Re:Помощ за избор на LCD/Plasma телевизори - 2010
Цитат:
Първоначално публикувано от nkd
Имаш право ,реално ако помещението е затъмнено "стъклото" не влияе на контраста , но при осветеност, директна светлина от лампи и прозорци наслагването на отраженията компрометира картината. Като че ли при Сони най-добре са решили проблема с тези "стъкла".
При гледане в тъмно помещение контрастът при телевизорите със "стъклен" екран е значително по-добър. Друг е въпросът ,как всеки производител решава въпроса с отраженията. Чрез оцветен гланцов екран или залепен филтър от вътрешната страна.
Цитат:
Между двата модела на LG основно разликата е 1. въпросното стъкло ,което освен дизайн има и някаква предпазваща функция при игри с конзола или малки деца ,но създава голяма отражаемост и това влияе лошо на картината/влошава контраста и ъгъла на гледане/ особено в осветени помещения. 2. LED подсветката при LE7500 е някакъв опростен вариант на Local Dimming само от 12 зони , което незнам до колко е сериозно . Мисля че трябва да се концентрираш междуSamsung 40C6000, LG42LE5500 или Samsung 40C750 , ако се откажеш от LED.За 3D 40" е прекалено малък размер и направо не си заслужава , липсват филми , гледа се максимум от двама души , има и други проблеми ,според мен е рано още за тази технология.
Добре, в такъв случай 40C6000 или 42LE5500? LG-то е по-голямо, по-евтино, чете HD през флашка (Samsung-а мисля, че няма така опция). Тъй като телевизора не е за мен, аз само разучавам като, че ли LG-то е по-добрия избор. Аз ползвам също LG - 32LG5700 и вече за 2 години съм супер доволен от този телевизор. И при SD и HD сигнал. Единственото, което ми е странно, че първите 1-2 минути след като го включа, ако не е работил по-дълго контраста или подсветка (не съм сигурен точно от какво е) са по-ниски и е по-тъмен, но след 1-2 минути светва както си трябва. Като цяло това не е кой знае какъв проблем такаче... В края на краищата въпроса е да вземем най-доброто за тези пари. :)
Samsung 40C6000 чете от флашка всичко, което и LE5500 чете ,даже би трябвало и да няма проблеми с DTS звука. Разбира се 2" са си малък плюс , но най-добре качете на флашка някакъв филм на SD сигнал и пробвайте двата модела при сравнително изравнени настройки.
Успех!
Цитат:
Samsung 40C6000 чете от флашка всичко, което и LE5500 чете ,даже би трябвало и да няма проблеми с DTS звука. Разбира се 2" са си малък плюс , но най-добре качете на флашка някакъв филм на SD сигнал и пробвайте двата модела при сравнително изравнени настройки.
Успех!
А твоя личен съвет? :)
Цитат:
Първоначално публикувано от hristoslav2
...Ако трябва да сме честни, с простото ускоряване на времето, за което се включва или изключва даден пиксел, едва ли някога ще се стигне до момент, в който LCD матрицата ще изглежда визуално по-бърза от CRT монитор. Това се дължи не толкова на несъвършенство в матрицата, колкото на самото човешко око – т.нар. остатъчно изображение. ...
Ако правилно съм разбрал, ако едно видео (скоростни сцени) не ме дразни (замазва) при гледане на LCD монитор (съвременен компютърен монитор на 60hz чиято матрица е S-PVA т.е. не е от най-бързите) то не би трябвало да имам проблем с всеки съвременен ТВ пък бил той и средна категория, или греша?
Може ли да ми кажете как да отключа DIVX плеъра на LG LD 420.
Цитат:
Първоначално публикувано от wrathchild
Ако правилно съм разбрал, ако едно видео (скоростни сцени) не ме дразни (замазва) при гледане на LCD монитор (съвременен компютърен монитор на 60hz чиято матрица е S-PVA т.е. не е от най-бързите) то не би трябвало да имам проблем с всеки съвременен ТВ пък бил той и средна категория, или греша?
Теоретичедси-да. На практика няма как да не забележиш това размазване при бързодвижещи се обекти на LCD екран.Проблема не е в технологията а в недостатъците на човешкото зрение. Самата технология на СRT и Plasma ,вкарва междинни празни кадри и затова замазването е по-слабо забележимо при тях.
Някой ще помогне ли за отключването на DIVX?
Интересно как в реалния живот това мазане липсва. Там с други очи ли гледаме? Още по-интересно е как на кинескопите и плазмите това мазане също липсва. LCD-то маже и винаги ще маже, но поне вече този недостатък е сведен до приемливи стойности. Най-хубавото е, че се свиква и на хората почва да не им пречи. Аз като човек ползващ все още кинескоп за монитор и плазма за филми и телевизия ме дразни. Усещам мазането дори и на модели с обявен 1 или 2 мс. реакция. Което пък отново е пълна заблуда защото дори и на тях реалната стойност на реакция от бяло до черно е около 10-20 мс.
Който иска да разбере недостатъците, произлизащи от този недостатък мога да приложа клип, на който всичко се вижда /по-скоро нищо не се вижда ;) /.
Цитат:
Първоначално публикувано от lazarus18
Интересно как в реалния живот това мазане липсва. Там с други очи ли гледаме?
Сигурен ли си ?? :) Ако седиш край пътя и покрай теб мине кола с бясна скорост , дали ще я видиш ясно /модел,марка/,ще можеш ли да прочетеш номера и?
Завърти главата си рязко наляво или надясно и се опитай в същото време да се фокусираш върху ръбовете на предметите....контурите им ще са размазани.
При плазмата ти има мигане на екрана/демек имаш празни кадри/,което спомага на човешкото око да преодолее имено тази негова памет-дава време, за което избледнява образът в ретината на човешкото око.
Много ясно, че и в реалността има замазване при движение. Изобщо не твърдя обратното, но измеренията са различни. Става дума за движещи се неща, които се виждат в реалността/на кинескопа/плазмата, а се замазват на LCD-то.
Цитат:
Много ясно, че и в реалността има замазване при движение. Изобщо не твърдя обратното, но измеренията са различни. Става дума за движещи се неща, които се виждат в реалността/на кинескопа/плазмата, а се замазват на LCD-то.
На LCD -то нямаш реални празни кадри. Там имаш или отворен или затворен пиксел. При него има имитация на празни кадри със сканиращата посветка /на принципа на стробоскопа/.
Не случайно много малко хора /единици/забелязват видима разлика между 50Hz и 100Hz-ово LCD.
Но всички забелязват разликата между 50Hz и 100Hz CRT :)
Аз знам защо е така, но това не променя факта. Такава е технологията и има този недостатък. Ако човек го дразни не си го купува. Добре е, че производителите работят в тази насока и за 2-3 години подобриха нещата. 100-200Hz помагат, но не стават за филми. Те се усетиха и сега започнаха да правят допълнителни настройки на алгоритмите за 100Hz така че да не заглаждат движенията и да ги правят неестествени, но има още много да се работи.
Цитат:
Аз знам защо е така, но това не променя факта. Такава е технологията и има този недостатък. Ако човек го дразни не си го купува. Добре е, че производителите работят в тази насока и за 2-3 години подобриха нещата. 100-200Hz помагат, но не стават за филми. Те се усетиха и сега започнаха да правят допълнителни настройки на алгоритмите за 100Hz така че да не заглаждат движенията и да ги правят неестествени, но има още много да се работи.
Докато ,онази банда от кинорежисъори и кинооператори не се съберат на конгрес и не решат да снимат със скорост 50 кадъра в секунда - няма оправия. Основният проблем идва от тях- решението на техните предшественици през 30-те години на миналият век ,да снимат със скорост 24 кадъра в секунда е осрало всичко....
Да бе, дай сега режисьорите и студиата да обвиняваме. Какво са виновни те, че технологиите са недоклатени. Те правят продукт за кино-зали. Там проблеми няма. Филм, заснет на 50/60 кадъра няма как да изглежда добре. Снимането с 24 кадъра създава друго усещане, много по-лесно е да влезнеш във филма като история когато образа е различен от реализма на видеото, заснето с повече кадри.
Дай да осерем цялото изкуство защото технологиите са куци. На който не му харесва да си пуска 100/200/400Hz или там каквито Natural/Perfect Motion са сътворили и да гледа.
Оня ден ми се обажда братовчедката ми, която е в Щатите в момента на гости и ми пише в Скайпа как нещо се бил развалил телевизора на хората и показвал CSI сериала като театър. Веселба.