Страница 102 от 114 ПърваПърва ... 5292100101102103104112 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,516 до 1,530 от общо 1699
Like Tree723Одобрявам

OLED Телевизори - съвети и обсъждане

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Живее в
    Burgas
    Мнения
    502
    #1516

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Смятам че компютъра директно към тв то също не е лошо. И плеъра на телевизора вършат доста добра работа. Така или иначе имаш компютър да свалих каквото ще гледаш. Не виждам какъв е проблема да инсталираш и един софтуер за споделяне ако не са на близко разстояние.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    634
    #1517

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Цитат Първоначално публикувано от sasho1bs Виж публикацията
    ..Така или иначе имаш компютър да свалих каквото ще гледаш....
    а къде ще го слушаш като си ограничен от телевизора ?!

  4. Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Живее в
    Burgas
    Мнения
    502
    #1518

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Като го стартираш през плекс автоматично си го декодира в dolby digital

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,461
    #1519

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Видяхме най-скъпия QD-OLED дисплей в света на IBC 2023 в Амстердам. Това е 55-инчов HDR референтен монитор с UHD (3840x2160) резолюция, 2000 нита пикова яркост над 4% прозорец и над 90% Rec.2020 покритие.
    Модела е Flanders Scientific XMP550 на цена от $20 000.




    Този пост е редактиран от hristoslav2; 24-09-23 в 11:52.

  6. Member
    Тук е от
    Apr 2020
    Мнения
    402
    #1520

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Сравнение на трите ОЛЕД флагмана за тази година.

    ЛГ и Самсунг са професионално калибрирани, докато Сонито не е, но въпреки това е също толкова точно колкото останалите два. На практика, няма нужда от калибриране. Нещо, повече, при Сони, дори Вивид режима е точен.

    sasho1bs одобрява това.

  7. Member
    Тук е от
    Jan 2017
    Мнения
    608
    #1521

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Master серията на Sony по принцип се води, че няма нужда от калибриране. Това най-вероятно ще е телевизора на годината. Янките обаче нямат достъп до MZ2000, та тия класации са малко......

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,461
    #1522

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2 Виж публикацията
    Методът „eXperienced Color Range“ на Samsung Display е приет като глобален стандарт
    https://global.samsungdisplay.com/31...ge=1&type=list
    https://sid.onlinelibrary.wiley.com/...1002/msid.1392
    Какво е XCR?
    Experienced Color Range (XCR) е начин за количествено определяне на перцептивната яркост на дисплеите. Разберете защо XCR е важен и предимствата на XCR в първокласни дисплеи.

    https://innovate.samsungdisplay.com/blog/what-is-xcr/
    Какво е XCR?
    Дисплеите са средство за визуално разказване на истории и разбирането на възможностите за възприемане на дисплея ни казва колко потапящи, ангажиращи и реалистични ще бъдат тези визуални истории за зрителите. Простите измервания на производителността на оптичния дисплей, като осветеност, не могат да опишат сложното възприятие, което имаме, когато гледаме съдържание с висока разделителна способност и висок динамичен диапазон на дисплеи. Дори само нашето усещане за яркостта на изображение с висок динамичен обхват зависи от цялата гама от цветове в изображението, а не само от яркостта на пиковото бяло.

    Experienced Color Range (XCR) е начин за количествено определяне на възприеманата яркост на дисплеите, който по уникален начин включва ефекта на цвета върху нашето възприятие за яркост. Първата стъпка в изчисляването на XCR е да се използва модел на цветен външен вид за преобразуване на измерения спектър на светлината в перцептивни атрибути като ахроматична яркост, цветност и нюанс. За точни дефиниции на тези термини вижте RWG Hunt, „Colour Terminology,“ Color Res. Приложение (1978). Заедно тези перцептивни атрибути могат да се използват за създаване на 3D цветово пространство (Фигура 1), където z-оста е ахроматична яркост, а xy равнината е хроматичната равнина, представена от полярни координати, цветност (радиус) и нюанс (ъгъл) [в центъра е бялото].
    В това 3D цветово пространство, XCR се определя като перцептивно разстояние от черното (Фигура 2). XCR се изчислява от прогнозираната ахроматична яркост, Q , и цветността, M , следвайки формулата (където Q 0 е яркостта на черното на дисплея). Това уравнение е извлечено от термина за яркост в науката за цветовете, който е дефиниран като евклидовото разстояние от черното от цветния учен Рой Бърнс в „Разширяване на CIELAB: яркост, дълбочина и яснота,“ Color Res. Приложение (2013), за да се свържат по-добре с разговорния език около „по-ярките“ и „по-матовите“ цветове, цитирайки примери от художници, индустрията за багрила и други учени по цветовете. (Техническият термин за XCR е Vividness Perceptual Contrast Length.)
    По този начин XCR декларира, че когато преценяваме яркостта на показаните изображения, ние не преценяваме просто ахроматичната яркост, а цялото ни възприятие на изображение, включително неговата цветност. Ако просто анализираме ахроматична яркост или осветеност вместо XCR, това би било еквивалентно на гледане само на изображения в сивата скала, за да преценим дисплей, вместо да гледаме пълноцветни изображения.

    Защо се нуждаем от XCR?
    Конвенцията през последните 100 години колориметрия е била да се измерва единствено реакцията на ахроматичния зрителен път, когато се обсъждат яркостта и човешката зрителна чувствителност. Това изключване на хроматичния зрителен път може да се види в най-честата мярка за човешката зрителна чувствителност: осветеност. Яркостта беше определена с помощта на хетерохроматична фликер фотометрия, експериментален метод, който специално изолира нашия ахроматичен отговор, потискайки хроматичния зрителен път. Това решение гарантира, че осветеността ще бъде добавена (осветеността на стимул, направен от две светлини, е равна на сумата от осветеността на всяка отделна светлина), но наложи компромисът, че хроматичната информация трябва да бъде изключена. Това накара яркостта да подцени яркостта на хроматичните стимули: ако сив стимул и хроматичен стимул имат еднаква яркост, хроматичният стимул ще изглежда много по-ярък. Феноменът е известен като ефекта на Хелмхолц-Колрауш и трябва да се вземе предвид, ако искаме точно да предвидим възприеманата яркост на хроматичните стимули.

    Повече информация за адитивността на яркостта и различните експериментални методи за измерване на яркостта може да се намери в Lennie, Pokorny, & Smith, “Luminance,” JOSA A , 1993. Barry B. Lee предоставя отличен преглед на отделните ахроматични и хроматични нервни пътища в нашата зрителна система в „Зрителни пътища и психофизични канали при приматите“, J. Physiol. , 2011. Обсъждане на модели на ефекта на Хелмхолц-Колрауш може да се намери в Hellwig, Stolitzka и Fairchild, „Разширяване на CIECAM02 и CAM16 за ефекта на Хелмхолц-Колрауш,“ Color Res. Приложение (2022).

    Каква е историята на XCR?
    Повечето от нас са свикнали да чуват за съотношението на контраста, което е съотношението между яркостта на бялото и черното на дисплея. Въпреки това, OLED дисплеите са в състояние да произвеждат почти перфектни черни нюанси, давайки им почти безкрайни контрастни съотношения, което всъщност не ни казва много за действителния им контраст. Perceptual Contrast Length (PCL) използва различен подход, като изчислява аритметичната разлика между възприеманата яркост на бялото и черното на дисплея. Терминът възприятие се отнася до факта, че тази мярка, за разлика от осветеността, се изчислява с помощта на възприемаща метрика на яркостта, която отчита нелинейната връзка между възприеманата яркост и количеството светлина. Проучване на Shin et al („Нов подход към оценка на визуалната яснота“, SID Digest, 2011) установиха, че Perceptual Contrast Length предсказва по-добре субективните оценки на яркостта на дисплея, отколкото коефициента на контраст на яркостта.

    Едно значително ограничение на традиционния PCL показател обаче е, че той взема предвид само пиковото бяло и най-дълбокото черно, като изключва цялостната цветова производителност на дисплея. Наскоро беше извършена работа за разширяване на PCL, за да се отчете яркостта на по-наситените цветове, които един дисплей може да произведе. Най-новата итерация на този показател се нарича Vividness PCL или XCR.

