна телевизия / обсъждане, мнения
    От citizen във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 3
    Последно: 10-08-17, 17:13
  2. Лаптоп тошиба сателит- L 350 и ефирна цифрова телевизия
    От valiouzana във форум Мобилни устройства
    Отговори: 1
    Последно: 23-12-13, 15:50
  3. Отговори: 3
    Последно: 10-10-13, 15:10
  4. цифрова ефирна телевизия с LG
    От vgst във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 2
    Последно: 29-01-13, 11:10

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе