Въпросния потребител не е влизал от доста време :/
Гледам, че е щял да направи някакво устройство да си тестваме сами. Иначе метода с телефона дали ще работи? Камерата дали им е достатъчна за да улови трептенето? У-нас имам едно LGLM667 и ще взема да пробвам, тъй като за LG никъде няма 100% потвърждение дали ползват или не ползват ШИМ. Според мен ако ползват е на висока честота, защото дори и на 10 brightness не усещам никакъв дискомфорт, а при самсунга под 40-35 и започваше да ми се вие свят. (същия модел на самсунг, който е тествал и tcruise7771).
Използвай за тестване тези два метода:
Btw, в ЕТ60 серията на Panasonic също се използва ШИМ.
Кои са ET60? Panasonic?
Метода с телефона го знам, но не знам колко е точен. Ще тествам тия дни с него един 42LM667.
Може ли да подлегнете следните видеа и да споделите, според вас това ШИМ ли е или камерата хваща трептене от флоринисцентните лампи в салона?
Пример на 2 минути и 40 секунда.
Още едни пример на 3:27.
Пример и с LA860 от същите ревюиращи
Интересното е, че въпросното трептене се забелязва не през цялото време на ревюта, та може би хваща някакво трептене от лампите? Опитвам се да разбера дали и LG използват ШИМ за контол на подсветката.
На това ревю примерно не се забелязва трептене (яркост 50), та явно метода с камерата може да ни подвежда?
Този пост е редактиран от aldokalcone; 19-10-13 в 08:05.
Ами да, може и 24/7 да го гледам, а и нервната система и очите нямат цена за да се игнорира трептенето. Лично на мен ми влияе, сега тука като сте се събрали терминатори - браво, но всеки ги усеща различно трептенията при телевизорите.
Лаптопите, 3 те тв-та в нас всичко е с ШИМ, че и таблета... И какво сега - дори не знаех, че има проблем с това!
ето вече знаеш .. ти сигурно си мислиш че и кренвиршите са от месо .. колкото повече неща знае човек толкова по добре .. трябва да се шуми около тоя тип управление на подсветката и тя ще отпадне щото хората ще почнат да я избягват -вредна е и това е доказан факт
аз така направих
Къде и кой е доказал? Да тук се изказаха предположения по скоро... Аз също при по продължително седене пред лаптопа усещам лек дисконфорт в очите но го отдавам на непрекъснатото взиране в една равнина (може и да е от ШИМ-знам ли) - но все пак не съм убеден, че толкова е вреден ефекта...
П.П. Пред CRT монитора и половината време не изкарвах с това пред LCD мониторите...
има достатъчно статии в нета ,четете ...
ШИМ-а си дразни при по-дълги сесии,говоря от личен опит...никога не съм имал проблем с активно/пасивно 3D,т.е. сравнително добре понасям различните режими ,подсветки и т.н. Но при работа с монитори,които имат PWM ,просто очите ми стават на бъркани яйца при повече от 2 часа сесия.Променях настройки-контраст,яркост,драйвери и други безуспешно.Вярно,че IPS матрицата има по-добро цветопредаване ,но каква полза като на всеки час-два трябва да правя по 20 минути прекъсване...Така че проблема си го има и изобщо не е за пренебрегване,не може да се купи монитор за 900-1000 лева,висок клас-професионален,и той да се окаже с неравномерна подсветка,блийдинг,ШИМ и тем подобни.Ако има някой,който смята това за редно,нека си купува подобни продукти с мисълта,че не му развалят зрението...
Сега си задавам въпроса за телевизорите със сканираща подсветка - нали уж това се пробутва като екстра. А то просто си е контролиран ШИМ ефект...