Здравейте,
В момента съм в процес на избиране на нов 29" телевизор (процеса върви мнго зле... според разпространените мнения почти всички предлагани марки и модели меко казано не стават). Най-вероятно ще задам въпроси за модел в постоянна тема за 29" телевизори, но бих искал тук да конкретизирам един общ въпрос относно технологията.... херците на телевизора - предполагам тук ще има доста компетентни хора, които могат да помогнат.
Накратко - изглежда една от лукс характеристиките на новите телевизори е наличието на 100 Hz честота на работа на кинескопа ( при нормални 50 )... Това не теория звучи добре, но на практика не мисля че визуално се усеща разлика... нещо повече стори ми се че 100 херцовите модели дават по "замазана" картина... един познат от Техномаркет ми потвърди споделените от много хора впечатления, че картината е по-"замазана"....
Това тотално ме обърква... ще бъда благодарен ако някой по-разбиращ може да пообясни някои неша относно тази нова технология... Не знам дали е редно да се прави аналогия с CRT мониторите, но при тях не се сещам да е имало влошаване на качеството от повече херци ?!? Има ли логично обяснение, защо повече херци да водят до размазване на картината.... а иначе съм наясно, че 100 Hz телевизор следва да е по-безопасен за очите, тък като човешкото око не усеща трептения над 85 Hz или нещо такова...
Освен това - в един форум бях чел нещо от рода че "за подобряване на влошеното качество на 100Hz изображения се използва някаква електроника, която да подобри изображенията до качеството на 50 Hz".... респективно по-скъпите модели правят това добре, а по-евтините по-зле или хич... извода беше, че ако ще се взема 100Hz е по-добре да се търси от скъпите модели, а ако няма пари, по-добре да се взема 50Hz модел, вместо от най-евтините 100 херцови модели.... Знам че звучи тъпо, но четох и такова нещо... И все пак възможно ли да е вярно - необходимостта от допълнителна електроника за компенсиране на 100-те херца ?!?
И като обобщение - доколко "здравословния" ефект от 100-те херца си заслужава, имайки предвид влошеното качество на картината и по-скъпата (с около 30-35 %) цена ?!?
Някои със 100 Hz телевизор да може да сподели впечатления ?
Благодаря предварително за всички мнения ?
P.S Извинявам съм ако съм изказал някои от съжденията си прекалено некомпетентно, но както се досещате наистина съм лаик в областта на телевизорите.