Резултати от 1 до 6 от общо 6

Въпрос за "screenburn " при плазма

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    9
    #1

    Въпрос за "screenburn " при плазма

    Здравейте
    Собственик съм от около месец на PANASONIC 42pv80 ,като мисля че телевизора досега съм го гледал около 120-130 часа.
    Доста четох преди да се реша да си взема именно плазмен телевизор и бях запознат с плюсовете и минусите на тази технология като цяло.
    Досега винаги съм гледал с намален контраст и яркост ,под 50% , рядко съм задържал една програма за повече от 30 минути без да сменя на друг канал за поне 2-3 минути и като цяло съм спазвал всички така наречени изисквания за разработване на плазма при първите 200 часа.
    Както повечето знаят най-големия страх за всички притежатели на плазма е перманентното отпечатване на изображение известно като "screen burn".
    Нормално е всеки да е наплашен да не би това нещо да се случи и при него.
    Направих си на paint bmp. с изцяло черен фон и го пуснах на цял екран на телевизора. За мое учудване видях точно такива остатъчни образи тип контури на логото на програми като btv evrosport и тн.
    Ясно ми е че плазмата има време на опресняване на картината тоест това са така наречените временни изображения.
    Но след няколко дена като правих всеки път същия тест при PC режим забелязах точно определени контури които са забележими .
    Интересното е че примерно ако се вгледам разпознавам структурата на логото на BTV дори ако предния ден изобщо не съм ползвал ТВ-то да гледам кабелна а само филми от компютъра.
    Тези контури ги виждам като леко по тъмно на фона на останалото черно.Тоест като че ли някои пиксели стоят в по тъмен от останалите фон.
    Също така забелязах че когато за пръв път видях че съществуват такива контури те бях значително по видими отколкото след 10 дена примерно и като че ли малко започват да избледняват но все още ако се напъна много да ги търся по екрана се забелязват.
    Не искам да ме разбирате погрешно и да си мислите както аз в началото се хванах за главата и очаквам като гледам канал1 да виждам логото на eurosport примерно. Като гледам телевизия или филми и HD демота от PC-to е невъзможно да се забележат такива контури.
    Тези контури ги виждам само при абсолютно черен екран, при изгасено осветление в стаята и то вечер от разстояние по-малко от 50см от екрана.
    Реших се да напиша такава тема и да попитам по-старите притежатели на плазма дефакто какви са тия изображения и на какво се дължат.
    Но колкото повече дни минават толкова повече се убеждавам че такова нещо като да гледаш някой канал и да виждаш логото на друг е малко възможно но все пак ...............винаги има едно но.
    Нещо друго след като минат прословутите първи 200 часа въпросните слаби места на плазмите стават ли по малко уязвими и дали е удачно вдигането на контраста и яркоста на около 70%?
    Поздрави

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    1,765
    #2

    Re: Въпрос за "screenburn " при плазма

    В тази тема има линкове към тестови дискове за HDTV телевизори, ако не се лъжа в Pixel Protector имаше функция за оправяне на ghost images при плазмите - пуска цветен шум на екрана за известно време. Пробвай с нея да видиш дали няма да се оправи.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    112
    #3

    Re: Въпрос за "screenburn " при плазма

    Моята плазма вече е на 2000 часа-PANASONIC 42PV70,след периода на страх/първите два-три месеца/,вече даже и не се замислям за т.н. burn ефект.Логота не съм забелязвал никога,само от време на време леки остатъци от черните ленти при гледане на филми ,които след няколко часа гледане на ТВ в режим "точен екран" изчезват.И то това се забелязва единствено при включен телетекст на канал,който няма такъв/това заради идеално черният екран/.Да не би,като си го вземал твоят да не е бил на нула часа или пък гледаш в "динамичен режим",защото там яркостта и контраста са силно завишени?Казваш да завишиш стойностите,аз гледам на контраст леко под 50%;яркост малко над 50%,това в режим "нормален" и си е напълно достатъчно.Даже като чета по Руските форуми,някои собственици на моят модел,гледат и на по-занижени стойности и то това не защото нещо да си пазят ТВ-то,а защото са преценили,че това е най-доброто за гледане на ТВ програми.Прочети и темата за PANASONIC 42PV70,написаното там важи с пълна сила и за твоят модел.

  5. Novice
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    9
    #4

    Re: Въпрос за "screenburn " при плазма

    първо благодаря за отговорите.
    телевизора го взех нов ,отвориха го пред мен,направиха първоначалния избор на настройки пред мен така че не вярвам да е работил преди това.
    гледал съм досега в режим "normal" с контраст и яркост под 50%.
    още веднъж изяснявам че лого контури не виждам като гледам телевизия или филми а само като пусна изцяло черен фон от bmp. файл при изцяло тъмна стая.като цяло се опитвам да разбера дали тези образи са временни ,перманентни или нещо друго.опитвам се да разбера дали аз не съм прецакал нещо или просто това са слабите места на плазма технологията.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    88
    #5

    Re: Въпрос за "screenburn " при плазма

    И аз съм с PANASONIC 42PV80 погледнах панела на една по-черна страница от телетекста никакъв burn ефект не видях, после си погледнах настройките - контраста ми е доста над средата, задържам на една програма точно докато ме кефи и не спазвам нито едно от 'така наречени изисквания за разработване на плазма при първите 200 часа'.
    Junior гледа телевизия нонстоп, аз си пускам някое филмче вечер и много се кефя примерно на Kubrick да му вдигна контраста - става прекрасно. Несмятам да си робувам на телевизора нито през първите 200 нито през останалите часове от живота му колкото и да са те.
    А Вобще: Switch off ypur TV switch on your life.

  7. Member
    Тук е от
    Apr 2008
    Мнения
    168
    #6

    Re: Въпрос за "screenburn " при плазма

    Тука в този форум имаше постнат този линк с доста полезна информация по проблема:

    http://www.hdtvtest.co.uk/news/2007/...a-screen-burn/

    Аз също съм с плазма и мога да ти кажа, че всички плазми имат този "проблем". Само че след като навъртиш малко повече ще забелязваш логото само на последния канал, който си гледал. И то само при черен екран, изгасено осветление и гледане от 40-50 см. Та съвета мие да не се задълбаваш с проблема защото както си забелязал не се усеща при реални условия на гледане.
    Имам приятел, който последва съвета в горния сайт за ускорено "разработване" на панела и май наистина по-трудно се отпечатват такива образи, но той е с друг модел и може на това да се дължи разликата.
    Увеличаването на контраста над 50% не се налага никога защото няма нужда. Само влошаваш качеството на образа.
    Досега увеличаването на контраста ми се е налагало само на разни рекламни клипове на HD където не се търси реалистичност на картината.

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 16:48
  2. Продавам 42" плазма
    От ookk във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 10-08-12, 21:55
  3. Отговори: 4
    Последно: 15-01-12, 23:07
  4. Отговори: 6
    Последно: 15-09-10, 17:53
  5. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 10:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе