Отговор: Мнения и Избор на Ultra HD телевизор
DirectLED с локално затъмнение на зони колкото пиксела има е най-ефективно ;) ... ама такова чудо няма и едва ли ще има - просто си вземаш плазма или ОЛЕД .
Обикновено директЛЕД без локално имаме в най-ниски класове и при сравнение на картината с такъв с еджЛЕД и локално (истинско, а не само софтуер) едва ли ще е по-добра , защото вторите обикновено са далеч по-висок клас и имат по-добър софтуер за обработка, по-добри панели и по-ярки подсветки . Евентуално под ъгъл и на тъмно вече може да има субективно по-добро представяне в директЛЕд модела (евтиният).
Иначе дори и най-нисък клас Самсунг с мижава директЛЕД подсветка се справя на тъмно по-добре от два пъти по-скъп тв с IPS еджЛЕД и локално с 8 зони ... от личен опит :)
Цитат:
Първоначално публикувано от
ac28
Моделите на Samsung ,които са с извити дисплей всички са VA. Доколко е вярно,че дисплеите на тези телевизори се правят само от Samsung.
Идеята за налагане на извитите дисплеи е на Samsung
https://www.samsungdisplay.com/eng/p...display_tv.jsp
Curved TV Display (диагонал в сантиметри)
UHD+(5120x2160) | 207 / 266 |
UHD(3840x2160) | 121 / 125 / 138 / 163 / 198 / 223 |
UHD(3840x2160) | 121 / 125 / 138 / 163 |
Други производители на извити видеопанели са AUO и Innolux
Цитат:
artttty
Кое е по-ефективно за гледане на тъмно Direct Led или Local Dimming? Това локално затъмнение не го ли измислиха след като почнаха да правят телевизорите с Edge Led за да докарат някакво черно? Защото според мен Direct Led си е един вид Local Dimming.
подредени по качество на картината
1. MVA, FALD (Full Array Local Dimming)
2. MVA, Edge Led + Local Dimming
3. MVA, Direct Led (без локално затъмняване)
4. MVA, Edge Led (без локално затъмняване)
Преди дни ходих при приятел . Има нов телевизор . Направи ми впечатление ,че всичките лампи на тавана му се отразяваха на екрана на телевизора му и то много яко . Имах чувството ,че този екран събираше всички светлинки в хола му и изглеждаше много гланцов. Има ли антиотражателно покритие на телевизорите както при смартфоните, което да поема и да не отразява толкова силно тези светлини .
Имаше разработка на японски инженери - фолио с което се покриваше стъклото в кабината на японските изстребители.
Цитат:
Moth eye
Moths' eyes have an unusual property: their surfaces are covered with a natural nanostructured film, which eliminates reflections. This allows the moth to see well in the dark, without reflections to give its location away to predators. The structure consists of a hexagonal pattern of bumps, each roughly 200 nm high and spaced on 300 nm centers. This kind of antireflective coating works because the bumps are smaller than the wavelength of visible light, so the light sees the surface as having a continuous refractive index gradient between the air and the medium, which decreases reflection by effectively removing the air-lens interface. Practical anti-reflective films have been made by humans using this effect; this is a form of biomimicry.
Such structures are also used in photonic devices, for example, moth-eye structures grown from tungsten oxide and iron oxide can be used as photoelectrodes for splitting water to produce hydrogen. The structure consists of tungsten oxide spheroids of several 100 micrometer size coated with a few nanometers thin iron-oxide layer.
https://www.google.bg/search?q=moth+...w=1440&bih=769
https://scholar.google.bg/scholar?q=...GfC6QQgQMIIzAA
Такова фолио прилагаха Philips в 9-та серия, през 2014/2015 години. Получаваха го, като част от бартерна сделка с Sharp.
Panasonic 9-та серия също имат антиотражателно покритие
Reflections on TVs: Glossy and matte
Христославе, преди 3 страници ми отговори,
ама сега пак да питам друго: кажи някой сайт или къде да гледам, кои имат ШИМ и кои нямат?
Новите модели на Сони ХЕ 8ма серия с какво са по-добри от старите XD8577/8588/8599 и извитите SD8505 и там другия подобен техен модел.
Значи говорим за 55/65 (функция от цена) SONY XE 8505,8577,8588,8596,9005 и евнтуално 9305.
Кажи, ако обичаш по някоя дума за всеки от тях. И най важното - за ШИМа.
Все още се намират на 2000-2200 55XD 8577/8588.
Струват ли си за тези пари?
Те мисля бяха без ШИМ.
Освен Сони има ли други без ШИМ.
