То е в ниша и няма как да събера по-голям (освен под някакъв ъгъл), пък и разстоянието от фотьола е под 1,5м, така че мисля 55"-ца ще е идеална![]()
То е в ниша и няма как да събера по-голям (освен под някакъв ъгъл), пък и разстоянието от фотьола е под 1,5м, така че мисля 55"-ца ще е идеална![]()
65OLED770 като скок от LG 55BX ще се усети ли? Netflix, YT, малки PS5 и кабелна по коаксиален кабел. Много ще ми липсва магическото дистанционно.
Общ преглед, създаден от AI
Батериите със силициево-въглероден (Si-C) анод са усъвършенстван тип литиево-йонни (Li-ion) батерии, които използват силиций вместо или заедно с графит. Те предлагат 10-25% по-висока енергийна плътност, по-бързо зареждане и по-дълъг живот, често надхвърлящ 1500-3000 цикъла, което ги прави идеални за премиум електроника и електромобили.
Основни предимства на Si-C пред стандартния Li-ion
- По-висок капацитет: Силицият има теоретичен капацитет над 3600 mAh/g, докато графитът е ограничен до 372 mAh/g, което позволява значително по-тънки батерии при същия капацитет.
- По-бързо зареждане: Структурата на анода позволява по-бърз транспорт на литиеви йони.
- По-добра производителност при ниски температури: По-устойчиви на студ
Предизвикателства (Защо не се ползват навсякъде?)
- Обемно разширение: Силицият се разширява с до 400% по време на зареждане, което може да доведе до разрушаване на анода.
- Цена: Към момента производството е по-скъпо от традиционните графитни батерии.
Приложения
В момента тази технология се използва в устройства, изискващи голям капацитет в малък обем, като телефони на китайски производители (напр. OnePlus 13) и нови модели от сериите на Xiaomi, както и в напреднали EV батерии.
И аз го видях това първоначално, но после зачетох една статия в Android Authority и там пише че имат по-кратък живот от стандартните литиево-йонни, като много зависи от това колко е силициевото съдържание. Гледам че в по-скъпите топ телефони все още ползват стандартни батерии, та не знам и аз какво да си мисля за тези новите с по-голям капацитет.