Re:Помощ за избор на LCD/Plasma телевизори - 2010
Трябва да прецениш кое е по-важното за тебе. Да гледаш добре SD сигнал /4:3 телевизия/ - взимаш си най-малкия и евтин възможен, или да гледаш филми /дори и от ДВД/ на голям екран.
Едно ДВД или дори приличен Divx се вижда идеално на 50 инча от 3 метра без никакъв дискомфорт или голям компромис с качеството /резолюцията/.
Цитат:
Първоначално публикувано от soon
ivodivo 37' за такова разстояние си е малък.
За до 3 м. 40' - 42' е отличния размер.
soon ако визираш за SD сигнал да знаеш, че не това ми е приоритет!
Цитат:
Първоначално публикувано от lazarus18
Трябва да прецениш кое е по-важното за тебе. Да гледаш добре SD сигнал /4:3 телевизия/ - взимаш си най-малкия и евтин възможен, или да гледаш филми /дори и от ДВД/ на голям екран.
Едно ДВД или дори приличен Divx се вижда идеално на 50 инча от 3 метра без никакъв дискомфорт или голям компромис с качеството /резолюцията/.
Желанието ми е да се 'потопя' във филма който гледам! Освен това ще направя компромис със SD сигнала за сега след като ТВ-то е с переспектива а се очаква (надявам се) в недалечно бъдеще телевизите да минават на по-качествен сигнал...
С две думи: Яко за филми с HD и DVD качесвтво и колкото се може по добра обработка на SD, че поне да различавам физионимиите :)
ivodivo въпросът е за принципа на човешкото възприятие и лошото въздействие на размер/разстояние детониращо очите и от там психиката на зрителя.
За SD изобщо не говорим! Тази резолюция я забравяме и я пращаме на заслужена почивка в музея!!!
Кефа с размера май има друго значение в случая. Пропорциите са доста грешно схванати от налагащите стандарти.
Цитат:
Първоначално публикувано от soon
ivodivo въпросът е за принципа на човешкото възприятие и лошото въздействие на размер/разстояние детониращо очите и от там психиката на зрителя.
За SD изобщо не говорим! Тази резолюция я забравяме и я пращаме на заслужена почивка в музея!!!
Кефа с размера май има друго значение в случая. Пропорциите са доста грешно схванати от налагащите стандарти.
Къде е истината се питам след като толкова протеворечиви стават мненията относно размера и разтоянието за гледане? Ето тук има едни таблички:
http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg310850
ето ги и сметките. всеки може да си ги направи сам
при мен нещата стоят така:
1. 21" монитор, при работа от около 70см, ъгълът е 33 градуса
2. 21" монитор/телевизор, при гледане на филм от 250см, ъгълът е 11 градуса
3. 15.4" лаптоп, при работа от около 50см, ъгълът е 37 градуса
4. 42" телевизор, гледане на филм от 250см, ъгълът е 21 градуса
5. 50" телевизор, гледане на филм от 250см, ъгълът е 25 градуса
разликата в дългата страна на екрана между 42" и 50" е само 13см, което определя и малката разлика в ъгъла, което не води до кооой знае каква разлика на цифри, но до по-голяма печалба от увеличената площ на образа
очевидно е, че човек вижда по-голям образ, гледайки филм на 15.4" лаптоп на една ръка разстояние, отколкото на 50" от 2.5м :)
освен това съм убеден, че хората, които като мен ще взимат телевизор само и единствено заради HD филмите, ще търсят (пак като мен) максимален размер, а тези, които смятат, че >42" е прекалено за това разстояние, най-вероятно не са престояли достатъчно верме на въпросните условия, за да разберат, че ИЗОБЩО не е пре-достатъчен размер :)
FearMe
от зората на тази технология сме заедно и времето показа обратното.
Минахме през почти всички размери 50',47',40', 42' ... и близко и далеко бяхме от тях и някой хора си сложиха очила в последствие.
Табличките са едно а реалното ежедневно гледане е нещо друго.
В момента гледаме на 46' от 4.5 м и да кажем пасват двата размера.
Ако искаш да се "потопиш" във филма и максимално да се доближиш до усещането за кино взимай максимално голям.
Направи си една проба и виж във кино салона какви са пропорциите и ще видиш, че дори и с 50 инча си многодалече от там.
Подкрепям напълно Lazarus18 , 42' /плазма/ от 3 метра в спалнята малее , 80 ' /проектор/ от 4,20 метра в хола е идеално.
Препоръчвам на хората които гледат редовно филми да не минават като мен от 32' и 42' ,а направо да вземат 50 ' !!!!!!!
Много по-евтино излиза !!!
Аз и друг път съм писал подобна "методика" за избор на диагонала на TV. Извинете ме, че се повтарям!
1.Измервате си разстоянието, от което ще се гледа TV.
2.Отивате в някой голям магазин
3.Харесвате си някакъв качествен TV с диагонал, който според вашите финансови възможности и предположения като размер. Примерно 42".
4.Пускате на някой качествен канал, HD, demo с HDMI. Ако има някакви субтитри или движещи се реклами с надписи по екрана - още по-добре.
5.Отдалечавате се от екрана на приблизителното "домашно" разстояние, което сте измерили. Гледате поне 15 минути и ако ви се стори малъкдиагонала, правите същата операция за следващия размер диагонал. Ако паричките ви позволяват, разбира се.
Тези неща можете да ги правите, ако не ви изгонят отмагазина! :))
Наистина можете да си докарате проблеми със зрението. Според мен при по-малък диагонал, защото се напрягате да четете дребни символи примерно. Това може да доведе както до болка в очите, така и до главоболие.
Какво ще кажете за 50B650 плазма от 3 м. или да се огледам в панасоник?
Цитат:
Първоначално публикувано от Hwarang
Какво ви е мнението за сл. модели и да кажете , ако знаете матриците им :
- SAMSUNG - 40B620 срещу SAMSUNG - 40B651
- TOSHIBA 40XF351PG ?
- TOSHIBA 40XF356DG ?
Въобще Тошибите добри ли са ,в сравнение с по-горните ?
Тошибите са вече много стари модели със скромни параметри и сигурно имат само мостри от тях .При Самсунга за предпочитане е В651 по-нов модел, нов процесор,медия плеър ,DLNA ,гланцов панел. В620 e със шаси от 2008г. ,често е с матрица на СМО Тайван,матов панел.
ivodivo препоръчвам ти ПАНАСОНИК !!!
Гарантирам ,че ако искаш да го прогориш ще ти трябва много силна воля ,докато LG я гледам като писано яйце ,а вече стана възрастна на 2 години е .....за Самсунг нямам преки наблюдения .....а иначе като цяло препоръчвам плазмата ( ЦЕНА / КАЧЕСТВЕНО ИЗОБРАЖЕНИЕ ВСЕ ОЩЕ Е НЕДОСЕГАЕМА ) .
Радвам се ,че има много хора ,които смятат така !!!
Цитат:
Първоначално публикувано от Gena_bs
Аз и друг път съм писал подобна "методика" за избор на диагонала на TV. Извинете ме, че се повтарям!...
Наистина можете да си докарате проблеми със зрението. Според мен при по-малък диагонал, защото се напрягате да четете дребни символи примерно. Това може да доведе както до болка в очите, така и до главоболие.
Момчета имам чувството че с размера почна да се прекалява.Преди години почти всички гледаха на 21" ТВ-та,че и по-малки, от средно разстояние 2,5м.Сега би трябвало цяла България да ходи с очила.....
50' кинескоп от 3 метра = ослепяване !!!!
50' телевизор модел 2009 - 2010 година = удоволствие от гледането на TV !!!
Това е равносметката !!!
Това с размера периодично го обсъждаме без пълно съгласие, това е нормално, например в кината едни хора сядат напред други предпочитат по-назад.Мой познат гледа 32" от 7м. и вика че малко му е голям екрана!?!? Все пак под 40"42" не си заслужава да се взема ТВ,това е и най-изгодно като цена. За нормална телевизия може да се мине и с по-малък размер ,но за филми ,спорт си трябва голям ,така че 46"50" за 2,5-3м. за мен е нормално.