Здравейте,
Искам да попитам за професинален коментар от хора занимаващи се с продажби на черна (а и бяла) техника за въртящата се информация за възможно значително поскъпване на техниката от 1 Януари 2007 г. Не искам да коментирам пазарните механизми "търсене - предлагане - цена", ясно ми е че ако хората се хвърлят да пазаруват от страх че цените ще скочат, те (цените) наистина ще скочат...
По принцип си мислех, че слуховете идват от очакванията за спекулативно нарастване на цените заради влизане е ЕС и естествено не обръщах внимание (финансист съм и горе долу мога да предвидя очакваните темпове на инфлацията и в кои сфери ще е), но наскоро четох една статия, която обясняваше друга причина, за която изобщо не се бях замислял... Става дума за вносните мита за стоки от страни извън ЕС, които са налични в Еврозоната и респективно ще станат задължителни за нас от 1 Януари 2007 г.
==> Това вече ми звучи като логично основание за повишаване на цените... в крайна сметка митата пряко се включват в цените, така че това няма как да се избегне - нещо като акцизите при цигарите (увеличи ли държавата акцизите, цените скачат дори и прозиводителите на цигари да не са искали да правят това).
Може ли някой, който е навътре в бранша да даде коментар на тази възможност... наистина не съм запознат в подробности с митническите облагания в ЕС (знам че имат защитни мита в текстилния сектор, не знам как е с техниката)... Все пак над 90 % от техниката сигурно се внася от Азия.
Да бързаме ли да купуваме до 31 декември 2006 ?