    Какви са предимствата на XCR?
    Знаем, че хроматичната информация се вписва в нашето възприятие за яркост по окончателен начин. Освен това знаем, че яркостта на наситените цветове е важна за потребителите. XCR осигурява стабилна метрика на яркостта на дисплея, която отчита тези два критични фактора и която се корени в публикуваната наука за възприятията и науката за цветовете. XCR също корелира добре със субективни сравнения на яркостта на дисплея. В едно проучване открихме, че XCR е почти два пъти по-точен от средната яркост при прогнозиране кой от двата HDR дисплея наблюдателите ще намерят по-ярък за различни HDR изображения. Един пример може да се намери на фигури 3 до 6. За това изображение на билярдни топки, QD-OLED и конвенционалните дисплеи бяха предсказани от CIECAM16 да произвеждат подобни стойности на ахроматична яркост (Фигура 4). Въпреки това, изображението на QD-OLED е много по-цветно (Фигура 5), което води до по-високи стойности на PCL Vividness (Фигура 6). Това е в съответствие с нашето субективно тестване, което оцени QD-OLED като по-ярък за това изображение.



    Метриката XCR е резултат от спонсорирано от Samsung изследване в Munsell Color Science Lab на Rochester Institute of Technology. Това представлява най-добрият опит досега за правилно отчитане на ефекта от хроматичното насищане върху действителното възприятие на потребителите за яркост. Въпреки това, това изследване продължава с цел разработване на нов емпиричен модел на яркост, който може дори по-добре да предскаже резултатите от субективното тестване. Тези нови показатели, включително XCR, ще ни позволят да разкажем пълната история на възприятието на най-модерните дисплеи. Повече информация за XCR може да бъде намерена в Hellwig, Stolitzka, Yi, & Fairchild, „Яркост и яркост на показаните изображения с висок динамичен обхват,“ SID 2022 Digest .

    XCR: Променящ играта подход за измерване на яркостта на дисплея
    https://global.samsungdisplay.com/31160
    Въпреки че осветеността е основният показател за яркостта на дисплея, тя отчита само интензитета на светлината на единица площ светлина и може да бъде измерена с помощта на машини. Nit е стандартната мерна единица за осветеност. По-високият брой нитове показва по-ярък дисплей.

    Нитовете обаче не улавят напълно сложността на това как хората възприемат съдържанието на дисплея. Какво да правим с тази главоблъсканица?


    Горните две снимки са добър пример за това. Снимка на италианския художник Франко Фонтана, майстор на цветната фотография, се показва на два различни телевизионни екрана. Коя снимка е по-ярка, снимката на левия екран или на десния екран? Повечето хора ще посочат, че снимката от дясната страна е по-ярка, но изненадващо, левият и десният телевизионен екран са настроени на една и съща яркост!

    Някои учени са провели изследване на това измамно явление на цветове с една и съща яркост, които се появяват по различен начин. През 1860 г. немските физици Херман фон Хелмхолц и В. А. Колрауш правят новаторско откритие, че цветовете с една и съща яркост могат да имат различни нива на възприемане на яркост и че цветовете с по-висока наситеност са склонни да изглеждат по-ярки.
    https://ewikibg.top/wiki/Helmholtz%E...lrausch_effect

    За скептиците и съмняващите се представяме снимката по-долу с пет кръга. Въпреки една и съща яркост за всичките пет цвята, човек може да възприеме червения кръг от най-лявата страна или лилавия кръг от най-дясната страна като най-ярки. Интересно, нали?


    Друг пример който сте срещали е с погрешно наричените "неонови" маркери https://officecenter-bg.com/product/365181 погрешно се възпримат като по-ярки, но всъщност имат само пренаситени цветове
    Сега осъзнаваме, че разчитането единствено на яркостта като метрика при измерване на производителността на дисплея е недостатъчно. За да се направи точна оценка, трябва да се вземе предвид и наситеността на цветовете. Въпреки това може да бъде разочароващо, ако нашият субективен опит не съответства на числените измервания. Например с невъоръжено око снимка отляво може да изглежда скучна, докато снимка отдясно може да изглежда ярка. Когато се измерва с машина обаче, и двете снимки могат да получат идентични резултати. Наистина, подобно несъответствие може да е объркващо!

    Опитната цветова гама (XCR) е концепция, която се появи като решение за справяне с дългогодишното разочарование в индустрията. XCR се основава на работата на Хелмхолц и Колрауш, наричан HK ефект, за прогнозиране и количествено определяне на яркостта в числено изражение. Munsell Color Science Lab към Rochester Institute of Technology, с подкрепата на Samsung Display, проведе проучване на яркостта, което включва HK ефекта. Техните открития предполагат, че възприеманата яркост, количествено определена от HK ефекта, е по-добър индикатор за характеристиките на човешката зрителна система в сравнение с традиционните мерки за яркост, които разчитат единствено на осветеността.


    XCR представлява променящ играта подход към проектирането, разработването и оценяването на дисплеи, тъй като спецификациите с висока разделителна способност (HDR) продължават да придобиват известност. С все по-търсените по-ярки акценти и по-тъмни сенки, XCR е готов да направи значителна разлика в индустрията. Когато разработвате дисплеи за игри или гледане на филми, разглеждането на XCR числата от самото начало може да позволи на разработчиците да създават превъзходни продукти. Освен това XCR може да служи като полезно ръководство, за да гарантира, че потребителите постоянно изпитват едно и също ниво на яркост, когато гледат съдържание на различни устройства, като смартфони, лаптопи, XR очила и медицински устройства. XCR е нова парадигма за измерване на яркостта. Ако сте сериозни относно спецификациите на дисплея, имайте предвид XCR е от решаващо значение, за да останете пред кривата!
    Samsung обяснява защо два еднакво ярки телевизора имат различно възприемане на яркост
    https://www.flatpanelshd.com/news.ph...&id=1695627273
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 25-09-23 в 19:30.

  10. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,461
    #1523

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Каква е съдбата на LCD фабриката на LG Display в Гуанджоу в Китай?
    https://www.thelec.kr/news/articleView.html?idxno=23268
    рано или късно, ще трябва да я преоборудват за OLED или да я продадат, ако изобщо намерят купувач.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 28-09-23 в 00:39.

  11. Senior Member Аватара на Frost
    Тук е от
    May 2007
    Мнения
    1,000
    #1524

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    sasho1bs одобрява това.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    13
    #1525

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Здравейте,
    Купих този модел телевизор Samsung OLED 77S90C, но ме притеснява, че има черни ленти в края на дисплея от около половин сантиметър, които си сменят положението вертикално и хоризонтално. Някой има ли идея дали е нормално това, или да го връщам. Предполагам, че е някаква технология за запазване на дисплея.

    - - - - - - - - - -

    Намерих "проблема" Pixel Shift се кава и може да се изключва.
    Този пост е редактиран от georgievp; 06-10-23 в 08:49.

  13. Senior Member Аватара на AntrAcsA
    Тук е от
    Jul 2014
    Мнения
    1,060
    #1526

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Звучи като дефектен или ударен дисплей (дано не е второто че губите гаранцията), може ли снимки ?

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    13
    #1527

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Цитат Първоначално публикувано от AntrAcsA Виж публикацията
    Звучи като дефектен или ударен дисплей (дано не е второто че губите гаранцията), може ли снимки ?
    Както писах по-горе не е проблем, а опция за запазване на дисплея. Ама в първия момент се филмираш, че e дефектен дисплея.
    Този пост е редактиран от georgievp; 06-10-23 в 08:51.
    AntrAcsA одобрява това.

  16. Member
    Тук е от
    Apr 2020
    Мнения
    402
    #1528

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Да, изместване на пикселите е. Една от защитите, когато има статични обекти на екрана. Не са забелязва при гледане на нормално съдържание. Лично аз, не бих го изключил.

  17. Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Живее в
    Burgas
    Мнения
    502
    #1529

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Много рядко го забелязвам,главно при гледане на филм със субтитри, но грам не ми пречи.

  18. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,461
    #1530

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Всички марки имат тази функция още от времето на плазмените телевизори
    https://www.sony.com/electronics/sup...icles/00173233
    https://www.samsung.com/latin_en/sup...en-is-cut-off/
    https://www.lg.com/eg_en/tvs/oled-tvs/oled-reliability
    https://tv-sound-monitors.philips.co...language=en_US


    функцията не предпазва от отпечатване(тя е само част от комплекса за предпазване на дисплея).
    Разликата при отпечатване без и със тази функция е, че при ползването и, контурите на отпечатаните статични обекти са размазани, тоест не са толкова контрастни.
    Минусите са че, прави овърскан и така имате по-ниска резолюция на изображението, а при ползване като монитор на компютър, може да ви скрие част от лентата на задачите.

    - - - - - - - - - -

    Този пост е редактиран от hristoslav2; 06-10-23 в 23:37.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Samsung спира производството на OLED телевизори
    От kod във форум Samsung телевизори
    Отговори: 3
    Последно: 07-05-14, 14:20
  2. Отговори: 1434
    Последно: 12-12-13, 18:18
  3. Отговори: 1607
    Последно: 09-05-13, 18:57
  4. Отговори: 1429
    Последно: 11-06-12, 15:00
  5. Отговори: 4
    Последно: 27-05-08, 07:30

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе