40'' телевизор, който да не насича
Здравейте,
По съвет от друг форум, бях в магазин да тествам телевизор с мои файл на флашка.
Ето файла, 720p и 1080p:
- https://www.youtube.com/watch?v=pqtrUOhscoI
Този тест е още по брутален, и показва насичането (японката):
- https://www.youtube.com/watch?v=rHb80prX964
Проблема е, че при бързото движение на панорамни снимки, фигурите на телевизора се насичат/прескачат.
На стария телевизор е така, на монитора на компютъра ми е още по-зле.
Тествах един телевизор на самсунг: SAMSUNG UE-40MU6172 - най-ниския клас 4к.
- LCD TV SAMSUNG UHD UE-40MU6172 | Телевизори | TV, Видео и Gaming | Технополис БГ
С него, насичането почти го нямаше. В общи линии това ми беше тавана на евентуалния бюджет.
Но, при скалиране от 720 и 1080 до 4к, картината на тестовия файл беше меко казано отвратителна!
Освен че по принцип цветовете му са зле, както и на всичките самсунг, имаше странни ореоли и размазани линийки, около движещи се обекти.
(вълнички, все едно че се пържи в тиган)
В общи линии, много зле.
Пробвах и един панасоник, не 4к, но насичаше ужасно: PANASONIC TX-40ES400E
- LCD TV PANASONIC TX-40ES400E | Телевизори | TV, Видео и Gaming | Технополис БГ
Вкъщи сме с една стара lcd тошиба, 32 инча, и тя насича.
Какъв телевизор да си купя, може и само HD REАDY, който да не насича???
Отговор: 40'' телевизор, който да не насича
Няма 100хц 40" телевизори вече , а и тия файлове са общо взето неособено добре конвертирани - в реални условия на повечето сегашни модели 40/43" няма сериозен проблем с бързи кадри . Ако му изключиш разните подобрители на оня Самсунг и картината е добра с оглед класа му. Аз имам 50" версия и не виждам сериозни проблеми със скалиране и цветове.
А най-тъпото е, че едва ли ще забележиш разлика с повечето по-скъпи модели от следващия клас.
В смисъл, какъвто и телевизор да си купя 32-40 инча, все тая, относно бързите кадри?
Иначе панасоника от горния линк беше супер зле и насичаше. В нас, телевизор на 6 години предаваше не по-зле същите кадри.
Долу-горе е така - всичко в тоя размер е с 50хц панели и колко добре се справя зависи изцяло от софтуера , така че при определена версия на софтуера може да е с кофти представяне, а друга да е добре .
Гледал съм 50ЕХ700 на Панасоник и на мен също не ми хареса как е при бързи кадри , докато 50MU6102, който имам е изненадващо (за мен) добре в това отношение, НО със сегашната му версия на софтуера - имаше отзиви в нета за следващата, че не е толкова добре в това отношение ...
Мисля имаше 40" 1080р модел на Сони - може да го погледнеш, техните модели са по-добре от Панасоник в това отношение ...цената обаче ме съмнява да ти хареса ;)
Ами, бях решил да взема евентуално Samsung UE40MU6102 или 6172.
Обаче са 4к. Самото увеличаване на картината от 1080 или 720p e отвратително. Размазани контури и шум.
Все едно, картинка на компютъра, да я увеличиш двойно, с програмка.
Има разни филтри, най-различни, но в общи линии резултата е г*мна и ....л*на, не ми харесва.
Представям си какво ще е със SD телевизия, като на фул HD е много зле.
Тези сонита, KDL-40WE660, стават ли за бързи кадри? Неудобно ми е пак да ходя с флашката :D.
Накрая, да не взема някакъв 40'' turbo-x за 400 лв, или 39'' jvc за 500 :D :D
Цитат:
Първоначално публикувано от
emosms
Ами, бях решил да взема евентуално Samsung UE40MU6102 или 6172.
Обаче са 4к. Самото увеличаване на картината от 1080 или 720p e отвратително. Размазани контури и шум.
Хм, какъв точно 1080 сигнал си му пуснал?
Аз го ползвам от 2-3 седмици изцяло за Netflix, Youtube и PS4, и специално за 1080 сигнала на Netflix е страхотен.
След като прегледах няколко 4к демота в YouTube, се замислих дали да не си ъпгрейдна Нетфликс абонамента на 4к, ама не съм сигурен, че има смисъл от 2 метра на 40".
Ето го клипа:
- https://www.youtube.com/watch?v=pqtrUOhscoI
Ако алгоритма им за ъпскейл зависи от вида видеофайл, в какъв формат е и как е компресиран, и така нататък, не ме урежда.
Ще гледам 720 и 1080 от ютюб, торенти, двд рипове, каквото падне. Основно по HDMI. Нетфликс, не знам какво е точно :D.
На монитора на компютъра, някакво LG 20 инча, качеството на горния клип си е екстра.
Само че, насича доста брутално :(.
Примерно, ето тук:
- https://www.youtube.com/watch?v=pqtrUOhscoI#t=1m42s
За твой лош късмет плазмите умряха като технология. Още си спомням как изглеждаше клипа с японката на плазмата и как изглежда сега на висок клас LCD.
Имай обаче предвид, че това е брутален тест за дисплея. Подобни кадри можеш да срещнеш изключително рядко и с хубава матрица и правилни настройки няма да е толкова дразнещо.
За 4k не разбирам проблема ти със скалирането. От какво разстояние ще гледаш телевизора?
Според мен мен, ако гледаш от над 2м няма да забелязваш евентуалните проблеми.
То и самата идея за 40" с 4k дисплей е абсурдна защото би забелязал разлика само ако го ползваш за монитор.
Струва ми се, че имаш екстремно нереалистични очаквания към съвременните телевизори, особено в тия размери и най-ниския ценови клас.
Не знам кое ти е размазано на 4к екран, но поради факта, че The Terror е сериал на AMC и го няма в Нетфликс вчера гледах 2та налични епизода от флашка в 720p. Възможно да не съм особено добре със зрението, ама честно казано нищо размазано не видях.
Judder и blur при panning (движение на камерата) и резки движения има, но за тия пари - толкоз. Всичко под 50/55 инча вече е 50hz матрица и тия дефекти ще присъстват малко или много според софтуера и класа телевизор.
Пусни си да гледаш нещо реално и мани тая японка.
Тази "японка", мисля че вече не се счита за определящ тест, заради голямата разлика, която има с настоящото медиино съдържание, което се възпроизвежда в реалния живот. Така имаше преди време един Фюр тест за видеокарти на РС, който се отрече, защото беше опасен за прегряване на видоекартата в определени случаи и нямаше нищо общо с реалността.
Както писаха по-горе, избирай с реално съдържание, което ще се гледа всеки ден на ТВ, а не с изкуствени тестове от преди доста години.
Цитат:
emosms
омазана отвратителна фул хд картина, разпъната на 4к, през цялото време, е по-гадно от трептенето на определени кадри :D
Няма такова нещо на 50" при мен , ти как го виждаш на 40" ... да не е бил включен DNR-а или някой от подобните "подобрители" ?
За другия"проблем" вече няколко пъти пишем - всичко в тия размери е с 50хц панели и в не особено висок клас - зависи от конкретната версия на софтуера колко добри ще се справя или дали има и също как е реализирана мигащата подсветка.
Цитат:
emosms
Свалих ги в 720p на флашка и ги пуснах на Samsung UE32M5502AKXXH. С The Hong Kong Connection не забелязах особени драми. Японката не сече, но е замазана.
Цитат:
VanDan
Тази "японка", мисля че вече не се счита за определящ тест, заради голямата разлика, която има с настоящото медиино съдържание, което се възпроизвежда в реалния живот. Така имаше преди време един Фюр тест за видеокарти на РС, който се отрече, защото беше опасен за прегряване на видоекартата в определени случаи и нямаше нищо общо с реалността.
Както писаха по-горе, избирай с реално съдържание, което ще се гледа всеки ден на ТВ, а не с изкуствени тестове от преди доста години.
За мен екстраполацията не е изкуствен тест, а реално подобрение на картината. Аз като свикнах да гледам с постоянно включено изглаждане и сега ако го изключа за малко, картината ми се струва някак непривично сечаща и накъсана. Настроил съм го между 3 и 4, така почти незабележимо изглажда сеченето и бързите движения без да се натрапва.