Резултати от 1 до 13 от общо 13

Проточен бойлер-предимства и недостатъци?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Feb 2007

Проточен бойлер-предимства и недостатъци?

Това ми е въпроса. Иска ми се да може да осигури дебит за 2 консуматора едновременно. Но разбрах, че за 18Kw им трябва трифазен ток, а 8Kw, не са достатъчни за да напълни вана, а и пълни ваната с 10-15мин. по бавно от обикновения. Освен това при слабо налягане на водата не вършат работа, а и изисквал отделен електромер??? До колко е вярна информацията ми? А и струва ли си да се купува проточен бойлер?

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Re: Проточен бойлер-предимства и недостатъци?

Сещам се за един сериозен минус: когато имаш спиране на тока - нямаш грам топла вода в това време. И ако точно тогава разчиташ да си вземеш душ преди някакво излизане - остава ти само да го "благословиш".
    Един плюс спрямо стандартният - ако е нямало ток - стандартният трябва да го чакаш да загрее, а с проточният я имаш на момента горещата вода.
    Накратко с проточният бойлер си силно зависим от това дали в конкретен, може би важен момент има ток или не.
    А по премигването на лампите при такъв консуматор, съседите ти винаги ще знаят кога си взимаш душ
    При всяко пускане или спиране на топлата вода се чува и тракането на контактора.

4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

1. 8kW е толкова много, че може да не ти издържи и инсталацията на апартамента/къщата

2. дори и да ти издържи по т.1, кръгът, по който ще го включваш трябва да не е разпространените 2.5 квадрата, а 4

3. проточните бойлерчета/бойлери са за в случаи, когато спешно ти трябва топла вода. къпането надали може да се определи като "спешно" . какъв е проблемът вечер да се пуска бойлера, сутрин да се спира (надали ви е <80 литра). дори и да не го изключвате сутрин (заради нуждите на бебока в ръцете ти ) - пак е по-изгодно, откъдето следва:

4. 8kW на дневна са >>> 2kW на нощна (проточен срещу нормален бойлер)

5. дори и бързо (в рамките на няколко минути) да ти трябва топла вода, малките бойлерчета също са по-добро решение. буквално след 5 минути водата е топла

така че моето мнение е, че категорично проточен бойлер/бойлерче са ненужни. изпуснал самолета за 5 минути има, но умрял от неизкъпване до 5 минути няма

5. Тук е от
    Feb 2007

Значи според вас, е по добре да се купи обикновен бойлер? А дали ще може да напълни вана? И какъв точно бихте ми препоръчали, като марка, капацитет и качество?

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

За ползване с вана, бих ти препоръчал поне 100 литров. Аз съм с такъв - Regent, италиянски, бях го взел от Метро. Достатъчен е за пълнене на стандартна вана, даже остава в резерв за добавяне на гореща вода в изстиващата във ваната.

Един "tip" при пълнене на вана: това да става максимално бавно, тоест да се пълни с тънка струя, в рамките на 15-20 минути. По този начин горещата вода в бойлера не се смесва бързо с новопостъпващата в него студена по време на пълненето. И така имаш за по-дълго "слой" от гореща вода в бойлера с която да стопляш изстиващата във ваната. При бързо пълнене - горещата вода в бойлера бързо се размесва със студената, вече не е на слоеве и всичката вода в него става топличка или хладка.

7. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2004

Проточния бойлер има много предимства. Удобството да имаш топла вода по всяко време е много голямо. Но за да стане така, че да ползваш проточен бойлер е малко играчка. Ако се решиш на еднофазен си ограничен на мощност около 10 kW, което е недостатъчно. За добър конфорт са необходими около 14-18 kW. За трифазния ти е необходим трифазен ток. За електромера нямаш грижа, задължение на енергоразпределителното дружество е да го смени, ако си поръчаш трифазен ток. Тази услуга последно струваше 17 лева и около месец чакане. Проблема е, че трябва да имаш трифазен предпазител на таблото в апартамента и оттам нататък се ползва вече съществуващото табло. Ако вземеш по-мощен проточен бойлер, които е трифазен можеш да го ползваш и на еднофазен ток. Но си остава риска в някой студен ден да си стоиш без ток и да чакаш енерго да благоволят да дойдат. Силно желателно е да имаш и дефектнотокова защита за бойлера. Тази защита позволява при пробив в нагревателя тока да не премине през къпещия се. Такава защита не е лошо да имаш и при стандартен бойлер.
    Ако се решиш на проточен бойлер препоръчваме да е трифазен и тогава се налагат описаните по-горе промени в електрическата схема на апаратамента. Това е единствения недостатък за който може да се говори при проточен бойлер.

8.  

9. Тук е от
    Feb 2007

antonfx кажи ми сега и предимствата? И струва ли си целия този труд?

10. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2004

Ами струва си труда. Получаваш топла вода на мига. Няма чакане. Имаш малко дете което се е оцапало. Незаменим е. Прибираш се от планина и си потен и мръсен. А сте повече от двама. Пускаш водата и се къпеш. Не мога да оценя икономическия ефект наистина, но топлата вода е едно удобство и колкото по безпроблемно е то толкова по удолетворен си.

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Един път съм ползвал такъв бойлер - в къща-хотел в Старият Пловдив. Беше си повече от страшно цялото това жужене, бръмчене и прещракване на бойлера! В момента в който пуснеш водата и лампите почват да мъждеят. Идеята какъв ток отива в момента на къпането ти за да стопля тази вода никак не ми се струва безопасна. Ами ако стане някакъв пробив, дефектна част и т.н? Във всеки случай токовото жужене като при апарат за заваряване в банята едва ли ще ти позволи безгрижно и спокойно къпане с пеене на арии от опери

12. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2004

За да не примигват лампите - трифазен ток. Има бойлери при които контактора не се чува. А за безопасноста съм обяснил има си дефектнотокова защита. Даже последно видях решение на Шнайдер електрик предпазител и дефектнотокова защита в едно.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

@antonfx, аз например си слагам 120л бойлер - нищо не бутам по съществуващото ел. захранване и ползвам нощна енергия.
    Цитат Първоначално публикувано от antonfx
    .... Получаваш топла вода на мига. Няма чакане. Имаш малко дете което се е оцапало. Незаменим е...
    Абсолютно важи!
    ... Прибираш се от планина и си потен и мръсен. А сте повече от двама. Пускаш водата и се къпеш...
    Точно така. Ако сте повече от двама, може да го включиш да дозагрее ( на дневна), но не е задължително.
    ... Не мога да оценя икономическия ефект наистина...
    Всеки може - виж разликата между дневна и нощна тарифа...
    ... но топлата вода е едно удобство и колкото по безпроблемно е то толкова по удолетворен си.
    Напълно споделям - топлата вода не трябва да се преоткрива, просто ... ти трябва бойлер! А проточният бойлер има още един недостатък - по-уязвим е за котления камък!
    @Tinka79, ако нямаш някакви специални причини, като липса на място или други, моят съвет е да се ориентираш към класическия обемен бойлер.

14.  

15. Moderator Аватара на avenger
    Тук е от
    Mar 2007
    Живее в
    Пловдив

За котления камък не знам,но вече 2 год.ползвам проточен бойлер 6 квт,комбиниран(за мивка и душ) и не е мръднал.При това е български,а аз живея в апартамент-панелка,когато се къпя,освен тези 6 киловата,електромера поема поне още 5 (отопляваме се на ток),така,че и мрежата е 6.

16. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Цитат Първоначално публикувано от avenger
    За котления камък не знам,но вече 2 год.ползвам проточен бойлер 6 квт,комбиниран(за мивка и душ) и не е мръднал.При това е български,а аз живея в апартамент-панелка,когато се къпя,освен тези 6 киловата,електромера поема поне още 5 (отопляваме се на ток),така,че и мрежата е 6.
    Електромерите са 10/40А не знам как експлоатираш инсталацията,но по посочения начин няма да е дълго.Поне докато се къпеш останалите консуматори трябва да са изключени.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. bob на Мтел - обсъждане на Предимства и Недостатъци
    От kod във форум Коментирай новина
    Отговори: 201
    Последно: 15-06-16, 18:07
  2. Отговори: 73
    Последно: 29-12-15, 23:52
  3. Отговори: 8
    Последно: 24-01-12, 21:12
  4. Elite PV-374EX - Предимства, недостатъци и бъдеще.
    От secondshoe във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 27
    Последно: 24-03-08, 23:08
  5. 100 Hz - Предимства и недостатъци ?!?
    От Van Basten във форум Телевизори
    Отговори: 7
    Последно: 25-10-06, 17:26

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе