Първоначално публикувано от
roumen68 Digitalus,
за много неща си напълно прав. За предимството на CRT пред LCD-тата - също (все още), но не и пред плазмите. Действително в магазините където ги продават като пуснат ТВ сигнал, спрямо HD демото - картината изглежда отвратително! Да се чудиш как ще гледаш телевизия на такова нещо. Направо е като недомислие, развалящо зрението, а цената е астрономична при това. Нали така? Но в магазина - първо - сигнала е лош, даже и ако е от сателит - пускат го на всички ТВ-та там. Второ - в магазина рядко имаш възможност да се отдалечиш на 3 и повече метра от екрана. А вярно е - на по-малко от 2,5 - 3 метра плазмата дразни, няма гладкостта на CRT. Но на 3 и повече метра картината просто те грабва с чистота, контраст, цвят и цялостен размер, силен кино-ефект. Вече няма сравнение със CRT. И не знам защо, но в домашни условия каквото и да пуснеш - се вижда по-добре отколкото в магазина. ITV при мен се вижда перфектно, на много от програмите с хубаво качество по-скоро се наслаждаваш на картина и детайл, отколкото да следиш предаването. За снега по чинията - ако е на покрива и параболична - сигурно е проблем. При мен е на терасата вътре, захваната за стената, а не на парапета отвън. И тъй като е офсет 80 cm - не ми пречи. Единственият минус на сателитната пред кабелната е, че ако до края на месеца не си платиш таксата, от полунощ на 1-во число автоматично ти спират кранчето. Тогава наистина ти трябва кабелна или ефир (тоест ТВ с тунер) докато си платиш и се наканят да ти пуснат сигнала.
Относно раздуването при 16:9 - в магазина ми бяха казали, че при Филипса, който и си го купих впоследствие - това е в много по-малка степен от други модели. Наистина - при режим auto - няма черни ленти, няма разпъване, картината си е на цял екран, без да е видимо орязана. Ако субтитрите са "потънали" надолу - можеш стъпка по стъпка да ги вдигаш. Ако някой все още е скептик - да заповяда да види за какво говоря. Вечерно време като пусна и ambilight-a при бяла завеса отзад - просто е красота! Вече не е гледане на ТВ, а преживяване