Здравейте,
Бих искал да започна една тема, която има специфично Българско значение, в смисъл че ние гледаме филмите със субтитри и всички тв провайдъри в България пускат все още филмите в 4:3 формат
Аз например имам следния проблем. С плазмен дисплей LG 42PX3RVA съм отскоро и при него (за разлика от CRT 32" Sony, който гледах досега) не може да се премества картината нагоре-надолу при zoom режим. Така, ако гледам HBO или Cinemax от сат. приемник и включа режим zoom, няма как да видя долния ред на субтритрите дори когато те пускат филма в letterbox формат.
Оказа се, че поради тая тъпа причина за мен а и предполагам за повечето Българи, тази малка функционална възможност е много по-важна при избор на тв с широк екран, от това дали е плазма, LCD, CRT и дори качеството на картината.
Другия възможен приемлив компромис (за моя LG) е да се гледа в режим FULL, но тогава картината сама се сменя за да се намести на целия екран и при липса на субтитри физиономиите на всички стават едни дълги... Голяма е тъпотията. Може би да може да се промени нещо в сервизното меню, но кой да ти каже...
Нека тук да обмениме информация как е при различните марки и как се решават тези aspect ratio проблеми.