Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 38

Цените на техниката след 1 Януари 2007 г ?!?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Re: Цените на техниката след 1 Януари 2007 г ?!?

Като разглеждам цените на техниката из Европата (или Еуропа? ) не виждам цените да са по- високи. Намирисва ми на поредния опит търговците да "оскубят" клиентите !

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2006

.

4. Member
    Тук е от
    Nov 2005

@nocToRHHo 3JIo- извинявай, ама обясненията ти звучат както едно време (когато всичко беше държавно). Така вождовете се мотивираха защо вдигат цените... Търсенето на техника няма да намалее- напротив. Би трябвало да паднат и редица такси (не ми се влиза в подробности) за стоки от ЕС. Я кажи какъв процент от стоките са с произход Полша, Чехия....? От какъв зор (освен спекулативен) ще им се вдигнат цените?

5. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Цитат Първоначално публикувано от nocToRHHo 3JIo
    Няма такова нещо като абсолютни цени.
    Цената е функция на търсене/предлагане и дори разходи по стоката, т.е. в случая договорена доставна цена и транспорт.
    Нито по търсене, нито по рпедлагане сме Германия, сигурно нямаме и същите поръчани количества, т.е. средната цена за стоките и транспорта там при доставка може да е различна.
    Такъв е пазарът при нас, такава е цената.
    Като почнем да си поръчваме повечко от западна Европа, цената при нас може и да се промени
    Въобще не мога да се съглася - на първо място защо си мислиш, че търговските отстъпки които се дават за български и немски търговец са твърде различни?

Истината е че в момента българските търговци на техника се опитват да докарат от 9 реки вода за да докажат че цените им трябвало да растат и да догонват европейските, а всъщност европейските цени са по-ниски от българските ... е аз на това му викам наглост - първо бачкаш с екстра печалби, второ половината ти стока е вероятна контабанда и като за капак искаш и да удвоиш и без това голямата си печалба!

Пример:

ТЕЛЕВИЗОР: PHILIPS 32PF5331 - ЛСД 32 инча хай-денсити реди.

http://www.amazon.de/Philips-5331-12...e=UTF8&s=ce-de

795 евро = приблизително 1550 лева български

http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09024180

1879 лева

Разлика 329 лева или 170 евро ... приблизително около 20% повече

Сега искаш да ми кажеш че Филипс дават на Амазон 20% по голяма търговска отстъпка отколкото на КК електроникс? Силно ме съмнява ...

А и от друга страна предполагам че пазарните дялове на АМАЗОН Германия и КК - България, който може да се каже че има почти монополно положение не се различават чак толкова много ...

Спокойно - имам едно усещане че до година, година и нещо евро сайтовете ще започнат доставки и насам и тогав сладките ни търговци ще трябва да си поорежат печалбите

6. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Ако мислиш, че тези 170 евро ще ти стигнат за доставката на един 20-30 кг телевизор до БГ жестоко се лъжеш.
    90% от това което имам и съм имал последните 2-3 години е купено "отвън". Заслужава си само за по-скъпи модели и е най-добре да имаш някой който да ти ги донесе с кола. Срещу лека почерпка на служебното лице на границата никой не те пита нищо за мита и ДДС.
    Колкото до цените на техниката тук и "навън", смятам че разликата идва не толкова от "доставните" цени, а от това че там цените падат значително по-бързо. Според мен ако 1 магазин тук и 1 там пуснат един нов модел той ще е на близка цена, но тука цената се държи до последно, а там след 2-3 месеца вече почва да пада.
    Имам добър приятел, който работи в средно голям магазин за AV техника в Германия и като обикаляме с него тука магазините не спира да се удивлява на високите цени.

7. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Еми прав си, 170 евро няма да стигнат за доставка до България, но като цяло си говорим за норми на печалба и то трябва да имаме предвид че интернет магазините на Амазон съвсем не са най-евтините места за пазаруване ... сам казваш къде е проблема - това че вносителите и търговците в България държат нагло високи нива на надценката и както казах в момента си търсят оправдание за повишаване на цените ...

8.  

9. Member
    Тук е от
    Oct 2006

.

10. Member
    Тук е от
    Nov 2005

nocToRHHo 3JIo- не приемай лично тези нападки. Не вярвам ти и @LUDIA да определяте цените в магазините. Напротив- благодаря за информацията за 20-30% увеличение на цените! Просто смятам, че такова увеличение би било спекулативно. И ако вашите шефове наистина измислят такива цени- ами на мен ще ми е по- лесно (а може би и по- евтино) да си направя една екскурзийка до Солун (примерно) и от там да си купя каквото съм решил- това вероятно намекваш и с "Ако предпочитаме да се купува от някъде другаде, тогава по - добре наистина да го направим оттам." в поста си.

11. Member
    Тук е от
    Oct 2006

.

12. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Няма как да не се съглася с тебе. Завършил съм икономика и знам, че така стоят нещата. Точно затова по-голямата част от техниката ми е от Германия и САЩ където действат същите пазарни механизми, но обема на пазара е друг и има реална конкуренция и затова цените са други.

13. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Цитат Първоначално публикувано от nocToRHHo 3JIo
    Пейнмастър, вкарваш понятия, в които смисълът е по - различен от това, което си вложил. Норма на печалбата не означава социална норма на печалбата, а вложен от търговеца марж. Що се отнася до цените на доставка при различните търговци(деля ги не толкова на немски и руски, а по - скоро на капацитет на пазара) не съм и не мога да съм сигурен за тях навсякъде и при всички търговци, но има икономическа логика доставчикът на стока А да е склонен да предложи на търговеца една цена за 100 броя и друга за 10 000. Съгласявам се с мнението на Лазарус, наистина на запад има средна класа, стремяща се към нововъведения и новите модели технологии по - бързо се усвояват, респ. на по - старите обезценката идва по - бързо, но с уговорката, че имах предвид по - широк спектър стоки, не само телевизори и компютри.
    Нормалната норма на печалба не означава непременно социална! Логиката на ценообразуване за която говориш, нормално се прилага за ултралуксозни стоки където плащаш многократно повече заради марката ... нали не си мислиш, че производствената цена на една лимузина Майбах се доближава до продажната? Този начин на ценообразуване обаче опредлено не може да се приложи към един телевизор, най-малкото защото Филипс не е нито Ферари нито Ламборгини нито Майбах. Всъщност това което наблюдаваме в България не е дори и ценова стратегия на "обиране на каймака" която естествено би могла да се наложи към най-новите модели и технологични хитове.

Та точно поради тази причина твърдя че нормата на печалба е спекулативна и не търся нито социална, нито социалистическа ...

Каква е ситуацията в България на пазара на битова техника - имаме 2 основни вносителя, които със сигурност гърмят на тема монополно пазарно положение. Имаме и приблизително еднакво високи цени в двете търговски вериги, което пък автоматично навява мисли за олигополно споразумение на местна почва ...

Като за капак се появява по телевизията председателя на асоциацията за защита на потребителите и тръгва да обяснява как до момента българските вносители били ползвали преференциални цени от производителите на битова техника и след влизането в ЕС цените щели да се вдигнат, защото производителите щели да ни продават на европейски цени ...

Та на какво да вярвам? Като гледам има следните варианти:

1. Търговците до сега са внасяли при преференциални търговски отстъпки, които сега ще отпаднат, но за сметка на това са ни продавали стоката значително по скъпо отколкото се продава в ЕС
    2. Търговците са ползвали нормални ТО и са продавали по-скъпо
    3. ТО са били нормални, те са ни продавали по-скъпо и са бутнали рушвет на онзи защитник на потребителя да обясни що ще вдигнат цените още повече ...

Еми ако искаш ме наречи социалист ... Но преди това ми отговори на следния въпрос - какво беше отношението ти на онази кампания за бойкот срещу цените на МТЕЛ началото на тази година?

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2006

.

16. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Щом казваш че не разбирам, кой съм аз че да споря с теб ... я сега обаче кажи за какво ЕС осъди фирмите производителки на битова електроника само преди няколко месеца - със сигурност беха шамаросани СОНИ, Панасоник и Филипс ... те сигурно и те не разбират от истинска пазарна логика ...

Всъщност по твоята логика, щом си одобрявал кампанията срещу МТЕЛ би трябвало да те обвиня в Сталинизъм или поне Марксизъм-Ленинизъм ... от къде на къде и по каква пазарна логика ще критикуваш олигополните им цени?? Ми като се замислиш що трябва да свалят цените на мобилната телефония при условие че пазара и извънпазарните споразумения им позволяват да продават при високи норми на печалба ...

17. Member
    Тук е от
    Oct 2006

.

18. Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Живее в
    Ботевград

Според мен цените ще се вдигнат, защото търговци и вносители винаги се хващат за всичко, което може да им послужи за оправдание. В България няма никаква пазарна икономика каквато се учи по книгите. Всички мои съученици "калпазани" т.е. двойкари и тройкари сега са видни бизнесмени, а ние балъците, които учихме за слава сега им слугуваме. Този европейски съюз ще бъде в някакъв български вариант поне така мисля аз. Много трудно ще се превъзпита подрастващото поколение за да достигнем европата. Понеже се отклонявам от темата, съвета ми е ако някой е решил да си купува нещо да го направи и да спести временно някой лев.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 1
    Последно: 03-01-11, 23:57
  2. 11.09.2007 - 6г след атентата !!!
    От Mr.TECHNO във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 15
    Последно: 19-09-07, 03:55
  3. Отговори: 12
    Последно: 11-01-07, 11:38
  4. Отговори: 36
    Последно: 08-11-06, 16:36
  5. Отговори: 7
    Последно: 27-09-06, 03:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе