Актоален означава да можеш да го продадеш за цена минимум 70% от покупната.
Аз сам се вкарах в малък филм
След като имах добър успех с няколко дефектни телевизора, купени на ниска цена и върнати към живот с подмяна на бордове, реших пак да рискувам. Ако трябва да сме честни, всяко ТВ със здрава матрица може да бъде ремонтирано. С повече или по-малко нерви, но може.
Така попаднах на LG C1 55" за 350 евро.
Внос от Швейцария, работи 5 до 10 минути и после се изключва. Класика.
Знаех, че CX и C1 имат известен проблем с прегряване на основния чип заради лошо или липсващо термопаста. Планът беше прост. Нова термопаста, почистване и готово.
Рискът обаче не беше малък. Продавачът е от Казанлък, аз съм на 380 км разстояние. След доста уговорки се срещнахме в Наречен, тъй като той имаше път към Пловдив. След малко гимнастика успях да натоваря телевизора в колата, въпреки централната стойка.
След един нормален диалог се разбрахме за 230 евро
Прибирам се, пускам телевизора и той работи. Влизам в настройките, спирам ECO опциите, яркостта на максимум и картината е страхотна. Панелът е перфектен. Да, 55 инча ми е малко малък, но ... ще намеря какво да правя с него , ако всичко е наред, най много да го продам.
Вечерта реших да го натоваря сериозно. Интернет, YouTube, клипове. И тук дойде изненадата. Още при опит да се вържа към WiFi от дясната страна се чу високочестотно електрическо цвъртене и телевизорът изгасна.
След това вече не можеше да се включи. Индикаторът започна да мига 4 пъти
.
След малко четене стана ясно, че проблемът най-вероятно не е в мейн борда, а в PSU борда, тоест захранването. Явно е деградирало и при определени натоварвания включва защити.
След проучване разбрах, че този модел споделя захранване с други LG-та. За мой късмет в eBay намерих PSU ревизия 2.0 за 30 паунда, с доставка и мита излезе около 75 евро, плюс 3 месеца гаранция.
Свалих старото захранване и сега чакам новото, за да видим как ще завърши филмът
Между другото вътре телевизорът е като нов. Няма прах, няма следи от прегряване или обгаряне.
Продължение след доставката.
Този пост е редактиран от AntrAcsA; 03-02-26 в 20:31.
Дано след смяната на захранването нещата да се оправят. Със същия диагонал сме в спалнята вече 4 години и телевизора е повече от перфектен.
Ъпдейт на историята ми – ако някой е любопитен как приключи всичко.
Дойде новото захранване, тъй като всички индикации сочеха, че проблемът е в него. Монтирах го и телевизорът заработи… но само за около 10 минути. След това се появиха артефакти, линии по картината и силен пищящ звук от говорителите. Аз, естествено, се стреснах и веднага изключих захранващия кабел от контакта.
След като го включих отново, същото се повтори.
Това вече означаваше само едно – проблемът не е в PSU-то, а в main board-а.
Казах си: „ОК, ще го разглобя“. Свалих радиатора и тогава видях нещо интересно. Термопастата, ако изобщо мога да я нарека така, по-скоро приличаше на термо гипс – беше станала твърда като камък и едва я изчистих. Тогава забелязах и това:
Пукнатина в долната част на основния SoC.
ОК, явно трябва нов main board… но се оказа, че това изобщо не е лесно. Същият борд със същия EAX номер в Европа започва от около 120 долара, плюс около 30 долара доставка и още 20+ долара импортни такси, ако идва от Великобритания. Имаше и оферти за 350 долара (дори 350 евро от Франция).
Писах на няколко сервиза дали могат да продадат такава платка. Почти всички отказаха, а един ми предложи нов борд за 350 евро без гаранция. Разбира се, отказах.
След няколко дни търсене из всички възможни места, изведнъж се появи борд в eBay. Почти 1:1 с моя – дори EBT номерът съвпадаше, но EAX беше малко по-различен. Казах си, че вероятно няма да е проблем – разликата беше само в ТВ тунера (моят има повече входове). Цената беше 50 паунда, плюс доставка и импорт – общо около 75 паунда, което беше много добра цена.
Поръчах го. Днес пристигна (14 дена по късно).
Монтирах го… и телевизорът заработи! Но само за около минута. След това започна да се включва и изключва сам няколко пъти и накрая остана на червена standby лампа, без да реагира на нищо.
Най-вероятно платката не беше напълно съвместима с моя панел/модел. Това поведение е типично, когато конфигурацията в NVRAM (Non-Volatile Memory) не съвпада с хардуера на телевизора. Там се пазят неща като:
- конфигурация на панела
- регион
- модел
- HDMI настройки
- Wi-Fi настройки
- калибрация
- boot параметри
Ако boot процесът се провали няколко пъти, телевизорът влиза в protection / safe standby и просто остава на червена лампа.
За щастие продавачът беше разбран човек и се съгласи да му върна платката срещу пълен refund.
И тук дойде големият обрат.
Реших да пробвам нещо друго:
Какво ще стане, ако сложа нова термопаста на стария борд?
Да, чипът има пукнатина, но си казах – какво губя?
Обсъдих го с ChatGPT и той беше доста скептичен. Обясни ми, че при пукнат SoC обикновено става дума за:
- пукнат силициев die
- скъсани bond wires
- вътрешна механична повреда
и че почти сигурно ще работи само няколко минути преди да се срине.
Аз си казах: майната му, ще опитам.
Сложих нова термопаста, сглобих радиатора, монтирах борда обратно и включих телевизора.
И… заработи.
Направих му същия стрес тест както в началото – 4K HDR клипове в YouTube на максимална яркост.
ChatGPT ме предупреди, че най-вероятният сценарий е:
- телевизорът ще тръгне
- ще работи няколко минути
- ще се загрее
- ще се появят артефакти
- звукът ще се изкриви
- и ще изгасне.
Но… това не се случи.
След 2 часа непрекъснато 4K HDR видео телевизорът беше напълно стабилен.
AI-то също се изненада и каза, че след около 40-тата минута системата достига работна температура и ако до тогава няма проблеми, вероятно ще работи стабилно.
И ето – вече няколко часа по-късно, пиша този пост от същия телевизор.
Заключението?
Понякога най-простото решение се оказва правилното.
Трябваше да се доверя на инстинкта си и да сменя термопастата още в началото, вместо да търся нови бордове.
Телевизорът в момента работи перфектно.
Единственото нещо, което ме дразни (и което си бях забравил от OLED телевизорите) е ABL-ът. След 4 години с ярък Samsung QLED, това автоматично ограничаване на яркостта се усеща доста и за мен е сериозен компромис, и не бих си взел OLED телевизор при никакъв случай, освен ако някак не успят да направят този ABL по не забележим или нулев.
Този ще го подаря на сестра ми.
Но това вече е друга тема![]()
Евала ти бичим на ентусиазма! Аз никога не бих се занимавал с такова нещо. А олед-а си е супер, аз трудно бих погледнал нещо друго! Но за това имаме и избор - има от всичко за всеки.
ABL -ма при HDR e МЕГА агресивен ! При SDR забелязах че е значително по добре, а не виждам съществена разлика в яркостта ! Дори ми се струва че при SDR дори ми харесва повече. НО спор няма , при гейминг и 120hz гладкостта на движенията и изображенията e супер, това не може да го видиш при LCD, освен ако не е 164 -240 hz. +
- - - - - - - - - -
Иначе много се забавлявам с NFC функцията на дистанционното , ползваш ли я ?
Чрез нея може да стриймваш изображение/видео от телефона към телевизора или да пускаш музика от телевизора на телефона или обратно ! Разбира се тярбва да имат инсталиран LG Thing. Много е удобно, просто докосваш телефона си до дистанционното и избираш какво да се случи.
- - - - - - - - - -
Ха, все повече почвам да харесвам webOS :D Чрез Developer Manager успях да инсталирам няколко външни homebrew аппове като Kodi, Steam Link и YouTube AdFree
![]()
![]()
![]()
![]()
Не съм ползвал NFC да ти кажа. За моя начин на ползване на устройствата не виждам смисъл от стриймване. На телевизора се пускат експлор на ментел (все по-рядко) и качествени 4К и Blu-ray релийзи (все по-често). Developer Manager-а звучи добре, но сякаш не бих се занимавал. Единствено AdFree версията на YouTube би ме заинтригувала, но и това е рядкост, тъй като това е телевизора в спалнята и там освен филми и сериали не пускаме почти нищо друго.
Да, този YouTube Ad Free има доста настройки и възможности, може да скипва интро на видео, аутро, или пък сегмента с платено съдържание, анонс-промо, в самото видео, не знам как го прави но работи. Ако ТВ-то ти не е в Гаранция може да опиташ не е сложно. А това с NFC го ползвам ако искам да покажа нещо от телефона на ТВ-то , за по на бързо![]()
Каква беше целта да тази вехтошария по кърпене на този "мъртвец"?
Ще работи още някой и друг месец, след което ще последва отново кърпеж.
"Кърпежа " се прави за 5 минути с разглобяването и сглобяване така че , ще го кърпим колкото се налагане го мисли, докато панела е здрав, а и мисля че ТВ-то ще работи ОК поне минимум година, докато почне да прави старите проблеми. Пастата която му сложих е доста добра и направена за доста по сериозни натоварвания.
Целта беше..ей така за спорта, може би ? Обичам телевизори? И 55 " олед за 250 евра, който вече 2-ри ден го мъча, на 100 % работи страхотно, панела е уникално чист, няма никакви DSE или неравномерни обагряния.
Като гледам новите цени, които се постнаха в LG темата, това си е не просто оферта, а направо джакпот!