Панасоник, преди всички имаха, а сега?
ЛГ, как са?
Питам, понеже като цена ми допадат:PANASONIC TX-58EX780E, LG 55/60 SJ810/SJ850.
Кажи по нещо и за тях.
И, как мислиш, има ли смисъл да чакам черен петък за някой от тези модели, най-вече Сонитата?
П.П. Какво мислите за емаг разопаковани, някой да сподели опит?!
Едигитал имат ли удължена гаранция?
При тестовете като сравняват картината на дадени модели пише ,че зависи от светлината, където се използват. Всеизвестно е ,че в тъмна среда VA се представя по-добре поради по -доброто черно. Въпросът е какво значи при тестовете тъмна среда или тъмна стая – без никаква светлина, напълно тъмно или както е осветен един стандартен хол без външна светлина. Както са осветени магазините без външна светлина добро условие ли е за сравняване.
Цитат:
cable
Благодаря за консултациите.
След като попрочетох още доста, вдигнах бюджета и сега изборът ми е между следните модели: Sony KD-65ZD9BAEP, Sony KD-65A1 и LG OLED65E6V.
Хайе моля за последна помощ! Кой е правилният избор ?
Цитат:
svetlio1
просто си вземаш плазма или ОЛЕД .
:BigGrin Като решиш да продаваш твоята плазма се обади. Аз иначе си взех пак плазма но ми малее 42" и ще я продавам, бях си харесал един сравнително евтин OLED LG но се оказа че няма възможност за монтиране на стена.
>XFX,ако държиш на 2200 може да изчакаш,но вече XE9005 е много близо до тази цена(2645лв).Според мен другите са голям компромис.
https://edigital.bg/led-televizori/s...evizor-p482935
.>ivasim,според мен OLED е друга бира и ZD9 не бих го сложил в избора,ако няма голяма разлика в цените.Виж(линковете които съм ти дал) в flatpanels дават оценки за картина ZD9=87,OLEDА1=98,C7=97.Rtings даже слага C7 над А1 и доста над ZD9.Така,че не знам за какво искаш да дадеш голямата цена за A1 или Е7,да не говорим за ZD9според мен B7/C7 е достатъчно като картина.Не съм видял всичките тези тв-ри дори в магазина,ама и да ги видя едва ли бих се наел да оспорвам оценките на тези издания.
Преди 3 месеца си купих 55XD8577 за 1800 от техмарт. За мен е безумие сега да се дават 2-2200 за стар модел при положение, че ХЕ9005 е 400 лева повече.. Говоря за не разпечатан телевизор, не мостра. А тогава когато го купувах ХЕ9005 55 инча беше 3300.
Изпратено от моят VKY-L09 с помощта на Tapatalk
Цитат:
XFX
Христославе, преди 3 страници ми отговори,
ама сега пак да питам друго: кажи някой сайт или къде да гледам, кои имат ШИМ и кои нямат?
Новите модели на Сони ХЕ 8ма серия с какво са по-добри от старите XD8577/8588/8599 и извитите SD8505 и там другия подобен техен модел.
Значи говорим за 55/65 (функция от цена) SONY XE 8505,8577,8588,8596,9005 и евнтуално 9305.
Кажи, ако обичаш по някоя дума за всеки от тях. И най важното - за ШИМа.
Все още се намират на 2000-2200 55XD 8577/8588.
Струват ли си за тези пари?
Те мисля бяха без ШИМ.
Освен Сони има ли други без ШИМ.
Панасоник, преди всички имаха, а сега?
ЛГ, как са?
Питам, понеже като цена ми допадат: PANASONIC TX-58EX780E, LG 55/60 SJ810/SJ850.
Кажи по нещо и за тях.
И, как мислиш, има ли смисъл да чакам черен петък за някой от тези модели, най-вече Сонитата?
1, Ето сайт
Image Flicker of TVs: Black Frame Insertion
2, разлика в платформите
3. Препоръчвам ти XE9005 или XE9305, резервен EX780E
4, Не знам дали Панасоник имат ШИМ
Без ШИМ
Цитат:
ivasim
Благодаря за консултациите.
След като попрочетох още доста, вдигнах бюджета и сега изборът ми е между следните модели: Sony KD-65ZD9BAEP, Sony KD-65A1 и LG OLED65E6V.
Хайе моля за последна помощ! Кой е правилният избор ?
Вторият за затъмнено помещение, първият за ярко осветено помещение.
HDMI 2.1: все, что нужно знать о новом видеоинтерфейсе | CHIP Россия
Версия HDMI
__________________ | 1.4
________________ | 1.4a
________________ | 1.4b
________________ | 2.0
_________________ | 2.0a
_________________ | 2.0b
_________________ | 2.1
____________ |
Максимална пропусккателна способност, Гбит/с | 8,16 | 8,16 | 8,16 | 14,4 | 14,4 | 14,4 | 38,4 |
Максимална честота за синхронизация, MHz | 340 | 340 | 340 | 600 | 600 | 600 | 1200 |
Максимална резолюция без компресиране | 4K с 30 Hz,
Cinema 4K с 24 Hz | 4K с 30 Hz,
Cinema 4K с 24 Hz | 4K с 30 Hz,
Cinema 4K с 24 Hz | Cinema 4K с 60 Hz | Cinema 4K с 60 Hz | Cinema 4K с 60 Hz | 8K с 60 Hz |
Максимална дълбочина на цвета | 48 бит | 48 бит | 48 бит | 48 бит | 48 бит | 48 бит | 48 бит |
Режим Dual View | не | не | не | да | да | да | да |
Формат 21:9 | не | не | не | да | да | да | да |
Статичен HDR | не | не | не | да | да | да | да |
Динамический HDR | не | не | не | да | не | не | да |
Подръжка 3D/
макс. резолюция 3D | l/Full HD с 24 Hz | l/Full HD с 24 Hz | l/Full HD с 60 Hz | l/Cinema 4K с 24 Hz | l/Cinema 4K с 24 Hz | l/Cinema 4K с 24 Hz | l/4K с 120 Hz |
ARC/eARC | да/не | да/не | да/не | да/не | да/не | да/не | да/да |
Игрови режим | не | не | не | не | не | не | да |
4K с 30/60/120 Hz | да/не/не | да/не/не | да/не/не | да/да/не | да/да/не | да/да/не | да/да/да |
Резолюция 8K/10K | не/не | не/не | не/не | не/не | не/не | не/не | да/да |
Не искам да правя реклама. Extreme Digital имат много добри предложения в момента . Това нормално ли е за тях ,защото някой намаления са чувствителни и изкушават . Надявам се да чистят бройки в края на годината , а да не са мостри. Единствено ме притеснява как стои проблема с гаранцията при тях и варианта ако се наложи да се върне стока ,защото не са базирани в България. Ако продукта не ми хареса (нарушена опаковка,непълно окомплектоване-на познат му дойде Sony от наш маркет без захранващ кабел, а твърдяха ,че е неразпечатена бройка) имам ли право да го откажа. Наложен платеж ли е най-добрият вариант за такъв тип поръчка особено като се доставя от чужбина.
Скоро си купих от тях кафемашина....беше с 135лв. по-евтина от най-ниската оферта която успях да намеря у нас,,,,нито е стар модел,нито имаше проблем с доставката.....гаранцията е към тях...т.е. ако нещо се прецака...им я пращаш..и те се оправят със сервиза,които най-вероятно не е в България..За по големи и скъпи неща като телевизор например....аз не бих рискувал....всеки обаче си решава за себе си...
Миналата година покрай черния петък взех от едигитал 49PUS6501/12 за 1200лв, тогава по нашите сайтове беше от 1500лв нагоре, даже скоро го видях в техномаркет за около 1400лв на промоция. Доволен съм, взех го с наложен платеж. Юни месец пак имаха някаква промоция и докато се чудя за една парочистачка на karcher промоцията свърши, а беше намалена от 760лв на 660лв. Исках да взема фактура на фирма и правих нова регистрация. Поръчах я на цена 760лв и в коментар написах, че не съм успял да я поръчам на промоция и ако не ми я дадат на 660лв да не ми я пращат въобще, останах доволен и пак бих закупил стока от тях.
P.S. ето го в техномаркет пак е 1400лв а преди близо година го взех за 1200лв https://www.technomarket.bg/televizo...01-12-09149926
Извинявам се ,че е малко встрани от темата ,но мисля ,че ще е полезно .Техниката ,която сте купили от Extreme Digital с какви придружаващи документи идва - гаранционна карта и касов бон или ...... . Като е с наложен платеж плаща ли се нещо допълнително (% върху цената ) ,защото плащам на куриера или само договорената цена + доставката.. От една фирма купувах видеокарта и ми казаха да я взема по-добре от офиса ,защото ако е с наложен платеж не си спомням колко % върху цената ще трябва да заплатя поради това ,че плащам на куриера от Eконт ,а не предварително по банка. Доставката си е отделно-5лв. за София. Процента беше малък ,но ако е скъпа стоката примерно OLED TV си е пара.