Вижте резултатите от анкетата: Коя 3D технология избирате за себе си?

Гласували
695. Не можете да гласувате в тази анкета
 • С активни очила

  265 38.13%
 • С пасивни очила

  244 35.11%
 • Не харесвам 3D

  48 6.91%
 • Чакам 3D без очила

  138 19.86%
Страница 1 от 156 1231151 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 2331
Like Tree98Одобрявам

Мнения и Избор на 3D телевизор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  34,354
  #1

  Мнения и Избор на 3D телевизор

  Избор на 3D Телевизор. Различни 3D технологии.
  Съвети и мнения от собственици и специалисти в най-големия форум за телевизори в България - SetCombG Форуми

  1. История

  2. Как възприемаме 3D образът ?
  3. Какво е 3D телевизор?
  4. Може ли всеки да гледа 3D ?
  5. Как работят 3D телевизорите ? Коя е най-добрата 3D технология за мен?
  # Aнаглифна технология
  # 3D очила с активен затвор /Active Shutter Glasses/
  # плюсове
  # минуси
  # 3D поляризирани очила
  # плюсове
  # минуси
  # Автостереоскопични - 3D без очила
  6. Как да купим най-добрият 3D телевизор от който се нуждаем
  # Стъпка 1: Изберете 3D Display технологията която ви интересува
  # Стъпка 2: Изберете между Plasma и LCD 3D телевизор
  # Стъпка 3: Определете вашият бюджет и изберете размер на екрана на вашите 3D телевизори
  # Стъпка 4: Определете каква зрителна дистанция и екранна резолюция ще работят по вашият план
  # Стъпка 5: Изберете Refresh Rate на вашите 3D телевизори
  # Стъпка 6: 3D телевизори - качество на картината - Колко е важно за вас?
  7. FAQ
  8. Последици за здравето
  9. Гаранция и сервиз

  1. История на триизмерния филм
  Няколко човека са основоположниците на триизмерния филм. Първият е британският учен и изобретател Чарлз Уийтстоун, който описал процеса на стереопсис през 1838 г. Той също конструирал първия стереоскоп – устройство за изобразяване на статични триизмерни изображения, през 1840 г.
  Десетилетия изминават пред следващите нововъведения. През 1895 г. френският пионер във фотографията Луи Дюко дьо Орон създава анаглиф, който кодира триизмерни изображения в една картина чрез суперимпозиране на двойка картини. Също през 1890 г. William Friese-Greene, британски портретен фотограф и изобретател, е първият, който експериментира с камери за създаване на триизмерни изображения.
  На 10 юни 1915 г. Edwin S. Porter и William E. Waddell представят тестове на публиката в Astor Theater в New York City. В червено-зелен анаглиф, на публиката са представени три ролки от тестове, които включват селски сцени, пробни снимки на Мари Доро, сегмент от Джон Мейсън който играе пасажи на писателя Джим (филм който не сниман в 3-D), ориенталски танцьорки, и кадри от Ниагарския водопад. Въпреки това, Адолф Zukor в своята автобиография "Обществото никога не греши" през 1953 пише: Нищо друго не е произвеждано с този процес през моите 50 години в киноиндустрията, след тези тестове.

  Стереоскопът е подобрен от Louis Jules Duboscq и на Голямата изложба през 1851 година е била показана известна картина на кралица Виктория. През 1855 г. е изобретен Kинаматоскопът, т.е. камерата за стерео анимация . Първият анаглифен филм (използване на червено-сини очила, изобретен от LD DuHauron) е произведен през 1915 г. ,а през 1922 г. е първата публична прожекция на 3D филм. Стереоскопичният 3D телевизор е демонстриран за първи път на 10 август 1928 г. от John Logie Baird в помещенията на компанията си на адрес 133 Long Acre, London. Baird е пионер в различни 3D телевизионни системи с използване на електро-механични техники и електронно-лъчева тръба. Първият цветен 3D филм е произведен през 1935 г.. До Втората световна война, все още стереоскопичните 3D камери са били използвани предимно за лична употреба, но вече са доста често срещани.

  През 1950-те, когато телевизията става популярна в САЩ, са били произведени много 3D филми. Първият такъв филм е Bwana Devil от United Artists, който е можел да се види от всички в САЩ през 1952 година. Една година по-късно, през 1953 г., излиза на екран 3D филма House of Wax ,в който се прилага и стереофоничен звук. Алфред Хичкок продуцира филма Dial M for Murder ,който е в 3D, но с цел повишаване на печалбите, филма е пуснат и в 2D, защото не всички кина са били в състояние да възпроизвеждат 3D филми. В Съветския съюз също разработени 3D филми - Робинзон Крузо е първият пълнометражен 3D филм, през 1946 година.

  След това ,през 2009 г. телевизионните станции започват излъчване на 3D сериали на базата на същата технология като 3D филми.

  1500г - Леонардо да Винчи изучавал феномена "бинокулярно зрениe"
  1600г - Якопо Чименти да Емполи (Jacopo Chimenti da Empoli) нарисувал първият 3D-акварел
  1860г - Появили се първите 3D-фотографии
  1898г - Уйлям Фрииз Гриин подава искане за патент на 3D филмов процес.
  1922г - "The Power of Love" е първият филм, който използва двойна лента за проекция и стереоскопични очила.
  1927г - В Берлин е основано Немското общество по стереоскопия (DGS)
  1939г - Нацистите в Германия правят няколко 3D пропагандни филми
  1952г - Първите цветни стереоскопични характеристики, "Bwana Devil" слага началото на "златната ера" на 3D.
  1952-1955г - Силно присъствие на 3D, включително "Creature from the Black Lagoon", един от най-популярните 3D филми някога.
  1980-1984г - Благодарение на "Top-Bottom" форматът, се заражда втора вълна 3D. Филми като "Parasite" с Деми Мур в една от първата и значима роля във филм.
  1984г - премиера на IMAX 3D. 3D филмът "Transitions" беше създаден за Expo 86 във Ванкувър и представен на първото IMAX 3D кино.
  1998г - Първото 3D музикално видео. "Psycho Circus" на Kiss беше излъчено на VHS, с възможност да се гледа с 3D очила.
  2004г - "The Polar Express" беше излъчен като първият пълнометражен, анимационен 3D филм.
  2010г - Масово производство на 3D телевизори
  2012г - 20% от телевизорите са 3D


  2. Как възприемаме 3D образи?
  Като хора, нашето усещане се контролира от визуалното впечатление и в продължение на векове ние се опитваме да уловим и репродуцираме триизмерния свят на нашата реалност. Пещерните хора са го правели чрез добавяне на отсенки към техните пещерни рисунки. Изкуството в средните векове е било коренно променено чрез нарастващото разбиране на перспективата на художниците. Триизмерното изобразяване датира от средата на 19-ти век, от зората на фотографията, но едва сега, смесено със звук и движение и прожектирано на телевизионни екрани с висока разделителна способност, 3D е в състояние напълно да ни заплени и то директно в нашите домове.

  Но как точно работи възприемането на 3D ? За щастие, ние сме родени с „3D готовност”. Нашето триизмерно зрение е базирано на ефекта стереопсис, който се смята, че се е развил при хищниците, за да могат да разпознават неуловимата маскировка на своята плячка.

  Какво е стереопсис?
  Ефектът стереопсис Ви дава стереоскопично зрение – възможността да виждате в дълбочина. Като цяло, всяко едно от очите Ви вижда леко различен образ на една и съща сцена. Вашият мозък анализира и обработва различията между двата образа, за да реконструира пространствените условия, позволявайки Ви да виждате нещата в триизмерна дълбочина.

  Триизмерно записване
  За запис в 3D, така че възпроизвеждането да се доближава до нашето естествено възприятие, лещите на камерата трябва да имитират окулярното разстояние между човешките очи. При европейците това разстояние е средно 6,35 см, което се използва като стандарт при кинодейците. Филмите се снимат с 3D камера.
  Камерата снима отделни кадри през левият и десният обектив - предназначени съответно за лявото и дясното око.

  Какво виждаме в реалност на 3D телевизора ?
  Отделете време и се разходете до близкият ви магазин за телевизори. Включете очилата, поставете ги и погледайте...
  Разни статични обекти изглеждат плоски в дълбочина. Самата картина изглежда ,като декор от куклен театър - образите са като изрязани от картонени плоскости разположени един зад друг - това производителите наричат 3D ефект....Тоест имаме двуизмерни картини ,които се движат една пред друга. Липсва обема и дълбочината, каквито има в действителноста.


  3. Какво е 3D телевизор?
  Разбира се, в най-основния смисъл 3D телевизор е всеки телевизор, който е способен да изобрази видео в три измерения. Тези дисплеи постигат това с помощта на нови технологии, с цел за да се доставят различни изображения към всяко око на зрителя. Така всяко око вижда една и съща сцена, но в малко по-различен ъгъл (както е в реалния живот), тогава мозъкът ни поставя тези изображения заедно и е в състояние да интерпретира получената информацията в трето измерение.
  Докато термини като LCD и плазмен телевизор се отнасят до много специфични технологии, то терминът 3D телевизия не се отнася за която и да е специфична технология за дисплей. Това може да доведе до объркване. Различните производители залагат на различни технологии за 3D с цел постигане на възможно най-доброто 3D изживяване. Те включват очила с активен затвор, които се синхронизират с телевизионният образ, както и пасивни техники за 3D дисплеи, който излъчват поляризирана светлина. Някои производители работят и по 3D телевизори без очила, въпреки че по тяхното изпълнение в момента остава много да се желае. Надеждата е, че с течение на времето те ще развиват и подобряват 3D технологията без очила, като подчертавам, че тя ще замени настоящите 3D технологии, които разчитат на пасивни или активни очила.


  4. Може ли всеки да гледа 3D ?
  Не! Между 5% и 10% от от хората страдат от стерео слепота, според College of Optometrists in Vision Development. Те често имат добро възприятие за дълбочина - което разчита на нещо повече от stereopsis, но не могат да възприемат дълбочинното измерение на 3D видео презентациите. Някои стерео-слепи зрители могат да гледат 3D материал, няма проблем, стига да носят очила, но той просто ще изглежда като 2D за тях. Други могат да получат главоболие, умора на очите или други проблеми.
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 16-11-14 в 18:16.

 2.  
 3. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  34,354
  #2

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  5. Как работи 3D телевизора? Коя 3D технология е най-добрата за мен?

  Отговорът на този въпрос за съжаление не е кратък и лесен. Както бе споменато по-горе, различни 3D телевизори могат да използват много различни технологии на дисплея, за да постигнат 3D ефект. В крайна сметка, всички тези техники доставят 3D графика с помощта на някои технологични иновации, за да предоставят различни изображения за всяко око на зрителя.
  Тук накратко ще обобщя тези технологии, а също и списък на техните плюсове и минуси, с цел по-добро разбиране на това какво да търсите и от какво да се притеснявате когато купувате нов 3D телевизор. Трябва да се спомене, че в момента всички 3D технологии, които се предлагат се нуждаят от някаква форма на очила за постигането на тази 3D ефект. Въпреки това, технологиите не са много натрапчиви и по-голямата част от хората бързо забравят, че носят 3D очила, когато се потапят в 3D средата.

  Анаглифна технология
  Това е най-старата 3D технология, с която сме запознати. Тя разчита на използването на очила с различни нюанси на цвета за всяко отделно око. Изображението за лявото и дясното око, се показват едновременно на екрана и са изкривени едно спрямо друго. Освен това, изображението за всяко око се показва в различен цвят, който не може да премине през цветното стъкло за другото око. В резултат всяко око, получава уникален образ и ние сме в състояние да възприемаме в 3D. Въпреки това, тази технология е изпълнена с много проблеми, като ужасното цвето-усещане (благодарение на цветните филтри), и много слабото 3D изживяване като цяло. За щастие нито един от големите производители не се опитва да продава тази стара и остаряла технология, но ако възнамерявате да гледате 3D телевизия с анаглифна технология, не забравяйте да поддържате безопасна дистанция. Анаглифните очила предоставят изключително ниско качество на 3D, причинявайки главоболие и преумора на очите, дори и при кратко гледане.
  Основен недостатък на анаглифните изображения е неправилното цветопредаване. Благодарение на ефекта на бинокулярното зрение комбинираното обемно изображение се възприема като еднотонно или ахроматично. Адаптацията към специфичните условия на възприемане става сравнително бързо, но след 15 до 30 минути цветовата чувствителност у наблюдателя намалява и възниква чувство на дискомфорт от възприемането на нормалния (не червено-син) свят.

  Преди да си закупите очилата се информирайте в какъв стандарт е сниман филма /Red – Cyan/ или /Green – Magenta/

  Разработката на Инфитек:
  Очила с Бяло (червено 629 nm, зелено 532 nm, синьо 446 nm) + Бяло (червено 615 nm, зелено 518 nm, Синьо 432 nm)
  Където разликата е във няколко нанометра от слоя на всеки цвят, така се постига едно от най-добрите 3д анаглифни изображения, но разликата е, че това нещо става само през проектор със специален филтър .

  3D телевизори базирани на очила с активен затвор
  /компресия - Side by Side или Top and Bottom/
  Очилата с активен затвор /Active Shutter подкрепени от Panasonic, Sharp, Samsung и Sony/ - съдържат течни кристали и поляризационни филтри, които помагат да се затъмни стъклото, когато се прилага слабо напрежение . Това напрежение се включва и изключва с много бързи темпове (100 пъти в секунда - 100 Hz), така че стъклото пред всяко око да бъде тъмно или прозрачно - позволявайки на правилното изображение от телевизора да стигне правилното око на зрителя. Стъклата са синхронизирани с 3D телевизора чрез трансмитер и ли по Блутут.
  При очилата с активен затвор, левите и десните изображения се редуват бързо на дисплея. Когато зрителя гледа екрана през такива очила, всеки затвор е синхронизиран да блокира нежеланото и да пропуска само желаното изображение. Така, всяко око вижда само подходящата гледка в перспектива. Лявото око вижда само лявото зрително поле(кадър), а дясното око - дясното зрително поле(кадър). Едно основно предимство е, че тези очила елиминират ефекта на сянка, който се получава при другите технологии за 3D дисплей. И тъй като този метод е много щадящ очите, е идеален избор за домашно гледане.
  Докато някои телевизори идват в пакет с тези активни 3D очила, много съвместими комплекти изискват от вас да си ги закупите отделно, като допълнителен аксесоар - а те не са евтини. Те са чупливи и това се усложнява допълнително от факта, че при старите модели(от преди 2012г) очилата от една марка не да работят с друг телевизор. От 2013 година, всички очила вече са стандартизирани и универсални

  Предимства
  Основните предимства на телевизорите базирани на очила с активен затвор е, че ще държат цените на дисплеите сравнително ниски, тъй като не изисква значително изменения, необходими за текущите LCD и плазмени 3D телевизори. Единствената необходима промяна е по-високата честота на опресняване, което е необходимо за осигуряване на разделни изображения към всяко око, без да бъде пожертвано общото усещане при гледане и по-добрата синхронизация на 3D изображенията от телевизора с очилата. Също така, тази технология се базира на доказали се технологии за дисплеи като LCD, плазмени и DLP ,което означава, че ще има по-малко промени.

  Недостатъци
  Хората, които са много чувствителни към честотата на обновяване могат да възприемат леко трептене при гледане с активни очила на 100Hz 3D дисплей (тъй като всяко око вижда само 50 Hz). Това обаче може да бъде облекчено ,чрез покупка на по-висок клас 3D телевизор, който включва над 200 Hz честота на обновяване. Освен това, очилата с активен затвор изискват батерии/някои се зареждат/, а също така и са по-скъпи от пасивните поляризационни очила. Това ще бъде проблем за тези, които обичат дълго да седят пред телевизора. Също така теглото е два-пъти по-голямо ,от това на поляризираните очила ,плюс по-високата им в пъти цена. Въпреки това, има голяма вероятност, цените да бъдат свалени с цел насърчаване покупката на 3D телевизори.
  - обемисти очила с батерии
  - електромагнитни вълни
  - по-тъмни триизмерни образи
  - ограничен ъгъл на виждане

  3D телевизори с пасивна поляризация
  На киноманите, които наскоро са гледали 3D филми, като „Аватар” например, в кината със сигурност са им раздавани поляризирани очила за гледане на филма. В киното, два прожектора поляризират светлината под различен ъгъл за всяко око, която очилата съответно декриптират, за да осигурят Full HD качество. При домашна употреба обаче, филтърът, фиксиран отпред на телевизионния панел позволява само половината резолюция и половината яркост. Това е така, защото взема отделни редове за изображенията за лявото око (напр. 1, 3, 5) и за дясното око (напр. 2, 4, 6). Един дисплей поляризира светлината с половината от нейната резолюция 45 градуса наляво, а с другата половина от резолюцията – 45 градуса надясно. Друго неудобство е ограниченият зрителен ъгъл. Зрителите през цялото време трябва да гледат само направо, иначе може да се получи преумора на окото, заради двойното оконтуряване.
  От голямо значение е, че пасивните 3D очила не са скъпи. Можете дори да гледате пасивни 3D телевизори у дома със същите 3D очила, които се използват в повечето кина (оттук и брандинга на LG Cinema 3D "). Пасивни очила на една марка ще работи с телевизор от друга марка, те са взаимозаменяеми. Пасивните 3D очила също са сравнително леки и удобни. Някои производители предлагат дизайнерски 3D очила, които се явяват неразличими от редовни слънчеви очила. Могат дори да се носят навън, тъй като предлагат UV защита.

  Предимства
  Пасивно поляризираните дисплеи предоставят отлично предаване на цветовете и са добри при премахване на ghosting, което се дължи на отличното отхвърляне между лявото и дясното око. Освен това, тъй като не разчита на техниката на активен затвор, гарантира свободно от трептене 3D изживяване. Очилата са много леки и не се нуждаят от презареждане или подмяна на батерия - така може да гледате колкото дълго поискате. Понеже в очилата няма електронни компоненти ,няма да се притеснявате от електромагнитно излъчване. И накрая, тъй като очилата са пасивни по природа, те са много евтини, което е значително предимство пред очилата с активен затвор.
  + няма замъгляване на образа
  + леки евтини очила без батерии
  + няма вредни вълни
  + Качество на картината - Смущения 1%
  + Ъгъл на виждане - Вертикално 26
  + Ъгъл на виждане - Хоризонтално free

  Недостатъци
  - за да видите нещо, трябва нивото на очите да е на равно с центъра на екрана
  - по-ниска резолюция на триизмернният образ 1920x540
  Не изобразява Full HD 1920х1080, а на половината (1920х540). Работата е в това, че поляризацията е презредова по хоризонтала, затова и резолюцията пада 2 пъти, когато гледате през очилата има много ясно видими малки черни междуредови полоси.
  В момента тази технология я прилагат само LG, Philips и Тoshibа в телевизорите си и е по-евтина в сравнение с базираните на очила с активен затвор дисплеи. Въпреки, че все още има работа по създаването на масови 3D телевизори, включващи техниката на пасивна поляризация, тя се нуждае от някои основни промени в начина, по който изображението се показва на екрана на телевизора. Това означава, че технологията все още е необходимо известно време за да се развие напълно, преди да е готова да се конкурира с базираните на активен затвора LCD и плазмени дисплеи. В същото време тя вероятно ще бъде ограничена до твърдите 3D фенове, които могат да похарчат един куп пари за скъпи 3D прожектори/дисплеи за своите системи за домашно кино.

  Автостереоскопични телевизори - 3D без очила
  Aвтостереоскопични дисплеи, понякога наричани в търговията Auto 3D.
  Автостереоскопичният формат на гледане не изисква очила. В този случай, пред дисплея е поставен слой - паралаксна бариера (parallax barrier) и лентикулярна оптика (lenticular lens technology). Всяка от лещите препокрива няколко пиксела. Поради тази причина производители като Тошиба поставят в този тип телевизори дисплей с двойно по-голяма резолюция - за да компенсират. Тези дисплеи не са много практични, защото изискват създаване на специализирано съдържание, което се основава на проследяването на окото. Значителна замаяност и главоболие са общо срещаните странични ефекти от автостереоскопичните дисплеи, които използват лещовидни филтри или паралакс бариери.

  Въпреки, че всеки би се радвал да има 3D телевизор без очила, истината е, че все още сме доста далеч от разполагането на технология за създаване на високо качествена 3D телевизия без очила. В много от прототипите има сериозни недостатъци, като например по-ниската разделителна способност на екрана, отколкото обикновените LCD и плазмени 3D телевизори, както и много ограниченият зрителен ъгъл и разстояние за гледане. Освен това в момента не са подходящи за няколко зрители. Тяхното подобрение ще отнеме още няколко години, преди да има някакъв шанс за масовата поява на високо качествен 3D автостереоскопичен дисплей .

  Сравнение на 3D технологиите
  ···················································
  Пасивно
  ··························································
  Активно
  ··································································
  Цена на очилата 15 лева за 4 броя
  100 лева за комплект
  Резолюция FullHD (сертификат VDE)
  FullHD
  Яркост в режим 2D 150 Nit
  150 Nit
  Яркост в режим 3D 10% по-малко в сравнение с 2D
  35% по-малко в сравнение с 2D
  Честота на кадрите в 2D средно 50-400Hz
  средно 50-400Hz
  Честота на кадрите в 3D средно 50-400Hz честотата на мигане на очилата 50-100Hz
  Трептене Няма
  Има
  Наклон на главата 90
  45
  Вертикален зрителен ъгъл 30
  178
  Хоризонтален зрителен ъгъл 178
  Зависи от способа на предаване на сигнала(90-100)
  Ергономика/безопасност

  Енергопотребление Не е необходимо
  Необходимо
  Синхронизация с телевизора Не е необходима Необходима
  Създаване на електромагнитни вълни Няма
  В района на главата
  Тегло на очилата 16 грама
  40 грама
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 31-01-14 в 17:24.

 4. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  34,354
  #3

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  6. Как да купим най-добрият 3D телевизор?

  Стъпка 1: Изберете 3D Display технологията която ви интересува
  Това е най-лесната част, доколкото може да вземете решение за вас. Освен ,ако не планирате да изхарчите много пари за скъп поляризиран 3D проектор за вашето 3D домашно кино. 3D технологията на очилата с активен затвор е най-добрата в момента.
  Стъпка 2: Изберете между Plasma и LCD 3D телевизор
  Това е малко по-сложно за вършене. Както е обяснено в другата тема за избор на LCD/Plasma телевизори, всяка една от двете технологии си има своите плюсове и минуси, свързани с двете технологии. Тук изглежда обаче, че плазмените телевизори имат предимство (макар и малко) спрямо LCD телевизорите поради тяхната честота на опресняване и възможността за показване на пълно 1080p 3D съдържание, без да жертвате екранната резолюция. Имайте предвид, че плазмените телевизори започват от 42 инча нагоре, така че ако търсите телевизор с по-малък диагонал, най-добре е да се ориентирате към 3D LCD телевизор.

  Стъпка 3: Определете вашият бюджет и изберете размер на екрана на вашия 3D телевизор
  Преди да започнете, погледнете бюджета с който разполагате за да определете диагонала на телевизора ,който попада в рамките на бюджета. Не е нужно да решите за точния размер на екрана, но вероятно поне граница на размера, който ще се търси за покупка. Причината поради която препоръчвам да направите това е, че размерът на екрана е най-важната променлива, която влияе на нетните разходи за телевизионен образ. Ако първоначално изберете диагонал на 3D телевизора въз основа на вашия бюджет, ще има място да разгледате различни модели и марки 3D телевизори в тази гама размер, за да вземете окончателно решение.
  Стъпка 4: Определете каква зрителна дистанция и екранна резолюция са удачни за вас
  Размер на екрана и зрителна дистанция.
  Оптималният размер на екрана, резолюцията на екрана и дистанцията на гледане са "Светата Троица", когато става дума за успешно създаване на вашия 3D Home Theater. Това е важно да се разбере от самото начало,за близко взаимодействие между трите фактора и че трябва да се предприеме цялостен подход за определяне на оптимална настройка за 3D Ready системата ви за домашно кино. Производителите ще ви кажат, че по-големят екран винаги е по-добре ... че 1080p е по-добре от 720p и закупуването на 70 инчов TV винаги е по-добре от покупката на "хилав" 42-инчов телевизор. За съжаление, това е далеч от истината и може да ви спести много пари, като мъдро изберете оптималният за вас 3D телевизор, и при отчитане на ограниченията, наложени от бюджета ви. Преди да се потопите в насоките за избора на оптимален размер на екрана и разстоянието на гледане за следващият ви 3D телевизор, нека се спрем върху основните фактори, които влияят върху вашето 3D изживяване. Както сте разбрали тези, ще се наложи да извървите дълъг път да ви помогна да вземете правилно решение относно най-добрия размер за 3D телевизор - според вашите изисквания.
  Зрителна дистанция и 720p срещу 1080 за 3D телевизори
  Въпросът за разделителната способност на 3D телевизора е много важен и е тясно свързан с предишната ни дискусия за оптимално зрително поле за 3D телевизия. Вижте подробните указания за 720p срещу 1080p 3D телевизори за повече информация, но ще обобщим основните точки тук, за да ви помогна да разберете каква резолюция ще работи най-добре за вашите изисквания.
  Както вече знаете 1080p изображение е с много по-голяма резолюция от 720p изображението. Въпреки това, тази допълнителна резолюция и детайлност няма смисъл, ако седите толкова далеч от екрана, че очите ви не могат да видят тези детайли на картината. Това е свързано с "остротата на зрението" или разделителната способност на човешкото око. Ако седите твърде далеч от екрана на телевизора, вашите очи са неспособни да разделят всеки отделен пиксел в 1080p дисплей и сте склонни да виждате съседните пиксели размазани заедно. В такава обстановка, зрителят няма да види разлика между 720p и 1080p екран. Именно заради това не трябва сляпо, да отидете и купите 1080p дисплей без да вземете предвид на каква дистанция ще седите от телевизора.
  От друга страна, ако разполагате с 720p екран, но седите достатъчно близо до телевизора, ще можете ясно да различите всеки един пиксел. Единственото предимство, което 1080p има спрямо 720p, е, само ако желаете да увеличите зрителното поле до препоръчителните (36-50 градуса), тогава ще трябва да вземете 1080p дисплей, така че да няма видима пикселизация на картината. 1080p резолюция на екрана ви позволява да седнете по-близо до екрана, без никакви неблагоприятни последици от картината ,пикселизация и т.н. каквито бихте забелязали ако седяхте на същата позиция при 720p екран.

  Код:
   3D TV Размер   Oптимална зрителна дистанция  Oптимална зрителна дистанция  Най-близката възможна зрителна дистанция
  (Диагонал – инчове)   720p (сантиметри) – 2.3x   1080p (сантиметри) 1.56x    70° зрително поле (сантиметри)
    42              242            165            65
    50              287            195            80
    55              317            215            87
    60              345            235            95
    65              375            252           102

  Разстояние за гледане на 3D телевизор и избор на диагонал - според инженерите на Panasonic
  Оптималното разстояние на гледане е равно на три пъти височината на дисплея. Спазвайте го, ако не искате да Ви прилошее.
  При телевизор с 1080р резолюция и средно растояние за гледане от 3 метра /в стандартен апартамент/ ,следва да си купите 82"
  32" - 39.84 см /височина/ x 3 = 119,52 см
  37" - 46.07 см /височина/ x 3 = 138,21 см
  40" - 49.81 см /височина/ x 3 = 149,43 см
  42" - 52.30 см /височина/ x 3 = 156,90 см
  46" - 57.28 см /височина/ x 3 = 171,84 см
  47" - 58.52 см /височина/ x 3 = 175,56 см
  50" - 62.26 см /височина/ x 3 = 186,78 см
  52" - 64.75 см /височина/ x 3 = 194,25 см
  55" - 68.48 см /височина/ x 3 = 205,44 см
  65" - 80,94 см /височина/ x 3 = 242,82 см
  82" - 102,11 см /височина/ x 3 = 306,33 см

  Позиция на наблюдение на 3D телевизора
  Позицията за гледане на 3D телевизия зависи от ъгловата големина на телевизионният дисплей от зрителната перспектива. Казано по-просто, до колко голяма част заема екрана на телевизора от общото зрително поле на зрителя. Това означава, че зрителното поле може да се увеличи по два начина.
  1) Увеличаване на размера на 3D телевизора или
  2) С приближаване към екрана на телевизора.

  За оптимално гледане THX препоръчва, зрителното поле да не бъде по-голямо от 36° (което означава общо зрително поле от 36° × 2 = 72°). По този начин при всички THX сертифицирани дисплеи, зрителите на последният ред на театъра ще имат зрителен ъгъл от 36 градуса. Въпреки че няма установена горна граница за максималното зрително поле, очевидно е , че зрителен ъгъл от 180° за телевизионен екран, ще бъде изключително неприятно и ще предизвика гадене и дезориентация. Горната граница за максимално зрително поле е около 70° (общо обсег от 140°), което отговаря на максималното зрително поле на периферното зрение за стереоскопични дисплеи.
  По наше мнение, е по-добре да имате за цел зрително поле от 50° до 60° за пълно потопяне и 3D изживяване. Опитате ли се да имате за цел зрително поле от 70° е прекалено крайно и ще бъде особено грозно ,ако гледате нещо което не е в 1080p.

  Какъв е правилният ъгъл на гледане при 3D ?
  В случай на преглед на 3D съдържание, 3D сцените са заснети от фиксирана за главата гледна точка (това е гледната точка на камерата, която е използвана за заснемане на 3D съдържание). За да получите най-доброто и най-реалистично 3D преживяване, вие ще искате вашата гледна точка и ъгъл да съвпада възможно най-близо с този на камерата. По този начин, вие ще спазите буквално позицията на обектива на камерата спрямо сцената. За да се постигне това, е препоръчително да се настаните фронтално спрямо екрана на телевизора, т.е., на ъгъл от нула градуса.
  Ако започнете да се движите все по-далеч ,извън нормалната ос на екрана, 3D сцената ще започне да изглежда малко странно за вас, като вашия мозък ще се опитва да придаде смисъл на образите, които получава. Това е така, защото мозъка ви очаква, да видите изглед отстрани на 3D-сцената, когато гледате под ъгъл. Вместо това, той все още ще възприема челен изглед (от камерата), докато вие гледате 3D сцената на екрана под ъгъл. Това води до неприятно и по-малко реалистично 3D изживяване за зрителя. По тази причина, вие ще искате да намалите вашият зрителен ъгъл, доколкото е възможно за да се насладите на 3D съдържанието .

  Препоръчвам ви да се приддържате към хоризонтален ъгъл не по-голям от 30 градуса при гледане на 3D съдържание (т.е. +/- 30 градуса от оста на телевизора). Имайте в предвид, че по-големият ъгъл на виждане, предоставен от плазмените телевизори не е толкова голямо предимство, когато става дума за 3D дисплеи с плосък екран, тъй като зрителят е в крайна сметка трябва да бъде в рамките на много по-тесен ъгъл на виждане за да се наслади на на 3D съдържанието. Така че, ако се опитвате да изберете между LCD или плазмен 3D телевизор, ъгъл на виждане не трябва да бъде мярка, за избор между двата типа технологии.

  Ами Вертикалният зрителен ъгъл на гледане при 3D телевизор ?
  Лесно е да се отговори. 3D крана трябва да е на ваштое нивото на очите, когато сте седнали пред телевизора. +/- 15 градуса ще работят също толкова добре, въпреки ,че е доста лесно да настроите 3D телевизор с плосък екран така, че да е на нивото на очите, когато сте седнали.
  В крайна сметка, най-добрият ъгъл на гледане за 3D телевизори е нула градуса. Разбира се, това не винаги е постижимо, но ние ви препоръчваме да се опитва да го сведе до минимум и не излизат повече от + / - 30 градуса при гледане на 3D съдържание. Не забравяйте да проверите нашите 3D ревюта телевизия да намерите 3-D телевизори с отлични ъгли на видимост и качество на картината.
  В крайна сметка, най-добрият ъгъл на гледане за 3D телевизори е нула градуса. Разбира се, това не винаги е постижимо, но ви препоръчвам да се опитвате да го сведете до минимум и не излизате повече от +/- 30 градуса при гледане на 3D съдържание.

  Стъпка 5: Изберете Refresh Rate на вашият 3D телевизор
  Какво означава 600Hz Sub Field Drive ?
  Вероятно сте виждали, че Плазмените панели, са отбелязани със загадъчни термини ,като 600Hz sub field drive или 480Hz sub field drive и вероятно сте се чудели - какво е това sub field drive?
  Sub Field Drive е термин, въведен от група производители на плазмени дисплеи за борба с нарастващата дезинформация разпространявана от производителите на LCD телевизори, които твърдят, че LCD телевизорите имат по-висока честота на обновяване и използват тези твърдения да подкрепят фалшивите си аргументи за превъзходството на 200Hz или 400Hz LCD панели над 60 Hz или 100 Hz Плазмени панели. Повечето хора в бранша ,са наясно за истината зад тези числа и че те се отнасят до съвсем различни неща в случая с LCD или плазмени телевизори, но средния потребител остава объркан и е склонен да отиде за покупка с наивното предположение - По-високата цифра трябва да означава по-добро.

  Sub Field Drive - плазмен панел Основни положения
  Плазменият дисплей има почти моментално време за реакция от порядъка на 2 милисекунди. Това означава, че субпикселите в плазменият телевизор светват само за част от секундата. Обикновено традиционните плазмени телевизори за видео с 60fps (изследванията показват, че човешкото око не може да каже да различи съществена разлика в движениетно и гладкостта на видео с по-висока честота на кадрите). Това означава, че всеки кадър трябва да се показва за 1/60 част от секундата или 17ms. Въпреки това, пиксела на плазменият телевизор свети само за около 2 ms, когато е възбуден. По този начин, за да се покаже един-единствен кадър за 1/60 част от секундата, субпикселите на плазменият панел се възбуждат чрез импулси ,за да се поддържат "ярки" всички пиксели , така ,че да могат да покажат постоянно желания кадър.
  Така например, при 60 Hz панел плазмата разполага с 10 импулса на кадър, за да се покаже изображението. На практика, екранът се обновява 60 Hz пъти с по 10 импулса/кадър, което ни дава стойност от 600Hz. Производители на плазменидисплеи наричат ​​това Sub field drive refresh rate. Ако плазменият панел изпълнява 8 импулса на кадър, това дава Sub field drive refresh rate от 480Hz. Сега, когато показването на кадър трябва да бъде сменен със следващият кадър, бързото време за реакция на пиксела в плазменият TV дава възможност за почти мигновено преминаване към следващият кадър.
  В резултат на това, въпреки че показва само 60 кадъра в секунда, мигновеннияг преход между кадрите драстично намалява Motion Blur и image ghosting . Докато subfield drive терминологията е малко подвеждаща, тъй като всеки кадър, не се обновява 600 пъти в секунда, тя показва предимството на плазменитетелевизори, когато става въпрос за бързо движещи се обекти на екрана поради мигновенното време за реагиране на пиксела.

  200Hz и 400Hz LCD 3D телевизори - Истината зад числата
  В случая с LCD панелите, нещата се променят драстично. Едно от основните ограничения на LCD технологията е, че скоростта за смяна на цвета на пикселите е доста бавна - от порядъка на около 4ms. В допълнение, тази честота на опресняване зависи и от това какъв цвят се показва на пикселите , и до какъв цвят трябва да се актуализира. Времето за реакция от 4ms ,е само в най-добрите сценарии и дори на някои 400Hz панели, може да им отнеме много повече време ,за да се актуализират някои пиксели.
  В резултат на това, когато се опитвате да гледате 60Hz съдържание на LCD телевизор,се забелязва леко размазване на контурите в случай на бързо движещи се сцени, където има голяма разлика между два последователни кадъра. Екрана не може да се справи с бързите смени на сцените (което обикновено е така) и това води до размазване и артефакти в изображението . Въпреки че LCD производителите се опитват да ускорят времето за отговор на тези дисплеи, изобщо не се доближават до реални 200Hz или 400Hz дисплеи, който да могат да изобразят видео съдържанието точно и без артефакти .
  Вместо това те са избрали да използват съвременни математически техники, за интерполация между кадрите на 50 Hz видео сигнал за да го доведат до 200Hz. Имайте предвид, че голямият брой от 200 кадъра показва ,че всеки втори кадър е "фалшив" - интерполирани кадри/генериран от процесора/. Идеята зад това е, че 200Hz източник поддържа "задвижването" на LCD пикселите много по-бързо, като по този начин се получава по-добър преход от един кадър към следващ. Това може и да е интересен начин за подобряване на LCD дисплеите, но въпреки това тези 200Hz или 400Hz термини са донякъде подвеждащи, тъй като екрана не е способен да изобрази истински 200Hz/400hz с това си време на реакция.

  Тази интерполация може и да подобри качеството при видео съдържание с бързи движения, но тя също така и въвежда някои артефакти. Много хора се оплакват, че когато се включи тази функция за редовно съдържание, го прави да изглежда като евтино домашно видео - кинотеатрален ефект. Препоръчително е тази функция да се включва само, когато гледате спортни или бързи сцени на вашият LCD телевизор.

  Стъпка 6: 3D телевизори - качество на картината - Колко е важно за вас?
  Качеството на триизмерната картина зависи от качеството на отделния телевизор и се определя от фактори, които добавят или намаляват дълбочината на триизмерните изображения.

  Факторите за качеството на 3D картината са:
  * Добра еднородност на екрана
  * Висока резолюция на картината
  * Естествени цветове
  * Висок контраст
  Също така, избягвайте прекалено големи зрителни ъгли – крайно ляво или крайно дясно. Колкото по-близо сте до ъгъл от 90-градуса, толкова по-добър е ефекта.

  При 3D с поляризирани очила, резолюцията на образа пада наполовина, а яркоста пада на 100 cd/м2 (реалната екранна яркост спада заради очилата). Това зависи и от технологията. Технологията с активни очила подържа пълна резолюция. При поляризацията е точно наполовина поради самата технология, няма как там е презредово, но пък те само LG и Toshiba са с поляризация в момента. По тази причина при Blu-ray 3D вървят два потока от 1080р 24fps. Освен това очилата с активен затвор придават жълт отенък на образа-заради LCD лещите.

  Сrosstalk (наричан още и ghosting) - или с други думи “изтичането” на част от изображението за едното око в образа за другото, при което зрителя вижда нещо като сянка или ореол около определени обекти, най-често с висок контраст.
  Най-големият недостатък е кръстосването на картината(Crostalk), заради не дотам добрата синхронизация.
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-12-12 в 17:30.

 5. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  34,354
  #4

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  7. FAQ - често задавани въпроси

  Пускам си 3D филм примерно от флашка и субтитрите през плейъра на телевизорът. Само че, субовете са разделени на две части. Как да ги подкарам, за да гледам нормални субтитри на 3Д филм?
  От флашка, трябва да ползвате софтуер да ги вгради преди това във видео файла / тази процедура е пълна загуба на време.
  Ако имате възможност да пуснете филма от компютър, ползвайте софтуер от рода на PowerDVD /v.10-13/, ТМТ /v.5-6/ или подобен, като вместо бутона на ТВ-то за 3D, активирате този на плеъра.
  Ако телевизора автоматично мине в 3D режим, просто го върнете в 2D!
  Тогава обикновените субтитри, без каквото и да било предварително конвертиране, ще се изобразят в 3D, заедно с подадената към ТВ 3D картина.

  3D филмите също ли се категоризират на филми за поляризирана или активна технология ?
  Не. 3D излъчванията (филми и телевизионни излъчвания) са стандартни, а самото представяне на 3D формата става по различна технология от съответния телевизор

  Има няколко вида 3Д компресия
  Side-by-Side 1920x1080 (реални 960x1080 пиксела на око)
  Top-and-Bottom 1920x1080 (реални 1920x540 пиксела на око)
  Line-by-Line 1920x1080 (реални 1920x540 пиксела на око)
  Vertical-Stripe 1920x1080 (реални 960x1080 пиксела на око)
  Checker-Board подобно на Line-by-Line с тази разлика, че не са линии а всяка точка е отделно. Като предимство е, че може да имате 2D и 3D в един екран, недостатъка е половин резолюция за 3D часта.
  Frame Sequential (highest 3D quality) реални 1920x1080 пиксела на око - /Frame Packing aka HDMI 1.4 3D/ е всъщност метода по който конзолите и компютрите прехвърлят 3D сигнала през HDMI. Frame Sequential ползват само Nvida през DVI към мониторите.

  Sky 3D, който се излъчва в резолюция 1920 х 540 формат Side-by-Side, с пасивно 3Д се представя в 960 X 540
  Като телевизорите възпроизвеждат само някои от тях/според типа 3Д/ - има си съответните настройки в менюто.

  Как да получа оптимално 3D изживяване у дома?
  За най-добро 3D преживяване, ще е необходимо следното:
  * 3D Ready или 3D TV
  * 3D трансмитер (за 3D Ready модели)
  * 3D очила
  * един 3D Blu-Ray плейър (или друго устройство източник с 3D възможности, като например конзола за игри или Set-Top Box)
  * високоскоростен HDMI кабел
  * 3D съдържание
  За да се гарантира оптимално комуникацията между предавателя и очилата и сведе до минимум възможността за краткосрочен дискомфорт (главоболие или умора на очите) ви съветвам да застанете на разстояние най-малко 1,8 m. от екрана на телевизора.

  Максималното разстояние за гледане зависи от това дали седите точно пред телевизора или под ъгъл спрямо екрана .
  * Ако седите пред телевизора, максималното разстояние за гледане е около 6 м.
  * Ако вие сте изправени пред екрана под ъгъл от 60º, максималното разстояние на гледане е 4 m.
  * Ако вие сте изправени пред екрана под ъгъл от 60° -75°, максималното разстояние на гледане е 3 м.

  Мога ли да пускам 3D Blu-ray Disc™ на плейър, който не е 3D Blu-ray Disc™?
  Да, макар че явно няма да може да видите 3D ефектите, но тези дискове ще се възпроизведат като стандартни Blu-ray Disc™.


  Как трябва да почиствам лещите и рамката на 3D очилата?
  Почиствайте 3D очилата като стандартни диоптрични или слънчеви очила. Използвайте стандартен почистващ препарат за диоптрични/слънчеви очила на алкохолна основа и мека неабразивна кърпа. Не натискайте и не трийте прекалено силно, докато почиствате.


  Мога ли да ползвам 3D очилата от една марка с 3D телевизор от друга марка ?
  Поради разликите в използваните технологии и конфигурации на устройствата, не е възможно да ползвате 3D очилата от една марка ТВ на Тв от друга марка.
  Всеки производител е адаптирал честотата на сигнала на трансмитера и очилата за оптимално представяне на техниятTV. Дори и да проработят на друга марка телевизор - няма да имате оптимално представяне на картината.
  Очилата на Семсун и Панасоник могат да се ползват помежду си, но само при условие ,че завъртите очилата-тоест лявото отива на дясното око и обратно. Имайте в предвид - независимо ,че очилата на всички производители на телевизори работят на един и същи принцип - не са съвместими с телевизор от друга марка. Причините са две - в различните предаватели /инфрачервени или блутут/ и за да не им паднат цените на очилата /всеки си пази пазарният дял/.


  Колко чифта 3D очила мога да използвам с един 3D телевизор?
  Колкото желаете, при условие че те са в обхвата на действие на 3D трансмитера на вашия 3D телевизор.


  2D към 3D конвертиране
  Не очаквайте кой знае колко. Наистина има някакъв 3Д ефект, но той далеч не е като на истинските (т.е. заснетите в) 3Д филми. Понякога е убедително, но понякога изглежда много изкуствено и нагласено. В близък план обикновено е добре, но кадри в далечина изглеждат неестествено и странно. Това е някаква екстра, но нещата тук все още предстои да се развиват. На този етап, това не бива да ти е решаващ фактор за покупка на 3Д телевизор.


  Трябва ли да заменя HDMI 1.3 кабел с HDMI 1.4 кабел, ако искам да гледам 3D съдържание?
  Ако HDMI 1.3 кабела ви е сертифициран за висока скорост (вижте текста по кабела "High Speed"), ще работи перфектно. Стандартните сертифицирани кабели може да не работят правилно и затова ви препоръчвам да ги замените със сертифицирани високоскоростни кабели. Няма разлика между HDMI 1.3 или HDMI 1.4 кабел по отношение на качеството на 3D сигнала.


  Как да инсталирам 3D предавателя на моят 3D Ready телевизор?
  Включете кабела на 3D предавателя в 3D Out конектора на вашия телевизор. Телевизорът ще открие предавателя автоматично и ще бъде готов за употреба веднага. Не се налагат допълнителни стъпки.


  Кои източници подават 3D съдържание?
  Само източници като 3D Blu-ray player , 3D Set-top box или игрова конзола могат да ви дадат възможност да се насладите на 3D усещане на вашият TV. В близко бъдеще с нарастване на броят на TV предаванията ще започне поредавнето на 3D сигнали, които ще се приемат със Set-top box свързан с HDMI кабел към телевизора ви.


  Мога ли да гледам 3D филми с помощта на източници чрез Net TV, Netcast... като YouTube или чрез videostore в Net TV?
  3D съдържание се поддържа само през HDMI източник.
  3D предлагано чрез DLNA или чрез Net TV не се поддържа от телевизора.


  Какви 3D формати се поддържат от 3D телевизора ми?
  Frame packed (double size): чрез HDMI
  * Movie format: 1920x1080p FHD @ 24 Hz.
  * Game format: 1280x720p HD @ 50/60 Hz
  Предавания формати: през HDMI и вътрешно цифрово декодиране
  Side by side and top/ bottom (half HD)
  о 1920x1080i при 50/60 Hz.
  о 1920x1080p @ 24/25/30/50/60 Hz.
  о 1280x720p при 50/60 Hz.


  Какви са разликите в спецификациите между HDMI 1.3 и HDMI 1.4 ?
  В HDMI 1.4 спецификация добавя следните характеристики:
  # Audio Return Channel
  # 3D support
  # HDMI Ethernet Channel


  Дали моя телевизор консумира повече енергия, когато гледам 3D телевизия?
  Не, наборът от инструкции за обработка на 3D изображения е интегриран в основния 2D чипсет, така че гледането на 3D изображение не изисква допълнително захранване.


  3D технологията влошава ли работата на телевизора, когато той показва "нормална" 2D картина?
  "Активната 3D технология, не влияе и не влошава 2D картината, по никакъв начин!
  Елементът, който разделя на лява и дясна страна на изображението (наричан още поляризатор) е включен в Активните 3D очила, вместо на екрана на телевизора .
  За разлика от телевизорите, които използват "пасивна" 3D технология - имат поляризатор интегриран на ТВ екрана, който намалява светлиният поток за 2D сигнал, все едно че носите слънчеви очила докато гледате телевизия.


  Ако 3D ТВ технологията е разработена за пълнометражен 3D филм, защо се препоръчва да се прави редовно почивка?
  Гледането на 3D филми изисква очите ви непрекъснато да се адаптират към дълбочината на отделните елементи в картината. Тези корекция може да натовари очите на някои зрители, карайки ги да се чувстват уморени.
  Съветвам ви да си направите кратка почивка ,веднага щом започнете да чувствате визуален дискомфорт, докато гледате 3D филм, .


  Мога ли да зареждам батериите в моите active 3D очила ?
  Погледнете в инструкциите! Активните очила според захранването биват два типа, с акумулаторни батерии /които може да зареждате/ и захранвани с батерии CR2032 ,които не се зареждат!


  Какъв е живота на батерията в моите Активни 3D очила?
  Захранването на активните 3D очила се осигурява от една CR2032 батерия, която издържа около 200 часа.
  Поставете очилата след употреба обратно в предоставената черна кутия от комплекта ,за да се избегне всякаква активност, обикновено очилата се изключват автоматично след 5 секунди.


  Могат ли да се гледат 3D излъчвания на обикновена плазмен/LCD телевизор с Full HD резолюция с 100/400 Hz опресняване на кадрите ?
  Няма как да стане ако телевизора не може да обърне сигнала по сътветния Eclipse метод от евентуален 3D сателитен приемник, 3D блурей или мултимедиен плейър в сигнал за т.н. 3D шътър очила.
  Но истината е ,че ако имате анаглифен образ (Anaglyph, т.е. с разместен червен и син или т.н. циан и магента канал) може да придобиете пространстен образ с най-обикновените картонени дву-цветни очила,
  тоест могат да се гледат 3D филми на обикновена плазма с 3D очила с двуцветни филтри Magenta/Green . Просто сваляте 3D филм, слагате очилата и гледате...


  На моя стар 1080p телевизор ако пусна 3D клип (от онези червено-сини/зелените) и с правилни очила, няма ли да е 3D?
  3D ще бъде. При стария вариант с цветните очила има 2 варианта- според цветните филтри в очилата
  син/червен и зелен /червен. Камерата снима с поставени цветни филтри пред двата обектива. ...При гледане с очилата-поставените в тях /различни по цвят за всяко око/ цветни филтри филтрират кадрите.
  При анаглифното 3D качеството на картината се губи и се пресъздава усещане за дълбочина. Анаглифното 3D е доста по-лошо от сега навлизащата технология при телевизорите с активни очила.


  Дали гледането на 3D TV предизвиква странични ефекти ,които могат да навредят на здравето ми?
  В редки случаи, индивдуално може да усетите лек дискомфорт, като визуална дезориентация или леко главоболие.
  Препоръчвам на родителите да контролират децата, които гледат 3D телевизия, за да се избегне дискомфорт. Не препоръчвам 3D телевизия за деца на възраст под шест, тъй като техните визуални усещания все още не са напълно развити.
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 16-08-13 в 18:19.

 6. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  34,354
  #5

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  8. Последици за здравето.

  Макар, че 3D технологията е сравнително нова, тя вече предизвиква някои сериозни опасения за здравето сред част от специалистите. Има хора, за които тази система на видео изображения е причина за сериозни оплаквания – главоболие, сърцебиене, виене на свят. Лекарите вече дори са измислили име за това състояние – киберболест. Причината за нея те виждат в несъответствието между движението на очите и лещите на очилата, които се използват пред 3D-екрана. Когато обектът на екрана се приближава очната ябълка реагира на това и се променя, докато очилата – не.
  Колкото по-близо е човек до екрана, толкова се увеличава риска той да се почувства зле или състоянието му да се задълбочи, показва изследване, проведено по поръчка на най-голямата японска телевизионна компания NHK.
  Въпреки че някои производители на 3D-телевизори ги продават със стикер на панела, предупреждаващ да не се гледа след употреба на алкохол, по време на бременност, в напреднала възраст или при недоспиване, малка част от потребителите обръщат внимание.

 7.  
 8. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  34,354
  #6

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  9. Гаранция и сервиз

  Внимание: Гаранцията не покрива евентуални повреди на дистанционното и очилата!!
  В сервизите може да си поръчате оригинално дистанционно. Пристига след около месец. Цени 60-140 лева.

  Гаранционно обслужване се отказва в следните случаи
  1. Ако серийния номер на уреда не съответства с този от гаранционната карта или данните в гаранционната карта са подправени.
  2. Ако датата на покупка от гаранционната карта не съответства с тази от документа на покупка/фактура, фискален бон/ или данните в гаранционната карта са подправени.
  3. При липса на документ за покупка /фактура, фискален бон./
  4. Когато не са спазени условията за експлоатация, поддръжка и съхранение на изделието, посочени в упътването му за употреба.
  5. При механични повреди на уреда, следи от удар, падане довели до: Счупени пасивни и активни елементи (кондензатори, транзистори, бобини и др.);счупени панели на LCD и плазмени телевизори, дисплеи , изкривени или липсващи пинове; счупени или липсващи компоненти; Увреден общ външен вид; Повредено PCB (Платка,модул).
  6. Токов удар: Прекъснати и изгорели писти, видими повреди по електронните компоненти.
  7. Повреди причинени от пожар, земетресение, наводнение, природни мълнии.
  8. Когато изделието е отваряно, разглобявано или е правен опит за ремонт или промяна на конструкцията му от неоторизирани лица.
  9. Наранен, липсващ или скъсан сериен номер и гаранционна лепенка.
  10. Повреди причинени от прах, хлебарки и други инсекти, течности ,натрупване на варовик, мазнини, косми и др.
  11. Когато продукта се използува на неподходящо място (в разрез с указанията на производителя) или е монтиран по неподходящ начин.
  12. На гаранционен ремонт не подлежат продукти, които са инсталирани или съхранявани в разрез с изискванията на производителя им.
  13. Гаранционният ремонт не обхваща дейности, предвидени да бъдат реализирани от Потребителя (периодично външно почистване, смяна на консуматив, профилактика и др., според описаното в ръководството на потребителя), както и тяхната подмяна.
  14.Не подлежат на гаранционно обслужване: дистанционни управления, батерии, слушалки, външни захранвания, прекъснати захранващи кабели. При всички тези случаи сервизът има право да таксува ремонта на уреда по обявената тарифа за извънгаранционен ремонт.


  При гръмотевични бури е задължително да изключите апаратурата от контакта, коаксиалния кабел и RJ45 кабела.
  Всичко това е написано и във всички Ръководства за потребителя в раздел безопасност още на първите страници! Означено е и с надпис - Внимание и удивителен знак!

 9. Member
  Тук е от
  May 2010
  Мнения
  184
  #7

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  Заглавията на 3D са значително повече:

  Лично на мен ми се прецака хардиска с около 1TB изтеглени blu-ray стереоскопични 3D-та, много ме заболя главно за трафика дето трябва пак да го вкарам

 10. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  34,354
  #8

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  Така е ,но повечето са преобразувани от 2D в 3D ,защото оригинално са снимани в 2D и дълбочинният ефект е малко по-слаб.

 11. Junior Member
  Тук е от
  Dec 2009
  Мнения
  67
  #9

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  Има ли вариант като пусна Eurosport 3D на обикновен LCD Full HD телевизор да получа ефкта на 3D с някакви очила?

 12. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  34,354
  #10

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  Категорично - не. Телевизора ти не може да го направи хардуерно. Всички 3D телевизори имат допълнителен втори процесор ,който отговаря за 3D.

  На твоят телевизор може да гледаш само анаглифно 3D /с очила/.

 13. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  34,354
  #11

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  http://www.2d-glasses.com/

  Не e тайна, че гледането на филми в 3D формат предизвиква у много хора дискомфорт и главоболие след подобно зрелище. В числото на тези зрители влизат около 30 милиона американци. Даденият факт се явява поредният сериозен проблем, когато съпрузи или приятели искат съвместно да гледат някой филм.
  За решаването на проблема сега помагат новите 2D очила за пасивна поляризациона технология. Те са предназначени за конвертиране на 3D картина в обичаен 2D формат, така че всяко око получава едно и също изображение и не изпитва никакво напрежение при прегледа на филма.
  Такива 3D очила сега в САЩ струват около $8.

 14. Member
  Тук е от
  Feb 2008
  Мнения
  960
  #12

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  Хаха, това с преобразуването от 3D в 2D просто ме разби от смях

 15. Member
  Тук е от
  Feb 2008
  Мнения
  960
  #13

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  Китайците и руснаците забелязвам са добре облъчени колко по-добро нещо е LED спрямо CCFL
  ... или пък са най-загрижени за пестенето на природните ресурси

 16. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  34,354
  #14

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  Френската компания TriOviz ,предлага технология Inficolor, която позволява да се гледа 3D изображение на обикновенни 2D дисплеи. Използват се очила със светофилтри и специален софтуер. TriOviz твърди, че цветопредавенето не се изкривява , както при използването на анаглифни очила.

 17.  
 18. Novice
  Тук е от
  May 2011
  Мнения
  5
  #15

  Re:Помощ за избор на 3D телевизор / ръководство на първа страница

  От вчера съм собственик на LG 42LW4500. Определено 3D ефекта е впечатляващ, по мое мнение определено по-добър от активната технология. Няма изкривяване на картината стига да не гледате мн от високо или да си наклоните главата около/над 90 гр. Очилата са леки, след 20 секунди гледане забравяте за тях. По-малко се товарят очите, но ест след гледане на един филм очите или главата ви заболява. В моя случаи имах само дискомфорт, брат ми го заболя главата. Хареса ми факта, че самия телевизор има 2 чифта очила + още 5 бонус Освен пасивната технология, другото което ме привлече е 5 годишната гаранция, която важи до края на месеца. Първите ми впечатления за телевизора са доста добри, надявам се да си останат такива и занапред.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 156 1231151 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. LED Телевизор SAMSUNG UE-40EH6030 - Мнения и препоръки
  От firefly във форум Samsung телевизори
  Отговори: 31
  Последно: 18-05-17, 10:02
 2. Мнения за 3D Телевизор SAMSUNG UE-40EH6030
  От iva6ki във форум Samsung телевизори
  Отговори: 7
  Последно: 22-07-13, 19:30
 3. Мнения за телевизор ТВ LED LCD Sony KDL32EX340BAEP
  От vasko_grudov във форум Sony телевизори
  Отговори: 0
  Последно: 07-04-13, 08:49
 4. Мнения за телевизор NEO LED-26975
  От piron45 във форум Други телевизори
  Отговори: 5
  Последно: 30-12-11, 12:49
 5. Търся мнения за телевизор SONY KDL-32EX710AEP
  От ivoradev във форум Sony телевизори
  Отговори: 8
  Последно: 29-08-11, 11:00

Тагове за тази тема

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе